Vireä biljardiryhmä Nokialla

2.3.2023

Linnavuoren Tehtaiden Eläkeläiset ovat innokkaina harrastaneet biljardin pelaamista Nokian Biljardi ry:n tiloissa jo peräti 20 vuotta. Osa porukasta on jo siirtynyt ajasta ikuisuuteen, mutta uusia, eläkkeelle siirtyviä jäseniä löytyy aina tilalle, joten harrastajien määrä on pysynyt vakaana.

He käyvät pelaamassa joka torstai ja peliaika on iltapäivällä klo 12-15. Aika on pysynyt samana kaikkien näiden vuosien aikana. Pelaamassa käydään jopa arkipyhisin ja kesälomaakaan ei olla vietetty enää vuosikausiin. Ainoat vapaapäivät biljardista osuvat silloin, kun lähdetään laivamatkalle, ollaan esittämässä kuorolaulua tai teatterireissussa jossain päin Suomea. LTE-ryhmän jäsenet ovat aktiivisia harrastajia monella eri saralla.

Tämän ryhmän ihmiset ovat hyvin välittömiä ja huumorintajuisia, joiden kanssa seurustellessa ei tylsää hetkeä ole. Biljardissa käy 10-15 hlöä kerralla siten, että kolmella Pool-pöydällä pelataan 8-palloa ja yhdellä ns. Honkkeli nimistä peliä. Snookeristakin löytyy vielä kaksi, jotka ovat siitä innostuneet, mutta jos pelipari on sairaana tai matkoilla, niin peliseuraa löytyy aina.

Naisia oli joskus enemmänkin, mutta viime vuosina aktiivisena on enää ollut vain kaksi naista.

Tämä ryhmä on alusta asti pitänyt pelien välissä myös kahvitaukoa, jolloin keskustelu erilaisista aiheista käy vilkkaana ja muistellaan monenlaisia tapahtumia menneisyydestä. Ryhmäläiset ovat suurelta osin entisiä työtovereita, niin tarinoita kyllä piisaa.

Mistä kaikki alkoi?

Allekirjoittanut huomasi aikanaan, että harrastustilan käyttö päiväsaikaan oli hyvin minimaalista, koska nuoret olivat koulussa ja aikuiset töissä. Siispä, kun oli hankittu harrastustilaan kohtuullisen kalliita pelipöytiä, niin pitihän niille saada käyttöä, etteivät seisoneet tyhjänpanttina päivisin.

Tutkittuani aikanaan harrastuksiin liittyviä aihealueita, niin esille tuli erilaiset ihmisryhmät, jotka voisivat ja pystyisivät harrastamaan biljardin pelaamista, niin sitä kautta selventyi pikkuhiljaa ajatus, että eläkeläiset voisivat olla varteen otettava ryhmä, joihin voisi yrittää satsata.

Sitten vain tuumasta toimeen ja yhteydenottoja eri eläkeläisyhdistyksiin, joita Nokialtakin löytyy melkoinen määrä. Sopiminen lajin esittelystä ja pienen delegaation vierailu paikan päällä toimi ponnahduslautana uuden ja vähän oudonkin harrastuksen pariin.


PS. Alkujaan tämän ryhmän pelaajista noin 80% ei ollut koskaan aiemmin pelannut biljardia.


Terveisin

Nokian Biljardi ry

Olavi Virta

Eläkeläis- ja nuorisovastaava


Teksti ja kuvat: Olavi Virta