Biljardin SM-finaalipelaajat selvillä

20.6.2013

Kari Kallio
Kari Kallio
Sami Karttunen
Sami Karttunen
Ville Pasanen
Ville Pasanen
Kari Tunturi
Kari Tunturi
Samuli Hynninen
Samuli Hynninen
Johannes Kauhanen
Johannes Kauhanen
Sami Hannula
Sami Hannula
Toni Hannula
Toni Hannula
Aki Heiskanen
Aki Heiskanen
Jani Siekkinen
Jani Siekkinen
Markus Juva
Markus Juva
Abbas Al-Marayati
Abbas Al-Marayati
Marika Poikkijoki
Marika Poikkijoki
Jenni Saimén
Jenni Saimén
Henry Grahn
Henry Grahn
Pertti Termonen
Pertti Termonen
Alex Renard
Alex Renard
Jesse KIvelä
Jesse KIvelä
Marko Rautiainen
Marko Rautiainen
Petri Pohjola
Petri Pohjola
Markku Koponen
Markku Koponen
Tuomas Komi
Tuomas Komi
Esa Oikarinen
Esa Oikarinen
Kimmo Lång
Kimmo Lång
Mika Karhu
Mika Karhu
Robin Hull
Robin Hull

SM-finalistit kaikissa lajeissa ja sarjoissa ovat nyt selvillä. Viimeisinä pelatut alkukilpailut pyramidin ja poolin naisten osalta on saatu päätökseen joten pelaajat voivat valmistautua finaalikoitoksiin.

Helsingin Kulttuuritalon SM-finaaleissa nähdään varmasti mielenkiintoisia otteluita, sillä mukana ovat tämän hetken Suomen parhaat pelaajat kaikissa lajeissa ja sarjoissa.

Tervetuloa katsomaan Suomen parasta biljardia lauantaina 25.5.2013 Helsingin Kulttuuritalolle. Kilpailusivusto.

SM-finaaliennakko

Kaisan semifinaalien pelaajanelikko on kokenutta kaartia, joista kenellä tahansa on mahdollisuus voittaa kirkkain mitali. Ennakkoon ehkä Rovaniemen Biljardikerhon Kari Kallion voi nostaa koko kauden tuloksien valossa ykkösehdokkaaksi. Jo kolmekymmentä vuotta huipulla pelannut Kallio saa toisessa semifinaalissa vastaansa Billiard Club of Lappeenrannan Sami Karttusen, joka viime vuodet on pelannut pääsääntöisesti poolin mestaruussarjaa, mutta aiemmin ollut kaisassa ja snookerissa maan kärkikaartia. Karttunen otti SM alkukilpailussa voiton Kalliosta, mutta sillä ei kylläkään ole enää merkitystä finaalipäivänä.

Aamun ensimmäisessä kaisan semifinaalissa kohtaavat Helsingin Ritz Clubin Ville Pasanen ja Oulun Biljardikerhon Kari Tunturi. Pasasella on useilta aikaisemmilta vuosilta kokemusta SM-finaaliotteluista, mutta Tunturi on näissä ympyröissä vielä untuvikko vaikka muuten kokemusta riittääkin. Tämän parin kohtaamisessa ratkaisu saattaa piillä henkisellä puolella, molemmilla kyllä taitoa riittää.

Kolmen vallin karassa nähdään turkulaisfinaali, se on selvää jo pelkästään sen takia, että kaikki finaalipäivällä pelaavat ovat saman seuran Turun Karoliina Klubi -79 pelaajia. Ensimmäisessä semifinaalissa vastakkain asettuvat nuori Samuli Hynninen ja kokeneempi Sami Hannula.

Toisessa parissa ovat ennakkoon ajateltuna karan kärkipelaajat Johannes Kauhanen ja Toni Hannula. Molemmat pelaajat ovat olleet aikaisemminkin finaalipäivillä. Toni Hannulalla SM-pronssia viime vuodelta ja Kauhasella on taskussaan SM-kultaa vuodelta 2011. Myös Sami Hannulalla on aikaisempi SM-pronssimitali vuodelta 2010.

Poolbiljardin pelimuotona on 9-pallo ja lajin sarjoina pelataan yleinen sarja, naiset, seniorit MN60 ja juniorit PT18 sarjat. Yleisessä sarjassa pelataan semifinaalit ja finaali, muissa sarjoissa vain finaaliottelut.

Yleisen sarjan semifinalistit ovat kaikki, luonnollisesti, kotimaan poolin mestaruussarjan kärkipelaajia. Tampereen Galaxie Unitedin Aki Heiskanen on Suomen menestynein poolpelaaja, jolla on urallaan yhteensä noin 50 SM mitalia aina -90 luvun puolivälistä alkaen. Tälläkin kaudella Heiskanen oli kaikissa kolmessa pelimuodossa SM mitaleilla; straight poolin kultaa, 10-pallossa hopeaa ja 8-pallossa pronssia ja nyt 9-pallossa vähintään pronssia. Aivan mahtava sarja nopeasta pelityylistään ”The Rabbit” lisänimen saaneelta Heiskaselta.

Heiskasen semifinaalivastustajalta Jani Siekkiseltä (Baribal Billiard Club, Helsinki) vielä puuttuu kirkkain mitali, mutta viime keväänä saavutettu 8-pallon SM pronssi on nyt mahdollista kirkastua, mutta se vaatii täydellistä onnistumista. Siekkinen on panostanut pari viime vuotta ahkerasti poolin Euro-Tour kilpailuihin.

Toinen 9-pallon yleisensarjan semifinaalipari muodostuu Tyrvään Biljardiklubin Abbas Al-Marayatista ja Helsingin Ritz-Clubin Markus Juvasta. Al-Marayatin kulunut kausi on ollut myös hyvä, siitä osoituksena 10-pallon SM kulta ja straight poolin hopeamitali. Al-Marayati on ollut kauden aikana erittäin tasainen suorittaja ollen tällä hetkellä poolin rankinglistan kakkosena. Viime vuonna hän saavutti ysin SM kisassa pronssia. Nähtäväksi jää saako kokenut Juva omalla pelityylillään Al-Marayatin raiteiltaan. Juva on pelannut vuosia kotimaan poolin kärjessä ja kilpaillut aikaisemmin myös aktiivisesti ulkomailla.

Naisten finaalissa ei ole kuin yksi suosikki, sillä Marika Poikkijoki (Rollin Pool Players, Helsinki) on hallinnut viime vuodet kotimaan naisten sarjoja suvereenisesti. Poikkijoella on taskussaan kevään EM kilpailuista kaksi hopeamitalia, jotka ovat varmasti vain lisänneet itseluottamusta omaan pelaamiseen. Poikkijoki näytti myös SM alkukilpailussa kaapin paikan voittamalla siinä kaikki ottelunsa puhtaalla, eli vastustajat eivät saaneet niissä erääkään. Menneiden vuosien kärkipelaaja ja useita SM mitaleita saavuttanut Jenni Saimén saa tehdä todellisen uroteon kukistaakseen suosikin, mutta toki ottelua ei ole vielä pelattu.

Senioreiden MN60 ottelussa ovat vastakkain viime vuoden kyseisen sarjan voittaja Pertti Termonen (Jam Pool, Vantaa) sekä liiton entinen puheenjohtaja Henry Grahn (Helsingin Suomalainen Klubi). Senioreiden ottelu on etukäteen ajateltuna tasainen, tosin Grahn voitti alkukilpailun ensimmäisellä kierroksella Termosen. Ottelu pelataan 7 voittoon, joten ratkaisu lienee siinä kumpi pystyy pitämään tasonsa paremmin läpi ottelun.

Junioreiden osalta nokialainen nuori Alex Renard (Galaxie United) on noussut parin vuoden aikana nuorisotalokisoista kotimaan junioreiden parhaimmistoon ja saa vastaansa kovan vastuksen, sillä Pirkanmaan Pool Academyn Jesse Kivelä on ehtinyt jo voittaa useita Suomen mestaruuksia. Kivelä on voittanut tällä kaudella 14:1, 8-pallon ja 10-pallon mestaruudet, viime kaudella 14:1 ja 8-pallon mestaruudet, joten nähtäväksi jää ottaako Kivelä kauden kaikki tittelit itselleen.

Pyramidin pelimuotona on Nevskaja. Semifinalistipelaajat ovat erittäin kokeneita eikä etukäteen ole helppoa sanoa kuka heistä vie mestaruuden nimiinsä. Kotimaan pyramidia on kyllä hallinnut Hyvinkään Biljardikerhon Petri Pohjola ja hän antoi myös oivan varoituksen kunnostaan tehden alkukilpailussa kaksi täyttä 8 pallon sarjaa, joista toisen suoraan aloituksesta. Pohjola on kokenut kisakävijä myös kansainvälisesti ja häntä on varmasti Kulttuuritalolla vaikea voittaa, mutta semifinaalivastustaja Marko Rautiainen (Players Jyväskylä) tehnee ottelusta tasaisen. Rautiainen on myös kokenut ja menestynyt sekä pelannut tiukkoja kamppailuja, joten tässä parissa tullaan näkemään paitsi tarkkaa myös rohkeaa ja taitavaa pelaamista.

Markku Koponen (Helsingin Suomalainen Klubi) on todellinen biljardin ”Grand Old Man”, vaikka ikää vasta juuri rapiat viisikymppiä. Junioreiden SM kultaa jo vuonna 1978 voittanut Koponen on urallaan saavuttanut paljon, mutta voittamisen tahto ei ole vieläkään laantunut. Siitä todisteena viime vuoden tuplamestaruus SM-finaaleissa karassa ja pyramidissa. Koposella on todella mahtava keskittymisen taito omaan tekemiseensä, joten vastustajana oleva nuorempi Espoon Biljardikerhon Tuomas Komi saa tehdä täyden päivätyön Koposen kaataakseen.

Snookerissa ei ole kuin yksi suosikki ja se on ilman muuta ex-ammattilainen Robin Hull (Karoliina Klubi -79, Turku). Hull on taas parin vuoden hiljaiselon jälkeen ollut elementissään ja pelipöydän ääreen asettuessaan Suomesta ei hänen kukistajaansa ole löytynyt. SM alkukilpailun Hull vei näytöstyyliin voittaen kaikki kolme otteluaan puhtaasti jättäen vastustajat nollille. Hullilla on myös kauden aikana tehtynä kaksi kertaa maksimibreikki 147 pistettä, toivottavasti Kulttuuritalolla saamme nähdä kolmannen. Hullin semifinaalivastustajana puolen päivän aikaan on Helsingin Cabin Street Snookerin Mika Karhu, joka ei huono pelaaja ole hänkään, mutta paljon saa tapahtua, jotta Karhun tie kulkee finaaliin.

Aamun ensimmäisessä parissa snookeria pelaavat Esa Oikarinen (Jyväskylän Biljardiseura) ja pitkän linjan snookeristi ja moninkertainen SM mitalisti Kimmo Lång (Karoliina Klubi -79, Turku). Molemmat pelaajat olivat viime vuonna SM-finaalitapahtumassa Jyväskylässä, Oikarisella sieltä pronssia ja Långilla kultaa.

Tervetuloa seuraamaan Suomen parasta biljardia Helsingin Kulttuuritalolle lauantaina 25.5.2013 klo 9.30 – 18.00.

Kilpailusivusto

Biljardin SM-finaalit Helsingin Kulttuuritalo lauantaina 25.5.2013
Kilpailun aikataulu klo 9:30 – 18:00 (klo 19:00 alkaen SBiL 40-vuotisjuhlat samassa paikassa)

Kaisa (paras kolmesta erästä / 60 pistettä)
klo 9.30 semifinaali 1 Kari Tunturi (OBK) - Ville Pasanen (Ritz)
klo 12.00 semifinaali 2 Kari Kallio (RBK) - Sami Karttunen (BCL)
klo 15.00 finaali

Kara (semifinaalit 25 pisteeseen, finaali 30 pisteeseen)
klo 9.30 semifinaali 1 Samuli Hynninen (KK-79) - Sami Hannula (KK-79)
klo 12.00 semifinaali 2 Johannes Kauhanen (KK-79) - Toni Hannula (KK-79)
klo 15.00 finaali

Pool 9-pallo (yleinen sarja 9 voittoon, muut 7 voittoon)
klo 9.30 yleinen semifinaali 1 Aki Heiskanen (GU) – Jani Siekkinen (Bari)
klo 9.30 yleinen semifinaali 2 Abbas Al-Marayati (TyBi) – Markus Juva (Ritz)
klo 12.00 PT18 finaali Alex Renard (GU) – Jesse Kivelä (PmPA)
klo 12.00 MN60 finaali Pertti Termonen (JamP) – Henry Grahn (HSK)
klo 15.00 naiset finaali Marika Poikkijoki (Rolli) - Jenni Saimén (Ritz)
klo 15.00 yleinen finaali

Pyramidi (5 voittoerään)
klo 9.30 semifinaali 1 Petri Pohjola (HyvBK) - Marko Rautiainen (Play)
klo 12.00 semifinaali 2 Markku Koponen (HSK) - Tuomas Komi (EBK)
klo 15.00 finaali

Snooker (semifinaalit paras 7, finaali paras 9)
klo 9.30 semifinaali 1 Esa Oikarinen (JBS) - Kimmo Lång (KK-79)
klo 12.00 semifinaali 2 Robin Hull (KK-79) - Mika Karhu (CSS)
klo 15.00 finaali

Aikataulumuutokset mahdollisia. Helsingin Kulttuuritalo, Sturenkatu 4, 00510 Helsinki www.kulttuuritalo.fi
Sisäänpääsy kilpailuun 10 € ovelta tai etukäteen SBiL:n toimistolta.

SBiL:n 40-vuotisjuhla Helsingin Kulttuuritalo klo19-24 vain kutsuvieraille ja erillisen illalliskortin lunastaneille. Tervetuloa seuraamaan Suomen parasta biljardia!