Tiihonen jatkoi voittojen tiellä

Mestaruussarja RG4 Jyväskylä 2.-3.12.2023

Jyväskylässä pelattiin taas Mestaruussarjaa. Pelipaikkoina toimivat Jyväs-Snooker ja JBS:n sali.

Jyväs-Snookerissa pelit aloitettiin aikataulun mukaisesti klo 10 ja ensimmäinen kierros oli Jyväskyläisten pelaajien mittelöintiä. 1 Pöydällä aloitti pelipari Jaakko Joki sekä Jussila Eero ja tuomarina ottelussa oli Tapani Laakso. Ottelu pelattiin paras 5 framesta ja ottelua hallitsi Joki alusta loppuun voittamalla Jussilan puhtain luvuin 3-0 ja tekemällä toiseen frameen 47 breaken. 2 pöydällä ottelivat Kuuselan Juha sekä juniori statuksella pelaava Vuoristo Eino. Vaikka Vuoristo pussitteli hienoja pitkiä palloja, niin kokenut Kuusela voitti pelin selvin luvuin 3-0. 3 Pöydällä pelasi pelipari Räinä Juha, sekä Pitkänen Petri. Pitkänen onnistui viemään kaksi ensimmäistä framea nimiinsä, tiukoissa frameissa, mutta Räinä otti kolmannen framen nimiinsä. Siitä huolimatta Pitkänen sai neljännen framen tiukassa taistossa nimiinsä ja jatkoi seuraavalle kierokselle luvuilla 3-1. 4 pöydällä pelinsä pelasivat kaverukset Väätäinen Matti sekä Erkkilä Timo. Väätäinen onnistui ottamaan ensimmäisen framen nimiinsä tiukassa taistossa ja siitä eteenpäin framet meni vuoroteilleen pelaajille, kunnes peli oli 2-2 ja mentiin katkaisu frameen. Katkaisu framessa Erkkilä näytti kisa luonteensa ja vei framen ja ottelun luvuin 3-2. 5 pöydällä pelasivat Venäläisen Jani sekä Välikangas Antti. Vaikka nämä olivat Välikankaan ensimmäiset kisat, niin hän lähti pelottomasti pelaamaan kokenutta kisapelaajaa Venäläistä vastaan ja voitti ensimmäisen framen selvin luvuin 57-17. Toinenkin frame meinasi mennä Välikankaan nimiin, mutta pinkiltä kiven kuljetus toiselle puolelle pöytää epäonnistui ja Välikangas löi viimeisen mustan ohi ja Venäläinen tasoitti pelin 1-1. Kolmanteen frameen Venäläinen teki hyvän 44 breaken, mutta se ei riittänyt viemään framea nimiinsä vaan Välikangas onnistui voittamaan framen viimeisillä väripalloilla. Kokenut pelimies Venäläinen ei tästä lannistunut, vaan vei seuraavan sekä katkaisu framen nimiinsä melko selvin luvuin ja voitti pelin 3-2.

Toisen kierroksen 1 pöydällä pelin aloittivat 12:30 pelaajat Koivula Lauri sekä Joki Jaakko. Pelit tästä eteenpäin pelattiin paras 7. Vahvasti pelannut Joki aloitti vahvasti myös tämän ottelun ja vei ensimmäisen framen nimiinsä selvin luvuin 82-37. Koivula ei jäänyt ihmettelemään vaan kuittasi seuraavan framen vahvasti luvuin 62-17 ja tasoitti pelin 1-1. Seuraavat kaksi framea menivät Joelle melko selvin numeroin, jolloin hän oli yhden framen päässä ottelu voitosta. Koivula onnistui viemään viidennen framen tiukasti nimiinsä ja kaventamaan 2-3. Kuudennessa framessa Joki teki hyvän 39 breaken ja vei framen 67-18 itselleen ja ottelun luvuin 4-2. 2 pöydällä ottelunsa pelasivat Salama Pyry ja Kuusela Juha. Salama aloitti ottelun tiukasti ja vei kolme ensimmäistä framea nimiinsä ja meni ratkaisevan tuntuiseen 3-0 johtoon. Tästä huolimatta Kuusela voitti framet numero 4, 5 ja 6 ja teki kuudenteen frameen tilasto breaken 38, joten peli oli tässä vaiheessa 3-3 ja lähdettiin voittajaa hakemaan katkaisu framesta. Tiukassa 7. framessa Salama onnistui voittamaan pelin viimeisillä väripalloilla ja pelasi tiensä 16 parhaan joukkoon. 3 Pöydällä oli pelipari Nappari Tero ja Pitkänen Petri. Kaksi ensimmäistä framea meni mustan peliksi, jotka molemmat Pitkänen onnistui voittamaan viemällä pelin 2-0. Kolmas frame oli myös tiukka, jonka Nappari vei nimiinsä ja siitä aukesi lyönti ja hän vei myös framet 4, 5 ja 6 nimiinsä ja tekemällä neljänteen frameen hienon 59 breaken. Nappari voitti pelin 4-2. 4 pöydällä mittaa ottivat Miettinen Tuukka ja Erkkilä Timo. Miettinen onnistui voittamaan kaksi ensimmäistä framea ja teki toiseen frameen tilasto breaken 43. Tämän jälkeen Erkkilä onnistui löytämään lyöntinsä ja voitti kolme seuraavaa framea ja tekemällä neljänteen frameen 40 ja viidenteen 32 breaket. Miettinen vei kuudennen framen ja voittajaa haettiin katkaisu framesta, jonka Miettinen voitti luvuin 63-31 ja jatkoi 16 cuppiin. Toisen kierroksen viimeinen peli oli Salovaara Timon ja Venäläisen Janin välinen ottelu. Ottelu oli tasainen, jossa toisessa framessa Venäläinen teki 32 braken ja Salovaara teki 5 frameen 58 braken. Tämä melkein 4,5h tiukka koitos meni aina katkaisu frameen asti, jonka Venäläinen voitti luvuin 58-32.

Lauantai illan viimeinen kierros alkoi pelillä Leinonen Tomi vastaan Joki Jaakko pöydällä 1. Leinonen aloitti ottelun voittamalla ensimmäisen framen luvuin 54-19 ja Joki tasoitti heti perään voittamalla toisen framen 62-9. Kolmas frame meni taas Leinosen nimiin ja neljännessä framessa Joki onnistui tasoittaa pelin 2-2 viimeisellä mustalla. Viidennen framen Leinonen voitti luvuin 75-29 ja kuudes frame oli snookereita pullollaan oleva frame, missä virhepisteillä tuli molemmille pisteitä ja Leinonen teki 49 breaken ja onnistui voittamaan tämän framen, jonka kunniaksi pääsi sunnuntaille jatkettaviin kahdeksan parhaan joukkoon. 2 pöydän ottelussa Maarainen Jirka vastaan Salama Pyry koettiin tiukkaa Snookerin pelaamista. Salama voitti kaksi ensimmäistä framea, jonka jälkeen Maarainen jätti Salaman pisteittä kolmannessa framessa ja teki hienon 65 breaken. Maarainen voitti myös neljännen framen ja tasoitti ottelun 2-2. Viidennessä framessa Maarainen teki 34 tilasto breaken, mutta tämä ei riittänyt Salamaa vastaan, vaan hän voitti framen viimeisellä mustalla. Maarainen onnistui viemään ottelun vielä katkaisu frameen, voittamalla kuudennen framen, mutta rahkeet eivät riittäneen enää viimeisessä framessa, vaan Salama voitti sen luvuin 66-15 ja pelasi itsensä kahdeksan parhaan joukkoon. Pöydällä numero 3 pelasivat Pirilä Ville ja Nappari Tero. Nappari aloitti ottelun voittamalla ensimmäisen framen ja tekemällä sinne tilasto breaken 34. Tämän jälkeen Pirilä onnistui voittamaan neljä seuraavaa framea ja voittamalla ottelun 4-1. Pirilä teki tilasto breaket 48 neljänteen ja 32 viidenteen frameen. 4 pöydällä kahdeksan parhaan joukkoon mielivät pelaajat Salo Pertti sekä Miettinen Tuukka. Salo voitti ensimmäisen tiukan framen, mutta heti seuraavaan frameen Miettinen näytti tuli voimaansa tekemällä 41 sekä 35 breaket ja tasoitti ottelun 1-1. Miettinen voitti myös kaksi seuraavaa framea, tehden neljänteen frameen 46 breaken, jonka jälkeen peli oli jo 3-1 Miettiselle. Viidennen framen voitti Salo ja kuudennessa framessa voittajaa haettiin viimeisellä mustalla, jonka Salo onnistui pussittamaan ja viemällä ottelun katkaisu frameen. Siellä tiukan väännön jälkeen Miettinen voitti framen luvuin 58-34 ja pelasi itsensä kahdeksan parhaan joukkoon. Illan viimeisessä ottelussa pelasivat Kananen Jani ja Venäläinen Jani. Ottelu alkoi Kanasen voittaessa ensimmäisen framen, jonka jälkeen Venäläinen tasoitti pelin 1-1. Kolmannessa framessa Kananen teki 32 tilasto breaken ja voitti framen. Tämän jälkeen Kananen voitti kaksi seuraavaakin framea, vaikka Venäläinen pisti kovasti vastaan, ja voitti ottelun luvuin 4-1

Sunnuntai aamuna kello 10 aloitettiin pelaamaan Jyväs-Snookerissa. Kahdeksan pelaajaa lähti toiselle päivälle jahtaamaan isointa pokaalia Jyväskylän Mestaruussarjan osakilpailusta. 1 pöydällä pelasivat Miettinen Tuukka ja Kananen Jani ja ottelussa oli tuomarina edelliseltä päivältä tuttu Tapani Laakso, joka tuomaroi 1 pöytää koko kisojen ajan. Kananen aloitti ottelun vahvasti tekemällä ensimmäiseen- 53 ja toiseen frameen 34 breaket ja Miettinen onnistui vai yhden punaisen per frame pussittamaan. Kolmannen framen Miettinen voitti ja kavensi ottelun 1-2, mutta seuraavassa framessa Kananen näytti taitojansa ja voitti framen 70-18 pistein, mennen ottelussa 3-1 johtoon. Viidennessä framessa Miettinen onnistui vielä voittamaan Kanasen viimeisellä mustalla kaventaen tilanteen 3-2, mutta kuudennessa framessa Kananen teki 49 breaken ja voitti framen pistein 77-1 ja pelasi itsensä semifinaaliin. 2 Pöydällä mittaa ottivat Tiihosen Patrik ja Sormusen Jason. Ensimmäisen framen voitti Tiihonen ilman tilato breakea, mutta toiseen hän teki framen voittavan 73 breaken ja kolmanteen hän teki kisojen ensimmäisen ja ainoaksi jääneen yli satasen breaken, jolle mittaa tuli 102. Sormunen onnistui kaventamaan pelin 1-3 voittamalla neljännen framen viimeisellä mustalla, mutta tämä takaa-ajo päättyi nopeasti kun Tiihonen voitti viidennen framen luvuin 65-18 ja jatkoi kisoissa semifinaali vaiheeseen. 4 pöydällä pelasivat pelaajat Leinonen Tomi ja Salama Pyry. Leinonen aloitti ottelun voittamalla ensimmäisen framen ja Salama kuittasi seuraavan tiukan framen nimiinsä. Tämän jälkeen Leinonen voitti kolme seuraavaa framea ja pääsi semifinaaliin. Ottelun ainoa tilasto break oli Leinosen tekemä 33 frameen kolme. 5 pöydällä pelasivat vastakkain Pirilä Ville ja Rautiainen Marko. Rautiainen voitti ensimmäisen framen, mutta seuraavassa framessa Pirilä näytti taitojaan ja teki ottelussa mahtavan 97 pisteen pöytä putsin. Tämän jälkeen Pirilä piti ottelun hyvin hallinnassa ja voitti seuraavat kolme framea, tehden neljänteen- 42 ja viidenteen frameen 40 breaket. Pirilä voitti ottelun 4-1.

Semifinaalin toisessa ottelussa pöydällä 1 pelasivat Pirilä Ville ja Kananen Jani. Pirilä aloitti ottelun hienolla 53 breakella, mutta lyömällä pallon ohi ja jättäen Kanaselle paikan Kananen teki heti perään 46 breaken ja framen voittaja selvisi vasta viimeisellä mustalla, jonka Kananen onnistui pussittamaan. Tämän jälkeen Kananen näytti Kokemustaan ja teki toiseen frameen 87 breaken, Kolmanteen 44 ja neljänteen 31 ja 77 breaket ja voitti ottelun puhtaasti 4-0 ja pelaten itsensä finaaliin. Pöydällä 2 pelattiin toinen semifinaali ottelu, jossa olivat Tiihonen Patrik ja Leinonen Tomi. Tiihonen aloitti ottelun vahvasti tekemällä ensimmäiseen 80 ja toiseen frameen 44 ja 51 breaket, jonka jälkeen ottelu oli 2-0 Tiihoselle. Kolmas frame oli tiukkaa vääntöä, joka ratkesi viimeisillä väreillä Leinosen hyväksi, jolloin tilanne kaventui 2-1. Neljäs frame oli myös tiukkaa taistelua, jonka Tiihonen otti nimiinsä ja viides frame menikin sitten selvästi Tiihoselle 70-0. Tiihonen pelasi itsensä finaaliin hienolla 4-1 voitolla.

Jyväskylän Mestaruussarjan RG4 finaalissa vuonna 2023 pelasivat Tiihosen Patrik ja Kanasen Jani. Ensimmäisessä framessa Kananen teki 41 breaken ja voitti kyseisen framen pistein 61-49. Toisessa framessa Tiihonen näytti break building taitojansa ja teki ensin 54 breaken ja vielä 55 breaken voittaen toisen framen luvuin 109-8. Kolmannessa ja neljännessa framessa ei nähty tilasto breakeja, mutta tiihonen voitti molemmat framet noin 30 pisteen erotuksella. Tilanne ollessa 3-1 Tiihoselle, viidenteen frameen Tiihonen teki kaksi tilasto breakea, jotka olivat 35 ja 70, jättäen Kanasen nollille viimeisessä framessa. Tiihonen nosti isoimman pokaalin voittamalla finaalin 4-1.

Jyväs-Snookerin henkilökunta kiittää kaikkia pelaajia mukavista ja hyvätasoisista kisoista.

teksti: Timo Hyvärinen


⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠KAAVIO JA TULOKSET   (34 pelaajaa)


BREAKS

Tiihonen102, 80, 73, 70, 60, 55, 54, 53, 51, 46, 41, 35
Pirilä97, 53, 48, 42, 40, 32
Kananen87, 77, 53, 49, 46, 44, 41, 34, 32, 31
Heikkilä79, 46, 44
Maaranen65, 34
Nappari59, 34
Salovaara58
Rautiainen50, 49, 33, 30, 30
Leinonen49, 33
Joki47, 39
Miettinen46, 43, 41, 35
Venäläinen44, 32
Ojala41
Erkkilä40, 32, 31
Kuusela38
Haukimäki36, 34, 33
Niemi34
Sormunen31
Villman31, 30


Ranking (päivitetty 3.12.2023)


Tilastot

170 frames

30+ breaks 63 kpl  (2,7 frames/30+)

50+ breaks 19 kpl   (8,9 frames/50+)

Lauantai klo 10:00 - 21:24

(18:31, 18:48, 19:05, 19:25, 19:31, 19:47, 20:52, 21:24)

keskiarvo 2h 50min ... 3h 15min / ottelu

Sunnuntai klo 10:00 - 17:35

keskiarvo 2h 31min / ottelu


Kuvat: Timo Hyvärinen


Kuvat: Tero Halttunen