Huhtikuun pelaaja Juuso Lukkari

11.5.2018

Juuso Lukkari
Juuso Lukkari

Juuso Lukkari, EBK, on valittu liiton huhtikuun pelaajaksi. Lukkari hoiti tiensä SM-finaaleihin Helsingin Kulttuuritalolle Pyramidissa noin 5 vuoden pelitauon jälkeen. Lukkari kaatoi matkalla mm. Juho Nykäsen ja Tero Räisäsen.

1. Olet tullut takaisin kilpabiljardin pariin, miten olet pitänyt lajitaitoja yllä mikä sai kisakipinän taas syttymään?

- Rehellisesti sanottuna olen noin viisi vuotta keskittynyt puhtaasti perheeseen ja uran rakentamiseen. Biljardikepit ovat muutamaa satunnaista pelikertaa lukuun ottamatta pysyneet visusti vaatehuoneen nurkassa.

Ensimmäinen kipinä takaisin palaamisesta tuli kun kaverini Eerik Häkämies pyysi minua johonkin epäviralliseen kaisan parikilpailuun PVK:lle, eikä minulla ollut enää mitään syytä sanoa ei. Harjoitella tietysti täytyi, joten osallistuin kisaviikon keskiviikkona PVK:n kaisan viikkokilpailuihin ja hämmästyksekseni voitin kyseiset kilpailut. Se taisi olla juuri se riittävä sysäys jonka tarvitsin ymmärtääkseni kuinka paljon hyviä fiiliksiä tavoitteellisesta kilpailusta voikin elämään saada. Toinen merkittävä tekijä oli myös yhteisöllisyys. Vanhojen tuttujen tapaaminen on tuntunut todella mukavalta, kun kaikista on huokunut vilpitön ja iloinen fiilis palaamisestani pelikentille.

Kun olin saanut itselleni selväksi mitä haluan, niin piti ratkaista miten sen teen. Pääkaupunkiseudun laadukkaat treenipaikat pyrispelaajalle ovat melko vähissä, mutta onnekseni yksi löytyi läheltä työpaikkaani. Kävin Tuomas Komin pyynnöstä EBK:n klubilla yksissä kaisan viikkokilpailuissa ja ihastuin paikkaan heti. Muutaman päivän sisällä klubihakemus oli vetämässä ja noin vuorokaudessa sainkin jo myöntävän päätöksen.  Treenaaminen alkoi miltei välittömästi tavoitteenani noin kuukauden päässä olleet pyriksen Sm-alkukilpailut ja niissä neljän parhaan joukkoon pelaaminen.

2. Kukistit pyramidin SM-alkukilpailussa tukun nimimiehiä ja viimeisimpänä hallitsevan mestarin, miten ottelut ratkesivat sinulle?

- Kun kaavio julkaistiin, niin kieltämättä ensimmäinen tunne oli melko masentava. Vaikka tiedän parhaimmillani olevani ihan Suomen kärkitasoa, vaikuttaa näin pitkä tauko väkisinkin varmuuteen ja pelaamisen tasalaatuisuuteen.

Kaksi ensimmäistä peliä oli suhteellisen samanlaisia, joissa olin aluksi ihan hukassa, mutta saatuani muutaman virheen anteeksi, peli alkoikin yhtäkkiä sujua. Tein ne pallot mitkä pitikin ja jos järkevää paikkaa ei ollut, niin lyöntipallo valliin ja odottamaan uutta paikkaa.

Kolmas peli Jarnoa vastaan oli itseltäni todella huono. Löin tärkeistä paikoista ohi ja kaveri kyllä osasi niistä rokottaa.

Sunnuntaina ensimmäinen peli oli omalta osaltani melko peruspeli ilman suurempia virheitä ja se tällä kertaa riitti 8cup vaiheeseen. Pääsystä talolle peliin sain vastuksen, jonka voittamiseen tarvittaisiin jotain ihan muuta kuin perussuoritus. Peli alkoi molempien osalta hyvin, paikkoja oli mistä tehdä. Pääsin alussa 2-1 johtoonkin muutaman hyvän sarjan avulla. Siinä tilanteessa Tero piti pikku tauon ja tuli tauolta todella tarmokkaana. Sitten istuinkin seuraavat kolme erää penkillä ja olin yhtäkkiä 4-2 perässä. Päätin pitää pienen "ruokatauon" saadakseni mahdollisuuden aloittaa henkisesti alusta. Seuraavaan erään sainkin hyvän lähdön pitkällä sarjalla ja muutaman safetyn jälkeen erä plakkariin. En edes muista mitä seuraavassa erässä tapahtui, vaan muistan vain havahtuneeni olevan erän päässä talolta. Kontra oli tyypillinen safety-taisto erä. Omaa lyötiin yli kulmaan niin pitkään kunnes kaikki pallot olivat keskellä pöytää. Sitten sain asetettua kaverin haastavaan asemaan josta hän ei ihan toivotulla tavalla onnistunut vaan minulle jäi paikka. Luikka keskelle, kasin sarja ja kädet pystyyn.

Kisojen jälkeen tein analyysia muutoksista viiden vuoden takaisen Juuson ja nykyhetken välillä. Selkein ero on kyky pitää pää kylmänä ja ymmärrys siitä ettei aina tarvitse hyökätä. Uskon että varsinkin tuo jälkimmäinen tekijä oli ratkaisevassa asemassa menestykseen.

3. Pääsit heti ensimmäisellä yrittämällä SM-finaalitapahtumaan, mitä mietteitä tulevasta kisasta?

- Aina on kiva päästä kisaamaan. Mikäs sen parempaa kuin päästä nätit päällä pelaamaan huippu puitteissa Suomen parhaimpien kanssa.

4. Miten biljardiurasi jatkuu tämän kauden jälkeen ja pysytkö pyramidissa vai myös muissa lajeissa?

-  Työkiireet rauhoittuvat tämän kesän jälkeen, joten minulla on todella hyvä mahdollisuus osallistua useisiin kilpailuihin ensi kaudella. Treenaaminen tuntuu todella hyvältä ja ylipäätään motivaatio biljardia kohtaan on korkealla. Tulen varmasti osallistumaan ainakin joihinkin kaisakilpailuihin, mutta päätavoitteena on olla ensi kaudella Suomen pyramidipelaaja numero yksi.

Terveisin

Juuso Lukkari