Joulukuun pelaaja Pentti Nikula

18.1.2023

Pentti Nikula, C-PL, on valittu liiton joulukuun pelaajaksi.

Pentti Nikula johti vuoden lopussa MN65 sarjan rankinglistaa. Hän nappasi 10.12.2022 voiton nuoremmasta seniorisarjasta (MN55, 26 pelaajaa) avauskierroksen murskatappiosta sisuuntuneena, kaataen mm. kivikovan Kari `Brady' Johanssonin semifinaalissa ja Jari Saarisen finaalissa 5-2 lukemin. Seuraavana päivänä Nikula kärsi niukan finaalitappion omassa MN65-sarjassaan.

 

1. Kuinka kauan olet pelannut biljardia ja mikä sai silloin lajin aloittamaan?

- Olen siirtynyt lajin pariin varsin iäkkäänä. Olen harrastanut biljardia nyt kymmenisen vuotta. Kun vapaa-aikaa tuli lisää, jätettyäni työnteon, mietin jonkin aikaa mihin haluaisin aikaani jatkossa käyttää.

Halusin löytää sellaisen harrastuksen, joka olisi samalla mielenkiintoinen, haasteellinen ja sosiaalinen. Biljardi on mielestäni sitä, se on kuin shakkia ”pyöreillä pelinappuloilla”. Se on myös henkisesti vaativa laji. Valintaani vaikutti myös se, että harrastusta pystyisi jatkamaan, vaikka ikävuosia tuleekin lisää. Iso kiitos lajivalinnasta kuuluu myös suomibiljardin ”Grand Old Manille”, Aarno ”BAK” Kiveliölle, jolta olen saanut ”hyvät eväät” lajin harrastamiselle.

2. Olet pelannut kauden kaikissa kilpailuissa, mikä saa aina lähtemään kisoihin?

- Liiton kilpailuja on mielestäni sopivin välein syys- ja kevätkaudella ja lisäksi se, että biljardissa on useampia pelimuotoja, tekee lajista mielenkiintoisen. Kesäisin olen yleensä pitänyt useamman kuukauden tauon pelaamisesta ja ”ladannut akkua” monenlaisia kesämökin kunnossapitotöitä tehden. Kesätauon jälkeen on taas ollut intoa palata biljardin pariin uuden kauden alkaessa. Niin kauan kun kilpailemisesta nauttii ja tulevia kisoja odottaa, jaksaa myös harjoitella ja viettää aikaa lajin parissa.

3. Mikä kilpailu tai yksittäinen ottelu on jäänyt parhaiten mieleen ja miksi?

- On ainakin kaksi kilpailua, jotka ovat erityisesti jääneet mieleeni. Ensimmäinen SM-kulta, vuonna 2016, 8-pallossa oli tietysti sellainen. Se tuli itsellekin täytenä yllätyksenä. Toinen erityisesti mieleen jäänyt kilpailu oli 9-pallon SM 2020 Tampereella, jolloin viimein, SM finaalissa, onnistuin ottamaan kokeneen seurakaverin ja moninkertaisen suomenmestarin päänahan. Vuosi 2020 oli itselleni muutenkin erityinen, koska onnistuin ottamaan oman sarjan suomenmestaruudet kolmessa eri lajimuodossa niin 8, 9 kuin 10-pallossakin.

4. Onko jokin pelimuoto mieluisin, miksi?

- Mieluisin pelimuoto itselleni on 8-pallo, koska siinä molemmat osapuolet pelaavat omia pallojaan. Siinä myös hyvä kiven hallinta korostuu erityisesti suuren pallomäärän johdosta.

5. Mitä mietteitä sinulla on kevään kisojen osalle?

- Tavoitteena on keväällä osallistua niin moneen kisaan kuin mahdollista ja pelata niissä mahdollisimman tasaisesti omalla tasolla. Tulevia pelejä ajatellen itselläni on kaksi asiaa, joita yritän jatkuvasti parantaa. Vanhemman pelimiehen lyöntitekniikassa on vielä paljon parantamisen varaa ja lisäksi tulevissa kilpailuissa pitää pystyä myös paremmin keskittymään omaan peliin ja unohtaa se mitä ympärillä tapahtuu.

 

Haluaisin vielä kiittää City Poolia, Kymin Kerhoa ja Lahden Biljardiklubia hyvistä harjoitusmahdollisuuksista sekä nykyistä treenikaveria, Kallea, hyvistä treeneistä. Myös ”omalle managerille”, Tytille, kuuluu iso kiitos jatkuvasta tuesta ja kannustuksesta.

Ja lopuksi vielä SBil:lle kiitos tästä kunnian osoituksesta.

 

Terveisin

Pentti

Pentti Nikula. Kuva: Juuso Tiainen.