Sasu Raudas tammikuun pelaaja

3.3.2023

Helsinkiläistä Ritz Clubia edustava Sasu Raudas on valittu liiton tammikuun pelaajaksi. Raudas on pelannut aktiivisesti kaikissa kauden 1 divisioonakilpailuissa voittaen Jyväskylän rankingkilpailun. Hänellä on myös pitkä biljardiura aikaisemmilta vuosilta.


1. Olet pelannut jo vuosia, mikä on saanut pysymään lajin parissa?

- Hyvä kysymys, olen tätä itsekin joskus ihmetellyt! Olen pelannut nuoresta asti, 80-luvulta lähtien ja kilpaillut kolmessa lajissa viidellä eri vuosikymmenellä. Aika paljon vasta 49-vuotiaalle. Tuona aikana on ollut ilo ja kunnia tutustua uskomattoman hienoihin persooniin, joista useimmat olisivat jääneet vieraiksi ilman yhteistä harrastusta. Näiden ihmissuhteiden ja pelikokemusten merkitys kirkastui minulle, kun olin välillä vuosia pois lajin parista. Nimenomaan pitkän tauon aikana oivalsin, miten tärkeä osa elämääni tämä laji on. 


2. Lajeista ainakin kaisa ja pool ovat sinulle tuttuja, mitkä seikat kummastakin lajista kiehtovat eniten?

- Ihan juniorina kilpailin myös snookerissa. Siinä lajissa vaadittava kurinalaisuus oli haastavaa, mutta myös kehittävää vilkkaalle teinipojalle. Kaisaa pelasin 12-13 vuotta. Kaisassa parasta oli se taktinen ja psykologinen vääntö, joka oli läsnä joka pelissä. Kun on kaksi lyöntipalloa, pelataan enemmän vastustajan mukaan. Kaisapelaajilla on myös tiivis ja hyvähenkinen yhteisö. Pool on globaali laji, joka tarjoaa valtavasti erilaisia vaihtoehtoja pelata ja harrastaa. On erilaisia pelimuotoja, useita sarjoja ja mahdollisuus kilpailla ulkomailla. Pool on salaperäinen, helpolta näyttävä, mutta oudon vaikeasti hallittava laji. 

3. Onko vielä jotain mitä haluaisit biljardissa saavuttaa?

- Kaikilla on varmasti haaveita lajin suhteen, jotka pidetään omana tietona. Olen miettinyt ääneenkin, että kun olen pelannut poolia juniorien EM-kisoissa ja yleisen sarjan EM-kisoissa, olisi hienoa joskus saada värisuora täyteen seniorien EM-kisoissa. Sinne on tietysti oma karsintasysteeminsä ja juuri nyt se ei ole ajankohtaista. 


4. Kuluneella kaudella olet käynyt ahkerasti kisoissa ja menestynytkin, mitä tavoitteita oli kauteen lähtiessä ja mitä vielä ajattelet kevätkaudesta?

- Viime kaudella petyin omaan tekemiseeni ja päätin pelata paremmin tällä kaudella. Se kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta tiedostin muutaman konkreettisen ongelman, joita päätin parantaa. Tavoite oli pelata kokonainen kausi divarissa ja sijoittua ranking-listalla 3:n parhaan joukkoon. Kausi on vielä kesken, mutta suunta on oikea. Kevätkausi ratkaisee miten käy ja sitten voi olla uusien tavoitteiden aika. 

5. Mikä on mielestäsi biljardissa tärkeintä (esim. kolme asiaa)?

- Yhteisöllisyys ja se että on saanut mahdollisuuden tutustua moniin loistaviin ihmisiin. Kiitos Jesse Poikolaisen, meillä oli Ritzissä hienot olosuhteet kasvaa ihmisinä ja pelaajina. Nuo muistot kulkevat aina mukana ja niiden merkitys tuntuu kasvavan iän myötä. 

Kilpaileminen ja paineen alla onnistuminen - ensin jännitetään ja voidaan miltei fyysisesti pahoin, mutta onnistutaan siitä huolimatta. Siitä painekattilasta selviytymisen tunne taitaa aiheuttaa riippuvuutta. 

Sasu Raudas