Pessi Lyyra voitti katkaisuerässä viimeisellä mustalla

SM finaalit Kulttuuritalo Helsinki 28.5.2016

SEMIFINAALI 1   (9:30-12:30)    tuomari: Veikko Hannula

Esa Oikarinen 4-0 Iiro Sirkiä

(59-32, 57-22, 66-43 (Oikarinen 35), 61-50)

Ensimmäinen erä alkoi hapuillen molemmilta ja pistetilanne oli suurinpiirtein tasan, kun värit olivat enää jäljellä. Iiro teki säkäsnookerin, jonka Esa purki. Jatkotilanteesta Iiro sai ainoastaan keltaisen pussitettua ja Esa sai tehtyä vuorostaan hyvän snookerin. Iiro teki missin ja Esa putsasi värit ja siirtyi 1-0 johtoon. Toinen erä aloitettiin kertaalleen uudelleen. Toinenkin erä meni Esalle, joka teki viimeisen punaisen ylikeskelle ja siihen muutaman värin vielä perään. Kolmannessa erässä Esa siirtyi nopeasti johtoon 35 breakillä, mutta Iiro pääsi parin pikkubreakin ja snookerin turvin reilun kymmenen pisteen päähän hyviin hyökkäysasemiin. Kiri päättyi valitettavasti keltaisen pussitusvirheeseen keskelle, josta Esa rankaisi tehden kaikki pikkuvärit. Tässä vaiheessa Iiro tarvitsi jo yhden snookerin, jota hän ei saanut tehtyä vaan erä päättyi lopulta Esan pussittaessa pinkin. Neljännessä erässä Iiro näytti jo menevän erävoittoa kohti, mutta Iiro jätti Esalle helpon vihreän reikään. Kun heti perään meni vielä ruskea crossina keskelle ja helpot isot värit, niin Esa sai ryöstettyä erän ja ottelun itselleen.

Ottelun jälkeen kumpikaan ei ollut tyytyväinen omaan peliin ja etenkin Iiroa harmitti, kun ei saanut peliään kulkemaan paremmin. Esa pelasi myös normaalia huonommin, joten finaalipaikka olisi ollut otettavissa, jos peli olisi kulkenut samaan malliin kuin alkukilpailussa. Joka tapauksessa Iirolta upea turnaus ja ensimmäinen henkilökohtainen SM-mitali Kultsalta.

SEMIFINAALI 2   (12:30-16:30)      tuomari: Heikki Aunio

Pessi Lyyra 4-2 Olli-Pekka Virho

(8-17, 58-47, 25-57 (Virho 32), 48-31, 65-34, 76-38)

Vaikka Pessi Lyyra onkin pelannut tasaisen hyvän kauden, lähti hallitseva suomenmestari O-P Virho lievänä ennakkosuosikkina otteluun. Ensimmäinen erä alkoi Pessiltä varsin huonosti, kun hän hävisi erän jo alkumetreillä lyötyään kolme kertaa ei maskissa olevasta punaisesta pallosta ohi. Välimatkaa oli ainoastaan reilu metri, mutta lyönti väänsi noin pallon mitan ohi jokaisella lyöntikerralla. Pessi ei antanut tämän häiritä vaan tasoitti ottelun seuraavassa erässä. Väreille mentäessä Pessi johti 12 pisteellä. O-P teki keltaisen tuurilla ja siihen perään vielä vihreän, ruskean ja sinisen. Eräpallo pinkki jäi kuitenkin luukulle. Pessi tarvitsi nyt erävoittoon sekä pinkin että mustan. O-P jätti Pessille helpon pinkin keskelle, mutta musta meni samalla lyönnillä valitettavasti valliin. O-P pääsi yrittämään mustaa kolme-neljä kertaa kunnes Lyyra sai lyötyä pinkin linkkuuleikulla keskelle. Kolmas frame meni O-P:lle 32 breakin turvin ja neljännessä Lyyra tasoitti jälleen lukemiksi 2-2. Viidennessä erässä Pessi karkasi yli neljänkymmenen pisteen johtoon, mutta O-P kavensi vajaa kolmekymppisellä eron 16 pisteeseen, kun pöydällä oli vielä yksi punainen. Pessi teki kuitenkin punaisen ja pari väriä. O-P teki vielä yhden virheen ja lopulta luovutti erän. Kuudennessa erässä Pessi johti vajaalla parillakymmenellä pisteellä, kun pöydällä oli 43p. O-P antoi Pessille missin ja vapaapallon, josta Pessi rankaisi uudella snookerilla, josta O-P löi vielä kahdesti ohi. Pessi pussitti pari palloa ja O-P nousi tuolistaan kättelemään Pessiä. O-P oli luonnollisesti erittäin pettynyt omaan peliinsä, mutta kyllä se pronssikin varmasti myöhemmin kirkastuu mielessä. Ei niitä SM-mitaleita niin monella pelaajalla kuitenkaan ole palkintokaapissa.

FINAALI    (17:00-20:45)      tuomari: Erik Lindblom

Esa Oikarinen 3-4 Pessi Lyyra

(37-71, 52-56, 67-24, 15-62, 69-1 (Oikarinen 44), 53-41, 46-54 (Lyyra 33))

Finaalissa pelasivat vastakkain siis JBS:n kaksikko Esa Oikarinen ja Pessi Lyyra. Vaikka he ovatkin saman seuran miehiä ja pelailevat samalla klubilla, niin kokemusta keskinäisistä kisapeleistä ja jopa treenipeleistä on hyvin vähän. Tähänkin otteluun Pessi lähti altavastaajana, mutta siirtyi heti 2-0 johtoon. Eka erä ratkesi Pessin tehdessä värit keltaisesta pinkkiin. Toisessa erässä Esa tarvisi kaikki värit voittoon. Snookertilanteesta avautuneesta paikasta Esa pussittikin kaikki värit vaikeaa mustaa lukuunottamatta. Esa sai vielä toisenkin mahdollisuuden tasoittaa tilanne, mutta musta jäi lopulta Pessille ja yllättäen Pessi oli jo siirtynyt kahden erän johtoon. Kolmas erä meni selkeästi Esalle, mutta vastaavasti seuraava yhtä selkeästi Pessille. 1-3 tilanteessa Esa alkoi parantaa peliään ja viides erä kirjattiin 69-1 lukemin Esalle. Esa teki erään SM finaalien suurimmaksi jääneen breakin 44 ja lisäksi yhden reilun parikymppisen. Kuudes erä ratkesi Esan hienoon väriputsiryöstöön viimeisellä mustalla, joten snookerin finaali huipentui viimevuotiseen tapaan kontraerään. Esa jatkoi tarkkaa peliään ja oli siirtynyt jo turvallisen tuntuiseen 25 pisteen johtoon, kun pöydällä oli enää yksi punainen plus värit. Esa jätti kuitenkin puolittaisen paikan, jonka Pessi käytti taitavasti hyväkseen. Pessi taituroi paineen alla upean 33 pisteen pöydän tyhjennyksen ja ratkaisi mestaruuden katkaisuerän viimeisellä mustalla. Saman tempun Pessi teki myös SM-alkukilpailussa Kultsan paikan ratkaisseessa ottelussa Kim Laaksosta vastaan. Finaalin taso nousi loppua kohti, vaikka mitään suuria pötköjä ei nähtykään ja kaiken kruunasi Pessin upea nousu mestaruuteen lopussa.

Esa Oikarisella oli entuudestaan kaksi pronssimitalia, mutta Pessille kultamitali oli ensimmäinen mitali aikuisten sarjassa, kuten oli pronssi Iiro Sirkiälle. Olli-Pekka Virholla on nyt viimevuotisen kullan lisäksi tämänvuotinen pronssi. Pessiä voidaan pitää todellisena yllätysmestarina siitä huolimatta, että kauden aikana tulikin pari rg-osakilpailuvoittoa ja kokonaisrankingin kakkossija. Paljon onnea vielä kaikille mitalisteille ja kisassa mukana olleille.

(teksti: Petri Pallaspuro)