Pari SM 2017

 

Tiihonen ja Oikarinen uusivat parimestaruuden

 

Pari SM Turku AuraBiljardi 18.-19.2.2017

Vuoden 2017 snookerin paripelin Suomen mestaruudesta oli kokoontunut kisaamaan ilahduttavasti 28 paria. Joukossa oli niin kokeneita ja menestyneitä pareja viime vuosilta kuin myös uusia pareja valmiina ottamaan mitalia kaulaan. Etukäteen oli jo tiedossa pitkä viikonloppu, ei pelkästään koska pelit pelattiin paras seitsemästä, vaan myös paripelien luonne vuorolyönneillä tekee peleistä täysin normaalista poikkeavat.

Lauantain alkupeleissä oli jo heti tiedossa mielenkiintoisia pelipareja. Monitoimiduo Kim Laaksonen ja Sami Jokinen ottivat mittaa Juha Erkinmikosta ja Jukka Haapakoskesta. Hävittyään avauserän mustan pelissä, ottivat Kimi ja Sami tämän jälkeen neljä freimiä putkeen ja veivät ottelun 4-1. Loputkaan erät eivät aivan mitään selviä olleet, jouduttiin jopa uusintamustan pelikin pelaamaan. Nuoret Lappalaisen veljekset, Tuure ja Eelis, ottivat mittaa kokeneesta kaksikosta Jyri Virtanen ja Juha Lehto. Tällä kertaa vielä kokemus oli valttia ja tulos 4-0, mutta enpä yllättyisi jos kaksostenkin kaulaan vielä jonain päivänä mitalia pujotetaan. Sen verran lahjakkaista nuorukaisista on kyse, joilla henkilökohtaista menestystäkin jo löytyy.

Joni Aaltonen ja Tommi Hautanen eivät tulleet ensimmäiseen peliinsä ampumaan räkäpäitä, vaan tarkka-ampujaosasto tyylitteli ensimmäiseen peliinsä Toni Kemppaista ja Leevi Koskista vastaan 60 breikin ja myös voiton 4-0. Vastus seuraavalla kierroksella pahin mahdollinen, puolustavat mestarit Patrik Tiihonen & Esa Oikarinen. Ruuti edelleen kuivaa, tuloksena breikit 62 ja 43. Ottelun voitto kuitenkin karkasi Jyväskylään lopun tiukan väännön seurauksena 4-2. Tästä huolimatta loistava suoritus Tommilta ja Jonilta!

Ja eihän pari-sm kisat olisi mitään ilman kunnon draamaa. Ensimmäisen kierroksen peli Henri Tähtinen & Jouko Hiltunen - Onni Vaininen & Sami Ollila kesti kaikkiaan hieman yli 5 tuntia. Erien ollessa tasan 3-3 Tähtisen sulava cueaction puhuu, pitkä pinkki kulmaan ja hyvin mustan päälle. Hiltunen tekee mustan kulmaan, hieman liikaa sivukierrettä ja valkoinen lähtee kohti vihreän kulmapussia. Pari sekuntia hiljaista kuin kirkossa, valkoinen päätyy lopulta pussiin ja ottelu ratkeaa harmillisesti virheeseen. Seuraava ottelukin Vainiselta ja Ollilalta allekirjoittanutta ja Kosolan Jussia vastaan kesti reilun 4 tuntia. Näissä kahdessa ottelussa tapahtumia, juonenkäänteitä ja draamaa oli sen verran että siitä kirjoittaisi kokonaisen kirjan, mutta venyisi todennäköisesti trilogian puolelle!

Lauantain isoimmasta breikistä vastasivat Jyväskylän Antti Mannila & Pessi Lyyra 65 pisteen suorituksella. Kaikkiaan 12 paria pääsi himoitulle breikkilistalle, johon vähintään 30 pisteen sarja vaaditaan. Illan mittaan kävi selväksi että 8-cuppia ei lauantaina pelattaisi vaan siirrettäisiin sunnuntaille pelattavaksi. Illan viimeinen peli päättyi noin kello 21.

Sunnuntaina klo 10 jatkettiin pelejä. Voitolla semifinaaleihin ja jonkun värinen mitali jo varma. Virtanen & Lehto olivat ainakin nukkuneet yönsä hyvin. Aamun kolmeen ensimmäiseen freimiin breikit 68,58,58. Lopulta voittolukemat Timo Tiusasesta ja Ropi Heikkilästä 4-2. Antti Mannila & Pessi Lyyra lähtivät varmasti hienoisina ennakkosuosikkeina Janne Häkkistä ja Jere Virtarantaa vastaan ja johtivatkin peliä 2-1, mutta tämän jälkeen peli kääntyi 2-4 Häkkiselle ja Virtarannalle. Kaksikon yhteistyö sujui hyvin, tekeminen oli rennon oloista ja varsinkin Virtaranta osoitti ottaneensa peliinsä ihan uutta otetta. Hyvää tekemisen meininkiä nuorelta mieheltä!

Lopuissa 8-cupin peleissä Tiihonen & Oikarinen jätti parin Kimmo Saarinen & Lassi Rontu vailla mahdollisuuksia, peli 4-0. Kim Laaksonen & Sami Jokinen etenivät myös mitalipeleihin Kosolan Jussista ja allekirjoittaneesta erin 4-0. Tiihosen ja Oikarisen semifinaali Häkkistä ja Virtarantaa vastaan ei liiemmin jossiteltavaa jättänyt. Jyväskyläläisten kiuas vain jatkoi kuumenemistaan ja breikit 51, 43, 36, 35, 31, 30 avittivat 4-1 voittolukemia ja näin puolustavat mestarit taas finaaliin.

Toinen semifinaali sen sijaan olikin tiukkaa vääntöä loppuun asti. Laaksonen ja Jokinen johtivat 3-2, mutta Virtanen ja Lehto puristi rinnalle katkaisuerään. Viimeisessä erässä Jyri ja Juha pääsivät jo tilanteeseen, jossa Kimi ja Sami tarvitsivat snookerin. Sellaisen he myös tekivät ja pisteet riittivät jälleen. Hetken kuluttua he tarvitsivat jälleen snookerin ja virheen vastustajiltaan. Ja näin myös tapahtui ja kissa-hiiri leikki jatkui niin pitkään, kunnes pari Virtanen & Lehto löi viimeiset väripallot pois pöydältä ja pelasivat itsensä finaaliin.

Finaali alkoi tasaisissa merkeissä ja ensimmäisen erän ratkaisut etenivät aina viimeisille väreille asti. Molemmille pareille aukesi paikat viimeisen mustan pussitukseen, mutta Esa Oikarisen pitkä pussitus keltaisen kulmaan ratkaisi avauserän. Toinen erä menikin sitten selkeästi Esalle ja Patrikille, tilanne 2-0. Kolmas erä taas tiukempaa ja taas tilanne etenee väripalloille asti. Tällä kertaa Tiihosen vuoro ratkaista erän kohtalo. Suhteellisen pilli pinkki kulmaan ja valkoinen sivuvallissa kiinni. Ei ongelmaa, tyylikäs ja kylmähermoinen pussitus ja tilanne jo 3-0. Ratkaisun makua ilmassa. Juha ja Jyri ilmoittautuvat vielä mukaan taisteluun viemällä neljännen erän ja kaventaen tilanteen 3-1. Siihen kuitenkin puristus jäi, kun Tiihonen ja Oikarinen tyylittelivät viidennessä erässä breikit 55 ja 53 ja kisat saivat arvoisensa lopun. Näin ollen viime vuoden mestarit ottavat jälleen omansa ja kirkkaimmat mitalit matkaavat taas Jyväskylään!

Kisat sujuivat omasta mielestäni aika pitkälti ongelmitta. Tästä haluan tietysti erityisesti kiittää Mika Salosta ja Teijo Holmstenia heidän panoksestaan viikonlopun aikana. Myös kiitos Aurabiljardille, Markelle ja Markolle että kisat saatiin heidän salilleen pelattavaksi. Ja lopuksi tietysti kiitos kaikille pelaajille, jotka osallistuitte näin sankoin joukoin mukaan. Ensi kerralla ei ainakaan yhtään vähempää osallistujia!

Terveisin,

Juho Uusipere

Kilpailunjohtaja

 

 

KILPAILUKUTSU

 

TULOSSEURANTA

 

KESKUSTELU

 

KAAVIO

 

TULOKSET

 

1. Tiihonen & Oikarinen

 

2. Virtanen & Lehto

 

3. Häkkinen & Virtaranta

    Laaksonen & Jokinen

 

5.-8.

Kosola & Uusipere

Tiusanen & Heikkilä

Saarinen & Rontu

Mannila & Lyyra

 

9.-16.

Ollila & Vaininen O

Sirkiä & Virho

Silvo & Hummastenniemi

Parkkola & Glader

Aaltonen & Hautanen

Laihonen & Hammais

Vaininen P & Vaininen L

Ahtinen & Tammenlehto

 

17.-28.

Hiltunen & Tähtinen

Erkinmikko & Haapakoski

Hämäläinen & Savolainen

Merikoski & Kaitarinne

Tupala & Leppänen

Lappalainen E & Lappalainen T

Kemppainen & Koskinen

Erkkilä & Väätäinen

Perkonoja & Virta

Salo P & Pallaspuro

Louhela & Saaristo

Salmi & Salo O

 

BREAKS

Virtanen/Lehto 68, 58, 58,  56, 32, 31, 31, 30

Mannila/Lyyra 65, 34, 33, 30

Aaltonen/Hautanen 62, 60, 43

Tiihonen/Oikarinen 55, 53, 51, 49, 44, 43, 37, 36, 35, 33, 33, 31, 30

Laaksonen/Jokinen 54, 43

Sirkiä/Virho 45, 36, 31

Häkkinen/Virtaranta 41, 40, 36, 33, 31, 31, 30

Saarinen/Rontu 38, 35, 34, 31

Silvo/Hummastenniemi 38

Hämäläinen/Savolainen 37

Parkkola/Glader 32

Ollila/Vaininen O 30

 

Tilastot

118 frames 

30+ breaks 48 kpl  (2,5 frames/30+)

50+ breaks 11 kpl   (10,7 frames/50+)

Lauantai klo 10:00 - 21:17

Sunnuntai klo 10:00 - 19:56

Snookerin paripelin suomenmestarit vuonna 2017: Esa Oikarinen (vas) ja Patrik Tiihonen JBS. Oikealla kilpailunjohtaja Juho Uusipere. (kuva: Mika Salonen)