Liiton syyskokous valitsi Ahto Alanderin jatkamaan puheenjohtajana

25.1.2013

Suomen Biljardiliitto ry:n syyskokous pidettiin Helsingissä SLU-talolla.

Syyskokous valitsi yksimielisesti vantaalaisen Ahto Alanderin jatkamaan liiton puheenjohtajana. Vuodesta 2005 puheenjohtajan tehtävässä aloittanut Alander aloittaa siis jo viidennen kautensa.

Lisäksi hallitukseen valittiin erovuoroisten tilalle seuraavat henkilöt:
Heikki Aunio (Helsinki)
Veikko Hannula (Espoo)
Timo Tiusanen (Vantaa)

Vanhoina hallituksen jäseninä jatkavat
Joni Ahola (Espoo)
Tuomas Komi (Espoo)
Jukka-Pekka Lähdevuori (Helsinki)
Markku Simojoki (Hyvinkää)

Syyskokouksen muita päätöksiä:

- liittymis- ja jäsenmaksun suuruus pidettiin ennallaan, eli 35 ja 130 eurossa.
- tilintarkastajiksi valittiin Sampsa Sivonen ja Jorma Loukiainen
- hyväksyttiin liiton toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2013

Syyskokouksessa oli läsnä 15 jäsenseuraa. Kokouksen puheenjohtajana toimi Erkki Tähtinen. Kokouksessa kysyttiin ja keskusteltiin virallisten asioiden lisäksi mm. kaisan MM kilpailuista, liiton tulevan vuoden 40-vuotisjuhlista, juniorivalmennuksesta sekä biljardin imagosta ja nuorten harrastajien saamisesta mukaan.

Erkki Tähtinen, kaisan MM kilpailujen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja kertoi MM kilpailun tilanteesta että järjestelyt etenevät, pelipöydät on hankittu ja samalla kaikki pöydät myös jo myyty eteenpäin. Näin kotimaan kaisapöytien lukumäärä lisääntyy ja samalla uusiutuu. Budjetti on laadittu niin, että menot ja tulot kattavat toisensa. Tosin se vaatii onnistumista mm. mainosmyynnissä, johon toivotaan kentältä apuja. Kaisapelaajien lukumäärä on lisääntynyt kauden rankingkilpailuissa, joten siitä on vedettävissä johtopäätös että MM kilpailuun pääseminen kaisan rglistan sijoituksen perusteella kiinnostaa pelaajia. Lisäksi yksi peruste kilpailun pitämiselle on se, että kaisapelaajilla ei ole muita kansainvälisiä kilpailuja, joihin he voisivat osallistua. Edellisellä kerralla mukana oli 8 eri maan edustajia, nyt toivotaan ulkomaisia pelaajia tulevan vähintään saman verran.

Liiton 40-vuotisjuhlat pidetään biljardin SM-finaalien yhteydessä lauantaina 25.5.2013 Helsingin Kulttuuritalolla. Juhlatilaisuudesta, kuten myös SM-finaaleista tiedotetaan viimeistään alkuvuodesta tarkemmin.

Juniorimaajoukkueen valmentaja Sami Karttunen kertoi juniorien valmennuksesta. Ensinnäkin paikallisten seurojen on rekrytoitava pelaajia lajitapahtumilla. Nuorista pelaajista on pidettävä kiinni ja heille on annettava heti oikeantyyppistä ohjausta ja valmennusta. Keskusteltiin myös siitä, miten nuoret valikoituvat biljardiin ja minkälaisena lajina nuoret biljardia pitävät monien muiden lajien joukossa joissa on hyvinkin toisenlaisia mahdollisuuksia mm. taloudelliseen menestykseen, joka tietysti vaatii aivan terävimpään huippuun pääsemistä biljardia todella paljon suuremmasta massasta.

Nuorten saamiseksi mukaan liittyy myös yleinen mielikuva biljardista ja siinä erityisesti vanhempien asenne. Vanhemmilla voi olla vanhoja ja vääriä mielikuvia hämyisistä pelipaikoista, joihin oikein uskalla tai halua mennä. Tämä mielikuva ikävä kyllä ei ole kokonaan poistunut, eli paljon olisi vielä tehtävää. Samalla on kuitenkin todettava että vastapainoksi on useita esimerkillisiä pelipaikkoja joita voi suositella myös nuorille (ja heidän vanhemmilleen). Mielikuva lajista ja pelipaikoista on siis ratkaiseva. Mielikuvan parantamiseksi ainakin jokaisen liiton jäsenseuran tulee tehdä parhaansa, yhteistyössä salin kanssa. Pienillä asioilla voi saada ihmeitä aikaan; valaistusta parantamalla, siistillä sisäänkäynnillä, ystävällisellä palvelulla, aloittelijoiden opastamisella jne.

Ainakin liittokokouksessa olevien seurojen edustajat tuntuivat olevan yhtä mieltä näistä viimeksi mainituista asioista. Toivottavasti samaa mieltä ovat muutkin jotta lajin mielikuvaa saadaan parannettua sekä erityisesti uusia nuoria pelaajia tulee lisää lajin pariin.