RG2

Mestaruussarja RG2 Oulu OB/City Biljard 15.-16.10.2016

Timo Salovaara maratonkisan voittoon

Oulu sai kunnian järjestää mestaruussarjan kisat pienen tauon jälkeen ja salilla tehtiin kovasti töitä talkoovoimin, jotta peliolosuhteet vastaisivat mestistasoa. Ilahduttavaa oli, että kisoihin ilmoittautui 20 pelaajaa ympäri suomen. Toki se on reilusti vähemmän kuin RG1:ssä, mutta on ymmärrettävää, että tänne Suomen ytimeen on joka suunnasta pitkä matka.

Pelaajat jaettiin 4 lohkoon, joissa kaikki pelasivat kaikkia vastaa BO3 menetelmällä. Jokaisesta lohkosta pääsi kaksi parasta sunnuntain 8-cuppiin.

Lohko A:ssa saatiin jännittää jatkoon menijöitä viimeisen pelin viimeiseen erään asti. Lohkopelien päätyttyä kolmella pelaajalla oli taskussaan 3 voittoa ja 1 tappio. Jatkoon menijät ratkaisi lopulta eräsuhde, jonka ansiosta sunnuntaille jatkoivat lohko ykkönen Juha Lehto ja lohko kakkonen Timo Salovaara. Helsingin RG1:n voittajan Heikki Nivan kohtaloksi oli tällä kertaa jäädä lohkoon.

Lohko B oli oikeastaan kopio lohko A:sta. Jyri Virtanen oli voittanut 3 ensimmäistä peliä ja olikin menossa jatkoon, mutta jo RG1:ssä vahvoja otteita esittänyt Sami Karttunen kampesi Virtasesta 2-0 työvoiton ja jälleen oli kolmella pelaajalla neljän ottelun jälkeen 3 voittoa ja 1 tappio. Karttusen voitto Virtasesta toi Karttuselle lohko ykkössijan ja toisena pelaajana lohkosta sunnuntaille pääsi Janne Hummastenniemi.

Lohko C:ssä vahvimmin esiintyi Jyväskylän nuori, mutta jo kokenut pelimies Patrik Tiihonen, joka hoiti lohkopelinsä puhtaasti – häviten vain yhden erän lauantain aikana. Toisena lohkosta jatkoon meni Joona Koskela - joka hävittyään ensimmäisen pelinsä juurikin Tiihoselle – sisuuntui ja voitti loput pelinsä.

Lohko D:ssä Olli-Pekka Virho voitti kaikki neljä otteluaan. Ainoa erätappio tuli hallitsevalle Suomen mestarille Pessi Lyyralle. Sekä Virho, että Lyyra nakuttelivat tasaisesti sarjoja. Virholle merkattiin kisojen jälkeen 9 listabreikkiä ja Lyyralle 6. Lyyra teki kisojen neljä suurinta sarjaa, mitoiltaan 97, 84, 84 ja 70

Sunnuntain 8-cupin ensimmäisessä ottelussa kohtasivat Patrik Tiihonen ja Timo Salovaara. Tässä BO7 ottelussa tehtiin 5 listabreikkiä. 3-1 johtoon päässyt Salovaara ei enää luopunut johtopaikastaan. Tiihonen kavensi vielä ottelun 3-2 tilanteeseen, mutta Salovaara vei lopulta neljä ja puolituntia kestäneen ottelun nimiinsä lukemin 4-2.

Toisessa 8-cupin ottelussa kohtasivat Pessi Lyyra ja Sami Karttunen. Lyyra siirtyi jo 2-0 johtoon 97 sarjalla, missaten viimeisen keltaisen. Karttusella oli mahdollisuus kaventaa peli seuraavassa erässä, joka kuitenkin kääntyi Lyyran hyväksi viimeisellä mustalla. Lyyra voitti myös viimeiseksi jääneen erän, joten taululle tuli selvät 4-0 lukemat Lyyran voiton merkiksi.

Kolmannessa ottelussa kohtasivat Juha Lehto ja Janne Hummastenniemi. Peli oli tasainen alusta loppuun asti ja lopputulos 4-1 ei kerro koko totuutta pelistä. Lehdolle merkattiin listabreikit 53 ja 38. Hummastenniemen sarakkeeseen tuli lukema 31.

8-cupin neljännessä ottelussa kohtasivat Olli-Pekka Virho ja Joona Koskela. Virho sai erittäin hyvä alun otteluun ja siirtyi 43 pisteen sarjalla 1-0 johtoon ja 34 pisteen sarjalla 2-0 johtoon. Kolmannessa erässä Koskelalla oli hyvä sauma kaventaa ottelu. Koskela teki 31 pisteen sarjan, mutta Virho tuli perästä ohi ja tilanne oli jo 3-0. Viimeiseksi jääneeseen erään Virho teki vielä 30 pisteen sarjan, joten Virholle helpohko 4-0 voitto. Pelin jokaiseen erään merkittiin listabreikki.

Ensimmäisessä semifinaalissa kohtasivat Timo Salovaara ja Pessi Lyyra. Lyyra sai vahvan alun peliin ja 49 pisteen sarja siivitti Lyyran 2-0 johtoon. Tässä vaiheessa Salovaara heräsi peliin ja kohta taululla oli lukemat 2-2. Lyyra voitti seuraavan erän ja pääsi ensimmäisenä kokeilemaan katkaisua. Salovaara ei antanut periksi ja vei pelin kontraan 30 pisteen sarjalla. Loppujen lopuksi, neljän ja puolen tunnin väännön jälkeen paremmaksi osoittautui Salovaara, joka marssi kohti finaalia.

Toisessa semifinaalissa vastakkain asettuivat Juha Lehto ja Olli-Pekka Virho. Virho sai hyvä alun otteluun ja voitti ensimmäisen erän 38 pisteen sarjalla. Lehto voitti toisen erän - ja vielä kaksi seuraavaakin - ja tilanne olikin jo 3-1 Lehdolle.  Koko viikonlopun hyvässä pelivireessä ollut Virho ei antanut periksi, vaan naputti seuraavaan erään 46 pisteen sarjan, kaventaen tilanteen. Virho voitti myös seuraavan erän ja kontraan mentiin. Tasaisen viimeisen erän voitti lopulta Lehto, joka lunasti täten paikan Salovaaran kaveriksi Oulun RG2:n finaaliin.

Finaalissa kohtasivat siis Timo Salovaara ja Juha Lehto. Lehto oli huomattavasti terävämpi pelin alussa ja siirtyi jo ratkaisevan oloiseen 3-0 johtoon. Niille ketkä ovat seuranneet Salovaaran pelaamista, oli selvää, että peli ei todellakaan ollut vielä taputeltu. Nimittäin Salovaara väänsi itselle seuraavat 4 erää ja klo 03.00 pääsimme onnittelemaan Salovaaraa RG2:n voiton vuoksi!

Kiitos kaikille pelaajille, järjestelyissä mukana olleille ja ennen kaikkea Oulun City Biljardin henkilökunnalle yhteistyöstä, sekä venymisestä viikonlopun aikana.