Jouni Tähti elokuun pelaaja

4.9.2018

Jouni Tähti. Kuva: EPBF/DK
Jouni Tähti. Kuva: EPBF/DK

Pyörätuolipelaaja Jouni Tähti (Ritz-Club) on valittu liiton elokuun pelaajaksi. Tähti voitti Hollannissa kolme EM kultaa (8-, 9- ja 10-pallo) samassa kilpailussa. Saavutus on historiallinen, samaan ei ole kukaan aikaisemmin pystynyt. Tähdellä on nyt kasassa huimat 24 EM kultaa, 4 hopeaa ja 8 pronssia.

1. Mitä ajattelit, kun kolmas EM kulta varmistui 9-pallosta?

- Kyllä tätä oli jo yritetty ainakin 6 vuotta ja kun se nyt onnistui, niin hyvältähän se tuntui. Ysin voitto kruunasi koko kisan. Kahden kullan jälkeen ajatus pyöri jo triplassa ja se vähän haittasi alussa. Sain kuitenkin pian normaalin tason ja finaali olikin sitten yksipuolista näytöstä.

2. Miten valmistauduit EM kisaan?

- Tein paljon töitä 4 kuukautta ennen kisoja. Muutin vuorokausirytmiä tietoisesti, menin aikaisin nukkumaan ja heräsin aikaisin 7-8 aikaan. Nukuin tarpeeksi ja elin säännöllisesti. Treeneissä en antanut itseni tehdä helppoja ratkaisuja, vaan pyrin koko ajan tekemään kaiken parhaalla mahdollisella tavalla, esim. en lyönyt huonosta asennosta vaan siirsin pyörätuolin aina optimaaliseen asentoon. Kyllä nämä muutokset näkyi tuloksessa. Olin paljon itsevarmempi ja jos tuli vastoinkäymisiä, pääsin niistä nopeasti eroon.

3. Kerro lyhyesti finaaleista?

- 10-pallo on aina ollut mulle kysymysmerkki, mutta EM kisoissa se kulki hyvin. Roy Kimberley (GBR) pelasi hyvin, mutta vähän hänellä taisi olla ajatukset jo muualla, koska hän joutui lähtemään pian finaalin jälkeen Englantiin ystävänsä hautajaisiin.

- 8-pallossa Henrik Larsson (SWE) ei saanut lentolyöntiään päälle, vaikka johtikin aluksi 2-1. Pidin Henkkaa pihdeissä yhden erän ajan, sain siitä henkisen yliotteen ja vein loput erät tauon jälkeen.

- 9-pallo oli mun hallintaa. Fred Dinsmore (IRL) sai kyllä omista aloituksista sisään, mutta ei pystynyt jatkamaan. Mä sain aina hyökättyä Fredin seifteihin onnistuneesti. Taisin tehdä yhden ohilyönnin koko ottelussa.

4. Oletko nyt saavuttanut kaiken mahdollisen vai vieläkö riittää nälkää?

- Jatkan vielä pelaamista ja katsotaan mitä voin vielä saavuttaa. Riippuu siitä kestääkö kroppa ja pysyykö terveenä.

5. Mitä ajatuksia tälle kaudelle?

- Pelailen enimmäkseen kotikulmilla Turussa ja mahdollisesti jotain muita kisoja. Itävallan pelaaja pyysi sinne opettamaan, kun siellä avataan uusi sali. Se onkin mielenkiintoinen juttu, ajattelin lähteä reissuun ihan yksin, katsotaan miten pärjään... MM kisoja ei taida tälle vuodelle tulla ja ensi keväänä EM kisat on Italiassa, mutta sitä pitää miettiä vasta myöhemmin.