Pool Cup KerV

11.1.2023

Keravan vankilasta löytyi 1980-luvulla Suomen Biljardimyynnin kasaama 8-jalkainen pöytä, josta laminaatit olivat irti ja pöytä kiero vähän joka suuntaan. Neuvottelujen ja kattavien perustelujen jälkeen Keravalle saatiin tilata Bilismyynniltä uusi 7-jalkainen pöytä, ammattilaisten asentamana. Uusi pöytä innoitti vangit sankoin joukoin pelin äärelle ja ensimmäinen Pool Cup KerV pistettiin käyntiin.

Ajatuksena oli opettaa viralliset 8- ja 9-pallosäännöt turnaukseen osallistuville vangeille ja tutustuttaa eri pelimuotoihin. Tästä syystä runkosarja pelattiin ”Pelika-meiningillä” 8-palloa. 12 joukkuetta jaettiin neljään eri lohkoon, joissa jokaisessa lohkossa oli siis kolme kahden hengen joukkuetta. Lohkon sisällä kaikki joukkueet pelasivat kaikkia vastaan – voitosta 10 pistettä ja tappiosta pisteitä pussitettujen pallojen lukumäärän mukaan. Runkosarjan tulosten perusteella joukkueet sijoitettiin finaalipäivän tuplaeliminaatiokaavioon siten, että neljä parasta joukkuetta saivat walk overin seuraavalle kierrokselle.

Finaalipäivänä tunnelma oli korkealla. Bilishuoneeseen oli tuotu tuoleja, oli naposteltavaa ja juotavaa. Parhaimmillaan pienessä huoneessa oli yli 30 vankia pelejä seuraamassa. Finaalit pelattiin paripelinä ja lajina 9-pallo kolmeen voittoon. Kaikkia kannustettiin, hienot lyönnit palkittiin taputuksin ja kannustavin huudoin. Useampi peli meni kontraan ja dramaattisia lopetuksia nähtiin useampia. Oli uskomattoman hienoa, kuinka katsojat ja pelaajat elivät mukana ja kannustivat toisiaan.

Kun 8-cup -pelit alkoivat, muuttui myös kilpailujen tunnelma huomattavasti jännittyneemmäksi. Huutelu ja huulenheitto loppuivat kuin veitsellä katkaisten, keskittymisen taso pelaajilla nousi ja peleistä tuli totisempia. 8-cupissakin nähtiin muutamia dramaattisia pelejä, mutta herrasmiesmäisyys säilyi pettymyksestä huolimatta.

Semifinaalit pelattiin neljään voittoon ja ensimmäinen semi pelattiin keskiviikkona, toinen semi ja finaali jäivät torstaille. Keskiviikon semifinaali oli suhteellisen tasainen. Oli tiedossa, että toisesta parista toinen pelaaja ei voisi osallistua torstain finaaliin töiden takia, joten kyseinen pari luovutti pelin johtoasemastaan huolimatta, jotta finaali tulee pelattua. Torstain finaali olikin dramaattinen, kun selkeä ennakkosuosikkipari teki virheitä viimeisillä palloilla ja altavastaaja pelasi todella hyvin ja vähän oli onneakin mukana – lopulta ennakkosuosikit pelasivat itsensä 4-3 tuloksella finaaliin.

Finaalissa olikin kaksi kovaa paria vastakkain. Peli oli hyvää ja suhteellisen tasaista. Auvinen-Urpilainen olivat jo tulossa kontraan, kun vaikeasta ysistä kivi meni pussiin ja näin ollen 4-4 -tilanteessa Cela & Pepa saivat käsipallon viimeiselle ysille voittaen isoimman pokaalin.

Oli uskomattoman hienoa järjestää tällainen tapahtuma ja toivottavasti biljardin iloa ja uusia pelaajia lajin pariin saadaan. Uusi, tällä kertaa yksilöturnaus, on jo suunnitteilla.

Iso kiitos Suomen Biljardimyynnille! Ollut myös hauska huomata, kuinka jokainen pelaaja muusta lajituntemuksesta riippumatta, on tunnistanut Taomin kiksit ja pelaaminen hyvillä välineillä onkin ihan erilaista!

Jos haluatte olla tukemassa vankilabiljardia tavalla tai toisella, yhteys laura.a.saarinen@om.fi!

(Kuvien ja nimien julkaisuun on lupa pelaajilta)

Teksti ja kuvat: Laura Saarinen

Voittajajoukkue: Pepa ja Cela / toiseksi tulleet: Urpilainen ja Auvinen