Karan esittely

Karaa pelataan kolmella pallolla pussittomalla pöydällä ja pelin tarkoituksena on tehdä mahdollisimman monta karaa. Kara syntyy kun lyöntipallo osuu kahteen toiseen palloon, eli vastustajan lyöntipalloon ja punaiseen palloon.

Ottelut pelataan ennalta määrättyyn määrään karoja, Suomessa ottelut ovat pääsääntöisesti 15-30 karaan (pisteeseen), jossa siis yhdestä karasta saa yhden pisteen. Ottelut voidaan pelata myös erinä paras kolmesta (3/2) tai paras viidestä (5/3) systeemillä. Erän pituus on tällöin yleensä 10-15 karaa. Pelaaja käyttää samaa lyöntipalloa koko ottelun ajan eli toisella on valkoinen (aloittaja) ja toinen pelaa keltaisella.

Karan pelimuotoja on useampia, mutta Suomessa pelataan pääsääntöisesti kolmen vallin karaa. Kolmen vallin karassa on lyöjän lyöntipallon kosketettava yhtä tai useampaa vallia vähintään kolme kertaa ennen karan syntyä. Onnistuneen karan jälkeen pelaaja saa jatkaa lyöntivuoroaan, muussa tapauksessa lyöntivuoro vaihtuu.

Karabiljardissa keskitytään Suomessa pääsääntöisesti kolmen vallin karaan mikä on ainut kilpailumielessä pelattava pelimuoto. Karassa on RG- ja SM-kilpailuja pelattu kaudesta 2007-08 asti. Pelipaikkoina ovat toimineet pääosin Turun Aura-Biljardi ja Espoon Biljardikerho. 2010-luvulla pelattiin kilpailuja kokeellisesti myös Keravalla (Club Cue Action) ja Pyhäjärven Siimaseuralla. 2020-luvun taitteessa Karan kilpailut järjestettiin pelkästään Espoon Biljardikerholla ja vastaavasti kaudesta 2022-23 uutena karakilpailujen järjestäjänä on aloittanut Helsingin Puhveliklubi (PVK) johon kilpailutoiminta on pääosin nyt keskitetty.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.



Legendaarinen Semih Sayginer näyttää videolla hienoja karalyöntejä

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.