Johanna Vartiainen tammikuun pelaaja

22.3.2024

Liiton tammikuun pelaajaksi on valittu lappeenrantalainen Johanna Vartiainen (Iso8). Vartiainen voitti tammikuussa poolissa naisten 10-pallon Suomen mestaruuden. Vartiaisella oli jo ennestään straight poolin SM voitto viime marraskuulta. Vartiainen johtaa myös naisten rankingsarjaa.

1. 10-SM kisassa alkupelien tulokset olivat sinulle melko selviä voittoja, mutta cupissa taas aika tiukkoja. Miten luonnehtisit kisaa omalta osaltasi näin jälkikäteen?

- Pelaaminen Predatorin pöydillä tuntui vaikealta kumpanakin päivänä. Lauantaina sain pelata osan peleistä Diamondeilla ja tulokset olivat tämän vuoksi parempia. Rentoutta toki pelaamiseen tuo aina myös tieto siitä että ekasta tappiosta ei vielä tipu. Sunnuntaina painetta on aina peleissä enemmän, kun yhtään ottelua ei enää voi hävitä. Paine itsellä tuntuu jäykkyytenä lyöntikädessä joka aiheuttaa päälle peluu ongelmia. Voiton tahto oli kuitenkin minulla selkeästi vastustajiani suurempi, ja tällä kertaa pystyin tekemään tarpeeksi asioita oikein voittaakseni kaikki pelit, myös tukalistakin tilanteista.

2. Onko kuluva kausi mennyt suunnitelmien mukaan vai miten sitä kuvailisit?

- Ajatuksena oli kuluvan kauden alussa, että käyn niitä kisoja mitä mieli tekee, lähinnä openeita. Niitä olen jonkun verran käynytkin, mutta lisäksi olen ottanut osaa naisten SM kisoihin ja ensimmäisiin rg-kisoihin. Kaksi rg-kisaa on siis jäänyt välistä, ja olen todella yllättynyt ja tyytyväinen että siitä huolimatta olen tällä hetkellä ennen kolmatta SM kisaa, naisten rg1. 

3. Minkälainen on sinun harjoittelemisen / pelaamisen suhde? Kuinka paljon treeniä (päivä/viikko) ja miten kisoja?

- Olen viimeisen 2-3vuoden aikana treenannut varmaan alle 10 kertaa. Pelaaminen on ollut satunnaista, kerrasta muutamaan kertaa viikossa. En siis laske pelailua tai kisailua treenaamiseksi. Välillä taukoa ollut kyllä jopa pari kolme viikkoakin, kun en ole koskenut keppeihin ollenkaan. Olen mennyt sillä ajatuksella, että kun pelaan, pidän kivaa enkä stressaile liikaa kisoista tai pärjäämisestä.

4. Onko pelissäsi jotain erityistä osa-aluetta, johon pyrit saamaan parannusta?

- Tällä hetkellä kun en treenaa, ei myöskään ole tavoitetta kehitykseen. Pelini taso ei voi nousta tästä ilman kovaa työtä, johon juuri nyt ei ole resursseja. Ennemmin käytän tällä hetkellä vapaa-aikaa fysiikkani kehittämiseen ja pelailuksi pidän tuntumaa yllä ja nautin pelistä. Jos jossain vaiheessa motivaatio treenaamiseen kasvaa ja aikaa sille järjestyy, tahtoisin kehittää monia osa-alueita. Ensisijaisesti kiven kontrolliin olisi saatava parannusta, sillä jos saan helpotettua päälle peluutani, moni osa-alue menisi jo sillä parempaan suuntaan. 

5. Loppukeväästä on vielä 9-pallo SM kisat ja kesällä EM kisat. Mitä mietit niistä?

- 9-Sm kisoja odotan, sillä hinku olisi kirkastaa viime vuoden pronssimitalia parempiin väreihin. Myös yleisen sarjan 9-Sm tulee olemaan omassa kalenterissa. Em en osaa sanoa mitään, sillä en jotenkin ollut yhtään varautunut niihin. Kisan piti alunperin olla keväällä, eikä minulla olisi ollut mitään mahdollisuutta osallistua koulun takia. Tämä oli yksi syy miksi minulla ei ole ollut mitään motivaatiota käydä naisten rg kisoja. Nyt kuitenkin kun kisat siirtyivät kesälle, ja olen noussut rg listan kärkeen, on ajatus kieltämättä käynyt mielessä, että yrittäisinkö saada sponsoriasiat kuntoon jos paikka maajoukkueeseen aukenisi. Vielä monta muuttujaa matkassa, joten kaikki selvinee aikanaan. 

Johanna Vartiainen tammikuussa Helsingissä pidetyn 10-pallon SM kisan voittajana. Kuva: SBiL.
Viime vuoden marraskuussa Johanna Vartiainen voitti Straight poolin Suomen mestaruuden. Kuva: SBiL.