Kuukauden pelaaja Tommi Welling

17.11.2023

Kausalan Biljardiklubin Tommi Welling on valittu liiton lokakuun pelaajaksi. Welling saavutti poolin senioreiden 45+ sarjassa Euroopan mestaruuskilpailujen pronssimitalin 8-pallossa. Welling on pitänyt pitkän 26 vuoden tauon kilpailemisessa, aloittaen jälleen pari vuotta sitten.

 

1. Osallistuit EM kilpailuihin pitkän kilpailutauon jälkeen, mikä olikaan edellinen esiintymisesi EM kisoissa ja mikä oli nyt erilaista?

Aikaisemmin olen käynyt junnuna kolmet EM-kilpailut Innsbruckissa, Pietarissa ja Ruotsissa (en muista paikkakuntaa).

EM-kilpailuissa puitteet tuolloin junnuna 30-vuotta sitten oli myös erinomaiset. Parhaita muistoja varmasti kisakavereiden kanssa bändin keikkabussin tyyppisellä linja-autolla Ruotsin-Tanskan-Saksan läpi Itävallan Innsbruckiin. Matkanjohtajana meille nuorille oli muuan Brady ja kisapaikalla trick shotteja esitti Earl Strickland. Eihän tuollaista reissua unohda koskaan.

Vastaavasti Pietarin EM-kisoissa kisapaikka oli tehty vanhaan sirkukseen. Itse paikka oli erikoinen, mutta tyylikäs vanha rakennus. Joskus saattoi rottakin käytävillä vilahtaa. Tuolla meistä nuorista piti huolta Rapi Tuominen. Kaikkiaan nämä junnuna käydyt kisat olivat hienoja reissuja ja kasvun vuosia nuorille miehen aluille.

Nyt käydyt Slovenian senioreiden kilpailut olivat ensimmäiset aikuisiällä käydyt EM-kilpailut itselle. Tuolloin nuorena varmasti mietti, että isot kilpailut ovat arkipäivää ja tavallaan itsestäänselvyys. Toki myöhemmin olen huomannut, että näinhän se ei ole. Ehdottomasti nyt aikuisena osasi nauttia kilpailuista paljon enemmän ja arvosti sitä, että sai laittaa Suomi-paidan päälle ja edustaa omaa maatansa.

 

2. Miten nyt EM kisapelit menivät omasta mielestäsi, plussat ja miinukset?

Slovenian EM-kilpailuissa pelilliset suoritukset vaihtelivat. Välillä rytmiin pääseminen oli haastavaa, koska saattoi olla vain 1 peli per päivä ja treenaamaan ei päässyt kuin aamuisin 30 minuutin ajan. Toisaalta ensimmäisenä kisapäivänä pelattiin straight poolia ja siinä vastaavasti oli pelejä tiheään. Ensimmäinen peli aamulla 9:00 ja viimeinen peli loppui illalla 23:00 ja tuolloin oli energiat jo ihan lopussa. Hävisin pelin 2 pisteellä ja jos olisin jatkoon päässyt 16 cupiin, olisi ollut vielä yksi peli iltamyöhään ja voitolla jatkuisi aamulla kello 9:00 8-cuppina. Itse kilpailupaikalla ei saanut ruokaa vaan piti mennä hotellille 500 m päähän syömään tai hakea lähikaupasta eväitä. Tuo eka kilpailupäivä opetti kuinka tärkeää on syödä kunnon ruoka, kun on vähänkään aikaa ja toisaalta pitää repussa aina runsaasti evästä.

Itse peleissä en juuri jännittänyt vaan sain tiukoissakin paikoissa jätettyä jännityksen taka-alalle ja pelattua melko normaalisti omalla tasolla. Toki aina muutaman pallon olisi voinut vähemmänkin ohi lyödä, mutta sitähän se peli välillä on.

 

3. Kertaatko vielä EM kisan 8-pallon ratkaisuhetket omalta osaltasi?

Kasipallossa 16-cupissa vastassa oli Ranskan Michel Natali. Peli oli 7 voittoon ja kaveri löi 6-4 johdossa ohi perus kasin. Sain tämän erän sekä seuraavankin ja mentiin kontraan. Mun aloitus ja aloituspartti hyvässä vauhdissa. Huolimaton päälle veto ja jäin maskiin. Piti lyödä hyppylyönti, mutta keppi olikin vielä kasaamatta laukussa. Tuomari oli kellottamassa peliä ja keppiä kasatessa huutaa ”time”, eli 10 s aikaa lyödä. Muut Suomen pelaajat olivat katsomossa ja kertoivat jälkikäteen, että et juuri ehtinyt kiksiä laittamaan ja tähtäämään ja tuomari oli näyttänyt, että 1 sekunti jäi aikaa, kun lyönti lähti. Hyppylyönti meni pussiin, siitä tili, kättely, kevyt tuuletus ja voitto kotiin.

Tuomari tuli sanomaan, että 5 min tauko ennen seuraavaa 8-cup peliä. Kävelin ulos istumaan kisapaikan rappusille, otin repusta kokiksen ja sämpylän ja soitin kaverille Kimmolle Suomeen, jotta sparrais mut iskuun seuraavaan peliin. Jotenkin jännitys puhelussa laukesi ja rupesin poraamaan, tilanne varmasti näytti huvittavalle siinä rappusilla kuivaa sämpylää syödessä. Joka tapauksessa sain kerättyä itseni ja seuraavaksi vastassa Portugalin Jorge Tinoco. Peli kulki hyvin ja tein 3 aloitusparttia. Portugalin kaveri laitettiin kotimatkalle luvuin 7-5 ja se vasta maistuikin, mitali varmistui.

Vaikka jännittikin jossain vaiheessa paljon, se ei juuri peliin vaikuttanut. Lyhyt tauko ennen semifinaaleita ja vastassa Espanjan Francisco Diaz-Pizarro. Kaveri laittoi mut kanveesiin 1-7. Teki kaikista omista aloituksista aloituspartin ja kertaakaan ei lyönyt ohi. Itsellä mitalin varmistuttua oli jo hiven maha täysi ja takki tyhjä, joten keskittyminen ei aivan tikissä.

Kuitenkin se tunne joka pelien päätyttyä tuli ja mitalin varmistuttua tuli oli aivan huikea, sitä ei pysty sanoin kuvailemaan. Niin hieno tunne se oli, että sen haluaa kokea uudelleen.

Mahtavaa oli, kun tiesin, että perhe, lähisuku sekä kaverit seurasivat matseja kotoa ja tsemppasivat koko turnauksen ajan. Sillä on kuitenkin suuri merkitys yksilöurheilussa.

Samoin Suomen kisatiimi paikalla Sloveniassa oli mahtava koko viikon ja kannustettiin toisiamme kisoissa.


4. Myös kotimaan kentillä on jo tullut menestystä pari viime vuoden aikana. Viimeisin SM mitali tuli senioreiden joukkuekisasta. Mitä mieltä olet joukkue vs henkilökohtaisesta kilpailusta?

Joukkuekilpailu on mukava vaihtelu henkilökohtaiselle kilpailulle. Yksilöurheilussa olet kuitenkin yksin kisapaikalla onnistumisten ja epäonnistumisten kanssa. Joukkueena jos menestyy, on mahtava jakaa ilo joukkueen kesken. Vastaavasti jos tulee pettymyksiä, niin pettymyskin tasaantuu nopeammin. Yksi joukkuekisan hienoja puolia on matka kilpailuihin. Käydään ehkä yhdessä treenaamassa, sovitaan kuka pelaa mitäkin, pelipaidat, sparraukset ja kymmenet whatsapp viestit ryhmässä ym. Ehdottomasti joukkuekisat ovat yksilöurheiluun hieno lisä!


5. Minkälaisia ajatuksia sinulla biljardiurasi jatkosta?

En ymmärtänytkään kuinka paljon onnitteluita EM-pronssimitalin johdosta tulee. Tietenkin laji-ihmisiltä ja kavereilta, mutta myös työelämän kautta. Menestys on poikinut uutta intoa treenaamiseen, ei määrällisesti, mutta laadullisesti. Senior-kilpailuita ilman muuta kiertelen Suomessa. Samoin joitakin yleisiä SM-kisoja pelaan, pitäähän sitä päästä treenaamisen tulos mittaamaan!