Pyramidin esittely

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Pyramidi biljardi
Pyramidibiljardi on erittäin suosittu ja isoin biljardimuoto Venäjällä ja muissa Itä-Euroopan maissa. Yksistään Venäjällä on tuhansia pyramidipöytiä ja satojatuhansia lajin aktiivisia harrastajia. Pyramidia pelataan 12 -jalkaisella Pyramidibiljardipöydällä. Pyramidibiljardia on pelattu jo yli 300 vuotta Venäjällä ja entisen Neuvostoliiton alueella. Pyramidi biljardilla on siis vankka ja tukevat asema sen pitkän historian ja kansallislajin asemansa vuoksi.

Pyramidi Suomessa
Suomessa Pyramidibiljardia pelattiin aktiivisesti aina 1800-luvun alkupuolelta 1970-alkupuolelle asti. Kun Suomen Biljardiliitto ry. perustettiin vuonna 1973, ainoaksi kilpailulajiksi valittiin tuolloin Kaisa-Biljardi ja Pyramidi biljardi jäi taustalle. Suomalaiset Kaisa pelaajat kuitenkin pelasivat lukuisia EM/MM -turnauksia ja ystävyysotteluita Neuvostoliittoa ja sittemmin Venäjää vastaan vuosina 1988-2005.

Vuonna 2006 Suomen Biljardiliitto järjesti Pyramidi Biljardin MM-kilpailut (The Free Pyramid) Vantaan Tikkurilassa. Tämä oli ratkaisevin hetki suomalaisessa Pyramidi Biljardissa koska tämän jälkeen vuodesta 2007 lähtien on pelattu Pyramidissa omia kansallisia Ranking kilpailuita sekä järjestetty vuosittain useitakin eri Suomen Mestaruuskilpailuja. Suomi järjesti myös vuonna 2015 Pyramidin MM-kilpailut (The Dynamic Pyramid) Lappeenrannassa Holiday Club Saimaalla.

Pallot
Pyramidissa on pelattu jo useita vuosia palloilla, joiden halkaisija on 68 mm ja paino 280-284 grammaa. Kaudesta 2016-17 alkaen on Suomessa ja kansainvälisesti otettu käyttöön uudet n. 67mm ja painoltaan kevyemmät n. 250-255g pallot.

Pöytä
Pyramidipöytä eroaa monilta osin pool- ja snookerpöydistä. Silmiinpistävintä on ehkä pussien pieni koko suhteessa käytettäviin palloihin. Pussin leveys on tavallisesti vain kahdesta viiteen milliä pallojen halkaisijaa suurempi. Suomessa käytetään Pyramidipöytinä sekä 12 - ja 10 jalkaisia Pyramidi/Kaisa pöytiä niin harjoitteluun kuin kisäkäytössäkin.

Kepit
Käytettävät kepit eroavat pool- ja snookerkepeistä pääasiassa pituuden, painon ja tipin (kepin kärki) koon suhteen. Tyypillisesti Pyramidikeppi painaa noin 670-770 grammaa, joskin vaihtelua löytyy kumpaankin suuntaan. Pituutta kepillä on tavallisesti noin 158-162 cm. Kepit ovat siis melko pitkiä. Kepin jatko-osaa (jatko/Extension) saa käyttää eikä kepillä ole enimmäispituus rajaa. Pyramidikeppejä on saatavilla on 1-, 2- ja 3 osaisina. Pyramidikepin kärki on halkaisijaltaan 12-13 mm.


Pihla Korvenranta kävi tutustumassa Juho Nykäsen opastuksella pyramidibiljardin saloihin. Katso video.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.