Antidopingsäännöstö 2021

18.1.2021


Suomen urheilun eettinen keskus ry (SUEK) on julkaissut vuoden 2021 Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa sekä antiopingsäännöstön. Jokainen urheilija on itse vastuussa käyttämiensä valmisteiden sallittavuudesta urheilussa. SUEK valvoo Suomessa myös urheilun eettisiä asioita sekä kilpailumanipulaatiota.

Nyt biljardin kilpailukauden ollessa tauolla on hyvä tutkia urheiluun liittyviä sääntöjä ja määräyksiä. Niistä tärkeimpiä ovat urheilun antidopingsäännöt ja -määräykset. SUEK on myös julkaissut uuden Urheilijan opas Maailman antidopingsäännöstöön, jossa on tiivistetysti kerrottu merkittävimmät muutokset. https://suek.fi/

Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa 2021

SUEK antidopingsäännöstö 2021

 

Erivapauskäytäntö biljardissa

Urheilijalla voi olla sairauksia, joita on hoidettava lääkevalmisteilla tai toimenpiteillä. Mikäli urheilijan on sairautensa hoitamiseksi käytettävä WADAn Kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelossa olevaa ainetta tai menetelmää, hänelle voidaan myöntää erivapaus WADAn Kansainvälisen erivapausstandardin mukaisesti.

Kansalliset kilpailut

Kansallisissa biljardikilpailuissa urheilijoiden ei tarvitse hakea erivapautta etukäteen. Mahdollisen dopingtestin jälkeen heidän tulee kuitenkin hakea erivapautta takautuvasti sen osoittamiseksi, että kiellettyjen aineiden tai menetelmien käytölle on ollut erivapauden myöntämiseksi edellytetyt lääketieteelliset perusteet. Dopingtestaaja kertoo testitilanteessa erivapauden hakemisesta.

Kansainväliset kilpailut

Kansainväliseen kilpailuun osallistuva pelaaja, jolla on lääkärin määräämänä käytössä jokin kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelossa oleva lääkeaine, tulee hakea erivapautta SUEK:lta ennen kansainväliseen kilpailutoimintaan osallistumista. MM ja EM tason kilpailuihin urheilijan tulee lähettää erivapaus kilpailun järjestäjälle vähintään 30 päivää ennen kilpailun alkua, muun tason kilpailuihin erivapaus pitää lähettää kilpailun järjestäjälle vähintään 20 päivää ennen kilpailun aloittamista.

Maailman biljardin kattojärjestö Word Confederation of Billiard Sports (WCBS) hyväksyy Suomen antidopingjärjestön, SUEK:n myöntämät erivapaudet. WCBS

Erivapaushakemuslomake

Urheilijan opas

 

Kysy antidopingasioista lisää tarvittaessa liitosta tai SUEK:lta.