Markku Koponen syyskuun pelaaja

8.10.2019

Markku Koponen
Markku Koponen

Helsingin Suomalaisen Klubin Markku Koponen on valittu liiton syyskuun pelaajaksi. Koponen voitti kaisan maailmanmestaruuden puhtaalla pelillä, eli voitti kaikki turnauksen kymmenen ottelua putkeen.

1. Mille sijalle laitat kaisan MM kullan oman urasi kaikista saavutuksista?

- Onhan se selvä ykkönen ehdottomasti, ei maailmanmestareita ole kovin montaa.

2. Voitit kaisan nuorten SM:n jo vuonna 1978, eli 41 vuotta sitten. Mikä on pitkän kilpailu-uran takana?

- Silloin alussa oli järjetön harjoittelu ja järjetön pelaaminen, silloin sain kaiken sen opin ja taidon, joka on kertynyt ja sen jälkeen pidetty ylläpitoa kilpailemalla. Vaikka perheaikoina tuli pelattua vähemmän, niin silloinkin pidin taitoa yllä. Pohjatyöt on tehty niin hyvin, että ne kantaa edelleen. Perusajatus on että vaikka huonoja pelejä tulee, niin niistä pitää yrittää oppia ettei tekisi samoja virheitä enää uudestaan. Yritän aina analysoida omaa pelaamistani ja etsiä sieltä hyvät ja huonot puolet ja poimia sieltä tärkeimmät seikat ja siirtää ne seuraavaan peliin.

3. Pelaat myös muita lajeja huipputasolla, onko kaisa kuitenkin kaikista ykköslaji ja miksi niin?

- Kaisaa vaan osaan parhaiten, muissakin on haasteita kyllä, mutta kaisakisoissa on niin mukava pelata ja mitata omaa tasoa. Aikoinaan kun vielä harjoittelin, niin pelasin karaa tosi tiiviisti kolmisen vuotta. Itse näkisin, että kara on todella tärkeä ja kaiken biljardin perusta, jotta oppii miten pallo liikkuu luonnollisesti.

4. Mitkä pelaamisen osa-alueet arvioit itse parhaimmiksi vahvuuksiksi?

- Taktisuus ja kokemus on varmaankin hyvällä tasolla, mutta on pakko sanoa, että vanhemmiten tekniikka ja tietysti myös näkö heikentyvät, sille ei mahda mitään, niin se vaan on. Joskus 1970-80 luvun vaihteessa tekniikka oli parhaimmalla tasolla, nykyisin ollaan varmaan aika kaukana siitä. Mutta henkinen kantti ja taktinen puoli kompensoivat näitä muita puutteita.

5. Onko vielä jokin unelma, jonka biljardissa haluaisit saavuttaa?

- No ei nyt varsinaisesti unelmaa, mutta yleisen sarjan SM on mennyt ohi, jos se joskus tulee, niin on tullakseen. Pappa mestaruus 60 vuotiaissa on seuraavaksi tähtäimessä.