Kehitysvammaisten biljardi SM 10 vuotta

7.2.2014

Onnelliset mitalistit
Onnelliset mitalistit
Niina Kaislehto ja Tomas Hietanen uusivat mestaruutensa
Niina Kaislehto ja Tomas Hietanen uusivat mestaruutensa
Kehitysvammaisten biljardin SM kilpailun "isä" Pekka Leisti
Kehitysvammaisten biljardin SM kilpailun "isä" Pekka Leisti

Naisten sarjan parhaat Eeva Elttula ja Niina Kaislehto
Naisten sarjan parhaat Eeva Elttula ja Niina Kaislehto
Miesten finalistit Tomas Hietanen ja Marlo Paumo. Tuomarin tehtävät hoiti Emmi Tietäväinen
Miesten finalistit Tomas Hietanen ja Marlo Paumo. Tuomarin tehtävät hoiti Emmi Tietäväinen

Ritz Biljardin Marjella "Mella" Frosterus toimi kilpailun johtajana
Ritz Biljardin Marjella "Mella" Frosterus toimi kilpailun johtajana
Tässä yksi "pala" sadan hengen kakusta
Tässä yksi "pala" sadan hengen kakusta

Lohjalaiset yhteispotretissa
Lohjalaiset yhteispotretissa

Emmi auttoi opiskelijaystäviensä kanssa kisan järjestämisessä
Emmi auttoi opiskelijaystäviensä kanssa kisan järjestämisessä
Ritz Biljardin Jesse Poikolainen on ollut alusta asti mukana kilpailun järjestämisessä
Ritz Biljardin Jesse Poikolainen on ollut alusta asti mukana kilpailun järjestämisessä

Kilpailukansliassa tehtiin valmiiksi biljardivälineiden arvonta pelaajille
Kilpailukansliassa tehtiin valmiiksi biljardivälineiden arvonta pelaajille

Biljardihuolto Oy toimitti biljardivälineet arvontaa varten
Biljardihuolto Oy toimitti biljardivälineet arvontaa varten


Helsinkiläinen Ritz Biljardi on järjestänyt kehitysvammaisten biljardin 8-pallo SM kilpailun jo 10 vuoden ajan. Vuodesta 2004 alkanut perinne on ollut katkeamaton ja tulevaisuus näyttää edelleen hyvältä sillä pelaajamäärät ovat kasvaneet vuosi vuodelta.

Tomas Hietanen säilytti edelleen valtikkansa kilpailun kuninkaana voittaen nyt jo kahdeksannen Suomen mestaruutensa. Finaalivastustajana ollut Marlo Paumo ei voinut mitään Hietasen pussittaessa pallot toisensa perään voittaen finaalin 2-0. Tosin Hietanen oli jo selkä seinää vasten semifinaalissa, jossa SM kisan ensikertalainen Jussi Hautamäki oli jo menossa hyvää vauhtia otteluvoittoon, mutta viimeisen oman pallon pussituksen jälkeen kivi vieri pussiin kasipallon ollessa enää pöydällä jäljellä. Hautamäki pelasi koko turnauksen ajan erinomaisen taitavasti ja hyvällä tekniikalla. Myös toinen pronssimitali meni kisan ensikertalaiselle Esa Imposelle jännittävien vaiheiden jälkeen.

Tomas Hietanen pelaa todella pehmeästi ja tarkasti. Lyöntipallon kuljetus pussituksen jälkeen aina seuraavaa palloa varten on aivan huipputasoa. Myös kisan kakkonen Marlo Paumo on kehittynyt vuosien aikana suurin harppauksin. Molemmat finalistit olivat koko ajan kaavion voittajapuolella, joten finaali oli heidän seitsemäs ottelu. Finaalin jälkeen Paumolla olisi vielä riittänyt virtaa vaikka uudelle kisalle, mutta koristreeneihin oli jo kiire.

Naisten sarjassa viime vuoden mestari uusi tittelinsä kun Niina Kaislehto voitti Eeva Elttulan 1-0. Kaislehto on ollut useimmissa SM kisoissa mukana ja lähes poikkeuksetta mitaleilla ja nyt siis toinen peräkkäinen kultamitali. SM pronssia saavuttivat Paula Lehto ja Hanne Tonteri.

Ritz Biljardi oli ääriään myöten täynnä helmikuun 6 päivän aamuna kun 57 mies- ja 15 naispelaajaa kerääntyivät paikalle ohjaajineen ja tukijoukkoineen. Salilla kilpailunjohtaja Marjella ”Mella” Frosterus otti tottuneesti tutut ja tuntemattomat vastaan laittaen samalla kilpailukaavion valmiiksi. Mellan lyhyen 10-vuotishistoriikin sisältäneen avauspuheenvuoron jälkeen kilpailu lähti rullaamaan sujuvasti pelaajien päästessä tositoimiin. Pelaajat ovat tottuneet sekä pelipaikkaan että kisan organisointiin joten kilpailu sujuu nykyään kuin mikä tahansa biljardikilpailu tai jopa paremmin, sillä pelaajat menevät ripeästi pelipöydän ääreen kuullessaan oman ottelun alkavan.

Ei voi olla toistamatta näiden kisojen suurinta antia, valtavaa tunnelatausta, jonka ympärillä pelaajat kuin myös muut paikallaolijat päivän aikana ovat. Jännitys, ilo ja suru niin oman kuin vastustajan tai kaverin puolesta on aivan huimaa. Loistavia tuuletuksia onnistumisista kuin myös pään hetkellistä painumista epäonnen hetkellä, siis todella aitoa urheilun draamaa. Sympatia ja empatia olivat päivän teemat kokonaisuudessaan. Eräs pelaaja kiteytti päivän yksinkertaisuudessaan: tällä hetkellä tärkeintä on biljardi. Myös päivän aikana kaikille pelaajille jaetut biljardilahjat saivat ensinnäkin raikuvat aplodit mutta myös hymyn huulille koko päivän ajaksi.

Pisimmältä kisaan saapuneet pieksämäkeläiset olivat tulleet pääkaupunkiin jo edellisenä päivänä. Heille biljardi on yksi toimintamuoto monen muun aktiviteetin joukossa, mutta ohjaajien mukaan tärkeä sellainen. Lohjan Etevan toimintakeskus saapui paikalle kaikkien pelaajien pukeutuessa hienoilla sinisillä pelipaidoilla, joka näytti antavan ryhmälle vielä lisää tsemppiä joukkueen pelaajien ja ohjaajien kannustaessa toisiaan. Helsingin Vallilan työ- ja valmennuskeskus oli lähes kymmenen pelaajan voimin mukana ja enemmänkin olisi ollut halukkuutta mutta osallistujat ovat valikoituneet koko vuoden kestävän sisäisen ”karsintakilpailun” perusteella. Vallilassa biljardi on erittäin suosittua ja monessa muussakin paikassa laji on otettu tärkeäksi toimintamuodoksi joka kehittää niin yksilöllisiä taitoja kuin yhteisöllisyyttä.

SM kilpailun taso on parantunut vuosi vuodelta ja sekin jo vahvistaa käsityksen biljardin mielenkiinnosta, sillä pelitaidot eivät todellakaan kehity ellei lajia harrasta säännöllisesti. Pelikäsitys on useimmille jo itsestään selvää, eli mitä palloa kannattaa lyödä ja millä tavalla jotta jatkomahdollisuus olisi paras mahdollinen. Aikaisempina vuosina useamman pallon peräkkäinen pussitus oli todella harvojen herkkua, mutta nyt siihen pystyi jo useampi peluri. Luonnollisesti edelleen lyönneissä on ”toivotaan toivotaan” kokeiluja, mutta ne kuuluvat kisan luonteeseen.

Kuten sanottua kisa oli jälleen kerran onnistunut kokonaisuus. Suurimman kiitoksen ansaitsee kilpailun johtajana toiminut Mella Frosterus, joka paitsi hoiti kilpailun käytännön organisoinnin, oli myös valmistanut 10-vuotiskisan kunniaksi maittavan ”pienen” sadan hengen täytekakun! Kiitos Mella. Tietysti kisaa ei olisi ilman Ritz Biljardin panosta joka toimi loistavasti Pieta Poikolaisen johdolla. Samoin idean isä Riilahden toimintakeskuksen Pekka Leisti ansaitsee suuret kiitokset väsymättömästä puurtamisesta vuosittaisen kisan hyväksi. Kiitokset myös kaikille ohjaajille ja muille vapaaehtoisille tuomaritehtävien hoitamisesta. Ja vielä lopuksi Biljardihuolto Oy:lle kiitokset lahjoitetuista biljardivälineistä, jotka menivät todella tarpeeseen ja oikeaan osoitteeseen.

Kehitysvammaisten biljardin 8-pallo SM 6.2.2014 Ritz Biljardi, Helsinki

Tulokset, miehet:

1. Tomas Hietanen

2. Marlo Paumo

3. Jussi Hautamäki

3. Esa Imponen

5. Tero Lipponen

5. Jami Silander

5. Heikki Meriläinen

5. Joni Schiewek

9. Teemu Kankainen

9. Jari Nordström

9. Jouko Latvaniemi

9. Niila Suoranta

9. Jouko Tiainen

9. Jukka Pesonen

9. Niko Honkakangas

9. Veli-Pekka Pokkinen

17. Ahmet Özturk

17. Petri Heimonen

17. Tomi Miesperä

17. Tuomas Turtiainen

17. Anssi Serpola

17. Kalle Salaspuro

17. Janne Järvilehto

17. Mikko Rautiainen

17. Vesa Suvanto

17. Tero Uusivuo

17. Johannes Friman

17. Mohamed Guled

17. Kalle Ruotsalainen

17. Sampo Meri

17. Marko Moilanen

17. Jani Enkkilä

33. Jesse Karppanen

33. Kristen Sivinen

33. Ilpo Holttinen

33. Sami Helle

33. Aarno Tall

33. Ville-Pekka Eschner

33. Antero Smedberg

33. Jukka Hämäläinen

33. Jussi Ratia

33. Seppo Aitakari

33. Vili Petälä

33. Toni Alhola

33. Elvis Kanninen

33. Ilkka Sipilä

33. Jari Takkunen

49. Matias Villikka

49. Antti Pesonen

49. Joel Hyvönen

49. Mika Tonteri

49. Jonne Salin

49. Dimitri Baltzar

49. Juha Salo

49. Antti Pöyry

49. Esko Tolonen

49. Raul Bloom

 

Tulokset, naiset:

1. Niina Kaislehto

2. Eeva Elttula

3. Paula Lehto

3. Hanne Tonteri

5. Mari Linnolahti

5. Jenni Hietanen

5. Kaisa Kontturi

5. Satu Tapaninen

9. Heini Mynttinen

9. Liisa Tarkkanen

9. Sari Huru

9. Emma Liekari

13. Elma Vinberg

13. Jaana Töyry

13. Ulla Kotiranta