Seniori SM 2016

Seniori SM Turku CST 14.-15.5.2016

Kai Yli-Kerttulalle yllätyskultaa

 

CST järjesti Helluntaiviikonloppuna Junior ja Senior SM-kilpailut Aurabiljardissa Turussa. Vanhasookeristien jo vakiintunut sanonta kuuluu, ”ellei tuu satkuja Helluntaina ei niitä tuu koko kesänä”. Nähtäväksi jää, pitääkö sanonta paikkansa. Kisoissa kukaan ei tehnyt satkuja. Junioreista parhaan breikin teki Patrik Tiihonen 51. Seniori puolella parhaasta sarjasta vastasi Kai Yli-Kerttula 53. Juniorien kilpailu alkoi Jobin postilla; Tuure Lappalainen oli sairastunut kuumeeseen, eikä näin ollen voinut osallistua kisaan. Kisa aloitettiin siis viiden pelaajan voimin kaikki kaikkia vastaa kaaviolla. Patrik Tiihonen kesti hyvin ennakkosuosikin paineet voittaen kaikki ottelunsa pelaten itsensä finaaliin. Myös Pyry Vaininen osoitti vahvaa kisakuntoaan häviten ainoastaan Patrikille ja täten varmisti finaalipaikkansa. Eelis Paavilainen pelasi varmuudella pronssioteluun. Eelis Lappalaisen peli takkusi alussa mutta hän voitti vaikeutensa ja varmisti pronssiottelupaikkansa. Lauri Vaininen pelasi kanssani treenipelejä edellisinä päivinä ja teki varmoja pussituksia ja tarkkoja päällevetoja. Jostain syystä hän ei onnistunut saamaan parasta taitoaan esille kisoissa.

Lohkopelien päätyttyä, ilta oli jo pitkällä; käytiin keskustelua mahdollisuudesta pelata mitalipelit sunnuntaina.
Päätimme kuitenkin pelata kisat loppuun lauantaina, jotta Patrik ja Eelis Paavilainen pääsisivät kotimatkalleen vielä myöhemmin illalla/yöllä. Pitkä turnaus näkyi parhaan vireen hiipumisena – toisilla hieman enemmän. Patrik voitti kuitenkin Pyryn selkein luvuin 3 – 0. 

Pronssipelissä Eelikset olivat vastakkain ja Eelis Lappalainen paransi pelissä päiväkuntoaan voittamalla niin ikään 3 - 0.

Myös Seniorikilpailun alussa oli dramatiikkaa kun Tampereelta Turkuun autoilleet Esa Kaikumaa ja Kai Yli-Kerttula olivat jäädä tielle auton pyörän laakerin rikkouduttua. Heidän ensimmäinen kierrosehdittiin jo merkitä hävityksi, koska ilmoittivat myöhästyvänsä pahasti. Onnetar puutui kuitenkin matkantekoon, koska
vika olikin vain pyörän pulttien irtoaminen; korjattuaan tämän he ehtivät kuitenkin eka kierrokselle ajoissa.

Ensimmäisen ja toisen kierroksen pelit päättyivät 3 - 0 tai 3 – 1 tuloksiin, joista vastasivat Kaikumaa, Glader, Lehmus, Lehto, Yli-Kerttula ja Hummelin. Tiukimmat pelit käytiin Pessi Lyyra/Timo Tiusanen, Pertti Muurainen/Jani Savolainen ja Pertti Muurainen/Jani Venäläinen otteluissa luvuin 3 – 2. Voittajapuolen kolmannella kierroksella Kaikumaa ja Lehmus jatkoivat vahvasti 3 – 0 voitoin; Lehto voitti Yli-Kerttulan 3 – 1 ja Hummelin Lyyran taistelun jälkeen 3 – 2.

Luuseripuolella neljännellä kierroksella etenivät vielä Tiusanen ja Yli-Kerttula, joka jatkoi vahvaa peliään 4-cupiin asti, samoin Kaikumaa, Lehto ja Hummelin voittajapuolella.

Semeissä Hummelin aloitti vahvasti eka freimissä mutta sitten pelivire katosi johonkin ja Yli-Kerttula vei pelin 4 -1. Kaikumaan ja Lehdon semipelit olivat pitkää taistelua, jossa pelaajat vuorottelivat freimivoitpoiossa; lopulta Lehto teki seitsemännessä freimissä voittoon tarvittavat pisteet. Finaali Yli-Kerttulan ja Lehdon välillä alkoi vuorovoitoin; sitten Yli-Kerttula kuittasi kaksi seuraavaa freimiä nimiinsä.

Lehto ei kuitenkaan taipunut vaan voitti vuorostaan seuraavat kaksi freimiä. Pelattiin siis koko rahalla. Seitsemännessä freimissä oli helppo havaita pitkän turnauksen aiheuttama väsymys ja helppojen virheiden lisääntyminen molemmilla. Yli-Kerttula jaksoi ehkä hieman paremmin ja vei freimin pistein 52 – 2. Niinpä Yli-Kerttula sai suurimman palkintorahasäkin kotiinsa kannettavaksi ja kultaisen mitalin kaulaansa, Lehdon oli tyydyttävä vähän kevyempään rahasäkkiin ja hopeamitaliin.

Prossiset mitalit ja hilut jaettiin Hummelinin ja Kaikumaan kesken veljellisesti. Finaalipäivän peleistä
taisi kuitenkin jäädä päällimmäiseksi hyvät fiilikset (katso palkintokuvaa).

Tämä kilpailu oli CST:n järjestämänä kauden viimeinen kisa (huh). Kiitän kaikkia kauden aikana kilpailuihimme osallistuneita; tämä oli hyvä rupeama nuorelle seurallemme kilpailujen järjestämisen rutinoitumiseksi.

CST

Teijo Holmsten, pj

 

KILPAILUKUTSU

 

TULOSSEURANTA

 

KAAVIOT

Tuplaeliminaatio (18 pelaajaa)

4-cup

 

TULOKSET

1. Kai Yli-Kerttula TS

2. Juha Lehto SaBik

3.-4. Mika Hummelin JBS

         Esa Kaikumaa TSK

5.-6. Pertti Muurainen WCS

         Antti Lehmus Ritz

7.-8. Pessi Lyyra JBS

         Timo Tiusanen CSS

9.-12. Magnus Glader KK-79

           Marko Parkkola CST

           Tero Aho CSS

           Jani Venäläinen JSBK

13.-16. Onni Vaininen CST

              Teijo Holmsten CST

              Pena Pällijeff CSS

              Janne Alho EBK

17.-18.  Timo Paavilainen C-PL

               Jani Savolainen CSS

              

BREAKS

Kai Yli-Kerttula 53, 38

Esa Kaikumaa 49, 40

Mika Hummelin 46, 36, 34

Juha Lehto 40, 39, 39, 39, 38, 36, 32, 31, 30

Timo Tiusanen 39

Pessi Lyyra 38

Magnus Glader 35

Tero Aho 34

Pertti Muurainen 33

Jani Savolainen 32

Marko Parkkola 32

 

Tilastot

112 frames 

30+ breaks  23 kpl    (4,9 frames/30+)

50+ breaks  1 kpl      (112,0 frames/50+)

Lauantai klo 10:00 - 00:10

Sunnuntai klo 11:30 - 20:25

(Toinen loser finaali pelattiin sunnuntaina)

Hopeamitalisti Juha Lehto (vas), kultamitalisti Kai Yli-Kerttula ja pronssimitalisti Esa Kaikumaa (kuva: Teijo Holmsten)
Pronssimitalisti Mika Hummelin (kuva: Teijo Holmsten)