Urheiluakatemian päivät pidetty Turussa 6-7.5.2019

15.5.2019


Olympiakomitea järjesti Turussa toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna urheiluakatemia- ja urheiluoppilaitospäivät. SBIL:n edustajana paikalla oli Juho Nykänen.

teksti: Juho Nykänen

 

Mitä tarkoittaa Urheiluakatemia, mitä se tekee, kuka siellä tekee ja kenelle? Nämä kysymykset olivat itselläni pinnassa, kun ajoin kohti turkua. Nokka oli siis kohti Caribia hotellia ja olympiakomitean järjestämää Urheiluakatemia- ja urheiluoppilaitos päiviä.

Urheiluakatemia ja valmennusverkoston tavoite

 Varmistamme, että urheilijoilla on kansainvälisen vertailun kestävä päivittäisvalmennus ja toimintaympäristö. Lahjakkaat nuoret voivat saavuttaa oman potentiaalinsa urheilussa. Kansainvälisesti menestyviä urheilijoita ja joukkueita on enemmän. Toimimme eettisesti kestävästi. Koulutus ja siviiliuraan valmistautuminen hoidetaan vastuullisesti ja suunnitelmallisesti.”

Näiden kahden päivän aikana saimme oima annoksen siitä, minkälaisen roolin akatemia malli tarjoaa urheilijan lapsuuteen ja nuoruuteen. Miten näitä eri elementtejä kehitetään ja minkälaiset näkymät meillä on tulevaisuudessa alati kehittyvässä yhteiskunnassa huippu-urheilun kannalta.

Luennoitsijoina oli mm. Kihun ( kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus ) edustaja joka avasi seurannan merkitystä niin toimintaympäristöjen kehittämisessä kuin sen tuottamien sisältöjen osalta.

Turun seudun urheiluakatemia avasi heidän ravitsemusvalmennuksen kenttä. Mikko Rannan sisko kertoi hyvin elämän läheisesti Mikon matkaa NHL ammattilaiseksi ja Markku Jokisipilä otti kantaa huippu-urheilun arvoihin ja urheilun vs liikunnan asemaan yhteiskunnassa.

Tiistaina osallistuin lajien ja valmentajien työpajaan akatemiakentän fysiikkavalmennuksen kehittämiseen liittyvässä hankkeessa. Vaikka oma annettava tähän pajaan oli hyvin rajallinen, sai sen tiimoilta, oivaa kuvaa miten käytännön verkosto toimii, suhteessa olympiakomitean ja urheiluakatemioiden välillä.

Toivon lämpimästi, että saamme osaksi meidän nuorten urheilijoiden polkua akatemia mallin, jonka kautta biljardin piiriin saattuvat resurssit moninkertaistuvat ja edellytykset suomalaisen biljardi kentän kehittymiselle paranevat.

No mikä tämä urheiluakatemia nyt sitten on?

Suomesta löytyy urheilu lukioita ja urheilu oppilaitoksia, jossa toimii organisaatio joka valmentaa ja tukee urheilijan polkua kohti ammattilaisuutta niin urheilun kuin siviilielämän puolella.

https://www.olympiakomitea.fi/huippu-urheilu/urheiluakatemiaohjelma/

https://www.olympiakomitea.fi/huippu-urheilu/huippu-urheiluyksikko/huippu-urheiluverkosto/urheiluakatemiat-ja-oppilaitokset/

Esittelyssä Etelä-kymenlaakson urheiluakatemia

https://peda.net/kotka/urheilijakoulutus

Yllä olevien linkkien takaa löytyy vastauksia suurimpaan osaan kysymyksiä mitä itselläni heräsi. Etenkin jos lähipiirissäsi tai itse olet biljardin harrastaja, toisen asteen kynnyksellä suosittelen lämpimästi kartoittamaan tätä vaihtoehtoa.

 

teksti: Juho Nykänen