RG1

Heikki Niva otti omansa Lahdesta

Mestaruussarja RG1 Lahti 29.-30.8.2020

Pikahälytyksellä kisavetovastuun saanut Lahti Snooker isännöi kauden ensimmäistä Mestiksen rg-kilpailua. Paikalle saatiin erinäisten vaiheiden jälkeen lopulta 14 pelaajaa, joista kolme reipasta kotisalin edustajaa. Kilpailut pelattiin paras 7:stä -systeemillä suoralla cupilla.

Aamun ensimmäisissä otteluissa parasta vauhtia piti Janne Hummastenniemi, joka kolmen listabreikin siivittämänä paketoi ottelunsa Tero Halttusta vastaan alle kahteen tuntiin lukemin 4-0. Viereisillä pöydillä kisakireiksi viritetyt Shenderit ja liukkaat verat tuottivat pelaajille enemmän päänvaivaa. Niko Kaitarinne ei saanut missään vaiheessa peliään kunnolla uomiinsa, ja paremmalla varmuudella palloja säkitellyt Marko Peltoniemi eteni jatkoon 4-1-voitolla. Huomionarvoista ottelussa olivat toisessa freimissä taululle taotut eräpisteet 85-76.

Pertti Salon ja Jarkko Savolaisen kohtaaminen oli aamu-unista hieromista parhaimmillaan. Pallot onnistuttiin freimi toisensa jälkeen sutimaan ympäri pöytää, mikä ei edesauttanut breikkien rakentamista. Listabreikit jäivät siis tällä kertaa tekemättä. Pidemmän korren seiftitaistoissa ja koko ottelussa vei ansaitusti Salo. Loppulukemat kirjattiin 4-1 reilun 3,5 tunnin tahkoamisen jälkeen.

Lahtelaisittain ilahduttavimpia otteita ensimmäinen kierroksen otteluissa esitti Ilkka Ilomäki, joka kaatoi Tomi Leinosen tapahtumantäyteisten vaiheiden jälkeen 4-2. Kaksi ensimmäistä erää menivät melko selkeästi Ilomäelle Leinosen vielä herätellessä itseään edellisillan rientojen jäljiltä. Oikein ajoitettu energiajuomahömpsy antoi kuitenkin uutta virtaa espoolaisen otteisiin, ja seuraavat kaksi erää kirjattiinkin Leinoselle. Ilomäen voitettua viidennen ottelu näytti kuudennessa jo menevän katkaisuerään. Ratkaisupallot hyvällä varmuudella pussitellut Ilomäki kuitenkin ryösti erän viimeisellä mustalla pistein 61-59.

Kolmannella kotisalin edustajalla, ”Pokaali-Mika” Tolppalalla, oli tyytyminen tällä kertaa 1-4-tappioon Paavo Laihoselle, joka mestiskokemuksensa turvin käytti tehokkaammin omat paikkansa. Yksittäisiä välähdyksiä lukuun ottamatta kesään mittaan enemmän eräretkeilemässä viihtynyt Tolppala ei pystynyt Laihosen varmuuteen vastaamaan. Ensimmäisen kierroksen viimeisessä ottelussa nähtiin kahden kokeneen pelaajan, Seppo Ojalan ja Mika Hummelinin, välinen otatus. Lähtötelineistä hieman verkkaisesti startannut Hummelin paransi peliään ottelun edetessä ja kirjautti lopulta voittolukemat 4-1 kahdella listabreikillä höystettynä.

Puolivälierissä vapaataipaleen ensimmäiseltä kierrokselta saaneet ja kisoihin ennakkosuosikkeina lähteneet Heikki Niva ja Antti Tolvanen osoittivat tasonsa. Ensin Niva pyöritteli Hummastenniemestä vakuuttavan 4-0-voiton, ja hetkeä myöhemmin Tolvanen voitti omassa ottelussaan Peltoniemen 4-1. Kahdesta muusta puolivälierästä saatiinkin sitä vastoin herkulliset jännitysnäytelmät. Paavo Laihonen ehti olla selkä seinää vasten 2-3-tilanteessa, mutta väänsi lopulta katkaisuerässä pinkin taistossa 4-3-voiton Mika Hummelinista. Vastaavaan temppuun pystyi myös kotiseuran Ilkka Ilomäki, joka vahvalla kahden viimeisen erän esityksellä nappasi 4-3-voiton Pertti Salosta.

Semifinaaleissa kohtasivat siis peliparit Niva-Ilomäki ja Laihonen-Tolvanen. Kotiseuran jäsenistön toiveesta ensimmäisestä semifinaalista viriteltiin myös ex tempore -livestriimi. Ruutujen ääreen liimautuikin kymmenkunta suomisnookerin ystävää. Striimipöydillä kuin kala vedessä viihtyvä Niva nakuttelikin katsojien iloksi toiseen erään 65:n breikin. Kolmannessa erässä Ilomäki sai Salpausselän lumitykillisen verran lunta tupaan, kun 47:n breikistä huolimatta Niva onnistui ryöstämään freimin yhden snookerin takaa. Viimeiseen erään Nivalta vielä rutiininomainen 41:n breikki ja kädet ilmaan 4-0 lukemin. Toisessa semifinaalissa vedettiin myös breikkisaappaat jalkaan ja nakuteltiin yhteensä 5 listabreikkiä, joista isoimpina Tolvasen 57 ja Laihosen 54. Tasatahtiin voitettujen kuuden erän jälkeen Laihonen poistui lopulta pöydältä voittajana lukemin 4-3. Onnittelut Paavolle uran ensimmäisestä finaalipaikasta Mestiksessä!

Finaali päästiin aloittamaan kutakuinkin aikataulutuksen mukaisesti 22.30. Ottelusta saatiin melko yksipuolinen näytös, kun Heikki Niva hurjasteli kolmeen ensimmäiseen erään breikit 52, 56 ja 67. Samaan aikaan Paavo Laihosen oli tyytyminen yhteen pisteeseen. Tasaisemman viimeisen erän jälkeen turnausvoitto matkasi jälleen kerran Espooseen Nivan matkassa, tällä kertaa ilman freimitappioita.

Lahti Snooker kiittää kaikkia pelaajia! Seuraavaan kertaan!