Robin Hull jälleen snookerin Suomenmestari

SM Helsinki ja Espoo 17.-19.5.2024

Kotimaisen snookerkilpailukauden huipennus, Suomenmestaruuskilpailut, pelattiin parin viime vuoden tapaan Cabin Street Snookerilla ja Kera Snookerilla. Menestystä oli tavoittelemassa 80 snookeristia, joista ennakkosuosikkeja olivat rankingin kärkinimi Patrik Tiihonen, sekä kilpailutauoistaan huolimatta Robin Hull ja Heikki Niva.

Yläkaavion pelaajat aloittivat pelinsä Espoon Kerassa. Arpa heitti yläkaavion ensimmäiseen neljännekseen ison nipun kovia nimiä. Tiihonen, Koskela, Erkinmikko, Hummastenniemi, Sirkiä, Hämäläinen jne. Joona Koskela yllätti Patrik Tiihosen ensimmäisessä pelissä 4–1. Jukka Hämäläinen voitti Iiro Sirkiän 32-cupissa 4–2. Kovista kovin oli kuitenkin Juha Erkinmikko, joka osallistui SM-kisoihin ennätyksellisesti jo 25:ttä kertaa peräkkäin! Erkkari pelasi tasaisen varmasti ja jyräsi matkalla sunnuntain kasicuppiin Hummastenniemen, Koskelan ja Hämäläisen.

Yläkaavion toisen neljänneksen ilopilkku oli Keran oma junnu Osmo Aalto. Ensimmäisessä pelissään Aalto voitti CSS- junnu Pyry Salaman hienossa trillerissä, kontrassa viimeisellä mustalla! Peli näytti jo kääntyvän Pyrylle, kun tämä tasoitti tilanteeksi 3–3 komealla 81 pisteen lyöntisarjalla. Toisessa pelissään Osmo karkasi 3–0 johtoon 66 pisteen breikillä CSS:n toista nuorukaista, Jason Sormusta vastaan. Jason raapi kuitenkin seuraavat kolme framea puoliväkisin ja teki kontrassa heti
ensimmäisestä paikastaan 72 pisteen breikin. Voitto siis Sormuselle. Toisesta neljänneksestä sunnuntaille pelasi itsensä lopulta CSS:n Antti Tolvanen. Tolvanen voitti viimeisessä pelissään Jason Sormusen 4–3. Kaksi edellistäkin peliä päättyivät 4–3 ja 4–2 Tolvaselle, kuinkas muutenkaan.

Kolmannessa neljänneksessä Keran toinen, vielä niukasti junnuikäinen Ville Haukimäki pelasi myös hienot kisat. Ensin kaatui tuore mestiskisavoittaja Eetu Piipponen 4–3, toisessa pelissä Seppo Ojala jäi jalkoihin lukemin 4–1. Timo Salovaara oli vielä liian kova vastus ja Villen kisat päättyivät 4–1 tappioon. Neljänneksestä sunnuntaille selvisi Keran Ville Pirilä. Pirilälle ensimmäisessä pelissä hieno voitto aina vaarallisesta Antti Mannilasta. 16-cupissa Pirilä löi Timo Salovaaran, molemmat pelit lukemin 4–1.

Yläkaavion viimeisessä neljänneksessä Jukka Haapakoski oli ainoa, joka pystyi viemään erän Heikki Nivalta. Niva sunnuntaille eräsuhteella 12–1. Haapakoski-Niva kaksikko oli ainoa, joka sai pelattua 16-cup pelinsä Kerassa. Muut kolme 16-cup peliä jouduttiin pelaamaan CSS:n salilla Malmilla aikataulusyistä. Tolvanen varmisti jatkopaikkansa kello 01:45 ja Pirilä 02:15 sunnuntain puolella.

Yläkaaviosta 8-cupiin Erkinmikko, Tolvanen, Pirilä ja Niva.

Alakaavio pelattiin Malmilla CSS:n huippukuntoisilla pöydillä. Ensimmäisen neljänneksen ennakkosuosikit Jani Kananen ja Tuure Lappalainen pitivät pintansa ja kohtasivat 16-cupissa. Vuoden 2019 Suomenmestari Kananen joutui tällä kertaa taipumaan, ja harvakseltaan tätä nykyä kilpaileva Lappalainen eteni 8-cupiin erin 4–2.

Toisessa neljänneksessä veljensä tapaan harvakseltaan kilpaileva Eelis Lappalainen ei hävinnyt kahdessa ensimmäisessä ottelussa erääkään. Hänen vastustajakseen 16-cupin otteluun pelasi aiemmin keväällä Shootoutin SM-kultaa voittanut Toni Savonen. Savonen oli koko lauantain hyvässä lyönnissä. Aiemmissa otteluissaan Savonen muun muassa murjoi kisassa kuudenneksi sijoitetun Joensuun Jirka Maarasen kotimatkalle tylysti erin 4–0. Turkulaisten nuorten miesten kohtaamisessa Eelis vei kaksi ensimmäistä erää, mutta Toni vastasi siirtymällä 3–2 johtoon. Ottelun loppua kohden Savonen kuitenkin hieman hyytyi, Eelis osoitti rautaisia kilpailijan lahjojaan ja eteni sunnuntaille erin 4–3.

Kolmannessa neljänneksessä yllätykset jäivät näkemättä, ja 16-cupissa kohtasivat sijoitetut Tomi Leinonen ja Esa Oikarinen. Leinonen oli tiukoilla 32-cupissa turkulaista nuorukaista Patrik Lehtistä vastaan, mutta eteni kontrasta jatkoon erin 4–3. Oikarista vastaan Leinosen paukut eivät enää riittäneet, ja Oikarinen kahdeksan parhaan joukkoon selvin lukemin 4–1.

Kaavion alimmassa neljänneksessä oli vain yksi suosikki, Robin Hull. 16 joukossa häntä vastaan asettui kolme ensimmäistä otteluaan eräsuhteella 12–1 voittanut Paavo Laihonen. Hullia vastaan Laihonenkin oli aseeton ja Robin jatkoon erin 4–0. Muista lohkon otteluista mainittakoon Jyväskylän Seppo Turusen yllätysvoitto tuoreesta senioreiden Suomenmestarista Tero Napparista erin 4–3.

Alakaaviosta sunnuntaille siis Lappalaiset, Oikarinen ja Hull.

Sunnuntaina sitten jatkettiin puolivälierien merkeissä. Otteluparit olivat Juha Erkinmikko-Antti Tolvanen, Ville Pirilä-Heikki Niva, Tuure Lappalainen-Eelis Lappalainen ja Esa Oikarinen-Robin Hull.

Ensimmäisenä mitalisijan varmisti EBK:a edustava, mutta pääasiassa CSS:lla harjoitteleva Heikki Niva. Pirilällä ei ollut ottelussa juurikaan paikkoja, kun Niva latoi kolmeen ensimmäiseen erään sarjat 60, 30, 30, 74 ja viimeiseen kisojen isoimman sarjan 124. Tuon 124:n järjestävä seura CSS palkitsi eurolla per piste.

Toisin kuin Pirilällä Nivaa vastaan, Oikarisella oli mahdollisuutensa Hullia vastaan. Robin vei kaksi ensimmäistä erää sarjoilla 65 ja 120, mutta Esa vastasi 74:n sarjalla ja kavensi. Robin nakutteli seuraavaan 103, mutta Esa vei viidennen erän ja tilanne 3–2. Kuudennessa Oikarisella oli mahdollisuus tasoittaa, kepissä oli 47 kun helppo pilkkumusta livahti ohi. Hull teki paikasta 37, mutta Oikariselle siunaantui vielä yksi hyvä mahdollisuus. Tästäkään hän ei kuitenkaan kyennyt rokottamaan, ja Hull välieriin eräluvuin 4–2.

Lappalaisten välisessä puolivälierässä Tuure oli vahvempi 4–2. Nuoret miehet tekivät kuuteen erään kivat kuusi listasarjaa, parhaana Eeliksen 59. Hienoja snookeristeja molemmat, minkälaiselle tasolle veljekset mahtaisivatkaan yltää, jos harjoittelu kiinnostaisi nykyistä enemmän? Turussa WCS:n salilla kuitenkin niin sanotusti hyvää meinkinkiä meneillään, kun salilla treenaavat ainakin Tiihonen, Savonen, Lehtinen, Lappalaiset, Sirkiä, sekä muutaman hiljaisemman vuoden jälkeen paluuta tekevä, vuoden 2015 Suomenmestari O-P Virho.

Neljänteen puolivälierään lähdettäessä Juha Erkinmikolla oli kenties pieni etulyöntiasema, kun Antti Tolvasen 16-cup ottelu Sormusta vastaan oli venähtänyt reilusti yli puolenyön. Tolvanen kärsi kaiken lisäksi yöllä kovasta päänsärystä, joten valmistautumisen suhteen lähtökohdat eivät olleet kovinkaan optimaaliset. Lähtökohdista huolimatta Tolvanen kuitenkin vei ensimmäisen, neljännen ja viidennen erän, ja kun Erkinmikko voitti toisen, kolmannen ja kuudennen erän, niin ottelu ratkaistiin seitsemännessä. Ratkaisuerä olikin dramaattinen. Erkinmikko johti 34 pisteellä, mutta Tolvanen voitti turvapelitaiston, sai paikan ja kavensi eron yhteentoista. Sitten Tolvanen löi hankalan vihreän ohi, joka jäi Erkinmikolle pitkillä välineillä pussitettavaksi. Hän pussitti vihreän ja pelasi mainiosti ruskean päälle. Erkinmikolle riittäisi siis ruskea ja sininen välieräpaikkaan. Hän pussittikin ruskean kulmaan, mutta löi hieman liikaa alakierrettä ja lyöntipallo katosi keskipussiin. Tolvasen kantti kesti, hän putsasi käsipallosta pisteillään olleet ruskean, sinisen, pinkin ja mustan ja varmisti jo kauden kolmannen SM-mitalinsa. Aiemmin Tolvanen oli pelannut 6 Redsissä hopealle ja SM-pareissa Sormusen parina pronssille.

Välierissä Antti Tolvanen kohtasi Heikki Nivan ja Tuure Lappalainen Robin Hullin.

Kummastakaan välierästä ei valitettavasti muodostunut kovinkaan jännittävää ottelua. Niva voitti Tolvasen erin 4–1, tehden otteluun sarjat 93, 37, 45, 40 ja 72. Tuure Lappalaisen paukut taisivat hiipua puolivälierään velipoikaansa vastaan, eikä hän pystynyt muutamista paikoistaan Hullia rokottamaan. Hull nakutteli omista paikoistaan sarjat 91, 79 ja 64 ja eteni loppuotteluun Nivaa vastaan erin 4–0. SM-pronssimitalit Antti Tolvaselle ja Tuure Lappalaiselle.

Siv Hartikaisen tuomaroimassa loppuottelussa kohtasivat kaudella 2023–2024 niukalti kilpailleet pelaajat. Hullille kilpailu taisi olla kauden ensimmäinen, eikä Nivakaan ollut osallistunut kuin 6 Redsin SM-kisoihin, joista irtosi voitto, sekä yhteen ranking kilpailuun, jonka loppuottelussa hän taipui Patrik Tiihoselle. Hull ei ole urallaan montaa ottelua hävinnyt SM-kilpailuissa, eikä hävinnyt tälläkään kertaa. Nivalla oli kyllä mahdollisuuksia syrjäyttää mestari valtaistuimeltaan, hän aloitti hyvin ja siirtyi 2–0 johtoon 90 ja 59:n sarjoilla. Kolmannessa Hull nousi omalle tasolleen ja kavensi 107 sarjalla 2–1:een. Neljäs erä oli tiukka ja kenties koko ottelun ratkaiseva. Kun erä kääntyi Hullille ja Niva menetti hyvän mahdollisuuden siirtyä 3–1 johtoon, häneltä taisi usko voittoon loppua. Viidenteen Hull teki 69 ja kun kuudennessakaan Niva ei pystynyt käyttämään tilaisuuksiaan, Robin Hull voitti uransa 15. Suomenmestaruuden erin 4–2. Vaikka Hull voitti jälleen kerran, ainakin Oikarisella ja Nivalla oli mahdollisuutensa, ja viime vuoden kisoissakin Lasse Alvesalo oli paikoilla pudottaa Hull jatkosta. Kenties ensi vuonna joku käyttää tilaisuutensa ja syrjäyttää mestarin. Toki on lisättävä, että onhan tuo helpommin sanottu kuin tehty.

Kisoissa nähtiin useita jännittäviä otteluita ja paljon hienoja suorituksia. Sääli vain, että aiemmilta vuosilta tuttua biljardilajien finaalitapahtumaa ei edelleenkään järjestetty. CSS:n salilla on ensiluokkaiset peliolosuhteet, mutta yleisö ei paikalle löydä, eikä CSS:n tilat yleisötapahtuman järjestämiseen oikein sovellukaan. Mutta toivottavasti snookerjaosto hieroo aivonystyröitään ja innovoi tulevaisuudessa uudistusta, kun olisihan tuo Suomenmestaruuskilpailujen arvolle sopivaa, että vähintäänkin mitaliottelut pelattaisiin sen arvolle sopivassa miljöössä. Kisojen aikataulukin muodostuu nykyisellä formaatilla tiukaksi, ja onkin enemmän sääntö kuin poikkeus, että lauantain pelit venähtävät sunnuntain puolelle. Toki on tähänkin lisättävä, että onhan nuo uudistuksetkin helpommin sanottu kuin tehty.

Onnittelut Suomenmestari Robin Hullille ja mitalisteille Heikki Nivalle, Tuure Lappalaiselle ja Antti Tolvaselle. Kiitokset kaikille tuomareille, joita nähtiin pelipaikoilla taas kerran Suomen snookertuomarointibuumin siivittämänä ilahduttavan useita, kaiken kaikkiaan kolmetoista. Kiitokset myös kaikille kisajärjestelyissä avustaneille ja kiitokset ennen kaikkea kaikille kilpailuihin osallistuneille snookeristeille! Tavataan taas ensi kaudella ja muistakaahan harjoitella!

Teksti: Anssi Välimäki ja Marko Peltoniemi

KAAVIO JA TULOKSET      (80 pelaajaa)

BREAKS 

Heikki Niva124, 93, 90, 78, 74, 72, 71, 69, 63, 60, 59, 54, 45, 44, 43, 42, 40, 37, 36, 30, 30
Robin Hull120, 107, 103, 91, 79, 79, 74, 69, 65, 64, 41, 41, 40, 38, 37, 35, 32
Eelis Lappalainen86, 59, 44, 43, 42, 42, 41, 37, 34, 33, 32, 31
Pyry Salama81, 38
Jani Kananen75, 52, 41, 35, 31
Esa Oikarinen74, 47, 46, 35, 34, 34
Jason Sormunen72, 61, 36, 32, 31
Ville Pirilä72, 44, 43, 38, 30
Patrik Lehtinen71, 47, 30
Osmo Aalto66, 31, 31
Tuure Lappalainen63, 61, 51, 46, 46 45, 44, 40, 35, 35, 32
Tomi Leinonen63, 47, 39, 37, 36, 33
Vesa-Ville Virtanen58, 47
Patrik Tiihonen57
Timo Salovaara56, 53, 43, 42
Toni Savonen55, 54, 51, 44, 41, 40, 39, 38, 37, 35, 32, 31
Joona Koskela49, 46
Juha Erkinmikko45, 40, 40, 37, 36, 35, 30
Jukka Haapakoski45, 38, 32, 31, 30
Eetu Piipponen42, 31
Jukka Hämäläinen40, 33, 33
Antti Mannila40, 32, 32
Antti Tolvanen40, 32, 32
Ville Haukimäki40, 32, 31
O-P Virho38, 37, 33, 32
Niko Järvi37, 36
Kai Kuutamo37, 30
Joni Aaltonen37, 30
Kari Keinänen36, 33
Janne Hummastenniemi35
Antti Ikonen33
Iiro Sirkiä32
Paavo Laihonen31, 34, 30
Saku Immonen30, 31
Tero Nappari30