Kehitysvammaisten 8-pallon SM kisassa uusi mestari Joonas Harklin

3.2.2016

Suomen mestarit Hanne Tonteri ja Joonas Harklin
Suomen mestarit Hanne Tonteri ja Joonas Harklin
Naismitalistit
Naismitalistit
Miesmitalistit
Miesmitalistit
Miesten finalistit Kalle Salaspuro ja Joonas Harklin
Miesten finalistit Kalle Salaspuro ja Joonas Harklin
Naisten finalistit Hanne Tonteri ja Niina Kaislehto
Naisten finalistit Hanne Tonteri ja Niina Kaislehto
Kilpailukansliassa oli ruuhkaa
Kilpailukansliassa oli ruuhkaa
Biljardihuolto Oy sponsoroi 20 kpl keppejä ja keppipusseja jotka arvottiin kaikkien pelaajien kesken
Biljardihuolto Oy sponsoroi 20 kpl keppejä ja keppipusseja jotka arvottiin kaikkien pelaajien kesken
Tomas Hietanen
Tomas Hietanen
Jussi Hautamäki
Jussi Hautamäki


Ensimmäistä kertaa mukana ollut Joonas Harklin otti yllätysvoiton 61 pelaajan joukosta. Naisten mestaruuden uusi Hanne Tonteri.

Biljardivuoden ykköstapahtuma, kehitysvammaisten 8-pallon SM kilpailu oli jälleen tunteita tulvillaan. Kaikki 61 mies- ja 19 naispelaajaa sekä lukuisat ohjaajat ja paikalle tulleet kannattajat loivat loistavan tunnelman tapahtumalle. Helsingin Ritz Biljardin ilmapiiri oli täynnä iloista sorinaa, pulinaa ja hyörinää mutta samalla ilmassa tuntui sähköä ja jännitystä pelivuorossa olevien pelaajien pelatessa ja huilivuorossa olevien kannustaessa tai muuten vain ihmisten sinkoillessa eri puolilla salia. Puheensorina olikin välillä aika lailla tiivistä ja hyvä niin, siitä tiesi läsnä olevien paneutumisesta täysillä tapahtumaan ja muutenkin koko ajan oli aistittavissa kaikkien nauttivan tilanteesta.

Pelaajat kävivät otteluissaan koko tunneskaalan läpi ja jokaisesta lyönnistä osattiin ottaa irti niin oman kuin vastustajan onnistumisen ilo tai suru. Vaikka tappiokin vähän kirpaisi, niin vastoinkäymisiä ei jääty sen pidempään surkuttelemaan. Tulospalvelun kautta vain käytiin tarkistamassa oma sijoitus ja oli lopputulos mikä hyvänsä, siihen ja omaan peliin oltiin lopulta tyytyväisiä. Myös ohjaajat näyttivät ottavan otteluista kaiken irti, niin intensiivistä mukana eläytyminen ja omien ”psyykkaus” oli. Aivan loistava kisatunnelma kerta kaikkiaan.

Naisten osalta edellisen vuoden finalistit tapasivat jälleen. Lopputulos ei ollut vuoden aikana muuttunut, sillä Hanne Tonteri kukisti jälleen finaalissa Niina Kaislehdon. Tonterille nyt siis toinen kultamitali peräkkäin, kun Kaislehdolla on aikaisemmilta vuosilta kolme SM kultaa. Kaislehto on SM kisojen menestynein naispelaaja ollen aina mitaleilla naisten sarjan perustamisesta, eli vuodesta 2009 alkaen. SM pronssit saivat tällä kertaa Tuija Limsakul ja Julia Fronzen. Kaikki neljä parasta naispelaajaa pelasivat hyvällä tasolla otteluidenkin ollessa varsin tasaisia.

Miesten sarjassa sen sijaan saatiin uusi mestari. Aikaisemmilta vuosilta jo 10 SM kultaa voittanut Tomas Hietanen sai tunnustaa lopulta mestaruuteen saakka pelanneen Joonas Harklinin paremmakseen semifinaalissa. Harklin teki hienoja pussituksia ja piti koko ottelun ajan Hietasen pihdeissään. Hietasella oli normaalista poiketen hieman epätarkkoja lyöntejä ja tämä johdatti yllättäjä Harklinin finaaliin. Toisaalta myös Harklin pelasi varmaa peliä ja todella ansaitsi voittonsa. Hietaselle kuitenkin jälleen mitali kaulaan.

Finaalissa Harklin sai vastaansa taitotasoaan huimasti nostaneen Kalle Salaspuron, joka kukisti semifinaalissa jännittävässä ottelussa Mikko Rautiaisen. Rautiainen oli itsekin yllättynyt tämänkertaisesta hyvästä panoksestaan viime vuoden sijoituksen jäädessä sijalle 33. Nyt siis parannusta tuloslistalla peräti kolmekymmentä pykälää. Salaspuro otti finaalissa 1-0 johdon tehden hienosti oman ryhmän viimeisen pallon todella ohuen ohuella leikkuulla kulmaan ja perään pahasta paikasta pussituksen kasi keskelle. Harklin pääsi kuitenkin lämpenemään ja otti seuraavat kaksi erää nimiinsä tarkalla pelillä voittaen ensimmäisen Suomen mestaruutensa. Salaspurolle uran toinen hopea, edellisen saamisesta onkin aikaa peräti kymmenen vuotta.

Kiitos kaikille pelaajille upean tunnelman luomisesta, samoin ohjaajille tuomaripanoksestanne sekä kannattajille raikuvista aplodeista ja hienoista kannustuskylteistä. Kiitos myös Ritz Biljardille loistavista peliolosuhteista, Mella Frosterukselle ammattimaisesta kilpailun johtamisesta sekä Biljardihuolto Oy:lle pelaajille sponsoroiduista pelikepeistä ja keppipusseista.

Tulokset naiset:

1. Hanne Tonteri

2. Niina Kaislehto

3. Tuija Limsakul

3. Julia Fonsen

5. Päivi Meriläinen

5. Paula Lehto

5. Satu Tapaninen

5. Marjo Köykkä

9. Marjo Rasinkangas

9. Maarit Petälä

9. Liisa Tarkkanen

9. Paula Niemelä

13. Mari Pekkarinen

13. Sanna Riikonen

13. Ulla Kotiranta

13. Sari Huru

17. Eeva Elttula

17. Hanna Reinikainen

17. Jaana Töyry

 

Tulokset miehet:

1. Joonas Harklin

2. Kalle Salaspuro

3. Mikko Rautiainen

3. Tomas Hietanen

5. Lari Mäkelä

5. Jukka Pesonen

5. Jussi Hautamäki

5. Hannu Keckman

9. Heikki Meriläinen

9. Mauri Karhu

9. Vili Petälä

9. Mohamed Sheik

9. Johannes Friman

9. Marlo Paumo

9. Mikko Almark

9. Niko Hartikainen

17. Kalle Ruotsalainen

17. Pekka Hyttinen

17. Tomi Kohomäki

17. Joni Väänänen

17. Jani Nykänen

17. Jouko Latvaniemi

17. Jani Ahonen

17. Niila Suoranta

17. Jari Nordström

17. Esko Tolonen

17. Arto Serkelä

17. Jere Nieminen

17. Marcus Sundberg

17. Ville Riitaoja

17. Jere Lyytinen

17. Mika Tonteri

33. Matti Vaaralahti

33. Aarno Tall

33. Petri Heimonen

33. Matias Villikka

33. Mika Mäkitalo

33. Abdi Hasan

33. Juhani Vuorensola

33. Dimitri Balzar

33. Ville-Pekka Eschner

33. Sami Helle

33. Kim Syrjäläinen

33. Veli-Pekka Pokkinen

33. Juha-Pekka Laine

33. Markus Koskinen

33. Henri Kouhia

33. Jussi Kuosa

49. Ilpo Holttinen

49. Jonne Salin

49. Aleksi Timonen

49. Timo Jäppinen

49. Kari Aalto

49. Tuomas Oikarinen

49. Jesse Karppanen

49. Teemu Kankainen

49. Sami Jantunen

49. Mats Welin

49. Niko Honkakangas

49. Mika Nieminen

49. Kari Halme