Anssi Välimäki (vas), Timmo Kotilainen, Erik Lindblom, Klaus Mäkinen, Pyry Salama, Mika Karjalainen (kuva: Tero Aho)

Salama divarin valtias

Divisioona RG1 Helsinki Cabin Street Snooker 16.-17.9.2023

Kauden ensimmäinen Snooker Divisioona työnneltiin Cabin Street Snookerin erinomaisilla veroilla. Pelaajia ilmoittautui mukavat 44, pelimuotona käytettiin tuplaeliminaatiota 16 pelaajan CUP:lla.

Lauantain suurimmasta breikistä vastasi Tommi Tauriainen, joka sai kivipallon haltuun 53 pisteen arvoisesti. Tommi eteni vaivatta kolmella voitolla jatkoon voittajien puolelta.

Kotisalin hegemoniaotteluista mainittakoon Risto Määttäsen ensimmäisen kierroksen voitto nuoresta Aarne Pällijeffistä. Päivän viimeisessä ottelussaan Risto pudotti myös toisen Pällijeffin! CSS:n puheenjohtaja koki Aarnen kohtalon ja putosi juuri ennen loser-finaalia.

Tiukasta aikataulusta johtuen loser-finaalit päätettiin pelata sunnuntaina aamulla. Siitä huolimatta Juhani Koskelin ja Simo Kiukas saivat viimeisen pelinsä ratkaistua vasta hieman kello yhden jälkeen. Sunnuntaina aamulla Juhani oli raskaasta illasta huolimatta vireessä ja otti nopean voiton Aholan Petristä päästen CUP-vaiheeseen mukaan.

Eero Jussila ja Arto Käyhtö pelasivat tasaisen ja jännittävän loser-finaaliottelun tiukalla kisapöydällä. Pöytä 8 herättää pelaajien keskuudessa kauhua ja saa Eurosportin TV-pöydät näyttämään helpoilta. Eeron ja Arton kontrafreimi ratkaistiin kilpailunjohtajan päätöksellä yhden punaisen shoot-outilla. Voiton vei - mustan pelissä tottakai - Arto Käyhtö.

CUP-vaiheessa kotisalin tykki Pyry Salama kuritti lauantain kurittajaa Risto Määttästä nopealla 2-0 voitolla. Pyrylle hieno 70 pisteen lyöntisarja toiseen erään, Pyry tosin harmitteli hyvän satasen paikan hukkaamista.


Seuraavalla kierroksella kohtasivat breikkilistan kärkinimet, Pyry ja Tommi. Ottelu oli tasainen, mutta kääntyi vääjäämättä Pyrylle lopulta 2-1. Kaavion toisella puolella Anssi Välimäki yllätti kaikki muut paitsi itsensä ja voitti nuoren Ville Haukimäen erin 2-1.

Semeissä Pyry voitti Kajaanin Mika Karjalaisen 2-0 ja Anssi taipui Timmo Kotilaiselle niin ikään 2-0. Timmo oli tämän kisan urakoija, ensin lauantaina loser-puolelta jatkoon illan viimeisinä tunteina, sitten sunnuntaina aamulla jatkamaan loser-finaalissa, josta paikka CUP:iin. Urakointi kantoi lopulta finaaliin asti Pyryä vastaan, eikä voittokaan kaukana ollut. Turnauksen voitto kuitenkin meni ansaitusti Pyrylle erin 2-1.
Onnittelut Pyrylle!

Tuomareita oli taas paikalla Erik Lindblomin johdolla mukavasti. Markko Jantunen sai kunnian tuomita ensimmäisen finaaliottelunsa. Tuomaritoiminta olikin kiitettävää kautta linjan. Huomionarvoista on tuomarien nouseminen jopa ammattilaistasolle asti. Tästä esimerkkinä Sami Erkkilä, jonka allekirjoittanut huomasi tuomaroivan mm. Mark Williamsin ottelua European Masters -turnauksessa.


Kiitos pelaajille, seuravassa turnauksessa jatketaan!

Teksti ja kuvat: Tero Aho


KILPAILUKUTSU


KAAVIO JA TULOKSET

Tuplaeliminaatio    (44 pelaajaa)

16-cup


BREAKS

P. Salama70, 32
Tauriainen53
Karjalainen45
Kotilainen42, 34
Tuomaala37
Määttänen32
Paajanen30


TULOKSET

1.Salama PyryCSSVantaa
2.Kotilainen TimmoLaSnoHelsinki
3.Karjalainen MikaKBTKajaani
3.Välimäki AnssiCSSHelsinki
5.Haukimäki VilleKeraSHelsinki
5.Kaksonen KimmoSSCSavonlinna
5.Seppänen MiikaTSTampere
5.Tauriainen TommiABTkuMynämäki
9.Aalto OsmoKeraSEspoo
9.Immonen SakuCSSVihti
9.Keinänen KariCSSHelsinki
9.Koskelin JuhaniCSSVantaa
9.Käyhty ArtoFBTLappeenranta
9.Määttänen RistoCSSHelsinki
9.Rytkinen RaunoCSSHelsinki
9.Tuomaala PekkaLSHeinola
17.Ahola PetriFBTLappeenranta
17.Halttunen TeroJBSJyväskylä
17.Jussila EeroBDBJyväskylä
17.Kartio IlkkaABTkuTurku
17.Koskinen VictorVaBiVaasa
17.Kyyrä SamiKeraSHelsinki
17.Mäkilä MarkusLaSnoHelsinki
17.Sampo JouniFBTLappeenranta
25.Asunmaa MiikaGUSeinäjoki
25.Hirvonen JukkaLaSnoHelsinki
25.Häkkinen PetriFBTRuokolahti
25.Kiukas SimoABTkuTampere
25.Liuksia SakuLaSnoHelsinki
25.Paajanen MikkoEBKEspoo
25.Pällijeff PenttiCSSHelsinki
25.Romppainen PasiFBTLappeenranta
33.Grünbaum DanielVaBiVaasa
33.Johansson JaniCCALohja
33.Joukanen JonneKouBKKouvola
33.Kiukas UmutLaSnoHelsinki
33.Lillkåll VeniKeraSEspoo
33.Niiranen IlariTSTampere
33.Nupponen TapioCSSHelsinki
33.Pällijeff AarneCSSHelsinki
33.Roni HenriFBTTaipalsaari
33.Salama MikkoCSSVantaa
33.Salo TommiGUTampere
33.Virtanen AleksiKeraSEspoo

Lajipäällikön kommentit:

Divarin kausi avattiin Cabin Streetillä 44 ilmoittautuneen pelaajan voimin. Kisa päätettiin pelata tuplaeliminaatio + 16-cup muodossa viime aikoina käytetyn 32-cupin sijasta. Tämä tarkoitti lauantaille seitsemää pöytäkierrosta ja sunnuntaille viittä. 16-cupin käyttö tekee sunnuntaista yhden kierroksen lyhyemmän, mutta vastaavasti tuplakaavio on lauantaina pitempi. Loserfinaalit pitää myös pelata loppuun, jotta cup voidaan arpoa. Tämä viivästyttää myös kaavion etenemistä. Suurella osallistujamäärällä on kääntöpuolensa vaikka se aina toiveissa onkin.

Ottelut olivat varsin verkkaisia, mutta aikataulun kannalta saatiin hieman helpotusta yhdestä poisjäännistä ja yhdestä keskeytyksestä. Aikataulu oli arvioitu 10-24 ja siinä pysyttiin yhtä pöytää lukuunottamatta. Illan viimeinen L4-kierros päättyi 21:48, 22:30, 22:37, 22:38, 22:39, 23:42 ja illan viimeinen venyi valitettavasti 01:12 saakka.

Seurasin kisaa etänä ja tein jotain huomioita striimin välityksellä. Otteluiden välit venyvät välillä turhan pitkään pelaajien oman toiminnan vuoksi. Jos ottelu on lähtiessä jo tunnin aikataulua jäljessä, niin ei ole sopivaa käyttää varttia lämmittelyyn. Jokaisen tulisi ymmärtää, että jos päivän aikana on kuusi ottelun vaihtoa, niin siinä haaskataan yli tunti peliaikaa.

Eräässä ottelussa näkyi ensimmäisessä erässä jopa re-rack, kun pöydällä oli vielä 13 punaista. Tässä vaiheessa ottelua oli käyty jo lähemmäs puoli tuntia.  En tiedä oliko re-rack pelin hengen mukaista, kun kyseessä on divarikisa. Tällä tasolla ottelu ei todellakaan ratkea siihen tippuuko luukulla oleva musta säkkiin vai ei. Tämä ottelu kesti lopulta kolme ja puoli tuntia. Näistä pienistä puroista tulee se pitkä päivä, joka ei varmasti ole järjestäjien eikä pelaajien toivomus.

Loserfinaalit pelattiin vasta sunnuntaiaamuna ja siellä yhdessä ottelussa kilpailunjohto määräsi kontraerän pelattavaksi yhdellä punaisella, koska cup kaavio aloitus oli vaarassa venyä. Tämä oli varmasti hyvä päätös, sillä nytkin 16-cup pääsi alkamaan vasta puolen päivän aikaan.

Snookerjaoston täytyy jatkossa pohtia mahdollisia ratkaisuja otteluiden lyhentämiseksi. Jos haluamme välttää suoraan cuppiin siirtymisen, niin ainoa vaihtoehto on silloin pyrkiä lyhentämään erien kestoa. Voitaisiinko divarissa pelata esimerkiksi kymmenellä punaisella tuplakaaviossa, mikä on varsin yleinen tapa Aasiassa? Kymmenen punaisen käyttö ei muuttaisi tilannetta dramaattisesti pelin kannalta. Pallot pysyisivät vain paremmin pelattavana ja erät nopeutuisivat. 

Entäpä jos olisikin vain kuusi punaista kontraerissä? Erillinen loser-cup voisi myös olla ratkaisu suoran cupin kanssa, mutta se lisäisi kuitenkin ottelumääriä. Jaosto miettii erilaisia vaihtoehtoja ja kauden aikana saatetaan ehkä kokeilla jotakin ratkaisua, jos osallistujamäärät sitä edellyttävät.

Petri Pallaspuro, lajipäällikkö

Tilastot

185 frames

30+ breaks 9 kpl  (20,6 frames/30+)

50+ breaks 2 kpl   (92,5 frames/50+)

Lauantai klo 10:00 - 01:12

(21:48, 22:30, 22:37, 22:38, 22:39, 23:42, 01:12)

keskiarvo 1h 41min ... 2h 10min / ottelu

Sunnuntai klo 09:00 - 20:12

keskiarvo 2h 14min / ottelu