SBiL organisaatio tutuksi- Jussi Turtiainen

26.1.2024

Biljardiliiton organisaation toiminnassa on useita henkilöitä, jotka ovat olleet SBiL:n organisaatiossa mukana jo vuosia, mutta ovat mahdollisesti enimmäkseen tuttuja kunkin henkilön oman lajin tai seuran / pelipaikan parissa. Yleensä liiton organisaatiossa olevilla on kuitenkin jo vuosien kokemus myös biljardista yleensä. Alla olevien kysymysten kautta esitellään liiton hallituksen jäseniä sekä lajipäälliköitä. 

 

1.     Kuka olet ja mistä tulet, siis asuinpaikkasi ja kotiseurasi?

Jussi Turtiainen. Asun Kangasalla ja edustan Tampereen Ammattiklubia (TAK)

2.     Mikä on toimenkuvasi biljardiliitossa ja miten päädyit mukaan liiton toimintaan? Ja mitä haluaisit saada toteutettua / kehitettyä liiton toiminnassa?

SBiLin hallitukseen päädyin kaisan lajipäällikön (Asikaisen Petrin) houkuttelemana. Olen vasta tutustumassa liiton toimintaan. (hallituksen jäsen vuodesta 2024 alkaen)

Olen ollut (ja olen edelleen) Suomen keilailuliitossa erilaisissa valmennustehtävissä reilut 10 vuotta. Sinä aikana on jokseenkin nollasta luotu valmennusjärjestelmä, josta on saatu kiitosta ja sitä kautta taloudellista tukeakin Olympiakomitealta.

Ehkä jotain biljardin valmennusjärjestelmään liittyvää kehitystä olisi kiva olla mukana rakentamassa. Biljardissa ei onneksi olla samassa pisteessä kuin keilailussa oltiin 2010-luvun alussa eli ei ollut mitään varsinaista valmennustoimintaa. Arvokisoihin valittiin jengit, mutta varsinaista kisojen ulkopuolista säännöllistä toimintaa ei ollut. Kisoissa kyllä valmentajien ja pelaajien yhteistyö oli enimmäkseen onnistunutta.

Valitettavasti biljardissakin taitaa olla sama ongelma kuin keilailussa eli osa kokeneemmista, jo jollain lailla kotimaassa ja maailmallakin menestyneistä pelaajista, eivät mielestään tarvitse mitään valmennuksellista apua eivätkä halua osallistua mihinkään liiton toimintaan. Kuitenkin he odottavat liitolta tukea ilman mitään velvoitteita. Onneksi tulevaisuuden tähtiin eli nuorisoon voi vielä vaikuttaa ja he ovat pääasiassa kiinnostuneita ja motivoituneita saamaan apua.

3. Mikä on urheilun järjestötoiminnassa (liitto, oma seura) parasta, entä haastavinta?

Kokemus varsinaisesta järjestötoiminnasta on aika vähäistä. Kärsimättömyyteni on ollut ja tulee varmaankin olemaan se haaste myös tulevaisuudessa. En jaksa jaaritella tyhjänpäiväisiä erilaisissa kokouksissa. Yhden SBiLin hallituksen kokouksen perusteella hommat hoituivat ihan sutjakkaasti, vaikka asiaa olikin huomattavan paljon.

4. Miten / minkä takia biljardi on valikoitunut lajiksesi, ja onko sinulla myös muita harrastuksia?
Taitolajit ovat aina kiehtoneet. Pelasin kaisaa ja snookeria n. 10 vuotta 80- ja 90 -luvuilla. Sen jälkeen panostin keilailuun tosissaan parikymmentä vuotta ja nyt olen taas viitisen vuotta pussitellut palloja. Lähinnä kaisaa. Lisäksi olen pelannut golfia jonkin verran.

5. Onko jotain mitä haluaisit muuttaa / kehittää suomalaisessa urheilukulttuurissa / biljardissa, miksi?

Enemmän yhteen hiileen puhaltamista. Pelaajien olisi hyvä ymmärtää, että liitto yrittää tehdä jokseenkin kaikkensa, että pelaajilla olisi mahdollisuus harjoittaa ammattiaan tai ainakin panostaa lajiin niin, että menestyminen olisi mahdollista. Liitto ei varmasti yritä laittaa kapuloita rattaisiin, kuten joidenkin urheilijoiden asenteesta voisi päätellä. Lajista riippumatta.

6. Mikä on mieleenpainuvin muistosi henkilökohtaisesta biljardista, esim. kilpailu, voitto/tappio, vastustaja?

50-vuotiaiden SM-kulta kaisassa 2022. Voitin lajilegendan (Kari Kallio) finaalissa. 

7. Entä mikä on ollut sinuun eniten vaikuttanut biljardiin liittyvä tapahtuma

Tampereen Ammattiklubiin liittyminen viitisen vuotta sitten. Sen jälkeen olen saanut vähän menestystäkin kaisabiljardissa.