RG5

Jani Kanaselle ensimmäinen mestaruussarjan osakilpailuvoitto

Mestaruussarja RG5 City Biljard Oulu 5.-6.2.2022

Helmikuiseen ja erittäin lumiseen Ouluun oli saapunut kunnioitettavat 24 pelaajaa taistelemaan mestaruussarjan osakilpailun voitosta vallitsevavasta koronatilanteesta huolimatta. Kisat pelattiin suoralla cupilla neljään erävoittoon lauantaina klo 10 alkaen. Rankingin perusteella sijoitettu rankingin kahdeksan kärki saivat huilivuoron ensimmäisen kierroksen otteluun.

Lauantain ensimmäisen kierroksen osalta yllätyksiä ei juuri nähty, kun kokeneet Hiltunen ja Salo hoitelivat omat ottelunsa nopeasti 4-0 voitoin. Oulun oma juniori ja ensimmäistä kertaa virallisissa kilpailuissa esiintynyt Jere Krokvik haastoi hyvin Mika Hummelinin, mutta Hummelin lopulta voittoon erin 4-2. Pitkiäkin otteluita avauksessa nähtiin, kun kahdeksasta ottelusta jopa neljä päättyi vasta ratkaisevassa erässä.

Pisimpään suoritukseen ylsivät nykyisin Oulun Terwa biljardia edustava Lasse Rimpilä ja Oulussa jo syksyn divareissa hyvin esiintynyt Kokkolan Niko Järvi. Lähes viiden tunnin ottelun jälkeen Järvelle tästä voitto 4-3 erin.

Toisella kierroksella Hiltunen jatkoi hyvin voittaen rankingykkönen Jirka Maarasen suoraan erin 4-0. Muissa otteluissa rankingin kahdeksan parasta menivät jatkoon, lukuun ottamatta Jukka Haapakoskea, jonka Oulun oma biljardivelho Juha Rajaniemi pudotti suoraan 4-0 erin. Lauantain viimeisellä kierroksella nähtiin jälleen erittäin tiukkoja otteluita kolmen niistä venyessä ratkaisevaan erään. Voittoihin 8-cupissa venyivät Tomi Leinonen, Patrik Tiihonen, Jani Kananen sekä Oulusta jälleen viime vuonna Helsinkiin muuttanut Juha Erkinmikko, jolla ottelu Ville Pirilää vastaan venyi iltakymmeneen asti. Erkinmikolle ratkaiseva erä vasta uusintamustalla.

Lauantaina nähtiin listabreikkejä yhteensä 38 kappaletta. Suurimpana, myös koko kisojen, breikkinä nähtiin Kanasen tehtailema 86. Sunnuntaina kisat polkaistiin jälleen käyntiin klo 10, semifinaaleiden merkeissä. Sunnuntaille oli myös snookerkansan iloksi saatu virallinen tuomari Marko Kekkonen paikalle. Ensimmäisessä semifinaalissa Tiihonen ja Leinonen kävivät lähes kolmen tunnin taiston, josta Tiihonen kolme listabreikin siivittämänä finaaliin erin 4-2. Toisessa semifinaalissa Kananen ja Erkinmikko saivat oman ottelunsa hieman nopeammin valmiiksi, Kananen finaaliin erin 4-2 myös.

Finaali käytiin siis usein toisensa kohdanneen Tiihosen ja Kanasen välillä. Kaksi ensimmäistä erää etenivät tasaisissa merkeissä, molempien kirjauttaessa yhden erän mieheen näistä. Kolmannessa erässä Kananen sai pelistä hieman paremmin kiinni tehden listabreikin ja vieden sen selvästi nimiinsä. Sama tahti jatkui tästä eteenpäin Kanasen ollessa varmempi pelissään vieden ottelun lopulta ottelun erin 4-1. Näin ollen sinetöityi vuonna 2019 suomenmestaruutta juhlineelle Kanaselle uran ensimmäinen mestaruussarjan osakilpailun voitto.

Sunnuntain kolmessa ottelussa nähtiin vielä yhteensä yhdeksän listabreikkiä, joista Kanasen semiin painama 76 oli isoin. Loppuun vielä erityiskiitokset Sami Erkkilälle pikaisesta pistelasku/striimauspalvelu SnookCamin toimittamisesta City Biljardiin. Seuraavissa kisoissa tulemme osaamaan järjestelmän vielä hieman paremmin. Lisäksi kiitokset Teemu Romppaiselle lauantaiaamun City Biljardin lumitöistä ja avusta pöytien huollon kanssa, Joona Koskelalle kisojen läpiviennistä sunnuntain osalta sekä Timi Myllyaholle valokuvauksesta.

Teksti: Jukka Räty

Valokuvat: Timi Myllyaho