Nuoret mukaan kilpailutoimintaan

Harrastava nuori mukaan kilpailutoimintaan - vinkkejä biljardisaleille ja jäsenseuroille

Suomalaisessa biljardissa nuorten pelaajien saaminen mukaan kilpailutoimintaan on ollut aina erittäin hankalaa. Junioreita pitäisi kuitenkin olla, jotta nuoria kasvaisi kilpailutoimintaan aikaisemmin ja jotta heillä olisi näin ollen paremmat mahdollisuudet kehittyä. Nuorten saaminen seurojen jäseniksi on erittäin tärkeätä. Tämä mahdollistaa monipuolisemman seuratoiminnan ja esimerkiksi juniorien saaminen mukaan voi tuoda myös heidän vanhempiaan seuran jäseniksi ja muutenkin lajin pariin. Tällöin myös salien asiakaskunta kehittyy positiiviseen suuntaan. Suuremmasta määrästä junioreita on myös parempi valita pelaajia juniorien EM kilpailuihin. Samoin liiton juniorileireille saadaan enemmän pelaajia. Eli junioritoiminnasta hyötyvät kaikki; seurat, salit ja liitto. Tässä on joitakin toimenpiteitä, joita erityisesti järjestävä seura voi tehdä, jotta juniorien mukaan ottaminen kilpailutoimintaan onnistuisi mahdollisimman hyvin ja siihen osallistuu mahdollisimman paljon pelaajia.

Kilpailukutsu pitää saada jaetuksi mahdollisimman laajalle alueelle omalla paikkakunnalla ja mielellään myös naapurikuntiin ja kaupunkeihin. Paikkakunnan omiin tiedotusvälineisiin kannattaa olla yhteydessä ja kertoa ajoissa tulevasta tapahtumasta. Koska junioribiljardia on hyvin harvoin esillä, niin tiedotusvälineet voivat hyvinkin kiinnostua ja kertoa tapahtumasta. Eli ottakaa yhteyttä paikkakunnalla ilmestyviin lehtiin ja kuuluvuusalueella toimiviin radioasemiin. Ja ehdottomasti kilpailun jälkeen pitää lähettää kilpailutulokset kaikkiin tahoihin, joihin on ollut yhteydessä ennen kilpailua. Nuoret voi tavoittaa parhaiten nuorisotaloilta, seurakuntien kerhoista, urheiluseuroista, nuorten kokoontumispaikoista (koulut, kauppakeskukset, urheilutalot jne.). Eli kilpailukutsu pitää saada toimitettua näihin paikkoihin. Erityisesti nuorisotaloihin olisi parasta mennä itse käymään, jolloin voi suoraan jutella nuoriso-ohjaajien ja nuorten kanssa.

Lajiesittelyt kiinnostaa. Samalla käynnillä voi pitää pienen tai kattavamman lajiesittelyn tai ohjaus/valmennustapahtuman tai jopa järjestää kilpailun. Tietysti saleilla jo ennestään käyviä nuoria pitää pyrkiä aktivoimaan kilpailuihin ja kannustaa heitä osallistumaan. Useimmat nuoret eivät ole itse niin herkkiä lähtemään uusiin juttuihin mukaan, eli kannattaa yrittää saada mukaan kaveruksia tai useimpia poikia/tyttöjä, jolloin kavereiden mukanaolo helpottaa. Jos nuorilla ei ole aikaisempaa kokemusta kilpabiljardista, niin se ei saisi olla este osallistumiselle. Useimmat nuoret ovat joskus kokeilleet lajia ja pienellä sääntöopastuksella varmasti pystyvät osallistumaan kilpailuun. Ja kilpailua ennen olisi hyvä käydä vielä läpi tärkeimmät sääntökohdat. Kilpailuun osallistuvat pelaajat pitää pyrkiä saamaan mukaan seuraan tarjoamalla esim. ohjattua valmennusta tai järjestämällä nuorille omia kilpailuja tms. Eli jokainen nuori, joka tulee salille, pitää pyrkiä saamaan sinne toistekin. Kilpailuihin osallistuvilla pelaajilla on mahdollisuus osallistua kauden aikana liiton järjestämiin juniorileireille. 

Liiton tuki on mahdollinen. Seurat / salit jotka haluavat panostaa junnukilpailuihin ja junioritoimintaan niin liitto tulee mielellään mukaan mahdollisten kustannusten jakamiseen. Seura voi hakea liitolta tukea junioritoiminnan kehittämiseksi. Tukea voi käyttää esimerkiksi ohjaajien kulukorvauksien maksamiseen tai pöytävuokriin. Hakemukset liittoon vapaamuotoisina kunnollisilla suunnitelmilla varustettuina.  Samoin seuraa voidaan tukea, mikäli se panostaa kilpailun markkinointiin esimerkiksi palkintojen ja liiton tilitysosuuden osalta. Ota tällöin erikseen yhteys Suomen Biljardiliittoon.