Pari SM 2018

 

Pari SM Helsinki Cabin Street Snooker 24.-25.3.2018

 

Jukka Haapakoski & Juha Erkinmikko snookerin parikisojen suomenmestareiksi 2018

 

Vuoden 2018 snookerin Pari SM-kisat pelattiin  Cabin Street Snookerin tiloissa.  Peliformaatiksi oli järjestetty BO7 matsit eli ihan oikeasta snookerottelusta oli nyt kyse!  Järjestäjien grindaanajana tunnetut  "jos hävitään eka ja toka matsi niin eikö triplaeliminaatio olisi kuitenkin paras formaatti" pelimiehet olivat jääneet odottelemaan enemmän tunteja viikonlopulle. Osanottajia oli kisoissa tällä kertaa mukavasti 24 paria. Saatiin siis kahdeksalle pöydälle kolme täyttä pelikierrosta lauantain ohjelmaksi.

Kisan avauksen jälkeen polkaistiin käyntiin 1. kierroksen kahdeksan ottelua.

Pienellä viiveellä aloitettu Kuutamo & Husu vastaan Hummastenniemi & Koskela oli viihdyttävää katsottavaa pöydällä 1. Humpan ja Joonan yhteispeli ei tällä kertaa lähtenyt missään vaiheessa lentoon, kun taas Kuutamo ja Husu pelasivat varsin hyvän ottelun. 3 erää ottelusta olivat hyvin tasaisia ja pelissä nähtiin vähintäänkin mielenkiintoisia käänteitä!. Kuutamo & Husu jatkoon 4-2 lukemin.

Ikonen & Pällijeff /  Hämäläinen & Savolainen ottelussa ei ennakkosuosikista ollut epäselvyyttä. Jukka "McManus" Hämäläinen ilmoitti jo ennen kisoja kauden päätavoitteekseen parikisat. Savolaisella ovat kaikki kisat päätavoitteena pussituksista päätellen. Kuntokäyrä näytti onnistuneen, sillä Jukan bridge oli pidentynyt Rober Milkinsin vastaavasta vielä vähintään 3-4 tuumaa. Hämis veti tavoilleen tyypillisesti taaksevetonsa kynsille joka lyöntiin ja kisatoimistossa haukottiin henkeä kun pallot sujahtelivat sopivalla kyypowerilla koppaan kerta toisensa jälkeen. Kokeilkaapa ite! Ikonen & Pällijeff antoivat kaikkensa ja voittivat komeasti yhden uusintamustan pelinkin, mutta Hämäläinen & Savolainen voittoon lukemin 4-2.

Hiltunen & Haapasaari / Sirkiä & Lehto ei pelin voittajasta jäänyt epäselvyyttä. 4-1 Sirkiä & Lehto parille, jotka tekivät breikit 41,41 ja 31 tähän matsiin.

Ilomäki & Koskinen / Merikoski &  Kaitarinne ottelu oli lauantain yksi pisimmistä ja tiukimmista. Onneksi pöydän 4 verka kesti kuin kestikin loppuun asti ja peli päätettiin kontraerän Koskisen mustan säkitykseen. Merikoskella & Kaitarinteellä oli jo parissa edellisessä erässä hyvät mahdollisuudet laittaa peli poikki, mutta ratkaisut jäivät tekemättä.

Ojala & Tiusanen vastaan T Lappalainen & E Lappalainen matsi oli erittäin tasaista vääntöä. Lappalaiset selvisivät voittajana katkaisuerästä jatkoon. 

Pöydällä 6 E Paavilainen & T Paavilainen voittivat kohtuullisen selvälukuisin eräpistein vastustajansa Kemppainen & Niinimäki lukemin 4-0. Ei lisättävää.

Haapakoski & Erkinmikko saivat hyvän vastuksen Biklun Leinonen & Ruokonen parista. Vastustajien kokemus taisi vielä olla kuitenkin liikaa teekkarikylän mestareille. Haapakoski & Erkinmikko parille sarjat 30, 37 ja 61 sekä voitto 4-2 lukemin.

Halttunen & Kuusela / M Salama & P Salama ottelu oli tasaista suorittamista molemmin puolin ja snookereita viljeltiin kuin pussituksia, mutta voitto tällä kertaa Halttunen & Kuusela parille lukemin 4-0. Kuitenkin hyvä debyytti Salamoille ja toivottavasti nähdään kisoissa heidät pian uudestaan.

Toinen kierros oli aikataulutettu alkavaksi klo 13, mutta osalle matsien alku venyi melkein parilla tunnilla.

Kananen & Nappari / Kuutamo & Husu oli päivän mieleenpainuvin ehkä siitäkin syystä, että se pelattiin kisatoimiston edessä, jossa moni oli näkemässä useita jäätäviä pussituksia ja vielä parempia snookereita. Husuttaja oli liekeissä ja pari Kananen & Nappari löysivät itsensä kerta toisensa jälkeen maskista, kun Atte asemoi valkoisen oikeaan paikkaan. Long potit upposivat Husun lisäksi kovalla prosentilla myös Kuutamon käsistä. Kanasella & Napparilla oli ilmeisen vaikeaa pelata "liian" nopealla ja valleista pompottavalla pöydällä. Ehkä pieni kotikenttäetu merkitsi tässä tapauksessa paljonkin who knows. Husu otti kontraerän uusintamustan pussitukseen puolipöytää leveän haara-asennon ja kättä vähän vallin päälle ja poks musta koppaan. Raikuvat huudot, aplodit, halaukset, yläfemmat ja kättelyt kun yksi ennakkosuosikkiparista oli joutunut antautumaan. Kuutamo & Husu siis jatkoon.

J Koskelin & M Koskelin joutuivat Hämäläisen & Savolaisen pyöritykseen ja pian taululla olikin lukemat 0-4. Hienoja yksittäisiä pussituksia viljelevät Koskelinit ovat kehittyneet. Lupa on odottaa enemmänkin.

Karttunen & Häkkinen voittivat tasaisen ottelun Sirkiää & Lehtoa vastaan 4-3. Viimeiseen erään voittajat tekivät reilun kolmekymppisen sarjan. Tällä kertaa se oli riittävän pitkä sarja ja peli oli kättelyä vaille valmis.

Aho & Yaghoubi taistelivat lahtelaisista vastustajistaan Ilomäki & Koskinen voiton 4-2. Varmasti lahtelaisten pelivoimia oli vienyt edellinen n. 5 tuntia pitkä ottelu Merikoskea & Kaitarinnettä vastaan, sillä tämä ottelu jouduttiinkin aloittamaan hetken ruokapaussin jälkeen melkein heti edellisen perään. Voittamalla nopeasti saa aikaa lepäämiseen ja häviämällä nopeasti pääsee heti pakenemaan paikalta. Win-win tilanne, jota ei ainakaan allekirjoittanut osaa käyttää kisoissa hyväkseen.

Lauantain ripeimmän suorituksen tarjosivat veljekset Aurabiljardista. Meno oli kuin moukarihäkissä kun Lappalaiset Eelis ja Tuure rusikoivat Antti Silvon ja Tshering Topdenin avaamaan keppisalkkujaan alle puolessatoista tunnissa. Ei muuta kuin kepit  koteloon ja Cabinin miehille pöytävarauksia seuraavan viikon treenejä varten. Ilmassa oli ilmeisesti ollut pientä unlucky-efektiä hävinneille, mutta niitähän ei kukaan jaksa muistella pitkään. Silvon ja Tsheringin ottelun mottona ollut "kyl tää tästä vielä lähtee seuraavassa erässä" ei toiminutkaan ja ansaittu 4-0 voitto Lappalaisille.

Erkkilä & Väätäinen harjoittelivat näyttävät ohilyönnit ennen  E & T Paavilaista vastaan. Yksi kymmenistä treenipallosta jäi röpöttämään isosäkkisen Shenderin haagin suulle , mutta onneksi pussitukselta vältyttiin ja peli oli valmis alkamaan. Liekö Pate Tiihosen naurunsekaiset hymähtelyt kavereille auttoivat, sillä Erkkilä & Väätäinen hoitelivat ottelun luvuin 4-2. Pisteitä voittajat saivat taululle 60-70 joka erään, jonka avuin useimmiten erät voitetaan. Näin nytkin.

Tiihonen & Oikarinen / Haapakoski & Erkinmikko parit tarjosivat laadukasta snookeria. "Isoja" breikkejä tehtiin vuoron perään ja paras niistä 62 jyväskyläläisille toiseen erään. Haapakoski & Erkinmikko eivät tästä säikähtäneet vaan seuravaan erään 52 sarja. Kaksi viimeistä erää olivat erittäin pienestä kiinni ja turvapeliä pelattiin hyvällä tasolla. Erät kääntyivät lopulta Haapakoskelle & Erkinmikolle ja näin kahden edellisvuoden suomenmestarit olivat ulkona kisoista heti ensimmäisen ottelunsa jälkeen.

Mannila & Tolvanen eivät antaneet mitään palaa Halttusta & Kuuselaa vastaan. 4 listäpötköä otteluun helpottaa kummasti voittamista.

Kolmas kierros eli last 8 pelattiin myös lauantai-illan ratoksi ja hyvä niin. Tunnelma Cabinilla oli nousussa ja meininki oli selkeästi normaaleja henkilökohtaisia kisoja rennompaa.

Kuutamo & Husu / Hämäläinen & Savolainen ottelu tarjosi kisakansalle mukavaa snookeria. Hämiksen ja Saviksen komea pussituskilpailu veivät kuitenkin terää vastustajien pelistä. Kuutamolla & Husulla oli hyviä paikkoja jokaisessa erässä, mutta pidempiä sarjoja ei saatu rakennettua. Tätä ei edes wikipedia osannut kertoa miksi näin kävi. Hämäläinen & Savolainen siis kuitenkin selkeästi sunnuntaille luvuin 4-1.

Karttunen & Häkkinen / Aho & Yaghoubi ottelu oli jo lähellä lähteä kääntymään jälkimmäisille saatuaan 3-3 erätilanteessa taululle venttipisteet 21. Ratkaisijan viitan oli päättänyt ottaa kuitenkin Janne Häkkinen. Häkkinen pamautteli pariin kertaan hienoja pitkiä koppaan ja niihin vielä lisänä hyvä päälleveto. Pari kertaa Karttunen & Häkkinen harjoittelivat ennen kuin syntyi kisojen isoin sarja 66. Pöydälle jäi hallitun sarjan päätteeksi enää pinkki sekä musta ja ottelu oli ohi.

T Lappalainen & E Lappalainen  / Erkkilä & Väätäinen ottelussa oli tarinaa ja meininkiä enemmän kuin Kismetin mainoksessa. Erkkilä & Väätäinen puhuivat kuitenkin itsensä pyörryksiin, sillä Lappalaiset painoivat kuudenteen erään taululle komeat 103 pistettä. Lappalaisille viimeiseen erään 51 pisteen sarja ja voitto kotiin luvuin 4-2.

Haapakoski & Erkinmikko / Mannila & Tolvanen oli tasaväkistä 2-2 tilanteeseen asti ja sen jälkeenkin. Kaksi viimeistä erää olivat tiukkoja, mutta erät kääntyivät taas Haapakoskelle & Erkinmikolle. Varsinkin Erkkarin  kehittämät turvalyönnit aiheuttivat snookertuskaa vastustajille. Lyöntivalikoimat olivat niin sanotusti kohdallaan ja toteutus myös. Haapakoski niittasi ottelupallona olleen mustan säkkiin. Loppulukemat 4-2.

Sunnuntain semifinaalit aloitettiin klo 10

Hämäläinen & Savolainen / Karttunen & Häkkinen matsissa oli ilmeistä, että Hämiksellä oli jäänyt kellojen kesäaikaan siirtämisestä johtuen unessa nähty 147 breikki pahasti kesken.  Angles McManus oli täten aamun kiireessä jättänyt oikeat pussitusleikkuut yöpöydän laatikkoon. Peliparin kemian tuntien Savolainen tietenkin yritti "kannustaa" Hämäläistä mahdollisimman ironisilla kommenteilla lauantaina nähtyyn huikeaan lentoon, mutta ei auttanut sekään tällä kertaa.  Karttunen & Häkkinen tehtailivat  57 sarjan otteluun ja olivat ottelussa tasaisempia suorittajia. Hämäläinen & Savolainen -parille ripustettiin ansaitut pronssimitalit kaulaan. Pelkän kuvan perusteella Suomen positiivisimman snookerpelaajan titteli on vaarassa lähteä Sami "Kahina" Hovilta nimittäin katsokaa Jukka Hämäläisen ilmettä palkintojenjakoseremoniasta.

Toisessa semifinaalissa olivat vastassa T Lappalainen & E Lappalainen ja pari Haapakoski & Erkinmikko. Pelistä näki heti, että tulee tiukkaa. Lappalaiset pelasivat hyvää peliä ja komeita pussituksia tuli kuin liukuhihnalta. Lappalaiset tuntuivat jo hetkittäin hallitsevan ottelua myöskin turvapelin osalta, mutta kaksi tiukkaa erähäviötä viimeisillä palloilla koituivat lopulta kohtaloksi. Haapakoski & Erkinmikko kommentoivatkin pelin jälkeen, että vähän helpolla saivat parin erän loput hoidettua ja lopputulos kääntyi näin 4-2 lukemiin. Lappalaisilta jälleen kerran erinomainen suoritus viikonlopulta ja siitä palkintona heille pronssiset mitalit kaulaan.

Pari SM finaaliin etenivät siis Karttunen & Häkkinen / Haapakoski & Erkinmikko. Pelaajien toivomuksesta peli pelattiin samalla bo7-formaatilla kuin muutkin pelit. Otteluun saapui myös tuomari Juhani Koskelin, joka hoiti tehtävänsä erinomaisesti. Kiitokset jälleen kerran virkistyneelle tuomaritoiminnalle, jonka primusmoottorina ovat toimineet Erik Lindblom ja Eero Lipponen. Finaali ei tarjonnut kuin yhden yli kolmekymppisen, mutta peli oli laadukasta tästäkin huolimatta. Paikoista tehtiin mitä oli helposti tehtävissä ja hyvää lyöntivalikoimaansa ja taktiikkaosaamistaan esitteli varsinkin Sami Karttunen. Haapakoski & Erkinmikko veivät ensimmäisen erän häviön jälkeen ottelua kuitenkin vakaasti kohti voittoa. Viimeiseksi jääneeseen viidenteen erään hyvä 33 sarja ja suomenmestarit olivat selvillä erävoitoin 4-1. Jukka Haapakoski pelasi erittäin hyvin ja keskittyneesti koko viikonlopun ajan ja kun peliparin valintaankin oli panostettu parhaalla mahdollisella tavalla ei voittajapari loppupeleissä kuitenkaan ollut kenellekään yllätys. Juha Erkinmikon laadukas tasaisuus oli valttia näissäkin kisoissa. 

Onnittelut vielä suomenmestareille ja kiitokset mukana olleille pelaajille!

(teksti Pertti Salo, kuvat Pertti Salo, Jere Virtaranta ja Janne Häkkinen)

 

KILPAILUKUTSU

 

TULOSSEURANTA

 

KESKUSTELU

 

KAAVIO JA TULOKSET

 

1. Haapakoski & Erkinmikko

2. Karttunen & Häkkinen

3. Hämäläinen & Savolainen

   T Lappalainen & E Lappalainen

 

5.-8. Kuutamo & Husu

        Aho & Yaghoubi

        Erkkilä & Väätäinen

        Mannila & Tolvanen

 

9.-16.  Kananen & Nappari

           J Koskelin & M Koskelin

           Sirkiä & Lehto

           Ilomäki & Koskinen

           Topden & Silvo

           E Paavilainen & T Paavilainen

           Tiihonen & Oikarinen

           Halttunen & Kuusela

 

17.-24. Hummastenniemi & Koskela

            Ikonen & Pällijeff

            Hiltunen & Haapasaari

            Merikoski & Kaitarinne

            Ojala & Tiusanen

            Kemppainen & Niinimäki

            Leinonen & Ruokonen

            M Salama & P Salama

 

BREAKS

Karttunen & Häkkinen 66, 57, 33, 33, 32

Tiihonen & Oikarinen 62

Haapakoski & Erkinmikko 61, 52, 37, 35, 33, 31, 31, 30

Mannila & Tolvanen 57, 39, 38, 38, 37

T Lappalainen & E Lappalainen 51, 32

Sirkiä & Lehto 50, 41, 41, 31

Kuutamo & Husu 38

Merikoski & Kaitarinne 38

Hämäläinen & Savolainen 38, 33, 33, 32

Ojala & Tiusanen 31

 

Tilastot

127 frames 

30+ breaks 32 kpl  (4,0 frames/30+)

50+ breaks 8 kpl   (15,9 frames/50+)

Lauantai klo 10:00 - 23:20, match average 4h 26min

Sunnuntai klo 10:00 - 18:11, match average 4h 5min

Pari SM mestarit Juha Erkinmikko (vas) ja Jukka Haapakoski CSS