Biljardi.org käytössä pool-kilpailuissa kaudella 2017-2018

Joni Ahola
8.8.2017

Uusi tulospalvelujärjestelmä "biljardi.org" tulee mukaan SBIL:n kilpailutoimintaan kauden 2017-18 alusta ja järjestelmä on käytössä näin aluksi poolissa. Tulevaisuuden tavoitteet on saada järjestelmä käyttöön myös muissa lajeissa.

Biljardi.org on suomalaisen pool-biljardin kilpailunhallintajärjestelmä, joka on toteutettu Suomen Biljardiliitto ry:n, sen jäsenseurojen ja pelaajien käytettäväksi. Kilpailunjärjestäjät voivat käyttää järjestelmää kilpailuiden järjestämiseen ja reaaliaikaiseen tulospalveluun.

Järjestelmänä Biljardi.org on erittäin monipuolinen ja kattava sekä mahdollisimman pitkälle automatisoitu. Se on suunniteltu täysin reaaliaikaiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esim. rankinglistat päivittyvät reaaliajassa sitä mukaa, kun kilpailut ja ottelut etenevät. Myös kaikki mahdolliset kilpailuihin liittyvät tiedot ilmoittautumislistoista aina kaavioihin ja tulosluetteloihin saakka ovat täysin reaaliaikaisia. Järjestelmä ei rajoitu ainoastaan yhdessä pelipaikassa järjestettäviin kilpailuihin vaan se mahdollistaa reaaliaikaisen tulospalvelun usean pelipaikan yhteiskisoissa. Suunnittelu- ja kehitystyö ovat olleet valtaisa ponnistus. Jotta käyttöönotto saadaan sujumaan ongelmitta, se tehdään vaiheittain.

Biljardi.org saadaan käyttöön heti kauden 2017-2018 ensimmäisistä kilpailuista alkaen. Jotta käyttöönotto olisi mahdollisimman helppoa ja laajan kokonaisuuden omaksuminen ei tuottaisi liiaksi harmaita hiuksia, otetaan järjestelmä käyttöön vaiheittain. Ensimmäiseen vaiheeseen kuuluvat kilpailuihin ilmoittautuminen ja reaaliaikainen tulospalvelu. Eri sarjojen rankinglistat tulevat näkyville heti avauskilpailuiden jälkeen.

Suomen Biljardiliitto ry:n lisenssijärjestelmä uudistui kaudeksi 2017-2018. Pelaajien uusia tietoja ja lisenssejä syötetään järjestelmään elokuun aikana. Lisenssitiedot tulevat käyttöön syyskuun 2017 alussa. Samalla käyttäjät eli pelaajat saavat omat tunnuksensa, joilla he voivat ilmoittautua kilpailuihin ja päivittää omia tietojaan. Tähän saakka pelaajat ilmoittautuvat kilpailuihin nettilomakkeella ja SBiL päivittää kilpailuiden ilmoittautumislistat kilpailunjärjestäjien puolesta.

 

Biljardi.org kilpailunjärjestäjille ja järjestelmän käyttö pääpiirteissään

Biljardi.org-palvelun käyttöönoton ensimmäisessä vaiheessa kaikki kilpailunjärjestäjät saavat järjestämänsä kilpailun alla Internet-osoitteen ja tunnukset, joilla he pääsevät kirjautumaan kilpailukohtaiseen hallintaosioon. Biljardi.org-järjestelmään kirjautumisen jälkeen kilpailun ilmoittautumislista, kaaviotyypin valinta, kilpailukaavio ja sen arvonta, cup-kaavio ja sen arvonta sekä tulosluettelo ovat käytettävissä.

Kilpailunjärjestäjille on tarjolla mahdollisuus tutustua järjestelmään ja testata kilpailunvetoa käytännössä. Testikaavio löytyy osoitteesta: (päivitetään tähän myöhemmin)

Alkuvaiheessa kaikki kilpailuihin ilmoittautumiset tapahtuvat Biljardi.orgin kautta siten, että ilmoittautumiset vastaanotetaan ja lisätään kilpailun ilmoittautujalistaan SBiL:n toimesta. Toisin sanoen kisajärjestäjä ja kaikki muutkin näkevät kulloisenkin ilmoittautumistilanteen netistä, mutta kaikki pelaajien lisäykset ja poistot tehdään SBiL:n toimesta. Näin mahdollisiin ongelmiin voidaan reagoida välittömästi.

Kun ilmoittautumisaika päättyy ja kaikki pelaajat on lisätty ilmoittautumislistalle, alkaa kilpailunjärjestäjän osuus. Ensitöikseen kilpailunjärjestäjä voi kirjautua sisään ja valita Kilpailuasetukset-sivulta sopivan kaaviopohjan. Kun kaaviopohja on valittu, kaavion arvonta tapahtuu Ilmoittautumislista-sivun oikean laidan Arvo kilpailukaavio -painikkeella. Kaikille julkinen arvottu kaavio otteluineen löytyy Kilpailukaavio-linkistä.

Kilpailukaavion hallinnassa perusperiaate on se, että jokainen ottelu on aloitettava ja lopetettava. Kun näin toimitaan, siirtyvät pelaajat kaaviossa automaattisesti eteenpäin sen perusteella, ovatko he voittaneet vai hävinneet ottelunsa. Toinen nyrkkisääntö on se, että sitä kohtaa klikataan, mitä halutaan muokata. Ei käytetä tuplaklikkausta vaan yksi painallus riittää. Jos halutaan vaihtaa esim. ottelun pelaajan erämäärää, klikataan erämäärän kohdalla ja valitaan uusi erämäärä. Ei tarvitse kirjoittaa mitään, klikataan vain hiirtä.

Kilpailukaavion ylälaidassa ovat eri pelimuotoihin viittaavat painikkeet pallosymboleineen, joita klikkaamalla voi valita, moneenko voittoon tai pisteeseen kutakin kilpailussa pelattavaa pelimuotoa kyseisellä kierroksella pelataan. Jokaisen kierroksen voittomäärät on syytä määrittää, jotta systeemi tietää, mikä on voittoon vaadittava erä- tai pistemäärä. Tällöin se osaa tulosten mukaan siirtää pelaajia kaaviossa.

Jokaista ottelua voidaan muokata ennen ottelun alkua, ottelun ollessa käynnissä tai ottelun jo päätyttyä. Ennen ottelua se on mahdollista aikatauluttaa.  Pelimuodon lisäksi voidaan valita, missä pelipaikassa ja millä pöydällä kukin ottelu pelataan. Pöytävalintapainiketta ympäröivän kehyksen väri osoittaa, mihin pelipaikkaan ottelu on laitettu pelattavaksi. Jos on kyse useamman pelipaikan yhteiskisasta, pelipaikassa 1 pelattavien otteluiden pöytäpainikkeen kehykset ovat eriväriset kuin pelipaikassa 2 pelattavien otteluiden.

Kun kilpailukaavion ottelun pelaajat näkyvät kaaviossa ja ottelutiedot ovat muutenkin sellaisessa kunnossa, että ottelu on mahdollista aloittaa, ilmestyy ottelun kaaviopaikan oikeaan alakulmaan punavalkoinen Play-painike. Sitä painettaessa ottelu alkaa ja samalla kaaviopaikka muuttuu punaiseksi merkiksi siitä, että ottelu on parhaillaan käynnissä. Erämäärää tms. ottelun yksityiskohtaa pystyy muokkaamaan ottelun ajan. Kun ottelu päättyy, valitaan pelaajien loppupisteet ja painetaan Play-painikkeen tilalle tullutta neliönmuotoista Stop-painiketta. Tämä päättää ottelun, tallentaa lopputuloksen ja siirtää pelaajat kaaviossa eteenpäin.

Kun kaikki varsinaisen kaavion ottelut on pelattu kierroskohtaiseen voittomäärään ja ne on lopetettu Stop-painikkeella, kilpailun cup-kaavio löytyy linkistä Cup-kaavio. Voittajien puolelta cupiin selvinneet pelaajat näkyvät jo cup-kaaviossa omilla paikoillaan. Heille vastustajat saadaan painamalla oikealla olevaa sinistä Arvo cup-kaavio -painiketta. Arvottu cup-kaavio on julkinen kaikille Biljardi.org-palvelun Internet-sivuilla käyville. Cupin kaavion hallinta toimii samaan tapaan kuin varsinaisen kilpailukaavionkin.

Kun kaikki cup-kaavion ottelut on pelattu (tai missä tahansa kilpailun vaiheessa), nähdään kilpailun lopputulokset ja pelaajille tulevat rankingpisteet linkistä Tulosluettelo ja rankingpisteet. Tulosluettelo on täysin automatisoitu. Se hakee tietoa ilmoittautumisista ja kilpailukaavion otteluista. Jos siis pelaajan kilpailu on yhä kesken, hänen kohdallaan ei näy sijalukua. Jos taas pelaaja on pudonnut kilpailusta ja sijoittunut esim. viidenneksi, viides sija näkyy hänen tietojensa yhteydessä. Rankingpisteet lasketaan automaattisesti kilpailusysteemin perusteella ja ne tallentuvat pelaajien tietoihin ilman lisätoimenpiteitä.

 

Biljardi.org kilpapelaajille ja pool-kilpailuihin ilmoittautuminen

Syyskuuhun saakka pelaajien ilmoittautumiset SBiL:n pool-kilpailuihin tapahtuvat nettilomakkeella.

Pool-kilpailuihin ilmoittautuminen onnistuu osoitteessa: (lisätään tähän myöhemmin)

Ilmoittautumisen yhteydessä on mahdollista antaa sähköpostiosoite ja sallia omien Biljardi.org-tunnusten lähetys sähköpostiosoitteeseen syyskuussa 2017. Ellei pelaaja halua saada omia tunnuksia sähköpostilla, on ilmoittautuminen nettilomakkeella mahdollista jatkossakin. Lomakkeen käyttö ei vaadi omia tunnuksia.