Pyry Salama paras Nokialla

Divisioona RG5 Oulu 20.-21.1.2024

Kymmenvuotinen unelma toteutui Nokialla 20.-21.1.2024, kun saimme kotikisat järjestettäväksemme. Mahdollisuus tähän aukesi, kun viime syksynä laajensimme PPS:n, eli Pyykkiojan Pool & Snooker Ry:n tiloja ja hankimme kolmannen snookerpöydän. Kuulimme pöytäasentajalta, että hän oli juuri käynyt laittamassa myös Nokian Keilaamolle kolme pöytää pelikuntoon. Ajatus kotikisoista ei ehtinyt kauaa muhia mielessä, kunnes lyötiin lukkoon päivämäärä ja aloimme kiireen vilkkaa saattamaan remonttiamme loppuun. Projekti ehti valmistua juuri ja juuri niin, että pelit saatiin pidettyä vielä viimeisten sisustuslistojen puuttuessa.

Turnauskaavio jaettiin kahtia siten, ettei pelaajien tarvinnut kesken kaiken vaihtaa pelipaikkaa. Etäisyys niiden välillä on kuitenkin useita kilometrejä, vaikka samalla paikkakunnalla sijaitsevatkin. Molemmissa pelipaikoissa oli hyvät ja huonot puolensa - PPS:n salilla pelivuoron odottelu syrjäisestä sijainnista johtuen ei ehkä ollut niin mieluisaa kuin Keilaamolla, joka on ravintola Nokian keskustassa. Toisaalta sitten taas peliolosuhteet ovat PPS:llä paremmat, koska pöytien kunnon ylläpitoon löytyy useita lajia rakastavia käsiä. Keilaamon pöytien verasta irtosi alussa todella paljon nukkaa palloihin. Lauantaina tuomaroinut Anu Sivonen joutui puhdistamaan palloja ahkerasti. Iso kiitos Anulle tuomaroinnista!

Pelaajia ilmoittautui kisaan huimat 43 henkeä, mikä osoittaa snookerin suosion myös täällä päin Suomea. Turnaus saatiin pidettyä melko hyvin aikataulussa, kun käytössä oli bo3-matsit ja divarissa aiemminkin kokeilussa ollut 10:n punaisen pakka. Peli kymmenellä punaisella jakaa hieman mielipiteitä, mutta sen vaikutus aikatauluun on kiistaton. Itse olen joskus tykännyt harjoitella snookeria pelaamalla kymmenellä punaisella. Oppikirjamaisessa aloituksessa, jossa kivi kierrätetään pinkin ja sinisen välistä kohti aloituspäätyä, on suurempi riski osua matkalla siniseen kuin täydellä pakalla. Sen takia pakkaan joutuu ottamaan paksumman osuman, jolloin tietysti punaiset leviävät enemmän. Mutta kymmenellä punaisella pöydälle jää silti enemmän tilaa tehdä breikkiä tai safetyä ja harvemmin punaiset ovat toistensa tiellä tai vallissa. Se tekee pelistä suoraviivaisempaa ja nopeampaa. Toisaalta hyvän ja keskitasoisen pelaajan välinen piste-ero ei ehdi kasvaa niin paljon, ja nähdään useammin tiukkoja taistoja pelkillä väreillä. Näistä syistä johtuen pelin nyanssit muuttuvat ja on makuasia tykkääkö siitä vai ei.

Yli kahden tunnin matseja nähtiin vain muutamia ja nopeimmat olivat ohi jopa alle tunnissa. Allekirjoittanut oli osallisena turnauksen nopeimmassa matsissa, joka aloitettiin lauantai-iltana viimeisenä hieman ennen klo 23 ja oli ohi vain 29 minuutissa. Itseäni hämmästytti mistä kyseinen flow-tila syntyi, kun edellisessä pelissä ei tuntunut oikein mikään sujuvan, ja vartti myöhemmin toisella pöydällä kaikki pallot upposivat tuosta vain. Turnauksen pisin matsi oli kestoltaan 2 tuntia 52 minuuttia.

Turnauksessa 16 parhaan joukkoon suoraan winner-puolelta tiensä selvittivät Mika Karjalainen, Ilari Niiranen, Kimmo Kaksonen, Matti Rajainmäki, Ville Haukimäki, Eero Hammais, Miika Seppänen ja Pyry Salama. Loser-puolelta sunnuntaille taistelivat Okko Jääskeläinen, Mika Sandelin, Kari Keinänen, Jussi Aho, Pekka Savolainen, Tommi Tauriainen, Jarkko Setälä ja Eetu Taivainen. Cup-kaavion arvonnassa kävi järjestäjäpuolella moka, kun ohjelma arpoi aluksi PPS:ltä kaksi pelaajaa Keilaamon kaavioon, vaikka pelipaikkojen piti pysyä samana semifinaaleihin saakka. Väärä kaavio ehti olla netissä julkaistuna pari tuntia, jolloin osa pelaajista tietysti ehti nähdä sen ja mennä nukkumaan. Aamulla Pekka Savolainen pyöräili Tampereelta ensin PPS:lle hakemaan keppinsä ja sieltä edelleen Keilaamolle vain kuullakseen, että pelinsä jatkuvat edelleen PPS:llä. Onneksi Pekan urheilullinen mentaliteetti ei ollut ylimääräisestä pyörälenkistä lumipyryssä moksiskaan ja siitä iso hatunnosto hänelle.

16-cupissa sain vastaavasti kokea paremman pelaajan dominoinnin, kun Mika Karjalainen kepitteli 46 minuutissa minut katsomon puolelle. Muut Keilaamon matsit olivat tasaväkisempiä ja kaikissa mentiin katkaisuerään saakka. PPS:llä pelit sujuivat vähän vikkelämmin, mutta sielläkin nähtiin kaksi katkaisuerää 16-cupissa. 8-cuppiin pelasivat Mika Karjalaisen lisäksi itsensä Kari Keinänen, Kimmo Kaksonen, Matti Rajainmäki, Ville Haukimäki, Tommi Tauriainen, Miika Seppänen ja Pyry Salama. Oli siis selvää, että finaaleista tulisi kovatasoiset.

Neljännesvälierissä nähtiin tiukkoja vääntöjä paikoista palkintosijoille. Kari Keinänen onnistui kampeamaan 1-1-tilanteeseen Mika Karjalaista vastaan, mutta taipui sitten viimeisessä erässä. Kimmo Kaksonen nipisti Matti Rajainmäeltä ensimmäisen erän, mutta Matti tasoitti ja meni lopulta ohi tulivoimallaan. Ville Haukimäen ja Tommi Tauriaisen välillä nähtiin nopeaa pussittelua ja kaikki kolme erää olivat pelattuna 57 minuutissa matsin ratkettua viimeisellä mustalla Villen eduksi. Pyry Salama sai nopean 2-0 voiton Miika Seppäsestä.

Semifinaalit aloitettiin yhtä aikaa, kun kaikki jäljellä olevat pelaajat olivat saapuneet PPS:lle. Tuomaroimaan ykköspöydälle oli saapunut Marko Hannula ja toisen semifinaalin tuomaroi Keilaamolla kilpailunjohtajana toiminut Tommi Eskola. Keilaamolta tulleille Mika Karjalaiselle ja Matti Rajainmäelle annettiin tilaisuus pelata ainoalla striimipöydällä. Turnauksessa testattiin biljardi.org-sivuston tarjoamia mahdollisuuksia näyttää pöytien pistetilannetta videostriimissä. Tabletilla pidettiin kirjaa pisteistä, mutta tämä osoittautui tuomarihanskat kädessä hieman vaivalloiseksi. Toisen erän aikana Matille tapahtunut 5 pisteen virhe kirjautui vahingossa kaksi kertaa, jonka seurauksena Mika saikin 10 pistettä. Onneksi huomaavaiset katsojat näkivät tämän ja tilanne pystyttiin tarkistamaan videolta ja korjaamaan. Tuomari Marko Hannula osoitti tuomarointitaitonsa ja hoiti kaiken selkeästi ja asiallisesti. Matsi meni ensin 2-0 tilanteeseen Matin hyväksi, mutta Mika tasoitti 2-2:een. Katkaisuerästä finaaliin meni lopulta Matti Rajainmäki ja Mika Karjalaiselle jäi 3.sija.

Toisessa semifinaalissa pelasivat vastakkain viime kauden rankingin kaksi parasta pelaajaa Ville Haukimäki ja Pyry Salama, eli kyseessä oli varsinainen klassikko-ottelu. Ottelussa nähtiin tasaisia eriä ja Ville Haukimäen nousu 0-2-tilanteesta tasoihin. Tämä ei kuitenkaan riittänyt, vaan Pyry Salama meni finaaliin katkaisuerässä ja Ville Haukimäelle toinen 3.sija.

Finaali pelattiin ykköspöydällä Matti Rajainmäen ja Pyry Salaman välillä Marko Hannulan tuomaroidessa. Ottelusta muodostuikin kamppailu turnauskestävyydestä, kun molemmilla pelaajilla oli takana pitkät semifinaalit. Matti laittoi kampoihin kaksi erää häviten ne vain muutamilla pisteillä, mutta taipui kolmannessa erässä selkein eräluvuin 57-5 Pyry Salaman voittaen puhtaasti 3-0. Näin ollen Pyry otti toisen voittonsa tällä kaudella ja kakkossija oli Matille toinen peräkkäin. Näin saatiin kautta aikain ensimmäinen SBiL:n alainen snookerturnaus Nokialla päätökseen. Onnittelut voittajille!

P.S. Muistakaahan, että ilmoittautuminen Tammer Shootoutiin alkaa 25.1.2024!

Teksti ja valokuvat: Jussi Aho

Tuplaeliminaatio    (43 pelaajaa)

16-cup

TULOKSET

1.Salama PyryCSSVantaa
2.Rajainmäki MattiGUTampere
3.Haukimäki VilleKeraSHelsinki
3.Karjalainen MikaKBTKajaani
5.Kaksonen KimmoSSCSavonlinna
5.Keinänen KariCSSHelsinki
5.Seppänen MiikaTSTampere
5.Tauriainen TommiABTkuRauma
9.Aho JussiPPSNokia
9.Hammais EeroPBKPori
9.Jääskeläinen OkkoIBSJyväskylä
9.Niiranen IlariTSTampere
9.Sandelin MikaPBKPori
9.Savolainen PekkaTSTampere
9.Setälä JarkkoPBKTampere
9.Taivainen EetuJSAJoensuu
17.Aalto OsmoKeraSEspoo
17.Itäaho JariNBSKNurmes
17.Kartio IlkkaABTkuTurku
17.Kiukas SimoABTkuTampere
17.Lillkåll VeniKeraSEspoo
17.Närhi MikaJyvisJyväskylä
17.Paajanen MikkoEBKEspoo
17.Salo TommiGUTampere
25.Ahola PetriFBTLappeenranta
25.Häkkinen PetriFBTRuokolahti
25.Järvinen AnttiPPSNokia
25.Parantainen VesaJyvisJyväskylä
25.Roni HenriFBTTaipalsaari
25.Rytkinen RaunoCSSHelsinki
25.Salonen JesseGUEura
25.Virtanen AleksiKeraSEspoo
33.Asunmaa MiikaGUSeinäjoki
33.Halttunen TeroJBSJyväskylä
33.Käyhty ArtoFBTLappeenranta
33.Nolvi MarkusPBKUlvila
33.Raja-aho JuhanaJyvisJyväskylä
33.Romppainen PasiFBTLappeenranta
33.Salama MikkoCSSVantaa
33.Savolainen MikkoPPSNokia
33.Suominen AnnikaWBSForssa
33.Viljanen AapoPBKPori
33.Wilén TuroPBKPori


BREAKS

Rajainmäki59, 31, 31
Salama Pyry52, 40, 36, 32, 32, 31
Aho Jussi38
Tauriainen37
Haukimäki33, 32
Karjalainen30,35


Tilastot

204 frames

30+ breaks 15 kpl  (13,6 frames/30+)

50+ breaks 2 kpl  (102 frames/50+)

Lauantai klo 10:00 - 00:29 (bo3 10Reds)

(21:56, 22:58, 23:10, 23:30, 23:42, 00:22, 00:29)

keskiarvo: 1h 11min ... 1h 26 min / ottelu

Sunnuntai klo 10:00 - 18:46 (bo3/5 10Reds)

keskiarvo 2h 11min / ottelu


KILPAILUKUTSU⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠