Miehet: Robin Hull (last 8), Patrik Tiihonen (group 3.), Jani Kananen (last 92), Ville Pirilä (group 3.), Tomi Leinonen (group 3.)

Tuomarit: Satu Isolehto, Tryggvi Erlinggson

KNOCKOUT

LAST 92

To 21.3. klo 13:00 Jani Kananen 3-4 Fergal Quinn (P-Irlanti)

(32-58, 34-75, 73-64, 19-88(79), 98(63)-1, 51-35, 67-81)

Kananen nousi 0-2 ja 1-3 tappioasemista kontraerään. Kanasella oli hyvä johto ja pöydän putsaus menossa, mutta viimeisen punaisen jälkeen mustaa lyödessä lipsahti valkoinen keskipussiin. Quinn pääsi jatkotilanteesta tekemään pahan snookerin, josta suomalainen löi peräti viisi kertaa ohi ja Quinn pääsi pisteissä ohi ja ottelun ratkaisu siirtyi viimeisille väripalloille. Kananen sai hyvän paikan pinkillä, mutta se meni valitettavasti ohi. Tästä jäi Quinnille helppo paikka säkittää pinkillä jatkopaikka itselleen. Hienosta noususta kuitenkin kirvelevä tappio.

LAST 64

To 21.3. klo 16:00 Robin Hull 4-1 Kevin Hanssens (Belgia)

(57-29, 82(67)-6, 48-58, 76-9, 58-36)

LAST 32

To 21.3. klo 21:00 Robin Hull 4-2 Antoni Kowalski (Puola)

(65-54(54), 72(63)-38, 0-101(101), 8-96(96), 52-38, 130(130)-0)

Kowalski teki kelpo breikin 54, mutta Hull ryösti erän väripalloilla, kun Kowalski jätti pinkin pussin suulle. Toinen erä Hullille 63 breikillä. Kolmanteen Kowalski teki 101 ja heti perään 96 ja tilanne oli 2-2. Hull vei viidennen scrappyerän ja lopetti ottelun upealla 130 pisteen pöydän tyhjennyksellä. Kowalskilla oli muutamassa kohtaa huonoa tuuria ottelun aikana, joista Hull rankaisi kovalla kädellä. Kowalskilta hieno esitys joka tapauksessa ja U21 EM-hopeaa näistä kisoista. Puolalaisella on erinomaisuudet mahdollisuudet edetä ammattilaiseksi tulevina vuosina.

LAST 16

Pe 22.3. klo 15:00 Robin Hull 4-3 Matthew Glasby (Englanti)

Robin Hull kohtasi Matthew Glasbyn, joka oli hävinnyt koko turnauksessa vasta yhden erän ja sen Tomi Leinoselle alkulohkon ensimmäisessä ottelussa. Ottelusta muodostui huikea jännitysnäytelmä. Englantilainen oli erittäin lähellä otteluvoittoa kuudennessa erässä, mutta suomalainen sai kammettua itsensä monien käänteiden jälkeen kontraan, missä Robin jälleen kerran näytti kylmähermoisuutta tekemällä upean 87 breakin.

LAST 8

Pe 22.3. klo 20:00 Robin Hull 2-4 Florian Nüßle (Itävalta)

(82(52)-30, 16-70(57), 48-79(53), 71(71)-54(54), 46-89, 22-65)

Hullille ensimmäinen erä 52 breakillä. Itävaltalainen tasoitti erät 57 breakin turvin. Kolmannessa erässä Nüßle karkasi 54 breakillä karkuun, mutta Hull hilasi itsensä 44 sarjalla rinnalle, mutta Nüßle vei erän väreillä. Neljännessä erä sama juttu. Nüßle siirtyi 54 breakillä johtoon, mutta Hull löi pitkän punaisen koppaan ja nätisti mustan niskaan ja hienolla 71 breakillä tasoitus tilanteeksi 2-2.

Viidennen erän alussa Nüßle teki aluksi virheen, mutta pääsi ensimmäisenä rakentamaan sarjaa. Break jäi 23 pisteeseen, kun vihreä meni nakista kulmaan. Robinille ei jäänyt paikkaa ja Nüßle pääsi uudestaan pussittamaan tehden tällä kertaa 39 pistettä. Hullille jäi punainen pussin suulle ja takaa-ajo alkoi tilanteesta 8-62. Hull sai tehtyä vain 21 pistettä, mutta sai tehtyä snookerin vihreän taakse. Nüßle löi ensin ohi punaisesta ja toisella yrityksellä osuma pinkkiin. Hull jatkoi itse tilanteesta pussittaen punaisen ja pinkin. Sivuvallissa olleen punaisen irroitus epäonnistui ja suunnitelma B käyttöön. Hull oli tässä vaiheessa 16 pistettä jäljessä ja 35 pistettä pöydällä. Nüßle purki snookertilannetta ja teki suomalaiselle säkäsnookerin. Hullille kävi snookerin purussa myös samanlainen tuuri. Valkoinen oli mennä kulmaan, mutta lopputuloksena oli säkäsnooker. Nüßle löi kovan hit & hope yrityksen, josta jäi Hullille pitkä punainen auki kulmaan. Hullin pussitus röpötti kulmassa ja epäonneksi tökkäsi valkoisen toiseen kulmapussiin. Itävaltalaiselle jäi helppo käsipallo tehdä viimeinen punainen ja värit pinkkiin saakka.

Kuudennen erän alussa Hull löi missin snookerin purusta ja Nüßle teki 38 breakin ja suomalainen oli jo 56 pistettä jäljessä, mutta pöydällä vielä 75 pistettä. Hull joutui jatkamaan paikasta, mistä näkyi vain yksi punainen. Hull hajoitti punaisia ja valkoinen jäi turvallisesti sivuvalliin. Nüßle jätti jatkotilanteesta Hullille pitkän punaisen kulmaan, josta Hull sai tehtyä vain 14 pistettä sortuen ohilyöntiin restillä.

Nüßle teki vain pari palloa ja löi ensimmäisen ottelupallon ohi. Ero tässä vaiheessa 50 ja pöydällä 51 pistettä. Hull teki upean pitkän punaisen ja täydellisesti mustalle. Hull yritti pussittaa sen jälkeen punaista keskelle ja irrottaa samalla lyönnillä viimeistä punaista vallista. Molemmat asiat epäonnistuivat, mutta valkoinen jäi onneksi kiinni päätyvalliin. Nüßle löi turvalyönnin pikkuväripäähän, mistä Hull päätti hyökätä vaikeahkoon vallin lähellä olevaan pitkään punaiseen. Päälleveto mustalle onnistui, mutta punainen jäi valitettavasti reikään, josta Nüßlen oli helppo paikka hankkia semifinaalipaikka lauantaille.

Häviöstä huolimatta Robin osoitti jälleen kerran olevansa yksi Euroopan parhaita amatööripelaajia. Viime vuonna Maltalla semifinaalissa ja nyt neljännesfinaalipaikka, vaikka loukkaantuminen haittasi alkuvuonna harjoittelua.

LAST 8

Robin Hull 2-4 Florian Nüßle (Itävalta)

Iulian Boiko (Ukraina) 3-4 Robbie McGuigan (P-Irlanti)

Brian Cini (Malta) 4-2 Paul Deaville (Englanti)

Ryan Davies (Englanti) 2-4 Graig Steadman (Englanti)

SEMIFINAALIT

Robbie McGuigan (P-Irlanti) 4-3 Florian Nüßle (Itävalta)

Graig Steadman (Englanti) 4-1 Brian Cini (Malta)

FINAALI

Robbie McGuigan (P-Irlanti) 5-4 Graig Steadman (Englanti)

Pohjois-Irlannin paras amatööripelaaja 19-vuotias Robbie McGuigan nousi EM-kultaan viemällä ottelun ratkaisuerässä ex-ammattilaispelaaja Graig Steadmanilta. McGuiganin voitto ja ammattilaiskortti ei tullut helpoimman kautta, sillä hän voitti peräti viisi ottelua peräjälkeen vasta kontraerissä.

2Brian Cini137, 76, 74, 69, 65, 60, 55, 52
3Robbie McGuigan135, 128, 95, 78, 71, 71, 68, 67, 66, 66, 64, 62, 57, 53, 53, 50, 50

LOHKO B

Ma 18.3. klo 11:00 Robin Hull 3-0 Viktors Jengovatovs (Latvia)

(60-11, 68-0, 74-7)

Latvian divarimies ei mahtanut Robinille mitään, vaikka suomalaisen peli oli tahmaista.

Ti 19.3. klo 11:00 Robin Hull 3-1 Tin Venos (Kroatia)

(66-27, 100(100)-0, 47-87, 61-42)

1. erä: Robinilla katkesi break 20 pisteeseen, kun meni pakan hajotuksesta punainen keskelle. Toisesta mahdollisuudesta 37 break ja lopulta erä lukemin 66-27.

2. erä: Robinille century eli tasan 100 break. Tilanne 2-0.

3. erä: Robin teki alkuun 30p, mutta punainen ohi keskipussiin. Kroatialainen Tin Venos nousi 44-31 johtoon kolmella pikkusarjalla ja teki pahan snookerin, josta Robin löi kolme missiä. Robin yritti lopussa tehdä snookereita, mutta erä kroatialaiselle 87-47.

4. erä: Robin siirtyi 44 pisteen sarjalla selkeään johtoasemaan ja sai pidettyä kroatialaisen takanaan. Ottelu 3-1 suomalaiselle.

Ottelussa oli parhaimmillaan reilut 400 katselijaa ruutujen ääressä.

Ke 20.3. klo 11:00 Robin Hull 3-2 Simon Lichtenberg (Saksa)

(35-63(58), 76-45, 68-6, 33-56, 75(75)-14)

Robin pelaa lohkovoitosta Saksan ex-ammattilaisen Simon Lichtenbergin kanssa. Lichtenberg voitti vuonna 2018 U21 EM-kullan ja pelasi ammattilaisena neljä kautta. Hän tippui tourilta vuonna 2022, kun ranking oli 71.

Robin aloitti 30 pisteen sarjalla, mutta saksalainen vastasi 58 breakillä. Lichtenbergin break lähti liikkeelle safety lyönnistä, missä punainen meni vallin kautta kulmaan. Robin tarvitsi lopussa kaksi snookeria, mutta luovutti erän, kun Lichtenberg teki säkäsnookerin.

Toinen erä Robinille 47 breakillä. Kolmas samoin, siihen pari kolmekymppistä. Saksalainen vei ottelun kontraerään neljännen erän väripalloratkaisulla. Robin ratkaisi ottelun ja lohkovoiton hienolla 75 pisteen sarjalla. Molemmat jatkavat pudotuspelikaavioon, mutta voiton myötä kaavio helpottuu suomalaisella. Ottelun katsojamäärä noin 700.

Robin jatkaa pudotuspeleihin last 64 vaiheeseen Belgian Kevin Hanssenssia vastaan.

LOHKO U

Ma 18.3. klo 15:00 Patrik Tiihonen 3-1 Valerio Grandi (Italia)

(6-64, 77-16, 73-5, 69-1)

Ensimmäinen erä oli hapuilua italialaisen kanssa, mutta seuraavat kolme erää Patrik hoiti peruspelillä ilman suurempia vaikeuksia.

Ti 19.3. klo 15:00 Patrik Tiihonen 0-3 Tudor Popescu (Romania)

(25-55, 26-58, 15-49)

Patrik Tiihonen ei pelannut yhtään omalla tasollaan Romanian Popescua vastaan. Romanialaisen ei tarvinnut ihmeitä esittää 3-0 voittonsa eteen. Jatkoonpääsy vaatinee voiton lohkon viimeisessä ottelussa.

Ke 20.3. klo 15:00 Patrik Tiihonen 1-3 Paul Schopf (Itävalta)

(75-37, 40-54, 16-63(54), 0-72)

Tiihonen vei ensimmäisen erän ja toinenkin oli menossa suomalaiselle, mutta Patrik lahjoitti kaverille pari paikkaa, joista vastustaja rankaisi tasoittamalla ottelun. Itävaltalainen pelasi lopussa selvästi paremmin ja tiputti Paten jatkopeleistä.

LOHKO AL

Ma 18.3. klo 21:00 Jani Kananen 1-3 Adel Kalabusic (Bosnia)

(63-104, 15-50, 64-49, 7-82)

Ottelu alkoi klo 22:40 ja ensimmäinen erä oli snookeria nimensä mukaisesti. Erä sisälsi kymmeniä snookertilanteita. Kananen oli jo 36 pistettä perässä, kun pöydällä oli enää 27 pistettä. Jani sai tehtyä pari snookeria, joista vastustaja teki 10 virhepistettä. Pallot riittivät tilanteessa, mutta Jani sortui itse seitsemän pisteen virheeseen osuttuaan vahingossa mustaan. Erä ratkesi lopulta 1h 22min tahkoamisen jälkeen bosnialaiselle lukemin 104 - 63. Varsin erikoinen avauserä otteluun. Toinen erä kesti sekin 40 min ja bosnialainen 2-0 johtoon. Kolmas erä oli samanlaista vääntöä kolmen vartin verran, mutta siitä Janille kavennus 1-2. Kalabusic meinasi tehdä neljänteen erään oman kisaennätysbreakin, mutta sarja jäi lopulta 68 pisteeseen. Jani vielä yritti hetken takaa-ajoa, mutta kolmen tunnin kohdalla Jani kätteli vastustajan ja ottelu päättyi paikallista aikaa 00:40.

Ti 19.3. klo 19:00 Jani Kananen 3-2 Filip Blazicko (Kroatia)

(80-9, 31-69, 40-62, 51-10, 66-18)

Jani Kananen voitti Kroatian Filip Blazickolta ensimmäisen erän, mutta kaksi seuraavaa merkattiin kroatialaiselle. Kananen pelasi tiukassa paikassa kaksi viimeistä erää itselleen ja säilytti mahdollisuuden jatkopaikkaan. Vastustaja Englannin Daniel Womersley on varmistanut jo jatkopaikan, mutta Kanasen lisäksi myös Kroatian ja Bosnian edustajalla on mahdollisuudet edetä last 96 -vaiheeseen.

Ke 20.3. klo 19:00 Jani Kananen 3-0 Daniel Womersley (Englanti)

(83-60, 81(64)-1, 70(52)-13)

Ensimmäisessä erässä Kananen löi kuusi eräpalloa ohi ja englantilainen hinasi pikkuhiljaa itsensä rinnalle kahden snookerin takaa. Erä ratkesi vasta pinkillä suomalaiselle reilun tunnin pelin jälkeen. Tästä sisuuntuneena Kananen teki seuraaviin eriin 64 ja 52, joilla hieno 3-0 voitto. Kananen lohkokakkonen eräsuhdevertailulla. Bosnian Kalabusic ja Kroatian Blazicko pelasivat samaan aikaan viereisellä pöydällä ja siellä ottelu oli päättyä 3-0 uusintamustalla bosnialaiselle. Mikäli Kalabusic olisi voittanut uusintamustan, niin ottelu olisi mennyt 3-0 tuloksella Kalabusicille ja samoin lohkon jatkopaikka. Upeasti pelattu Kanaselta tiukassa paikassa, kun joutui aitiopaikalta viereistäkin ottelua seuraamaan. Torstaina asettuu vastaan last 96 kaaviossa Pohjois-Irlannin Fergal Quinn.

LOHKO R

Ma 18.3. klo 15:00 Ville Pirilä 3-2 Eldar Cormehmedovic (Bosnia)

(72-14, 43-72, 2-57, 64-1, 65-59)

Ville Pirilällä oli EM debyyttiottelussaan vastassa isäntämaan pelaaja. Bosnialainen siirtyi 2-1 johtoon, mutta Ville hoiti kaksi seuraavaa erää. Ratkaisuerä ratkesi vasta viimeisellä mustalla.

Ti 19.3. klo 15:00 Ville Pirilä v Kledio Kaci (Albania)

(7-80, 8-91, 46-51)

Albanian Kledio Kaci oli väkevällä pelipäällä ja voitti ottelun ilman erätappioita. Pirilä pelaa keskiviikkona lohkon jatkopaikasta Walesin junnuikäisen Oliver Briffett-Paynen kanssa.

Ke 20.3. klo 15:00 Ville Pirilä 1-3 Oliver Briffett-Payne (Wales)

(40-71, 63-32, 26-68, 48-74)

Pirilälle lohkon kolmossija eikä jatkopaikkaa knockouttiin.

LOHKO AK

Ma 18.3. klo 19:00 Tomi Leinonen 3-2 Viktor Iliev (Bulgaria)

(50-16, 54-38, 16-58, 20-58, 70-65)

Tomi Leinonen sai vastaansa EM debyytissään Bulgarian kärkipelaajiin kuuluvan ja lohkon ykkössijoitetun Viktor Ilievin. Leinonen siirtyi 2-0 johtoon, mutta bulgarialainen paransi peliään ja vei ottelun kontraan. Leinonen sai tehtyä tiukassa paikassa 31 pisteen putsin ja ryöstettyä ottelun itselleen. Ottelua seurasi striimin välityksellä ratkaisuhetkellä noin 70 katselijaa. Ykköspöytää seurasi samaan aikaan 130+ katselijaa.

Ti 19.3. klo 19:00 Tomi Leinonen v Matthew Glasby (Englanti)

(66-22, 12-61, 0-85(73), 9-67)

Tomi Leinonen voitti Englannin Matthew Glasbyltä ensimmäisen erän, mutta engelsmanni vei selkeästi seuraavat kolme erää. Kolmanteen erään syntyi ottelun suurin break 73. Ratkaisevassa erässä Glasby tekaisi pari kolmekymppistä. Ottelun jälkeen Leinonen viestitteli, että oli selkä tiltannut jo alkulämmittelyssä. Siihen nähden sai pelattua yllättävän hyvin. Leinonen pelaa keskiviikkona Serbian Stoilkovicin kanssa lohkon toisesta jatkopaikasta.

Ke 20.3. klo 19:00 Tomi Leinonen 1-3 Marko Stoilkovic (Serbia)

(1-78(58), 61-48, 14-54, 34-58)

Serbialaiselle eka erä 58 breakillä. Leinonen nousi toisessa erässä takamatkalta viimeiselle mustalle. Serbialaisen epäonnistui luukkupallon pussituksessa Leinosen epäonnistuneen turvalyönnin jälkeen, josta suomalaiselle jäi helppo paikka tasoittaa tilanne. Serbian Stoilkovic vei seuraavat kaksi erää pikkubreikeillä, kun Leinonen ei saanut tehtyä sarjaa omista paikoistaan. Leinosen ensiesiintyminen EM-kisoissa päättyi valitettavasti alkulohkoon.

U16       (61 pelaajaa)

Semifinaalit

Riley Powell (Wales) 4-1 Michal Szubarczyk (Puola)

Vladislav Gradinari (Moldova) 4-2 Mykhailo Larkov (Ukraina)

Finaali

Vladislav Gradinari (Moldova) 4-1 Riley Powell (Wales)

U18        (75 pelaajaa)

Bulcsu Revesz (Unkari) 4-1 Artemijs Zizins (Latvia)

Vladislav Gradinari (Moldova) 4-1 Leone Crowley (Irlanti)

Finaali

Bulcsu Revesz (Unkari) 4-0 Vladislav Gradinari (Moldova)

U21       (85 pelaajaa)

Liam Davies (Wales) 4-3 Artemijs Zizins (Latvia)

Antoni Kowalski (Puola) v Robbie McGuigan (P-Irlanti)

Finaali

Liam Davies (Wales) 5-3 Antoni Kowalski (Puola)

Walesin 17-vuotias viisinkertainen IBSF MM juniorimestari Liam Davies voitti U21 sarjan mestaruuden, mikä tuo hänelle samalla ammattilaispaikan kausille 2024-2026. Liam Davies hävisi viime viikolla Q Tour Play-offsin ratkaisevan ottelun ammattilaiskortista Duane Jonesille kontrassa luvuin 10-9. Nytkin Puolan Kowalski oli lähellä viedä ottelun ratkaisuerään, mutta Davies osoitti upeaa hermojen hallintaa tekemällä noin 60 pisteen sarjan tiukassa paikassa. Liam Davies on voittajatyyppiä ja hänellä on lupaava tulevaisuus edessään.