RG5

Mestaruussarja RG5 Lahti 10.3. – 11.3.2018

Tiihonen marssi voittoon Lahdessa

Kisat Lahdessa alkoivat, kun ensin ulkona sankka lumipyry oli saatellut kisailijat salille. Lahtelaisittain aamulla oli hieman jännittynyt tunnelma, koska nämä olivat salin ensimmäiset Sbil ranking kisat sekä suurelle osalle lahtelaisista myös ensimmäiset henkilökohtaiset mestiskisat. Pelimuotona suora cup myös aiheutti lisäpainetta. Kaikki pelit pelattiin bo7 systeemillä. Pelaajia oli 16, eli juuri passelisti täysi kaavio.

Oma mestis ura alkoi hyvinkin räväkästi, kun sain ensimmäisellä kierroksella vastaani breikkiruisku Juha Erkinmikon, joka takoi tauluun 4-0 lukemat noin tunnissa. Listabreikkejäkin otteluun tuli nopeampaa tahtia, kuin niitä ehti kirjata ylös. Allekirjoittanut pääsikin nyt hyvissä ajoin keskittymään olennaiseen, eli kisojen vetämiseen.

Myös toinen kisojen ennakkosuosikeista, Patrik Tiihonen oli hyvässä kunnossa heti alussa, kun hän teki Lahti snookerin Leevi Koskista vastaan kahteen ensimmäiseen erään molempiin reilut 80 breikit. Kolmannessa erässä Lahden tuleva snookerlupaus Koskinen pääsi jo taisteluun mukaan, mutta hävisi kuitenkin niukasti kolmannen erän ja lopulta myös neljännenkin.

Pikkuhiljaa lahtelaisia pelaajia alkoi tippua myös muissa ensimmäisen kierroksen peleissä, kun rg- ensikertalainen Mikko Uusitalo hävisi Antti Tolvaselle lopulta selvin 4-0 lukemin. Myös Lahti snookerin Ilkka Ilomäki ja Timo Paavilainen hävisivät omat ottelunsa 4-1. Viimeisiä lahtelaisia toivonrippeitä piti yllä City-Poolia edustava Lasse Ahtinen, joka taisteli urhoollisesti itsensä 3-0 tappioasemasta 3-3 tilanteeseen Antti Silvoa vastaan. Silvo vei kuitenkin väripalloilla ratkenneen viimeisen erän tässä 4,5 tuntia kestäneessä uuvutustaistelussa. Helsinkiläisten paikallisottelun vei Jukka Haapakoski voittaessaan Pertti Salon lukemin 4-3. Ensimmäisen kierroksen viimeisessä ottelussa Janne Huhmastenniemi voitti Tomi Leinosen 4-2.

Toisella kierroksella Haapakoski vei Tiihoselta yhden erän, mutta Tiihonen voitti ottelun varmoin ottein lukemin 4-1. Tolvanen taas voitti peruspelillä Huhmastenniemen 4-1 ja Erkinmikko jatkoi turnaustaan semifinaaleihin asti ilman yhtään erätappiota passittaen WCS:n Juha Lehdon takaisin Turkuun. Toisen kierroksen tiukimmat tilanteet koettiin Antti Silvon ja Jani Savolaisen pelissä, kun 6. erässä Savolainen onnistui tekemään pahan snookerin, josta vastustajalla oli vaikeuksia osua pöydän viimeiseen punaiseen. Lopulta Savolainen vei tämän erän ja voitti ottelun 4-2 lukemin.

Semifinaalit alkoivat ihan hyvissä ajoin ja jopa pieniä toivonpilkahduksia yksipäiväisien kisojen toteutumisesta oli ilmassa. Tolvanen aloitti vahvasti Tiihosta vastaan tehden 46 breikin ensimmäiseen erään. Tämän jälkeen hallitseva suomen mestari kuitenkin heräsi ja vei loput erät itselleen tehden myös 3kpl listabreikkejä lisää omaan sarakkeeseensa. Erkinmikollekin alkoi lopulta tulla erätappioita ja niitä tulikin heti semifinaaliottelun alkuun kolme, joten Savolainen oli jo hyvää vauhtia menossa finaaliin. Neljänteen erään ”erkkari” kuitenkin kaivoi jostain taas pussituspelinsä kuntoon ja napautti pari kpl yli 30 breikkejä samaan erään ja veipä hän vielä taistellen myös seuraavat kaksi erää, jolloin semifinaali oli 3-3 tilanteessa. Tässä vaiheessa kello alkoi olla sen verran paljon, että finaali päätettiin siirrettäväksi sunnuntaille ja toinen finalisti Patrik Tiihonen pääsi lepäämään. Savolainen onnistui vielä kaivamaan pelivireen takaisin ja vei lopulta semifinaalin 4-3. Näin ollen 3. sijat menivät Erkinmikolle ja Tolvaselle.

Finaali alkoi sunnuntaina vähän aamukymmenen jälkeen. Tiihonen aloitti vahvasti vieden ensimmäisen erän reilusti, mutta Savolainen vastasi heti samalla mitalla seuraavaan erään tilanteen ollessa nyt 1-1. Kolmannessa erässä Patrik näytti taas vahvuutensa tehden kaksi listabreikkiä kolmanteen erään.  Tässä vaiheessa myös muutamia lahtelaisia snookeristeja oli herännyt ja tullut salille seuraamaan finaalia ja tätä jyväskylän nuorta ihmemiestä. Tiihonen vei seuraavankin erän reilulla piste-erolla, mutta Savolainen onnistui viemään 5. erän. Lopulta 6. erä meni kuitenkin Tiihoselle ratkaisten nuorelle miehelle jo kolmannen rg voiton tällä kaudella. Onnittelut taas kerran Patrikille!

Yli 30 breikkejä tuli omien laskujeni mukaan 37kpl, joka on ihan hyvä määrä näin pienellä pelaajamäärällä ja peliformaatilla. Kaksi herrasmiestä erottui edukseen breikkilistalla kun Tiihonen teki niitä 13kpl suurimman breikin ollessa 85 ja Erkinmikko tehtaili 11kpl listabreikkiä. Kisat etenivät mallikkaasti ja sujuvalla aikataululla. Kiitoksia kaikille osallistujille koko Lahti Snookerin puolesta!

(teksti: Toni Kemppainen)