Liitto

Koristekuva.

Suomen Biljardiliitto ry. (SBiL) on perustettu 6. toukokuuta 1973. Biljardi itsessään on paljon vanhempi Suomessa, mutta vuosi 1973 on ollut Suomen biljardille erittäin merkittävä vuosi.

Liitossa on mukana 111 jäsenseuraa (6.5.2023) joissa on noin 9000 henkilöjäsentä. Jäsenseuroja on kattavasti eri puolilla Suomea. Lisenssipelaajia on kausittain aina reilu tuhat, jotka pelaavat liiton järjestämissä kilpailuissa eri lajeissa ja sarjoissa. Lisäksi liiton jäsenseuroissa järjestetään kaupunki-, alue- sekä valtakunnallisia sarjoja. Pelaajia näissä sarjoissa on noin 3000.

Aktiivisesti biljardin kanssa tekemisissä on lisäksi muitakin kuin SBiL:n jäsenseuroissa olevia harrastajia. Maanlaajuisesti arvioidaan aktiivisia harrastajia olevan noin 20000 ja vuosittain joitakin kertoja lajia pelaavia on jo sitten yli 100000.

Liiton virallisia biljardin eri lajeja ovat:

Kaisa

Kara

Pool

Pyramidi

Snooker

Heyball

Kaisa (Carolina) oli liiton perustamisvuonna ja sitä ennen käytännössä ainoa laji mitä Suomessa pelattiin. Kaisa näyttelee erittäin suurta roolia edelleen Suomen biljardissa ja kilpailutoiminta on erittäin aktiivista, vaikka pöytien määrät ovat vuosikymmenien aikana vähentyneet reilusti. Lajissa on kuitenkin pelattu nyt viime vuosina kolmen vuoden välein MM-kilpailu (2010, 2013, 2016, 2019) ja lisäksi vuosittain pelataan suuria kansallisia turnauksia ja erikoistapahtumia.

Kara eli aktiivista aikaa 1980-luvun molemmmin puolin, mutta toiminta kuihtui hetkeksi lähes kokonaan. Toiminta alkoi taas 2000-luvulla ja on nostanut päätään, vaikka karan pelipaikkoja/-pöytiä Suomessa on erittäin vähän. Karan eri pelimuodoista Suomessa kilpaillaan kolmen vallin karassa.

Pool on Suomen biljardissa tällä hetkellä aktiivisin pelimuoto ja samalla myös tunnetuin valtaosalle maailmassa. Kuuluisimmat lajit mitä Suomessakin pelataan ovat 8-pallo, 9-pallo, 10-pallo ja 14.1 (Straight Pool). Poolbiljardissa Suomen nimekkäimpiä pelaajia maailmalla ovat edelleen vahvasti tunnettu ja menestynyt Mika Immonen sekä viime vuosina itsensä selkeästi läpi lyönyt Petri Makkonen. 

Pyramidi nousi vuonna 2007 SBIL:n kilpailutoimintaan mukaan. Venäläiseksi biljardiksi (Russian Billiard) kutsuttu Pyramidibiljardi pitää sisällään kolmea eri kilpailumuotoa joita Suomessa pelataan; The Free Pyramid (Amerikanka), The Dynamic Pyramid (Nevskaja) ja The Combined Pyramid (Moskovskaja). Suomessa on järjestetty kahdesti myös Pyramidin MM-kilpailut, 2006 ja 2015.

Snooker on Poolin jälkeen Suomen biljardissa toiseksi tunnetuin ja harrastajien piirissä pelatuin pelimuoto. Televisiokanavilta (Eurosport / Kutonen) varsin hyvin Suomen urheilukansalle tutuksi tullut Snooker näyttelee vahvaa roolia Suomen biljardin kansainvälisessä maailmanvalloituksessa. Tunnetuin suomalainen Snookerpelaaja on ammattilaistähti Robin Hull.

Heyball tuli uutena poolin kilpailumuotona vuonna 2023, kun WCBS hyväksyi lajin virallisena kilpailumuotona. Laji tunnetaan myös nimellä JOY Chinese Pool ja sen kattojärjestönä toimii IHPA. Lajin kilpailutoiminta hakee vielä käynnistystä Suomessa.

Suomen biljardiliiton järjestämiä kilpailuja pelataan näissä kaikissa edellä mainituissa lajeissa ja itse lajien sisällä on vielä lukuisia eri sarjoja, joissa pelataan kilpailuja vuosittain n. 200 kpl. Eniten kilpailuja pelataan poolissa, jossa on yleisessäkin sarjassa neljä eri sarjatasoa ja lisäksi vielä omat sarjat naisille, senioreille ja junioreille. Kaikissa lajeissa, sarjoissa ja pelimuodoissa pelataan omat SM kilpailut.

Katso www.biljardisuomi.fi lisää lajiesittelyä