Pari SM 2020

Pari SM Helsinki 15.-16.8.2020

Patrik Tiihonen ja Esa Oikarinen jälleen pari-SM kultaan

Vuoden 2020 snookerin Pari-SM:t pelattiin Cabin Street Snookerin tiloissa uusilla Starin lämmitetyillä pöydillä. Peliolosuhteissa ei ollut valittamista, mutta harmittavasti koronan takia siirretyt kisat eivät houkutelleet kuin 14 paria kisoihin. Onneksi kuitenkin melkein koko Suomen ranking top-10 saapui paikalle kisailemaan SM-mitaleista. Peliformaattina oli paras seitsemästä suora cup, kuten SM-kisoissa on tapana ollut.

Kisan avauksen jälkeen polkaistiin käyntiin 1. kierroksen kuusi ottelua. Ensimmäisen kierroksen kovin taisto käytiin Jyväskylän Tiihonen/Oikarinen ja kotiseuran CSS:n Hummastenniemi/Aho parien välillä. Hummastenniemi ja Aho pitivät Jyväskylän parin aisoissa tiukalla pöytäkontrollilla. Kontraan saakka edenneen ottelun voitto meni kuitenkin lopulta ennakkosuosikkeina otteluun lähteneille Tiihoselle ja Oikariselle. Näin entiset pari-SM kultamitalistit etenivät lopulta ansaitusti kahdeksan joukkoon.

Esnimmäisen kierroksen tiukin matsi ennakkoon oli Sirkiä/Virho vastaan Nappari/Kananen. Pienien auto-ongelmien jälkeen käyntiin saatu ottelu eteni viime vuoden mestareiden komennossa ja Sirkiä/Virho jatkoivatkin 4-1 voitolla mestaruuden puolustamista. Uusien pöytien tiukat säkit vaikeutti parien breakin tekoa, ja Tampereen paria vastaan tehty Sirkiän ja Virhon 56 breikki oli kisojen isoin.

Ensimmäisen kierroksen pitkien otteluiden jälkeen toinen kierros pelattiin pikavauhdilla, kun kaikki ottelut päätyivät enintään viidessä erässä. Allekirjoittanut ja Merikoski sai tuta Niva/Leinon parin toimesta kylmää kyytiä. SM-mitaleista kamppailemaan pääsivät voittojen myötä myös Lappalaisen Brothers, viime vuoden mestarit Sirkiä ja Virho sekä vuoden 2017 mestarit Oikarinen ja Tiihonen. Ensimmäisessä semifinaalissa vastakkain asettuivat entiset pari-SM voittajat eli Sirkiä/Virho ja Oikarinen/Tiihonen. Semifinaali eteni vuoden 2017 mestareiden komennossa, ja Oikarinen ja Tiihonen ottivat vakuuttavan 4-1 voiton.

Toisessa semifinaalissa vastakkain asettuivat Niva/Leinonen ja Lappalaisen veljekset. Ottelussa ei ollut draamasta puutetta. Niva ja Leinonen ottivat turvallisen tuntuisen 2-0 johdon ottelun alkuun ja olivat etenemässä jo kohti ratkaisevan oloista 3-0 johtoa, mutta sitten iski Lappalaisen veljekset sellaisien väriputsin, etteivät itsekään myöhemmässä haastattelussa pystyneet kuvailemaan mitä tapahtui. Kolmannen erän ryöstö saattoi hieman häkellyttää vastustajaa, ja Lappalaiset veivät neljännen ja viidennen erän itselleen. Niva ja Leinonen veivät vakuuttavasti kuudennen erän ja illan päätteksi päästiin vielä jännäämään kontraa. Noin klo 23 aikaan Lappalaiset veivät kontraerän ja saivat kutsun sunnuntain finaaliin.

Finaalissa sunnuntaina Lappalaisen veljekset saivat siis vastaansa Jyväskylän toivot Oikarisen ja Tiihosen. Ensimmäinen erä meni 36 breikin ja show-tyylisen väriputsin siivittämänä Lappalaisille. Jyväskylän parin lämmettyä he nousivat toisessa erässä johtoon hienolla 53 breikillä, mutta Lappalaisten ” maaginen värisuora” iski jälleen, ja Lappalaiset ryöstivät myös toisen erän voiton. Kolmas erä eteni tasatahtiin kohti ratkaisevan oloisen pinkin pallon taistoa, jonka pussittaja oli suuri
ennakkosuosikki erän voittajaksi. 45 minuutin taiston jälkeen Lappalaiset saivat pinkin sisään, mutta draaman kaari sai jatkoa, kun musta meni ohi ja taisto erästä jatkui.

Mustaa palloa pyöriteltiin taidokkaasti molempien parien toimesta vielä kahdeksan minuuttia, kunnes Oikarinen laittoi pitkän mustan kynnestä säkkiin. Melkein tunnin erän jälkeen Jyväskylän toivot kavensi tilanteeksi 2-1. Neljännessä erässä onnetar saapui jonkin verran auttamaan Jyväskyläläisiä, ja tiukan väännön jälkeen Esa laittoi ratkaisevan mustan varmasti vallista pussiin pitkällä lyönnillä. Viidennessä erässä
kahden ryöstöerän innoittamana Jyväskyläläiset pistivät tuulemaan ja tyhjensivät pöydän kovalla tahdilla. Vartin erän jälkeen Oikarinen ja Tiihonen olivat kääntäneet matsin jo 3-2 johdokseen. Viimeisessä erässä entiset Suomen mestarit osoittivat kokemuksensa 49 breikillä ja nappasivat kovan taiston jälkeen uudet mestaruusmitalit palkintokaappiin.