Loistava Oikarinen tarrasi kiinni EM-lippuun

24.1.2013

Snookerin Mestaruussarjan RG2-kilpailu Jyväskylän Jyväs-Snookerissa oli isäntäkaupungin gladiaattorien säkitysnäytöstä. Ensimmäiselle jaossa olevalle EM-paikalle on nyt yli tusinan verran ottajia.

Oma koti kullan kallis. Sanonta kuvaa hyvin snookerin ranking-kauden 2012-13 alkua. Turkulaiset avasivat kaksi viikkoa sitten Robin Hullin johdolla vahvasti, eivätkä jyväskyläläiset halunneet jäädä pekkaa pahemmiksi. Viikonloppuna neljän joukkoon sijoittuneista ainoastaan turkulaista KK-79 edustava Tero Suvanto kykeni tekemään vastarintaa keskisuomalaiselle snookerarmeijalle, jota johti break building-osastollakin korkeimmat natsat napannut Esa Oikarinen.


Esa Oikarinen
Kuva: Mikko Vanhanen

Viime kaudella SM-semifinaaleihin Paviljonkiin selvinnyt Oikarinen kolkutteli sunnuntaina sadan pisteen lyöntisarjoja useaan otteeseen, mutta snookerjumalat käänsivät Epulle selkänsä aina ratkaisevalla hetkellä. Turnauksen high braken, 96, Oikarinen nakutti semifinaalissa Jani Venäläistä vastaan. Edellisessä ottelussa OBK:n Timo Salovaaraa vastaan Eppu osoitti ihailtavaa tasaisuutta painamalla kolmeen voittofreimiin 48, 58 ja 69 sarjat. Miehen viikonlopun kokonaissaldo kertoo omaa kieltään ¬ 21 freimiä, 17 voitettua.

Finaalissa Oikarisen haastoi seuratoveri Mika Hummelin. 1990-luvulla lukuisia ranking-voittoja napsinut Hummelin osoitti, että tahtotila ja taidot ovat edelleen tallella. 2-0 tappioasemassa Oikarisen breikattua 36, Mika taituroi näyttävän 72 pöydän tyhjennyksen. Aina kontraan asti venynyt ottelu ratkesi vasta viimeisellä pinkillä Oikarisen hyväksi, joten Hummelinin viimeisin ranking-kilpailuvoitto kirjataan edelleen vuodelta 1997. Mikäli esitykset jatkuvat vastaavanlaisina ¬ ei enää kauaa. Oikariselle voitto oli uran kolmas.

Voitto tiesi Epulle myös sitä, että hän otti kiinnityksen joulukuun alussa jaettavaan ensimmäiseen EM-kisalippuun. Kun neljästä kilpailusta takana on kaksi, jaetulla kärkipaikalla ovat Oikarinen ja Hull, kolmantena tasapisteissä on Jyri Virtanen. Järjestys on luetellun mukainen, sillä Oikarisella ja Hullilla on enemmän ykkössijoja (1) kuin Virtasella (0).

Jyväskylän kilpailu keräsi listalleen kiitettävät 29 osallistujan kavalkadin, mihin ei ole päästy Keski-Suomen pöydillä useaan vuoteen. Tuloksen merkittävimmäksi tekijäksi osoittautui jälleen paikallisten pelaajien aktiivisuus. Kaisassa kaiken voittanut Marko Rautiainen teki väkevän paluun snookerkartalle selvittämällä tiensä sunnuntaille. Uudella liekillä palavasta snookerkulttuurista kertoo myös, että muista kaupungeista kisoihin otti osaa useampi pelaaja Oulusta, Helsingistä, Turusta, Kokkolasta ja Tampereelta.

Uudistuksena snookerin Mestaruussarjan RG-kilpailuissa jaetaan tästä lähin Viikonlopun Venyjä-palkinto. RG2-Venyjä on JSBK:n Arttu Klemetti. 20-vuotias Klemetti raivasi tiensä sunnuntain 16-cuppiin lauantaina loser-puolen kaavion kautta mukaan tehden matkalla 64 breikin, mikä uupuu nuoren miehen ennätyksestä vain kaksi pistettä. Finaalipäivälle hän oli lähellä jopa kaataa talvella amatöörien MM-kilpailuissa Suomea edustaneen harjoitustoverin Antti Mannilan. Kokemus vei lopulta kuitenkin voiton tiukan kontraväännön jälkeen. Suorituksellaan Klemetti kuitenkin ansaitsee hatunnoston lisäksi yhden yön kahden hengen lahjakortin Cumulus-hotelliin. Onnittelut.

Seuraava Mestaruussarjan ranking-kilpailu (RG3) kilpaillaan lokakuun 20.-21. päivä Helsingin Cabin Street Snookerin tiloissa. Panokset voi lukea alla olevasta ranking-tilanteesta.

Atte Husu, Snooker lajipäällikkö

Ps. Snookerkansa onnittelee Jyväskylän Biljardiseuran kaksi kuukautta sitten isäksi tullutta Jaakko Jokea.

Snooker Mestaruussarjan Ranking 2012-13, EM-tilanne 2/4 osakilpailun jälkeen:
1. Esa Oikarinen JBS 2600
1. Robin Hull KK-79 2600
3. Jyri Virtanen WCS 2600
4. Mika Hummelin JBS 2200
5. Timo Salovaara OBK 2200
6. Tero Suvanto RBC 2150
7. Jani Kananen GU 1900
8. Antti Mannila Players 1800
9. Antti Silvo CSS 1750
10. Juha Lehto SaBik 1700
11. Antti Tolvanen Ritz 1700
12.Aki Suutari GU 1650
13.Jani Venäläinen JSBK 1600
14.Kim Laaksonen TBiK 1600