RG9

Mestaruussarja RG9 Helsinki CSS 27.-28.2.2016

Pessi Lyyra voitolla rankingin kärkeen

Cabin Streetillä pelattiin toista kertaa tällä kaudella mestaruussarjan osakilpailu 22 pelaajan voimin, joista peräti kahdeksalle pelaajalle kisa oli ensimmäinen tällä kaudella ylimmällä sarjatasolla. Lauantaina oli totutun mukaisesti lohkopelit ja sunnuntaina 8-cup.

Lohkossa A ei nähty yllätyksiä, kun lohkosta selvityivät jatkoon ykkössijoitettu Pessi Lyyra, joka voitti kaikki viisi otteluaan sekä kauden toisen kisansa pelannut isäntäseuran Ropi Heikkilä kolmella voitolla. Lohkossa pelattiin monta ottelua ristiin ja kahteen voittoon päätyivät sekä Petter Pinola, Pena Pällijeff ja Jukka Tahvanainen. Timo Heinosella oli myös mahdollisuus päästä lohkosta jatkoon, jos vain olisi voittanut viimeisessä ottelussaan Ropi Heikkilän 3-0. Jatkopaikkoja saatiin jännittää yli iltakymmeneen saakka, jolloin pelit saatiin valmiiksi A-lohkon osalta viimeisimpänä.

Lohkossa B sijoitetut pelaajat Mika Hummelin ja Tero Nappari nappasivat myöskin selkeästi jatkopaikan ja CSS:n kolmikko Aho, Stormbom ja Jehkonen jäi alkulohkoon.

Lohkossa C Janne Häkkinen pelasi vahvasti voittaen kaikki viisi otteluaan. Toinen jatkoonmenijä oli Turun Iiro Sirkiä neljällä voitolla. Iiro ratkaisi jatkopaikan vasta illan viimeisessä ottelussaan Tero Suvantoa vastaan kontraerässä viimeisellä pinkillä. Alkukaudesta yhden kisan voittaneelle Suvannolle tämä oli toinen peräkkäinen kerta olla ulkona cup-peleistä.

Lohkossa D CSS:n Jani Savolainen otti ykköspaikan kolmella voitolla. Olli-Pekka Virho, Timo Tiusanen ja Petri Pallaspuro päätyivät kaikki kahteen voittoon, mutta jatkopaikka meni erävoittomäärän perusteella niukasti Virholle. Virho hävisi yllättäen viimeisen ottelunsa Pallaspurolle 1-2, mutta koska Niko Kaitarinne otti viimeisessä ottelussaan ainoan voittonsa Timo Tiusasesta, niin OP selviytyi lopulta täpärästi sunnuntaille.

Sunnuntain 8-cup pelien eka kierros tarjosi rutkasti jännitettävää, kun peräti kolme ottelua ratkesi vasta kontraerissä neljän tunnin vääntämisen jälkeen. Iiro Sirkiän ja Jani Savolaisen ottelussa ratkaisu saatiin vasta uusintamustalla, jonka Sirkiä onnistui säkittämään. Hummelinin ja Heikkilän välisessä ottelussa Humme oli terävämpi tuloksella 4-2 tehden otteluun yhden viisikymppisen ja pari noin neljäkymppistä.

Alakaaviossa Virho pelasi Lyyraa vastaan itsensä kontraerään tekemällä kaksi säkäpussitusta putkeen pikkuväreillä ja siihen perään vielä säkäsnookerin. Tämä sai jopa yleensä aina niin rauhallisen Lyyran kuumenemaan tuolissaan erän päätyttyä. Mutta hermostuminen ei näkynyt enää missään, kun Lyyra painoi heti kontraerän alkuun hienon 60 pisteen sarjan, joka riitti lopulta voittoon.

Häkkisen ja Napparin ottelu oli myös jännittävä ja ratkaisu tuli seitsemännessä erässä pinkillä. Nappari naputteli viimeiseen kolmeen erään kaikkiin kolmekymppisiä, mutta Häkkinen vei lopulta pidemmän korren. Edellisen kerran Häkkinen on ollut neljän parhaan joukossa syksyllä 2012.

Semifinaaleissa Hummelin kukisti Sirkiän 4-2 ja Lyyra samoin numeroin Häkkisen. Näin ollen finaali pelattiin seurakaverusten kesken. Lyyra voitti Hummelinin 4-2 ja nousi voitollaan myös provisional rankingin kärkeen yli tuhannen pisteen erolla kakkosena olevaan Jyri Virtaseen, joka oli poissa kilpailusta Gdynia Openin vuoksi. Finaalin viimeisessä erässä nähtiin epätavallinen tilanne, kun tuomari Erik Lindblom oikeaoppisesti tuomitsi virheen Hummelinille, koska hän pussitti viimeisen keltaisen ennen kuin edellinen väripallo oli spotattu. Hummelle olisi tuossa vaiheessa riittänyt väriputsi kontraerään pääsemiseksi, mutta lopulta Pessille erä ja otteluvoitto.

Finaalissa pelasi selkeästi turnauksen kaksi parasta pelaajaa, joille kirjattiin tilastoihin kolmasosa kaikista kilpailun kuudestakymmenestä listabreakistä. Kisan suurin sarja oli Iiro Sirkiän lauantaina naputtelema 65.

(teksti: Petri Pallaspuro)