Kaisakarhut Ry – Biljardia vuodesta 2004

24.1.2018

Hätäkokous tulipalon jälkeen
Hätäkokous tulipalon jälkeen
Sali palon jäljiltä
Sali palon jäljiltä
Alhlströmin toimihenkilökerholta vuodelta 1999
Alhlströmin toimihenkilökerholta vuodelta 1999
Kuvissa 2,3,4,5 sama aika, pelattiin Karhulan valimon johtajan Jorma Saarion läksiäiskisat
Kuvissa 2,3,4,5 sama aika, pelattiin Karhulan valimon johtajan Jorma Saarion läksiäiskisat

Kuvassa 4 oikealla menehtynyt Aatos Freyborg
Kuvassa 4 oikealla menehtynyt Aatos Freyborg
Kuvassa 5 jo menehtynyt Martti Siimes
Kuvassa 5 jo menehtynyt Martti Siimes
Kuvat 6,7,8 katsomassa uusia tiloja 2005
Kuvat 6,7,8 katsomassa uusia tiloja 2005


Kuvat 9,10,11,12 uudet tilat johon muutettiin Ahlströmin toimihenkilökerholta 2003, eli kaksi vuotta oltiin entisessä bingossa kahdella pöydällä. Siellä perustettiin Kaisakarhut ry 2004
Kuvat 9,10,11,12 uudet tilat johon muutettiin Ahlströmin toimihenkilökerholta 2003, eli kaksi vuotta oltiin entisessä bingossa kahdella pöydällä. Siellä perustettiin Kaisakarhut ry 2004Kuvat 13-28 muutto Tuulikinkadulle viimeiseen paikkaan 2005
Kuvat 13-28 muutto Tuulikinkadulle viimeiseen paikkaan 2005

Kuvassa 29 kinkkukärri 2005
Kuvassa 29 kinkkukärri 2005
Kuvat 30,31,32 TBL 2009
Kuvat 30,31,32 TBL 2009
kuvassa 31 oikealla menehtynyt Martti Leiho
kuvassa 31 oikealla menehtynyt Martti Leiho

Sali ennen paloa
Sali ennen paloa
Kuvassa uutta kerhotilaa ... Seppolantie 9, 48100 Kotka on uusi osoite.
Kuvassa uutta kerhotilaa ... Seppolantie 9, 48100 Kotka on uusi osoite.
Kim Auvinen kuvassa
Kim Auvinen kuvassa


Peetu ja Aatu Arpula maalaamassa
Peetu ja Aatu Arpula maalaamassa


Ahlströmin Toimihenkilökerhosta biljardiseuraksi

Karhulan Toimihenkilökerho Ry, perinteikäs Ahlströmin tehtaiden kerho toimi vuoteen 2003 asti Karhulassa oma­kotitalossa. Tuolloin talo myytiin ja tuli eteen mietintä, miten kaisabiljarditoiminta saadaan jatkumaan. Kokoon kutsuttiin Toimihenkilökerhon aktiiveja sekä muutama muukin biljardinpeluusta kiinnostunut samanhenkinen pelaaja. Näistä 14 pelaajasta on 10 edelleen kerhon jäseninä ja osa edelleen aktiivisesti toiminnassa mukana. Näin keväällä 2004 sai alkunsa Kaisakarhut (KaKa), ja toiminta aloitettiin siirtämällä pöydät Karhulan torin viereiseen vuokratilaan.

Alkuvuodet ja toiminnan käynnistäminen

Aluksi pelattiin kahdella Toimihenkilökerhon vanhalla pöydällä ja viikkokisoja järjestettiin jäsenistölle. Toiminta oli pienimuotoista, mutta ainakin osa jäsenistöstä haaveili suurempien kilpailujen järjestämisestä sekä mahdollisuudesta edustaa Kaisakarhuja myös Suomen Biljardiliiton (SBiL) alaisissa kilpailuissa. Muutaman vuoden kuluttua alettiinkin etsimään suurempaa tilaa, johon lisäpöytien hankinta olisi mahdollista.

Keskustasta lähiöön

Sopiva tila löytyikin Hovilan kaupunginosasta ja aluksi siinä oli tilaa neljälle kaisapöydälle. Tämä mahdollisti jo RG-kisojen pelaamisenkin. Toiminnan selkiyttämiseksi ja sääntöjen vakiinnuttamiseksi Kaisakarhuista tehtiin rekisteröity yhdistys.

Kerhosta tuli muutamassa vuodessa suosittu RG- ja SM-kisojen järjestäjä. Kisoja järjestettiin vuosittain ja pelaajat löysivät hyvin tiensä tuttuun paikkaan. Mielestäni olemme aina kilpailuissa pystyneet ylläpitämään rennon ja mukavan ilmapiirin, joka saa samat pelaajat palaamaan kerhon kilpailuihin yhä uudestaan.

Muutaman remontin myötä seuran kerhotila muotoutui monipuolisemmaksi ja pöytämäärä nousi alun kahdesta jo kahdeksaan. Biljardilajejakin pystyi jo harrastamaan laajemmin, kun jo aiemmin kerholla kilpailulajiksi päässeen pyramidin lisäksi hankittiin kaksi pool-pöytää sekä snookerpöytä. Toiminta alkoi piristymään muutaman vaikeamman vuoden jälkeen ja uusia jäseniäkin saatiin monipuolisemman lajivalikoiman siivittämänä. Rahatilanne ja tulevaisuus alkoivat muutenkin näyttää lupaavilta.

Tuho ja uusi nousu

Joulukuun 8. päivä 2017 kerhoa kohtasi tähänastisista vaikeuksista suurin. Kerhon rakas kotiluola, jossa pelitilat sijaitsivat, oli tulessa. Tieto tulipalosta tuli onneksi nopeasti ja ensimmäiset jäsenet ehtivätkin pian paikalle ja mm. jäsenistön pelikepit saatiin lähes kaikki pelastettua. Monien lähes toisena kotina pitämä klubitila oli menetetty, mutta Kaisakarhujen taru ei vielä ollut ohi.

Alkujärkytyksestä selvittyämme aloimme selvittelemään vahinkojen laajuutta. Kaikki pöydät olivat kärsineet vesi­vahinkoja sammutustöistä johtuen ja lähes kaikki irtaimisto tuhoutui savun tai veden takia. Onneksi vakuutukset olivat kunnossa ja seuralla oli mahdollisuus alkaa etsimään uutta tilaa, jossa voisimme jatkaa toimintaa.

Tulevaisuus

Kerhon tulevaisuus näyttää nyt entistä paremmalta. Vakuutusyhtiö totesi pöydät käyttökelvottomiksi, mutta vakuutus­korvaus mahdollistaa toiminnan jatkumisen. Tänään 8.1.2018 eli tasan kuukausi palosta kerhon hallitus on allekirjoittanut vuokrasopimuksen uusista tiloista sekä tehnyt tilauksen kolmesta uudesta Deko-merkkisestä kaisapöydästä.

Nyt jäsenillä on kova into remontoida uusi kerhotila viihtyisäksi ja aloittaa toiminta mahdollisimman pian. Aluksi hankitaan 4 kaisapöytää sekä 2 pool-pöytää ja tulevaisuus näyttää laajennetaanko pöytävalikoimaa tästä.

Tuki

Tulipalo oli suuri järkytys seuran jäsenille, mutta saamamme tuki on ollut mykistävää. Olemme saaneet lukuisia tarjouksia erilaisista avustusmuodoista: 6.1.2018 pelattiin tukikilpailu Puhveliklubin (PVK) salilla Helsingissä ja sen tuotto ohjattiin Kaisakarhujen jälleenrakennusrahastoon! Tästä suurkiitos koko Puhveliklubille ja erityiskiitos Jarmo Tainiolle. Saimme kilpailuun Kotkasta mukaan 20 pelaajaa ja matkaan lähdettiin vuokratulla minibussilla. Tällaiset matkat lujittavat yhteishenkeä ja ovat kerhotoimintaa parhaimmillaan.

Haluamme antaa erityiskiitokset Biljardimyynti Oy:lle, Finnalist Oy:lle, Puhveliklubille ja kaikille muille tukijoille. Hieno ele oli myös Oulun RG-kilpailussa Terva-Cupissa kerätty kolehti Kaisakarhujen hyväksi.

Seuran toiminta tulevaisuudessa

Seuran jäsenistössä on monenlaisia pelaajia. Osa pelaa kilpapelejä eri lajeissa Suomen huipulla, osa käy aktiivisesti viikkokilpailuissa, osa pelaa vain omaksi ilokseen. Jotkut käyvät salilla lähes päivittäin ja joitakin näkee suunnilleen kerran vuodessa, mutta yhteinen harrastus antaa aina yhteistä puhuttavaa. Tiivis yhteishenki onkin aktiivisen kerhotoiminnan sydän.

Kerholla on tällä hetkellä 33 jäsentä, joista kymmenen on liittynyt joukkoomme viimeisen vuoden aikana. Uusien nuorten jäsenten sekä uuden pelipaikan ansiosta meillä on loistava mahdollisuus rakentaa juuri haluamamme tulevaisuus kerholle ja viihtyisät tilat rakkaan lajimme harrastamiseen.

Biljardi on hieno laji, jossa jokaisen on aina mahdollista kehittyä!

 

Teksti:                Janne Pekkola

Kuvat:                Juha Päivinen