Eero Lipponen on poissa

7.2.2024

Snookerin tuomaritoiminnassa pitkään vaikuttanut Eero Lipponen on kuollut tiistaina 6.2.2024. Lipponen on toiminut snookertuomarina niin kotimaassa kuin ulkomaillakin sekä ollut tuomarikouluttajana. Eero Lipponen on saanut tuomarikoulutukseen oikeuttava Class 1T sertifikaatin jo vuonna 2000. Eeron kouluttamia tuomareita onkin sen jälkeen tullut Suomeen kymmeniä. Eero Lipposelle myönnettiin liiton hopeinen ansiomerkki vuonna 2023.

Eero Lipposen tuomaritason vaiheet:

Class-3: 28.11.1990

Class-2: 20.05.1993

Class-1: 18.08.1997

Class-1E: 07.03.1998

Class-1T: 11.03.2000


Suomen Biljardiliitto ja biljardiyhteisö suree Eero Lipposen poismenoa ja toivottaa voimia Eeron omaisille ja ystäville suuren surun hetkellä.


Snookerin tuomarikoulutusten organisoijan Erik Lindblomin muistokirjoitus miten Eeron ja Erikin elämät kohtasivat toisensa:

Tutustuin Eeroon n. 10 vuotta sitten, kun osallistuin snooker tuomariseminaariin. Sain heti sen vaikutelman, että tuossa on mies, joka on osaava ja ystävällinen.

Pian sen jälkeen tuli seuraava seminaari ja minua kiinnosti toimia seminaari-isäntänä. Käytännössä se tarkoitti sitä, että tein kaikki järjestelyt valmiiksi, joten Eerolle riitti se, että hän tuli paikalle ja piti seminaarin. Eero itse sanoi tästä, että: ”Onpas mukava tulla valmiiksi katettuun pöytään”.

Siitä alkoi seminaarisarja, jossa järjestelyt tehtiin edellä kuvatulla tavalla. Ehdimme pitää yhdeksän tällaista yhteistä seminaaria. Minulle nämä seminaarit tarkoittivat jatkuvaa oppimista säännöistä ja myös sitä, miten seminaari pidetään. Osallistuin yhä enenevässä määrin seminaarissa opetukseen.  Luonnollisesti opin myös sen, miten tuomaritentit viedään läpi.  Eero toimi tällä tavoin jatkuvasti minun opettajana. Eerolla oli myös oma halu saada Suomeen uusia tutkintotuomareita. Minun 1E tuomariluokitukseni on siis hyvin pitkälle Eeron ansiota, oman intohimoni lisäksi.

Viime marraskuussa pidin ensimmäisen seminaarini ja Eero tuli valvojaksi. Eero pääsi tavoitteeseensa, kun hän ilmoitti minulle, että voin pitää seminaareja itsenäisesti tämän jälkeen. Joulukuun seminaariin Eeron piti tulla, mutta lääkärit eivät antaneet enää matkustuslupaa. Eero harkitsi vielä tuloa 4.2.2024 seminaariin viime sunnuntaina. Lauantaina Eero viestitti, että hän oli saanut matkustuskiellon.

Viimeisten viiden viime vuoden aikana snookerin sääntöjä on päivitetty useita kertoja. Eero, Veikko Hannula ja minä työstimme sääntöjä sitä mukaa, kuin niistä julkaistiin uusia versioita. Tässä työssä Eeron mittava kokemus ja erittäin syvällinen sääntöjen tuntemus oli korvaamaton apu. Eeron oma persoonallinen tapa tulkita sääntöjä oli erittäin tehokas tapa laittaa kysyjä pohtimaan esittämäänsä kysymystä itse. Eerolta sai aina apua. Eero ilmoittikin, että ”Vastaus tulee aina, mutta ei välttämättä ihan heti”. Tämä piti paikkansa.

Eero oli myös hyvä ystävä kaikille ja omalla tavalla suuri persoona.

Vaikka tiesinkin Eeron sairauksista, siitä huolimatta suru-uutinen oli musertava.

Jään kaipaamaan Eeroa.

Erik Lindblom

Eero Lipponen tuomariseminaarissa 28.1.2023. Kuva: Erik Lindblom.
Eero Lipponen tuomariseminaarissa 28.1.2023. Kuva: Erik Lindblom.
Eero Lipposelle (vasemmalla) ja Erik Lindblomille luovutettiin Suomen Biljardiliiton hopeinen ansiomerkki liiton 50-vuotisjuhlassa Helsingissä 6.5.2023. Kuva: Tatu Tainio.