RG5

Oulu palasi kisakartalle pitkän tauon jälkeen

Snooker 1.Divisioona RG5 Oulu/OB 4.- 5.1.2014


Oulussa pelattiin kevätkauden ensimmäinen snookerin 1.divisioonan ranking-osakilpailu tammikuun ensimmäisenä viikonloppuna. Samalla pitkä tauko Oulussa pelattavista snookerin rg-kisoista katkesi, kun vastikään syksyllä perustettu Oulun Biljardöörit (OB) sai järjestettäväkseen ensimmäisen kisansa yhteistyössä City Biljardin kanssa.


Osallistujia oli 23 pelaajaa, joista pääosa oli Jyväskylän pohjoispuolelta. Isäntäseuran biljardööreillä oli vahva edustus kisoissa odotetusti eli yli puolet pelaajista, mutta paikalle oli saapunut ilahduttavasti myös kuusi pitkänmatkalaista Helsinki-Salo-Turku akselilta. Erityisen mukavaa oli myös huomata suuri ensikertalaisten osuus. Kilpailuun otti osaa jopa 12 pelaajaa, jotka eivät olleet osallistuneet rg-kisoihin kertaakaan tällä kaudella. Tämän perusteella Oulun kisaa oli selkeästi kaivattu kisakalenteriin ja toivotaan, että tämä poikii lisää harrastajia lajin pariin laajemmaltikin, kun ensimmäinen kynnys kilpailemiseen on saatu ylitettyä. Toivotaan, että maaliskuussa paikalle saapuu vielä enemmän porukkaa Etelä-Suomestakin ja eiköhän myös Pohjois-Suomen pelaajiakin ruveta jatkossa näkemään lisää Helsingin ja Turun kisoissa.


Peliolosuhteet City Biljardissa olivat erinomaiset, olihan viiteen pöytään kahdeksasta käytössä olleesta vaihdettu hiljattain uudet kisaverat. Salilla on kaikkiaan 15 snookerpöytää, joten kapasiteetin puolesta salilla voidaan järjestää pelaajamäärältään suurempiakin turnauksia. Näistä hyvänä esimerkkinä ovat vuosittaiset Eliittikisat ja Karjala-Open, jotka ovat keränneet parhaimmillaan jopa yli 60 pelaajaa mittelemään taitojaan vihreän veran äärelle. Tämän perusteella en itse epäillyt hetkeäkään, etteikö myös rg-kisoja otettaisi pelaajien taholta ilolla vastaan.


Varsinaiset kisatapahtumat etenivät siten, että lauantaina pelattiin tuplaeliminaatio kaavio, jossa haettiin neljää jatkoon pääsijää sunnuntain 8-cup peleihin. Ottelut pelattiin kahteen voittoon poislukien winner ja loser puolen finaalit, joissa cup-paikka heltisi kolmella voitetulla framella. Odotettavissa etukäteen oli mielenkiintoinen kisa, koska top-10 ranking pelaajat loistivat poissaolollaan ja mukana paljon uusia pelaajia. Lauantaina parasta peliä esittivät OB:n Sami Korkiakoski ja Joona Koskela, jotka etenivät puhtaalla pelillä sunnuntain cup-peleihin. Koskela ei hävinnyt erääkään kolmessa pelaamassaan ottelussa ja Korkiakoskikin vain yhden erän pitemmässä neljän ottelun kaaviossaan.


Loser-puolelta tiensä jatkoon raivasivat ilahduttavasti nuorta kaartia edustavat kokkolalainen 17-vuotias Niko Järvi sekä 13-vuotias Patrik Tiihonen Jyväskylästä. Kummallekin tämä oli vasta heidän toinen esiintymisensä snookerin 1.div kisoissa.


Niko sai ensimmäisellä kierroksella walk-overin, mutta toisessa ottelussaan päihitti aiemmissa otteluissa hyviä otteita esittäneen nuoren Olli Vikstedtin ja kohtasi winner-puolen finaalissa OB:n Joona Koskelan. Joonalle Niko ei mahtanut mitään, mutta toinen eräpallo tuotti tulosta, kun loser-puolen finaalissa Niko aiheutti ehkä päivän suurimman yllätyksen voittamalla Olli Sulasalmen selkeästi 3-0, olihan Sulasalmi ennen tätä ottelua voittanut loser-puolella kolme ottelua vakuuttavasti. Kyseinen peli taisi pyöriä livestreamissäkin. Allekirjoittaneelle Nikon hyvä peli ei tullut suurena yllätyksenä, sillä pelaamme salilla usein yhdessä ja pelikehitys on ollut silminnähtävää viimeisen reilun vuoden aikana.


Myös Patrik Tiihonen esitti varmoja otteita aina winner-finaaliin asti, kunnes Sami Korkiakoski pudotti hänet loser-finaaliin. Siellä Patrik voitti selkeästi erin 3-1 OB:n Aaro Lukkarisen, joka oli aiemmassa ottelussaan pudottanut allekirjoittaneelle erittäin tutun harjoitusvastustajan kokkolalaisen Olli Siponkosken jatkosta. Siponkoski ehti rakentaa ennen tippumistaan neljä yli kolmenkympin sarjaa, mutta päivän suurin break kirjattiin kuitenkin Patrik Tiihosen nimiin (37). Kaikenkaikkiaan kahdeksan eri pelaajaa sai nimensä lauantaina break-listalle, mikä on divarikisoille harvinaista.


Lauantain pelit etenivät joutuisasti ja jatkoonpääsijät olivat selvillä jo noin klo 21 aikoihin, joten ehdittiin hyvin pelata vielä Six Reds turnaus, josta pienen potin harjasi kotiin Joona Koskela.


Sunnuntain 8-cup peleihin arpa heitti yhteen peliparit Pentti Pällijeff-PatrikTiihonen, Petri Pallaspuro-Niko Järvi, Pertti Salo-Joona Koskela ja Mika Virta-Sami Korkiakoski. Koskela ja Korkiakoski jatkoivat dominointia ja eivätkä antaneet Salolle ja Virralle erääkään. Kaksi muuta peliparia venyivät aina kontrapeliin asti, joista kovan vääntämisen jälkeen semifinaaliin raivasivat tiensä Patrik Tiihonen ja Petri Pallaspuro. Pällijeff sai hyvän mahdollisuuden ratkaisevan erän lopussa, mutta nuoruus voitti tällä kertaa kokemuksen ratkaisupallojen kohdalla viidennen erän lopulla ja Patrik varmisti lopulta paikan semifinaalissa Korkiakoskea vastaan.


Petri Pallaspuron ja Niko Järven neljännesvälieräottelu oli varsin erikoinen, kun kaksi ekaa erää kesti kumpikin yli tunnin. Punaiset ja musta ajautuivat heti aloitusten jälkeen päätyvalliin täysin kasaan ja alkoi hirveä safety vääntö, jonka Niko voitti selkeästi erittäin hyvän turvapelin ja lähes virheettömien pitkien pallojen ansiosta. Toisessa erässä Pallaspuro tosin nousi kaksi kertaa kahden snookerin takaa väreillä taistelemaan tasoituksesta, mutta Järvi sai siirrettyä itsensä lopulta 2-0 johtoon. Kolmas erä meni selkeästi Pallaspurolle, mutta neljännessä framesinisen upotessa pääsi kalpea lipsahtamaan pussiin ja ottelu meinasi ratketa Järven hyväksi. Pallaspuro onnistui kuitenkin tiukkojen käänteiden jälkeen tasoittamaan ottelun ja kampeamaan itsensä kontraerään. Ratkaisuerässä Pallaspuro intoutui yllättämään itsensäkin, kun tekaisi tiukassa paikassa oman ennätys kisabreakin 45! Voinee sanoa, että kerrankin tuli onnistuminen oikeaan saumaan ja ihka ensimmäinen semifinaalipaikka oli tosiasia. Eipä sitä olla turhaan ajettu tällä kaudella yli 7000 kilometriä snookerkisojen vuoksi :)


Semifinaaleissa Koskela ja Korkiakoski jatkoivat tutulla kaavalla ja tiputtivat Pallaspuron ja Tiihosen 3-0 voitoilla jatkosta. Koskela oli jälleen pelipäällä ja tekaisi semissä yhden kolmekymppisen lisää sekä kisojen suurimman breakin 46. Viikonlopun aikana tehtiin yhteensä 22 kpl vähintään 30 pisteen sarjaa yhdeksän eri pelaajan toimesta, mikä on selkeästi enemmän kuin divarikisoissa yleensä.


Finaalissa Sami Korkiakoski oli tällä kertaa Koskelaa vahvempi ja vei ottelun nimiinsä suoraan 3-0 ja vielä yllättävän selkein eräpistein. Oulun Biljardöörit käytännössä putsasivat palkintopöydän ja snookerin 1.divisioona sai Sami Korkiakoskesta uuden osakilpailuvoittajan. Sami oli ottelutulostenkin valossa selkeästi viikonlopun paras pelaaja voitettuaan 7 peliä eräsuhteella 18-1. Sekä Sami että Joona ovat puheiden mukaan aikeissa osallistua seuraavaan Mestis RG5-kisaan, joten tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, saavatko he siirrettyä saman pelivireen Cabin Street Snookerin pöydille.


Finaalista ja muistakin viikonlopun otteluista löytyy tallennettua livemateriaalia Ustream channel: snookerliverg ao osoitteessa.

http://www.ustream.tv/search?q=Snookerliverg


Lopuksi onnittelut vielä koko kärkinelikolle ensimmäisestä pokaalisijoituksesta sekä kiitokset kaikille pelaajille ja OB:lle/City Biljardille hienosta kilpailusta. Maaliskuussa nähdään taas!


Petri Pallaspuro

Kilpailun johtaja

Kaaviot

Snooker 1.Divisioona Oulu/OB tulokset

 

 

1. Sami Korkiakoski OB
2. Joona Koskela OB
3. Patrik Tiihonen JSBK
  Petri Pallaspuro (2) KoKa
5 Pentti Pällijeff (1) CSS
  Niko Järvi Pelika/ClubScooter
  Pertti Salo (3) CSS
  Mika Virta (4) SaBik
9 Aaro Lukkarinen OB
  Olli Sulasalmi OB
  Arttu Klemetti OB
  Joni Aaltonen KK-79
  Olli Vikstedt OB
  Kristian Pesola PRSK
  Olli Siponkoski Pelika/ClubScooter
16 Saku Kaikkonen OB
  Harri Perkonoja SaBik
  Tuomo Perkonoja SaBik
  Marko Kekkonen OB
  Petri Ainonen OB
  Antti Vikstedt OB
  Marko Ilola OB
  Hannu Pudas OB
w/o Saku Pellonharju Pelika/Milja Pub

 

Kuvia kilpailusta