RG3

Hull jatkoi voittojen tiellä Jyväskylässä

Mestaruussarja RG3 Jyväskylä 29.-30.10.2022

Kymmenen vuoden tauon jälkeen, mestaruussarjan kisat vihdoin palasivat Jyväskylään. Pelipaikkoina toimivat JBS sekä Jyväs-Snooker. 

Lauantaina pelattiin kolme kierrosta molemmissa paikoissa. JBS:n ensimmäisellä kierroksella Jason Sormunen aloitti oman pelin vahvasti tekemällä 33 tilastobreikin ja myöhemmin vielä 30 breikin. Sormunen hoiti pelinsä Matti Väätäistä vastaan nopeassa tahdissa, vain puolessatoista tunnissa tulokseen 4-0. 

Jyväskylän paikalliskamppailussa Heikkilä Jari vastaan Kuusela Juha pelattiin pitkän kaavan mukaan. Peli venyi yli kolme ja puoli tuntiseksi trilleriksi, jossa voittajaa haettiin seitsemännestä framesta, jonka Kuusela onnistui voittamaan. 

Ylitalo Juho sai vapaataipaleen toiselle kierrokselle Timo Salovaaran viime hetken perumisen vuoksi. Toisella kierroksella Sormunen aloitti vahvasti Koivulan Lauria vastaan voittamalla nopeasti kaksi ensimmäistä framea. Koivula kuitenkin piristyi kolmanteen frameen ja jätti Sormusen vain kolmeen pisteeseen. Tiukka ottelu päättyi lopulta Sormusen 4-1 voittoon.

Esa Oikarinen aloitti vahvasti Kuuselaa vastaan tekemällä ensimmäiseen frameen muun muassa 46 breikin. Toisessa framessa Oikarisen vire jatkui, tällä kertaa sarjaksi tuli 34 ja vire jatkui hyvänä läpi ottelun, jossa kolmanteen frameen Oikarinen teki 60 breikin ja neljänteen frameen vielä 34 braken. Ottelu oli reilussa tunnissa valmis Oikarisen voittaessa 4-0. 

Salo Pertti vastaan Ylitalo Juho peli oli tiukkaa vääntöä ja viihdyttävää pelaamista katsojien iloksi. Kyseinen matsi oli JBS:n pisin kestäen yli neljä tuntia, jonka Salo voitti luvuin 4-2. Matsi kuitenkin tuntui lyhyemmältä, johtuen pelaajien pelihuumorista, jota riitti ensimmäisestä erästä aina viimeiseen asti. 

Kolmannella kierroksella aloitettiin odotettu matsi Leinosen Tomin ja Esa Oikarisen välillä. Alku ei pettänyt katsojia, kun Oikarinen teki heti alkuun hienon 65 breikin. Toinen frame oli tiukempi, kun ratkaisua haettiin mustalla, jonka Oikarinen lopulta pussitti, vaikka pitkään näytti, että Leinosen 32 sarja riittäisi erävoittoon. Kolmanteen erään Oikarinen jätti Leinosen pisteittä ja teki 44 sarjan. Ottelun viimeiseksi eräksi jäi pitkähkö taistelu ilman suurempia sarjoja, jonka lopulta Oikarinen vei. 

Sormunen jatkoi vakuuttavia otteitaan Kaikumaan Esaa vastaan. Erät olivat alkuun tiukkoja ja etenkin kolmannen erän lopussa Kaikumaalla oli mahdollisuus erän ryöstöön pinkillä ja mustalla, mutta jättäessään pinkin pussin suulle, oli Sormusella helppo työ mennä 2-1 johtoon. Neljännessä erässä kaikumaa teki 36 sarjan, joka olisi voinut olla hyvinkin reilumpi, mutta lähietäisyydeltä lyöty punainen pitkään kulmaan ei jaksanut pussiin saakka. Seuraavissa erissä Sormunen oli vakuuttava, vaikkei mitään suuria sarjoja enää tullutkaan, niin paikka sunnuntaille 8-cuppiin varmistui 4-1 voitolla. 

Maaranen Jirka aloitti oman urakkansa vakuuttavasti Saloa vastaan, joka oli juuri urakoinut 4 tuntisen maratonmatsin. Maarasen tehdessä 48 oli Salo avauserässä voimaton. Salo kaivoi jostain voimanrippeitä ja tarkalla turvapelillä ja lopun hyvillä värien pussituksilla vei toisen erän. Kolmas erä jatkui tiukkana ja kesti hyvin pitkään. Maaranen pelasi tiukasti ja nipisti erän itselleen. Neljännessä erässä Maarasella oli huikea paikka tehdä tosi iso sarja, mutta kahden vallin hajotus mustasta epäonnistui ja Maaranen joutui 44 sarjassa tyytymään turvalyöntiin. Salo ei lannistunut, vaan vastasi omalla 33 sarjallaan. Salo epäonnistui hiuksenhienosti spiderrestillä vihreässään ja Maaranen rankaisi tyhjentämällä värit mustaan asti. Viides erä tarjosi paljon tapahtumia ja jälleen loppuväreille menneessä kamppailussa Salo osoitti kamppailijan luonteensa ja kavensi tilanteen 3-2. Kuudes erä tarjosi enemmän jännitystä ja huikeita suorituksia kuin Eurosportin lähetykset. Kamppailu lopulta päättyi Maarasen hoitaessaan matsin kotiin 4-2 lopun väreillä.

Jyväs-Snookkerilla päivä aloitettiin neljällä ensimmäisen kierroksen ottelulla sekä yhdellä toisen kierroksen ottelulla. Streampöydällä päivän aloittivat Kaitarinne Niko sekä Joki Jaakko. Joki voitti nopeasti ottelun 4-0 tekemällä hyvin pisteitä ja kolmanteen frameen tuli 48 brake ja neljänteen 44 brake.

Ottelussa Lehtinen Patrik vastaan Räinä Juha, Lehtinen aloitti tulisesti oman taipaleensa, voittamalla kolme ensimmäistä framea, joihin tuli 38 ja 31 braket. Räinä onnistui vielä löytämään lyöntinsä ja frame toisensa perään onnistui tasoittamaan pelin 3-3, sekä teki kaksi tilasto brakea, 39 sekä 32. Tiukan katkaisu framen Lehtinen onnistui voittamaan tiukasti pistein 55-45.

Koskelan Joona otti omassa pelissä hienon voiton Lyyra Pessistä. Koskela ei antanut yhtään framea Pessille ja teki toiseen frameen 33 braken. Nivasalon Tuomas otti omassa matsissa voiton Villmanin Juhosta luvuin 4-1. Toisen kierroksen matsissa Santala Riku aloitti hyvin pelinsä viedessään selvin luvuin kaksi ensimmäistä framea Joki Jaakolta. Joki näytti kolmannessa framessa, että hän ei luovuta näin helposti ja otti kolmannen, neljännen sekä viidennen framen nimiinsä, sekä teki neljänteen frameen 37 braken sekä hienon 65 braken viidenteen frameen. Santala onnistui voittamaan kuudennen framen, jonka johdosta voittajaa haettiin katkaisu framesta. Viimeisen framen onnistui Joki ottamaan nimiinsä ja pelasi itsensä 16 parhaan joukkoon. 

Muut toisen kierroksen voittajat olivat Lehtinen Patrik, Koskela Joona, Järvi Niko sekä Venäläinen Jani. Kolmannen kierroksen pelit kiinnostivat katsojia todenteolla, kun kilpailunsa aloittivat ensimmäiseksi sijoitettu Patrik Tiihonen sekä kolmanneksi sijoitettu Robin Hull. Kamerapöydällä Tiihonen aloitti oman pelinsä Jokea vastaan vahvasti voittamalla kolme ensimmäistä framea. Toiseen frameen Tiihonen teki 53 braken ja kolmanteen frameen tuli mahtava 95 brake, joka katkesi epäonnisesti huonolla osumalla punaiseen, jonka jälkeen Tiihonen joutui yrittämään pitkää vallin lähellä ollutta punaista, jonka hän löi niukasti ohi yrittäessä takaisin mustan niskaan. 3-0 tappio asema ei vielä ollut Jaakko Joelle liikaa vaan hän teki neljänteen frameen hienon 47 braken ja vaikka Tiihonen teki samaan frameen 32 braken, niin Joki otti framen itselleen. Tästä Innostuneena Joki onnistui vielä viemään pelin katkaisu frameen, jossa Tiihonen painoi hienon 53 braken ja voitti tiukan ottelun luvuin 4-3. 

Haapakosken ja Lehtisen välinen ottelu alkoi tiukasti, jossa Haapakoski otti tiukan ensimmäisen framen nimiinsä ja Lehtinen otti toisen nimiinsä 56 brakella. Tämän jälkeen Haapakoski meni menojaan viemällä kolme seuraavaa framea nimiinsä ja pelaamalla itsensä kahdeksan parhaan joukkoon. Vahvasti pelannut Koskela otti mittaa Robin Hullista. Hull aloitti ensimmäisen framen tekemällä 36 ja 34 braket ja heti seuraavaan frameen hän teki vielä 53 sekä 41 braket. Koskelalla oli hyvä tilaisuus ottaa kolmas frame nimiinsä, kun Hull tarvitsi yhden snookerin, kun pöydällä oli vain pinkki sekä musta. Robin onnistui tekemään muutaman snookerin, jotka Koskela purki hienosti, mutta lopulta Robinin snookerit tuottivat tulosta ja hän sai tärkeät kuusi pistettä Koskelan epäonnistuttua purkamaan snookertilanteen, jonka jälkeen Robin otti kolmannen framen itselleen. Neljänteen frameen Hull teki vielä 44 braken ja pelasi itsensä sunnuntaille.

Kanasen Janin ja Venäläisen Janin keskeinen kamppailu oli tiukkaa ja kurinalaista pelaamista. Framet olivat kerta toisensa jälkeen tiukkoja ja voittajaa haettiin katkaisu framesta, jonka Kananen onnistui kampeemaan itselleen.

Sunnuntaiaamun pelit alkoivat vauhdikkaasti ja jokainen neljästä pelistä pelattiin alle kahdessa tunnissa. Patrik Tiihonen voitti Haapakosken Jukan luvuin 4-0 ja teki vielä kaksi kertaa 72 braken. Maaranen Jirka otti myös selvän  4-0 voiton hyvin pelanneesta Sormusen Jasonista. Hull puolestaan voitti Pirilän Villen luvuin 4-1 ja kyseisessä ottelussa jokaisessa framessa nähtiin tilasto brake, joista isoimpana oli Hullin 71 ja Pirilällä oli ottelun toiseksi isoin brake 57. Oikarisen Esa otti komean 4-0 voiton Kanasen Janista ja tekemällä viimeiseen frameen hienon 71 braken. 

Semifinaalissa pelasivat vastakkain Tiihonen ja Maaranen. Ensimmäisessä framessa Tiihonen teki 32 braken, joka ei riittänyt tasaisesti pelaavaa Maarasta vastaan. Toinen frame toisti ensimmäistä, Tiihonen teki 43 braken ja silti Maarainen onnistui voittamaan toisen framenkin tekemällä 35 braken. Kolmannessa framessa Tiihonen teki 74 braken jonka ansiosta Tiihonen kaventi pelin 2-1. Neljännessä framessa peli toisti taas itseään, Tiihonen teki taas tilasto braken, 40 pistettä, mutta silti Maarainen onnistui viemään framen Tiihoselta. Viides frame meni tiukasti Maaraiselle ja sillä Maarainen pelasi itsensä finaaliin. 

Toisessa semifinaalissa mittaa ottivat Robin Hull ja Esa Oikarinen. Ensimmäisessä framessa Oikarinen onnistui pääsemään 21 pisteen johtoon, mutta tämän jälkeen Hull näytti tulivoimaansa tekemällä kisojen ensimmäisen satasen braken, pituudeksi tälle tuli 102. Toisen framen Hull vei selvin numeroin tekemällä 48 braken. Kolmannen framen alussa Oikarinen löi hienon pitkän punaisen pussiin, mutta epäonnekseen kivi upposi keskipussiin, josta käsipallosta Hull löi pitkän punaisen pussiin ja teki kisojen isoimman braken 131 pistettä. Neljännessä framessa Hull teki vielä 46 pisteen braken ja pelasi itsensä finaaliin Maarasta vastaan. Pienen tauon jälkeen ja valokuvausten jälkeen alkoi finaali, Maaranen Jirka vastaan Hull Robin. Ensimmäinen frame meni Hullille hienoilla 43 ja 41 braken voimin. Toisessa sekä kolmannessa framessa Hulli jätti vastustajansa nollille ja teki 79 braken toiseen ja 55 braken kolmanteen frameen. Neljäs frame oli myös Hullin dominointia ja pistein 74-14 Hull otti 4-0 voiton Maarasesta ja nosti Jyväskylän Mestaruussarjan RG3:n isoimman pokaalin, kuten oli tehnyt Jyväskylän edellisessä mestaruussarjan kisassa keväällä 2013. 

teksti ja kuvat: Timo Hyvärinen

Lajipäällikön kommentit: Kiitokset kisajärjestäjille sekä JBS:llä että Jyväs-Snookerissa. Kiitokset myös Erkkilän Samille SnookCamin striimivehkeistä ja tuomaroinneista. Jyväskylä on toivottavasti palannut kisakalenteriin jäädäkseen.


Kilpailukutsu


LAST 31  (kaavio ja tulokset)


BREAKS

Hull Robin131, 102, 79, 71, 55, 54, 53, 48, 46, 44, 43, 41, 41, 38, 36, 36, 36, 34
Tiihonen Patrik95, 74, 72, 72, 53, 53, 43, 40, 32, 32
Oikarinen Esa71, 65, 60, 46, 44, 35, 34, 30, 30
Joki Jaakko65, 48, 47, 44, 39, 37
Pirilä Ville57, 35
Lehtinen Patrik56, 41, 38, 31, 31
Koskela Joona55, 38, 36, 33, 30
Maaranen Jirka48, 48, 44, 41, 38, 35, 30
Salo Pertti42, 33
Räinä Juha39, 32
Kananen Jani38, 37
Haapakoski Jukka38, 33
Kaikumaa Esa36
Hiltunen Antti34
Sormunen Jason33, 30
Heikkilä Jari32
Leinonen Tomi32


TULOKSET

1.Hull RobinABTkuTampere
2.Maaranen JirkaJSAJoensuu
3.Oikarinen EsaJBSJyväskylä
3.Tiihonen PatrikABTkuTurku
5.Haapakoski JukkaCSSJärvenpää
5.Kananen JaniTSNokia
5.Pirilä VilleKeraSVantaa
5.Sormunen JasonCSSHelsinki
9.Joki JaakkoJBSJyväskylä
9.Kaikumaa EsaTSKKangasala
9.Koskela JoonaOBOulu
9.Lehtinen PatrikABTkuTurku
9.Leinonen TomiCSSEspoo
9.Nivasalo TuomasTBOOulu
9.Salo PerttiCSSHelsinki
9.Venäläinen JaniJBSLaukaa
17.Hiltunen AnttiTBOOulu
17.Hummelin MikaCSTJyväskylä
17.Järvi NikoKoKaKokkola
17.Koivula LauriTSKangasala
17.Kuusela JuhaBCKJyväskylä
17.Ojala SeppoCSSKerava
17.Santala RikuBCRRauma
17.Ylitalo JuhoCSSHelsinki
25.Heikkilä JariJBSJyväskylä
25.Kaitarinne NikoCSSHelsinki
25.Lyyra PessiJBSJyväskylä
25.Räinä JuhaJBSJyväskylä
25.Väätäinen MattiBDBJyväskylä
25.Villman JuhoJSAJoensuu
DNSSalovaara TimoOBKJyväskylä


Ranking (päivitetty 30.10.2022)


Tilastot

148 frames

30+ breaks 76 kpl  (1,9 frames/30+)

50+ breaks 20 kpl   (7,4 frames/50+)

Lauantai klo 10:00 - 20:24

keskiarvo 3h 28min / ottelu

Sunnuntai klo 10:00 - 16:38

keskiarvo 2h 12min / ottelu