SM alkukilpailu Helsinki CSS 21.-22.5.2016


Virho, Lyyra, Oikarinen ja Sirkiä Kulttuuritalolle

SM alkukilpailu järjestettiin Helsingissä Cabin Street Snooker ry:n tiloissa. Kisoihin oli ilmoittautunut mukaan 65 pelaajaa taistelemaan pääsystä semifinaaleihin Kulttuuritalolle seuraavalla viikolla. Pelaajamäärä on asettunut viime vuosina tälle tasolle, mikä aikataulun vuoksi onkin varsin sopiva määrä, kun käytössä on kahdeksan pelipöytää. Uutena ratkaisuna edellisvuosiin kisat päätettiin aloittaa jo perjantai-iltana 24 pelaajan voimin. Kisassa oli muutenkin käytössä tarkka aikataulutus kolmen ja puolen tunnin intervallilla ja carry-overilla, jolla pyrittiin siihen, että kaikki ottelut alkaisivat aikataulun mukaisesti. Pelien aloitus perjantaina ja aikataulutus saivat pelaajilta kiitosta, joten tätä tullaan jatkossakin käyttämään SM kisojen kohdalla suoran cupin peleissä.

Kisoja varten CSS:n väki oli laittanut myös Shenderin pöytiin lämmitykset, joka olikin odotetusti nopeuttanut pöytiä. Järjestäjät putsasivat kilpailunjohtaja Janne Häkkisen johdolla pöydät ja pesivät pallot aina ennen uuden ottelun alkua. Kotikatsomoihin oli tarjolla myös herkkuna kolmen pöydän streamit, joissa yhdessä oli uutuutena myös pelaajien pisteet ruudulla sekä Timo Tiusasen selostus vierailevien kommentaattorien kera. Koekäytössä oli myös monikamerakuvaus mustan pään kulmapussien suunnalta, mutta kameroissa oli valitettavasti hieman liikaa viivettä, joten niiden hyödyntäminen jäi hieman vähemmälle.

Kisat startattiin siis perjantaina klo 16:30 viiden peliparin ja klo 20:00 seitsemän peliparin voimin. Kaikki last 64 ottelut päättyivät varsin odotetusti. Suurin mielenkiinto kohdistui kenties Antti Tolvasen ja Kim Laaksosen kohtaamiseen. Molemmat tunnetaan kovina pelimiehinä, mutta Laaksonen ei ole kisannut snookerissa viime kauden jälkeen, jolloin saavutti kaksi finaalipaikkaa mestaruussarjan rg-kisoissa. Laaksonen ei antanut tällä kertaa Tolvaselle mitään mahdollisuuksia, vaan eteni seuraavalle kierrokselle alle kahdessa tunnissa selkein 4-0 numeroin. Myös Karhun Mika osallistui ensimmäiseen kisaansa tällä kaudella ja teki Leinosen Tomia vastaan hienon 82 pisteen breakin. WCS:n jäsentenvälisessä kamppailussa Tony Silvan koki tappion hyvää peliä tällä kaudella esittäneelle Iiro Sirkiälle, joka teki ottelussa yhden viisikymppisen ja pari kolmekymppistä sarjaa.

Lauantaille oli aikataulutettu neljä pöytäkierrosta (9:30, 13:00, 16:30 ja 20:00), joista kahdella ensimmäisellä kierroksella jatkettiin vielä last 64 otteluja ja illalla pelattiin jo last 32 otteluja. Aki "Eurosport" Kauppinen kohtasi streampöydällä Turun Jesse Heinosen ja ottelusta muodostui selostajien ja aikataulujen painajainen. Kyseisen otteluparin voittajalle oli poikkeuksellisesti aikataulutettu last 32 ottelu Pessi Lyyraa vastaan alkamaan heti ottelun päätyttyä. Kaikki ottelun erät venyivät, vaikka Aki yritti nopeuttaa eriä kyseenalaisilla aloituksilla mustan päätyvallin kautta. Ottelu päättyi lopulta Akin voittoon lukemin 4-3. Ottelun kesto 5h 40min on epävirallinen Suomen ennätys best of 7 ottelussa ja ottelu pelattiin vieläpä ilman mitään ylimääräisiä taukoja. Aki joutui jatkamaan pöydällä vielä pari erää Lyyraa vastaan, kunnes kyseinen ottelu joutui carry-overin vuosi tauolle 16:30 alkavan kierroksen päätteeksi. Aki ja Pessi pelasivat ottelunsa myöhemmin loppuun ja Pessi siirtyi 4-0 voitolla jatkoon ja pelasi vielä illan päätteeksi Pertti Muuraista vastaan last 32sta jatkoon sunnuntaille.

Muista lauantain aamupeleistä jatkoon pelasi Jyväskylän Jari Heikkilä kaatamalla karapöydillä viihtyvän Janne Wissin. Markku Hämäläinen voitti hesalaisten kohtaamisessa Kari Paloheimon. Kilpailunjohtaja Janne Häkkinen hävisi tuoreelle seniorien suomenmestarille Kai Yli-Kerttulalle. Juha Erkimikko kaatoi kotiseuran Kai Kuutamon ja Oulun Timo Salovaara isäntäseuran Tero Ahon. Viime vuoden SM-kisojen suurimman breakin tehnyt Ari Toropainen otti voiton last 128 ottelussa CST:n Tommi Leppäsestä. Esa Kaikumaa joutui omassa ottelussaan todella ahtaalle Sebastian Silfverbergia vastaaan. Sebastian johti ottelua jo 2-0 ja oli yhden pallon päässä siirtyä jo 3-2 johtoon. Ratkaisevassa erä sekin ratkesi vasta mustalla, joten Esa selvisi jatkoon ilman kutkuttavaa ratkaisuerää ja oli erittäin helpottunut otteluvoiton ratkettua. Hieno taistelu Silfverbergiltä kokenutta Kaikumaata vastaan.

Iltapäivän peleissä arpa oli heittänyt jyväskyläiskaverukset Matti Väätäisen ja Timo Erkkilän vastakkain ja tällä kertaa Matti veti pitemmän korren. CSS:n Jani Savolainen oli erittäin ahtaalla nuorta Pyry Vainista vastaan, mutta kokemuksen turvin 4-2 voitolla jatkoon. Antti Mannila nakutteli nopean voiton Jukka Hämäläisestä, kuten teki Patrik Tiihonen Aki Suutaria ja Esa Oikarinen Pena Pällijefiä vastaan. Pasi Jäntti väänsi voiton Niko Huuskosesta. Ranking ykkönen Jyri Virtanen eteni myös last 32 joukkoon voittamalla Toropaisen 4-0.

Viimeiset viisi last 64 ottelua aloitettiin vasta klo 16:30  yhdessä jo kolmen last 32 ottelun kanssa. Nuori vastikään divarikisan voittanut Jere Virtaranta jatkoi hyviä pelejään ja eteni last 32 joukkoon voittamalla kotiseuran Antti Ikosen. Kokenut Juha Lehto ei antanut aina vaarallisen Joni Aaltosen yllättää itseään. Viime aikoina kovasti peliään parantanut Roope Ruokonen voitti Aura Biljardin isännän Marko Parkkolan. Sami Karttunen voitti Kimmo Saarisen, jotka molemmat osallistuvat yleensä ainoastaan sm-kilpailuihin. Hallitseva Suomenmestari Olli-Pekka Virho oli saanut ensimmäisellä kierroksella vastaansa Kokkolan Petri Pallaspuron, joka oli päässyt kevättalvella viimeisimmässä kisaottelussaan yllättämään Virhon 2-1 voitolla mestaruussarjassa. Tällä kertaa O-P oli tarkemmalla pelipäällä ja siirtyi helposti 2-0 johtoon parilla listabreakillä antamatta käytännössä yhtään paikkaa Pallaspurolle. Kolmannessa erässä O-P syyllistyi kuitenkin ohilyönteihin ja Pallaspuro sai rokotettua niistä alle kaksikymppisillä erävoittoon riittävät pisteet. Viimeiset kaksi erää sujuivat kuitenkin jälleen Virhon komennossa ja ottelu oli nopeasti ohi.

Last 32 ottelupareista Heinonen Timo v Jari Heikkilä, Iiro Sirkiä v Janne Tammenlehto ja Kai Yli-Kerttula v Pertti Salo jatkoon pelasivat Heinonen, Sirkiä ja Yli-Kerttula. Sirkiä jatkoi hyviä otteitaan ja jätti Tammenlehdon nollille. Yli-Kerttula teki ottelussaan 70 ja 40 pisteen breakit.

Lauantain viimeinen kierros oli pelkkiä last 32 otteluja ja kovempia ottelupareja alkoi jo olemaan vastakkaain. Oululaisten kohtaamisessa Joona Koskela ei päässyt koskaan omien sanojensa mukaan ns zoneen ja Timo Salovaara eteni vaivattomasti jatkoon. Kaikumaa pelasi aamupeliä varmemmin ja tiputti nuoren Virtarannan. Antti Mannila joutui erinomaista peliä esittäneen Markku Hämäläisen uhriksi, Laaksonen ei antanut Venäläiselle mahdollisuuksia. Oikarinen ja Karhu pelasivat keskenään yllättävän vaisun ottelun, josta Esa jatkoon. Patrik Tiihonen teki viisi ja nelikymppiset sarjat voitokkaassa ottelussaan Matti Väätäistä vastaan. Kierroksen kovin vääntö nähtiin isäntäseuran jätin Janne Hummastenniemen ja Jyri Virtasen kohtaamisessa. Ottelussa edettiin vuoroerin 2-2 tilanteeseen saakka, mutta Hummastenniemi onnistui kääntämään seuraavat kaksi erää itselleen ja rankingykkönen oli ulkona kisoista.

Sunnuntaille oli pelaajamäärästä johtuen jouduttu jättämään vielä viisi last 32 ottelua. Karttusen Sami voitti Roope Ruokosen ja Tero Nappari otti yllättävän selkeän voiton Juha Erkinmikosta. Savolaisen Jani kohtasi toisella kierroksellaan jälleen nuoren turkulaisen Eelis Lappalaisen. Jani oli jo siirtyä 3-0 johtoon, mutta Eelis kavensi mustan pelillä ja heti seuraavassa erässä nousi vielä tasoihin. Viidennessä erässä pelattiin jälleen mustan peli Savolaisen hyväksi ja lopulta otteluvoitto tuli 4-2 lukemin. Jani kertoikin pelin jälkeen, että voitto ei tullut helpolla. Toinen Lappalaisen veljeksistä eli lievästi sairaana kilpaillut Tuure jäi hallitsevan mestarin Virhon jyrän alle 4-0 lukemin. Juha Lehto tiputti Pasi Jäntin odotetusti ja jälleen Juhalle yksi kuusikymppinen kisatilastoihin.

Last 16 vaiheeseen pelasivat siis itsensä seuraavat peliparit: Janne Hummastenniemi v Esa Oikarinen, (8) Timo Salovaara v (9) Tero Nappari, Markku Hämäläinen v (13) Jani Savolainen, Timo Heinonen v (12) Iiro Sirkiä, (2) Pessi Lyyra v Sami Karttunen, (7) Esa Kaikumaa v Kim Laaksonen, (3) Patrik Tiihonen v (14) Kai Yli-Kerttula ja (6) O-P Virho v Juha Lehto.

Hummastenniemi jatkoi hyvää peliään ja siirtyi Oikarista vastaan jo 3-1 johtoon. Esa kuitenkin syttyi lopulta sen verran otteluun, että sai kammettua itsensä kuilun partaalta 4-3 voittoon. Vastustajaksi Esalle tuli Timo Salovaara, joka tiputti Tampereen Tero Napparin 4-1 lukemin. Tinkelle otteluun kaksi noin kuusikymmpistä breakkiä.

Savolainen aloitti ottelun hyvin Markku Hämäläistä vastaan ja oli jo yhden pallon päässä siirtymässä 3-0 johtoon. Hämäläinen heräsi otteluun tämän jälkeen siirtyen jo 3-2 johtoon. Jani vei ottelun lopulta kontraan saakka, mutta Hämppy hoiteli jatkopaikan lopulta itselleen. Vastaan asettuu jälleen huippuottelun pelannut Iiro Sirkiä, joka otti jälleen 4-0 voiton tehden otteluun neljä listabreakkiä.

Alakaaviossa Pessi Lyyra otti vääntövoiton Sami Karttusesta ja kohtaa last 8 ottelussaan Kim Laaksosen, joka voitti Kaikumaan 4-2. Ottelun ensimmäisessä erässä oli lähellä tulla satasen lyöntisarja streampöydällä, mutta Kim löi väärällä lyöntikädellään vihreän ohi, kun breakissä oli mittaa 76 pistettä.

Patrik Tiihonen sen sijaan onnistui samassa ja teki voittoisassa ottelussaan Yli-Kerttulaa vastaan upean 105 pisteen lyöntisarjan, joka myös jäi kisojen ainoaksi centuryksi. Breakissä oli jopa 127 pistettä teolla, mutta päälleveto ruskealle jäi valitettavasti sinisen taakse maskiin. Patrik on nyt tehnyt kisoissa kaksi satasen breakkiä, ensimmäinen syntyi Oulussa viime kaudella (109). Vastaan ratkaisevalle last 8 kierrokselle asettuu O-P Virho, joka jatkoi edellisen kierroksen otteitaan ottelussaan Juha Lehtoa vastaan. Kolmen nelikymppisen breakin turvin selkeä 4-1 voitto hallitsevalle mestarille.

Last 8 ssa Esa Oikarinen pelasi ehkäpä parasta peliään ja eteni Kulttuuritalolle semifinaaliin muutaman vuoden tauon jälkeen. Otteluun Esalle suurimmaksi sarjaksi 87. Kisojen suurimman yllätyksen esitti kuitenkin Iiro Sirkiä, joka eteni ensimmäistä kertaa talolle voittamalla Markku Hämäläisen 4-2. Iirolle tuli neljään otteluun yhteensä kymmenen listabreakkiä, joista suurin 67 tässä ratkaisevassa ottelussa. Iiro pelasi kevätkaudella jo kahdessa semifinaalissa plus hyvät PM-kisat ja nyt siis SM semifinaalissa Kulttuuritalolla ensimmäistä kertaa. Markku on muuten osallistunut joka ikiseen SM-kilpailuun vuodesta 1994 asti ja eiköhän mestaruuden tavoittelu jatku jälleen ensi vuonna. 

Alakaaviossa nähtiin kaksi kontrapeliä. Virho siirtyi 2-0 johtoon Tiihosta vastaan voittaen molemmat erät viimeisellä mustalla. Toisen erän Patrik hävisi hyökkäämällä erittäin ohueen pinkkiin keskelle tilanteessa, jossa olisi ehdottomasti pitänyt malttaa tehdä safety lyönti. Tästä sisuuntuneena Patrik vei kaksi seuraavaa erää selkeästi, tehden jälkimmäiseen upean 95 pisteen breakin. Ottelun kulku näytti kääntyneen Patelle, mutta O-P siirtyi jälleen 3-2 johtoon. Patrik vei jälleen seuraavan erän selkeästi, joten siirryttiin kontraerään. O-P pääsi karkaamaan erässä johtoon ja Patrikin peli selkeästi hieman hajosi loppua kohden, kun tappio rupesi häämöttämään. Ottelu oli aika erikoinen, kun Tiihoselle merkattiin neljä listabreakkiä ysikymmpisen lisäksi ja silti tappio. O-P ei tehnyt yhtään kunnon breakkiä ja pelasi muutenkin huonoimman ottelunsa kisoissa. Hän teki kuitenkin erissä juuri ne oikeat pallot ja se riitti tällä kertaa voittoon. Hyvä esimerkki jälleen siitä, että pelkkä breakbuilding ei aina ratkaise voittoa. Patrikilta kuitenkin upea kausi ja tunkeutuminen suomipelaajien eturiiviin. Kauteen mahtui kolme suomenmestaruutta, kaksi finaalipaikkaa ja rankingin kolmossija. Ei huonosti ekalta mestiskaudelta, kun parhaat vuodet ovat vasta edessäpäin. O-P Virho saa Kulttuuritalolla iltapäivän semifinaalissa vastaansa Pessi Lyyran, joka nousi Kim Laaksosta vastaan 2-3 tappioasemasta kontravoittoon vasta viimeisellä mustalla. 

Mitalien väri ratkaistaan siis Kulttuuritalolla lauantaina 28.5. Liput ovat ainoastaan kymmenen euroa ja tarjolla myös kaisan, poolin ja pyramidin finaalipelit. Tervetuloa seuraamaan Suomen parasta biljardia.

klo 9:30 Semifinaali 1: Oikarinen - Sirkiä

aikaisintaan klo 12:00 Semifinaali 2: Virho - Lyyra

klo 16:30 Finaali


(teksti: Petri Pallaspuro)

 

KILPAILUKUTSU

 

TULOSSEURANTA

 

KAAVIO

 

TULOKSET

Kulttuuritalolla 28.5.2016 klo 9:30 alkaen

Semifinaali 1: Esa Oikarinen JBS - Iiro Sirkiä WCS

Semifinaali 2: Olli-Pekka Virho KK-79 - Pessi Lyyra JBS

 

5.-8.   Timo Salovaara OBK

           Markku Hämäläinen Ritz

           Kim Laaksonen TBiK

           Patrik Tiihonen JBS

9.-16.  Janne Hummastenniemi CSS

             Tero Nappari TS

             Jani Savolainen CSS

             Timo Heinonen WCS

             Sami Karttunen CCA

             Esa Kaikumaa TSK

             Kai Yli-Kerttula TS

             Juha Lehto SaBik

17.-32. Jyri Virtanen WCS

              Mika Karhu CSS

              Joona Koskela OB

              Juha Erkinmikko CSS

              Antti Mannila Players

              Eelis Lappalainen CST

              Jari Heikkilä JSBK

              Janne Tammenlehto C-PL

              Pertti Muurainen WCS

              Roope Ruokonen Biklu

              Jere Virtaranta CSS 

              Jani Venäläinen JSBK

              Matti Väätäinen JSBK

              Pertti Salo CSS

              Tuure Lappalainen CST

              Pasi Jäntti KK-79

33.-64.  Ari Toropainen CCA

               Jesse Heinonen CST

               Kimmo Luoma Rolli

               Pena Pällijeff CSS

               Tomi Leinonen Biklu

               Tero Aho CSS

               Janne Saarela OB

               Antti Hiltunen OB

               Kai Kuutamo CSS

               Jukka Hämäläinen CSS

               Kari Paloheimo HBK

               Pyry Vaininen CST

               Seppo Jehkonen CSS

               Janne Wiss TBK

               Tony Silvan WCS

               Sami Korkiakoski OB

               Aki Kauppinen Ritz

               Eelis Paavilainen C-PL

               Marko Parkkola CST

               Kimmo Saarinen HBS

               Sebastian Silfverberg Biklu

               Antti Ikonen CSS

               Antti Tolvanen Ritz

               Jori Merikoski CSS

               Aki Suutari GU

               Timo Erkilä  JSBK

               Janne Häkiinen CSS

                Sami Hovi CSS

                Petri Pallaspuro KoKa

                Niko Kaitarinne CSS

                Joni Aaltonen CST

                 Niko Huuskonen CSS

65.  Tommi Leppänen CST

 

BREAKS

Tiihonen 105,95,56,50,40,38,37,34,33,31,30

Oikarinen 87,51,41,39,37,36,35,34,33,32,32

Karhu 82,37,33

Laaksonen 76,55,50,50,43,39,38,35,34,34,32

Erkinmikko 70,50,40,36

Yli-Kerttula 70,41,30,30

Hämäläinen M 69,54,52,52,46,43,38,38,32,31

Sirkiä 67,52,46,44,43,37,37,36,36,30

Salovaara 62,56,51,40,39,36,34,31

Lehto 62,45,35,33

Nappari 52,42

Mannila 52,37,33,30

Virho 52,48,47,43,40,36,36,35

Toropainen 48,30

Hummastenniemi 46,40,33,33

Venäläinen 46,43

Savolainen 44,39,32,30

Kaikumaa 44,35,32

Lyyra 40,37,37,36,32

Tammenlehto 39

Karttunen 38,37,34,34,33,31

Virtanen 38,32

Pällijeff 37

Saarinen 34

Merikoski 33

Heinonen T 32,32

Muurainen 32,31

Jäntti 32

Väätäinen 31

Aaltonen 31

Häkkinen 30

 

Tilastot

62 ottelua

317 frames 

30+ breaks 130 kpl    (2,4 frames/30+)

50+ breaks  27 kpl      (11,7 frames/50+)

Perjantai klo 16:30 - 22:58

Lauantai klo 9:30 - 0:34

Sunnuntai klo 10:00 - 21:41

Esa Oikarinen JBS
Iiro Sirkiä WCS
Olli-Pekka Virho KK-79
Pessi Lyyra JBS