Pari SM kultamitalistit Iiro Sirkiä (vas) ja Olli-Pekka Virho Kuva: Marko Parkkola


Sirkiä ja Virho palasivat mestareiksi

Pari SM Turku 30.9.-1.10.2023AuraBiljardissa järjestettiin viikonloppuna  30.9.-1.10.2023 snookerin pari-SM kilpailut. Kilpailuun oli ilmoittautunut ilahduttavat 23 peliparia. Kisat alkoivat lauantaina totuttuun tapaan klo 10. Neljään pöytään oli vaihdettu uudet verat, joten ainakin niissä pöydissä saatiin nauttia pro tason olosuhteista. Tuomareita oli paikalla kolmin kappalein, joten moni pelaajaa sai päivän aikana lepuutella jalkojaan, kun tuomari hoiti pallojen noston ja pisteiden laskemisen. Iso kiitos heille.


Ensimmäisen kierroksen peleissä nähtiin kaksi tiukkaakin tiukempaa vääntöä. Ojala/Ikonen – Keinänen/Kortesalmi päättyi lopulta neljän tunnin taistelun jälkeen Ojalan ja Ikosen 4-3 voittoon. Vieläkin tiukempi oli Lehti/Parkkola vastaan Sormunen/Tolvanen. Parkkola pääsi yrittämään ottelupalloa kuudennessa freimissä, pinkki näytti jo menevän pussiin, vaan eipä mennyt. Vastustajat rankaisivat saman tien ja veivät samoilla lämmöillä myös viimeisen freimin ja lähes viiden tunnin väännön numeroin 4-3.


Seuraavalla kierroksella pelit olivat melko selvät, ja niistä viisi matsia päättyikin numeroin 4 – 0. Heino/Salama vastaan Leinonen/Salo päättyi numeroin 4 – 3 ja myös Kokkonen/Långström vastaan Lappalainen/ Lappalainen samoin numeroin. Lappalaisten tappio olikin sinänsä melkoinen yllätys, sillä pojat olivat satsanneet treenamiseen enemmän kuin yleensä. He kävivät perjantaina lyömässä palloa peräti pari tuntia, ja sitä  ennenkin jo joskus keskikesällä. ;)


Lauantaina pelattiin vielä pääsystä semifinaaleihin. Illan peleissä ei jäänyt paljon kysyttävää. Savonen/Tauriainen – Heikkilä/Pitkänen, loppunumerot 4-1. Sormunen/Tolvanen vastaan Kokkonen/Långström päättyi selvin numeroin 4-0. Oikarinen/Tiihonen – Nappari/Sevastyanov 4-1 ja Sirkiä/Virho vastaan Heino/Salama 4-1. 


Sunnuntaina aloitettiin semifinaalit klo 10. Savonen/Tauriainen oli piirun verran parempi ja pelasi itsensä finaaliin luvuin 4-2. Sormunen/Tolvanen      sai kuitenkin kotiin vietäväksi SM pronssimitalit. Toisessa semifinaalissa puolustavat mestarit Oikarinen/Tiihonen joutui tällä kertaa tyytymään  pronssimitaleihin. Sirkiä/Virho voitti semifinaalin numeroin 4-0.


Finaalissa olivat vastakkain Savonen/Tauriainen – Sirkiä/Virho, tuomarina Max Johansson. Sirkiä ja Virho lähtivät otteluun suosikkina, mutta Savonen/Tauriainen pelasi ennakkoluulottomasti ja meni finaalissa 3-2 johtoon. Tässä vaiheessa viimeistään oli jo suuren urheilujuhlan tuntua, ja tunteet alkoivat nousta pelaajilla pintaan. Sirkiä/Virho voitti kuudennen freimin selkeästi, ja finaali oli saamassa arvoisensa lopun, kun viimeinen freimi ratkaisisi Suomen mestaruuden. Sirkiä/Virho oli parinkymmenen pisteen johdossa, kun pöydällä oli vielä 25 pistettä. Savonen pääsi yrittämään melko vaikeaa vihreää keskelle, ja kaikki muut väripallot olisivat olleet helposti tehtävissä sen jälkeen. Vihreä osui takahaagiin. Toista tilaisuutta ei tullut ja niin Sirkiästä ja Virhosta leivottiin tuoreet Suomen mestarit. Yleisöä oli finaalissa mukavasti paikalla ja he saivatkin nauttia todella viihdyttävästä pelistä.


AuraBiljardi onnittelee voittajia ja mitalisteja. Kiitokset myös pelaajille yleisölle ja tietysti tuomareille.


Teksti ja kuvat: Marko Parkkola


KISAKUTSU JA INFO


TULOKSET

1.Sirkiä IiroWCSTurku
Virho Olli-PekkaWCSTurku
2.Savonen ToniABTkuTurku
Tauriainen TommiABTkuMynämäki
3.Oikarinen EsaJBSJyväskylä
Tiihonen PatrikABTkuTurku
3.Sormunen JasonCSSHelsinki
Tolvanen AnttiCSSHelsinki
5.Heikkilä JariJBSJyväskylä
Pitkänen PetriJBSJyväskylä
5.Heino TimoKeraSLohja
Salama PyryCSSVantaa
5.Kokkonen ViliMPTEspoo
Långström KaroMPTEspoo
5.Nappari TeroTSTampere
Sevastyanov ArseniIso8Kotka
9.Ahola PetriFBTLappeenranta
Romppainen PasiFBTLappeenranta
9.Haapasaari JussiGUKaarina
Laihonen PaavoGUTurku
9.Ikonen AnttiCSSEspoo
Ojala SeppoCSSKerava
9.Koskelin JuhaniCSSVantaa
Salama MikkoCSSVantaa
9.Lappalainen EelisABTkuTurku
Lappalainen TuureABTkuTurku
9.Leinonen TomiCSSEspoo
Salo PerttiCSSHelsinki
9.Liuksia SakuLaSnoHelsinki
Peltoniemi MarkoLaSnoHelsinki
9.Parantainen VesaJyvisJyväskylä
Raja-aho JuhanaJyvisJyväskylä
17.Aho TeroCSSLoviisa
Tiusanen TimoCSSVantaa
17.Heinonen JesseCST
Rahkonen Jori-VilleCSTTurku
17.Kartio IlkkaABTkuTurku
Uro KalleABTkuTurku
17.Keinänen KariCSSHelsinki
Kortesalmi AleksiCSSEspoo
17.Lehti JukkaWBSForssa
Parkkola MarkoABTkuTurku
17.Lehtinen PatrikABTkuTurku
Vaininen LauriABTkuTurku
17.Paatelainen RistoABTkuRaisio
Vaininen Pyry-LassiABTkuTurku


BREAKS

Sirkiä/Virho84,62,51,47,44,44,32
Tiihonen/Oikarinen71,39,35,30,
Kokkonen/Långström48
Savonen/Tauriainen47,41,35,33,33,32,30
Keinänen/Kortesalmi45

Heino/Salama

Leinonen/Salo

39,33,33,32

38, 31

Heikkilä/Pitkänen36,33
Sormunen/Tolvanen37,35,32Tilastot

115 frames

30+ breaks 31 kpl  (3,7 frames/30+)

50+ breaks 4 kpl   (28,8 frames/50+)

Lauantai klo 10:00 - 22:21

keskiarvo 4h 7min / ottelu

Sunnuntai klo 10:00 - 19:20

keskiarvo 4h 40min / ottelu


Kuvat: Marko Parkkola