Kehitysvammaisten Päijät-Hämeen mestaruusturnaus

15.6.2015

Osallistujat kiittivät palkinnoista hienolla julisteella. Kuva: Esa Lukkarinen
Osallistujat kiittivät palkinnoista hienolla julisteella. Kuva: Esa Lukkarinen
Pelaamassa hopeaa saanut Heikki Meriläinen. Sivusta seuraa keppi kädessä kultamies Ville Riitaoja. Kuva: Esa Lukkarinen
Pelaamassa hopeaa saanut Heikki Meriläinen. Sivusta seuraa keppi kädessä kultamies Ville Riitaoja. Kuva: Esa Lukkarinen
Naisten hopeamitalisti Paula Niemelä(pelaamassa) ja Päivi Meriläinen Päijät-Hämeen Mestari 2015. Kuva: Esa Lukkarinen
Naisten hopeamitalisti Paula Niemelä(pelaamassa) ja Päivi Meriläinen Päijät-Hämeen Mestari 2015. Kuva: Esa Lukkarinen
Vasemmalta Jouko Latvaniemi ja Mika Mäkitalo hopeaa, kultamies Ville Riitaoja ja hopea Heikki Meriläinen. Kuva: Esa Lukkarinen
Vasemmalta Jouko Latvaniemi ja Mika Mäkitalo hopeaa, kultamies Ville Riitaoja ja hopea Heikki Meriläinen. Kuva: Esa Lukkarinen
Naisten mitalistit vasemmalta. Asennepalkinto Noora Mäkelä, pronssi Sanna Riikonen sekä Sanna Koskimaa, hopeaa Paula Niemelä ja kultaa Päivi Meriläinen. Kuvasta puuttuu pronssimitalisti Eeva Elttula. Kuva: Esa Lukkarinen
Naisten mitalistit vasemmalta. Asennepalkinto Noora Mäkelä, pronssi Sanna Riikonen sekä Sanna Koskimaa, hopeaa Paula Niemelä ja kultaa Päivi Meriläinen. Kuvasta puuttuu pronssimitalisti Eeva Elttula. Kuva: Esa Lukkarinen

Kehitysvammaisten Päijät-Hämeen biljardin mestaruusturnaus pelattiin 9.6.2015 Lahden City-Poolissa

Turnauksen alkuottelut

Päijät-Hämeen biljardin poolin 8-pallon mestaruudesta käytiin hyvähenkinen turnaus jossa jokainen sai pelattavakseen ainakin 3-4 peliä vastustajiaan vastaan. Pelaajia oli ilmoittautunut yhteensä 30 joista miehiä 22 ja naisia 8. Vain muutama ei lopulta kyennyt osallistumaan peleihin, liekö tullut heille viime hetken jännityksestä vatsanpuruja!? Pelaajia oli ympäri Päijät-Hämettä. Osallistuja määrä osoittautui juuri sopivaksi neljän tunnin mittaiseen mestaruus turnaukseen.

Alkukarsinnoissa ilmeni että pelaajia oli monentasoista. Upeaa tässä oli se, että vain muutaman kerran biljardia pelanneetkin uskaltautui lähteä mukaan tällaiseen turnaukseen eivätkä he ottaneet pahasta, vaikka hävisivätkin kokeneemmille vastustajilleen. Hienointa oli nähdä miten jotkut ”kasvoivat” pelien edetessä ja pelitaso parantui huomattavasti muutamien lyöntivuorojen ja pelien jälkeen! Moni osasi ottaa huumorilla pelit tietäen sen, etteivät nyt juuri olleet tasoltaan enemmän harrastaneisiin verrattuna.

Alkupeleissä jokainen pelasi samaa vastustajaa vastaan 2. voiton pelejä jonka myöten pelaajat erottautuivat pikkuhiljaa kohti paremmuusjärjestystä. Toisten kannustaminen ja zemppaaminen pelien aikana joskus äänekkäästikin, oli tekijä, joka suuresti erottautui muihin biljarditurnauksiin verrattuna. Pelien tuoksina oli hektistä mutta pelaajat olivat kauttaaltaan hyväntuulisia ja iloisia.

Semifinaalit

Semifinaaleissa pelaajat olivat taitotasoltaan jo todella hyviä. Pelit oli tasaisia ja kuka tahansa saattoi selvitä mitalipeleihin. Joidenkin pelitaito olisi ollut pienellä maltillisuudella mestaruuden tasoista ja hätäily tuotti monelle pelien loppumista semifinaali vaiheeseen. Kaikki 5 parasta olisi jokainen voinut olla potentiaalinen Päijät-Hämeen mestari niin miehissä kuin naisissakin.

 Dramaattisin hetki koettiin semifinaaleissa kun Jouko Latvaniemi pussitti 8-palloa kulmaan ja pallo jäi ikään kuin keikkumaan pussinsuulle. Pelkkä hyttysen ohilento olisi voinut pallon pudottaa mutta Heikki Meriläinen sai poimia hedelmät talteen ja sai lyödä 8-pallon kulmaan pudottaen Joken mestaruus pronssille.

Kultaottelut naiset

Lopulta kullasta pääsi ottelemaan naisista Orimattilan Paula Niemelä, kuka voitti helmikuussa 2015 pelattavissa kehitysvammaisten SM-kilpailuissa pronssi sekä toisena Orimattilan Päivi Meriläinen. Kumpaisenkin taktiikkana peleihin oli alun perin rento asenne ilman voittamispakkoa joka taisi tällä kertaa osoittautua taktiikkana onnistuneeksi koska kumpainenkin mestaruudesta ottelemaan pääsivät.

Mestaruuspeli oli kahdesta voitosta ja naiset pelasivat äärimmäisen tiukkoja otteluita voittaen kumpainenkin yhden pelin. Paula oli aluksi niskan päällä mutta Päivi napsi palloja tappavan tehokkaasti pussiin kirien Paulan johtoasemaa kunnes kentälle pelattavaksi jäi kummallekin ainoastaan 8-pallo. Päivin loppuun saama ”draivi” oli sen verran hurja että lopulta hän maalasi 8-pallon kulmaan ja riemun huuto täytti Lahden City-pool biljardisalin niin että kaikki pallot pöydillä heiluivat volyymen toleranssista! Tiukempi ei olisi mestaruus mittelö voinut enää olla ja naisten pelit oli upean jännittävä aivan ratkaisun loppuhetkille saakka.

Kultaottelut miehet

Miesten mestaruudesta mittelivät Ville Riitaoja ja Heikki Meriläinen. Miestenkin mestaruus oli kahdesta voitosta. Ensimmäinen peli meni myös niin, että 8-pallo jäi ainoastaan kentälle. Heikki yritti pitkää lyöntiä kasia kulmaan mutta epäonnistui hiuksenhienosti jättäen Villelle kasin kuin Manulle illallisen. Jäätävän tarkka Ville ei jättänyt tilaisuutta käyttämättä vaan sijoitti takuuvarmasti kasin kulmaan ja ensimmäinen peli Villelle!

Toisessa pelissä oli finalisteilla jo puristusta ja hermostuneisuutta pelissä. Alun kangertelun jälkeen alkoi Ville kuitenkin putsata pöytää palloistaan kunnes jäi kasi pelattavaksi. Toisesta päästä kasista Ville ilmoitti kuiskaten itsevarmasti kuin James Bond, ” kasi yläkulmaan” ja pitkä upea ylikulmalyönti osoittautui mestari suoritukseksi ja Päijät-Hämeen mestaruudesta Ville pääsikin juhlimaan salin skriinin alla joka näkyi ties kuinka monelle suorana netistäkin. Kultaa taituri Villelle!

Mitalien jako ja asennepalkinnot

Pokaalit ja mitalit oli sponsoroinut Suomen Biljardiliitto, pelaajien, allekirjoittaneen ja turnauksen järjestäjän Orimattilan toimintakeskuksen mittaamattoman suuret kiitokset Biljardiliitolle tästä!

Mitalit ja pokaalit jakoi turnauksen järjestävän tahon, Orimattilan toimintakeskuksen esimies Enni Ruuth, ohjaaja Esa Lukkarinen ja Anu Latvaniemi.

 Ensimmäisinä jaettiin huikeiden aplodien saattamana upea asennepelaaja pokaali Vääksyn Noora Mäkelälle. Noora pokkasi ylpeänä palkinnon joka lienee ainut laatuaan biljardikisoissa ylipäätään. Naisten mitalistit olivat Päivin ja Paulan lisäksi pronssia saaneet Eeva Elttula ja Sanna Riikonen. Palkintojen jaossa tuli kömmähdys hämärässä tulkitun lopputulosliuskan kanssa ja viidenneksi sijoittunut Sanna Koskimaa sai pronssia joskin varsin ansaitustikin, mutta tämän johdosta ei Eeva Elttula saanut pokalia eikä mitaliaan. Teemme parhaamme tämän virheemme korjaamiseksi ja onneksi Eeva toimintakeskuksestamme ja voimme vääryyden hänen kohdallaan paikata.

Miehissä biljardiliiton upean asenne pokaalin pokkasi Jouko Latvaniemi ja samalla myös itselleen mestaruus pronssia. Toisen pronssisen pokaalin ja mitalin kaulaansa ansaitsi upeasti Mika Välitalo.

Satu Köngäs Lahden City-poolista veti kisat takuuvarmalla ammattitaidolla läpi ja kahdeksi sovittu päättymisaika oli sekunnilleen ajoitettu kohdalleen! Suuret kiitokset myös Satulle ja hänen miehelleen kisojen järjestymisen onnistumiseksi.

Uusia lajiharrastajia

Tunnelma kisoissa oli kaikkinaisesti upea ja päätös uudesta Päijät-Hämeen mestaruusmittelöstä oli ensivuodeksi paikanpäällä jo helppo tehdä. Seuraavaa talven Suomen mestaruutta odottaa Päijät-Hämeen alueella nyt uusiakin lajiin hurahtaneita mestaruus kandinaatteja ja harjoittelumäärä varmasti tulee lisääntymään konkareillekin tämän turnauksen kokemuksen myötä runsaasti. Joten vapiskaa muut kaupungit ja kunnat!! Päijät-Hämeestä tulee rautainen ”bilisjengi” ensivuoden Suomenmestaruutta tavoittelemaan!

Orimattilan toimintakeskus toivottaa kaikille Suomen biljardiliitolle ja kaikille lajiharrastajille hauskaa kesää!

Terveisin:

Esa Lukkarinen Orimattilan toimintakeskus Peruspalvelukeskus Aava- Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymä

Pool-biljardin: 8-pallon kehitysvammaisten Päijät-Hämeen mestaruuskilpailun lopputulokset:

Pelipaikkana City-pool Lahti

Lopputulokset:

Naiset:

1. Päivi Meriläinen

2. Paula Niemelä

3. Eeva Elttula, Sanna Riikonen

5-7. Sanna Koskimaa, Lotta Sellgren ja Anu Helttunen

Miehet:

1. Ville Riitaoja

2. Heikki Meriläinen

3. Jouko Latvaniemi ja Mika Välitalo

5.  Jussi Kuosa ja Jere Seppä

7.  Ville Vappula ja Tomi Valtoaho

9.  Heikki Oksanen, Jyri Pelkonen, Asko Syrjälä ja Pekka Hyttinen

13. Pasi Nurminen, Risto Tuhkanen, Kimmo Väisänen ja Aleksi Ikola

17. Lari Mäkelä, Juha-Pekka Laine, Veikka Sellgren ja Kim Kivelä