Liitto

Suomen Biljardiliiton tunnus vuodelta 2013 jolloin SBIL täytti 40 vuotta.

Suomen Biljardiliitto ry. (SBiL) on perustettu 6. toukokuuta 1973. Biljardi itsessään on paljon vanhempi Suomessa, mutta vuosi 1973 on ollut Suomen biljardille erittäin merkittävä vuosi.

Liitossa on mukana n. 100 jäsenseuraa joiden alla on noin 8000 jäsentä. Jäsenseuroja on kattavasti eri puolilla Suomea. Lisenssipelaajia on kausittain aina reilu tuhat, jotka pelaavat liiton järjestämissä kilpailuissa eri lajeissa ja sarjoissa. Lisäksi liiton jäsenseuroissa järjestetään kaupunki-, alue- sekä valtakunnallisia sarjoja. Pelaajia näissä sarjoissa on noin 3000.

Aktiivisesti biljardin kanssa tekemisissä on lisäksi muitakin kuin SBiL:n jäsenseuroissa olevia harrastajia. Maanlaajuisesti arvioidaan aktiivisia harrastelijoita olevan noin 15000-20000 ja vuosittain joitakin muutamia kertoja lajia pelaavia on jo sitten yli 100000.

 

Liiton virallisia biljardin eri lajeja ovat:

Kaisa

Kara

Pool

Pyramidi

Snooker


Kaisa (Carolina) oli liiton perustamisvuonna ja sitä ennen käytännössä ainoa laji mitä Suomessa pelattiin. Kaisa näyttelee erittäin suurta roolia edelleen Suomen biljardissa ja kilpailutoiminta on erittäin aktiivista, vaikka pöytien määrät ovat vuosikymmenien aikana vähentyneet reilusti. Lajissa on kuitenkin pelattu nyt viime vuosina kolmen vuoden välein MM-kilpailu (2010, 2013, 2016) ja vuosittain pelataan suuria kansallisia turnauksia ja erikoistapahtumia.

Kara eli aktiivista aikaa 1980-luvun molemmmin puolin, mutta toiminta kuihtui hetkeksi lähes kokonaan. Toiminta alkoi taas 2000-luvulla ja on nostanut päätään, vaikka pelipaikkoja/-pöytiä Suomessa on erittäin vähän karan suhteen. Karan eri pelimuodoista Suomessa kilpailillaan kolmen vallin karassa.

Pool on Suomen biljardissa tällä hetkellä se aktiivisin pelimuoto ja samalla myös tunnetuin valtaosalle maailmassa. Kuuluisimmat lajit mitä Suomessakin pelataan on 8-pallo, 9-pallo, 10-pallo ja 14.1 (Straight Pool). Poolbiljardissa Suomen nimekkäimpiä pelaajia maailmalla ovat edelleen vahvasti tunnettu ja menestynyt Mika Immonen sekä viime vuosina itsensä selkeästi läpi lyönyt Petri Makkonen. 

Pyramidi nousi vuonna 2007 SBIL:n kilpailutoimintaan mukaan. Venäläiseksi biljardiksi (Russian Billiard) kutsuttu Pyramidibiljardi pitää sisällään kolmea eri kilpailumuotoa joita Suomessa pelataan; The Free Pyramid (Amerikanka), The Dynamic Pyramid (Nevskaja) ja The Combined Pyramid (Moskovskaja). Suomessa on järjestetty kahdesti myös Pyramidin MM-kilpailut, 2006 ja 2015.

Snooker on Poolin jälkeen Suomen biljardissa toiseksi tunnetuin ja harrastelijoiden piirissä pelatuin pelimuoto. Eurosportilta varsin hyvin Suomen urheilukansalle tutuksi tullut Snooker näyttelee varsin vahvaa roolia Suomen biljardin kansainvälisessä maailmanvalloituksessa. Tunnetuin suomalainen Snookerpelaaja on ammattilaistähti Robin Hull.

Suomen biljardiliiton järjestämiä kilpailuja pelataan näissä kaikissa edellä mainituissa lajeissa ja itse lajien sisällä on vielä lukuisia eri sarjoja joiden vuoksi kilpailuja pelataan vuosittain yli 200 kpl. Eniten kilpailuja pelataan poolissa joissa on yleisessäkin sarjassa neljä eri sarjatasoa ja lisäksi vielä omat sarjat naisille, senioreille ja junioreille. Kaikissa lajeissa, sarjoissa ja pelimuodoissa pelataan omat SM kilpailut.

Katso www.biljardisuomi.fi lisää lajiesittelyä