Ilkka Korhonen näytti nuoremmilleen Expert Openissa

26.6.2019

Tampereen Kauppaseuran Ilkka Korhonen on voittanut nyt urallaan viisi kaisan RG-kilpailua. Vahvasti YT SM-kilpailuissa menestystä niittänyt Korhonen on pelannut viimeisten vuosikymmenien ajan vähän RG-kilpailuja muualla kuin Tampereella. Visiitistä Hyvinkään Expert Openiin tuli varmasti ikimuistoinen sillä kaikki Korhosen edelliset RG-voitot on vuosilta 1977 ja 1984. (mitä on rekisteröity ylös biljardilehdistä ja tilastoista)
Tampereen Kauppaseuran Ilkka Korhonen on voittanut nyt urallaan viisi kaisan RG-kilpailua. Vahvasti YT SM-kilpailuissa menestystä niittänyt Korhonen on pelannut viimeisten vuosikymmenien ajan vähän RG-kilpailuja muualla kuin Tampereella. Visiitistä Hyvinkään Expert Openiin tuli varmasti ikimuistoinen sillä kaikki Korhosen edelliset RG-voitot on vuosilta 1977 ja 1984. (mitä on rekisteröity ylös biljardilehdistä ja tilastoista)

Hyvinkään Expert Openin voitto meni erittäin kokeneelle Tampereen Ilkka Korhoselle joka pystyi kukistamaan finaalissa Helsingin Ville Pasasen 60-42. Turnauksen kolmanneksi paras pelaaja oli kotiseura Hyvinkään Pasi Kulmala. Upea voitto Tampereen Ilkka Korhoselta jonka edellinen RG-voitto on lähes 30 vuoden takaa.

 

Kauden 16. kaisan RG-kilpailu, Hyvinkään Expert Open, pelattiin 73 pelaajan voimin viikonloppuna 22.-23.3. Expert Open on kauden toinen ns. kansainvälisen statuksen omaava kaisakilpailu jossa on korotettu osallistumismaksu, mutta sen puolesta myös paremmat palkinnot.

1. Pelipäivä
Ensimmäisenä kilpailupäivänä pelattiin tuttuun tapaan kolme kierrosta loppuun. 1. kierroksen tehokkaita yksilösuorituksia esitti mm. kotiseuran pelaajat.  HyvBK:n Timo Karhunen, Miikka Hirvonen ja Kari Pollari löivät kukin yli 30 pisteen sarjat peleissään. Karhunen jatkoi upeita otteitaan myös toisella kierroksella, kun hän samaan otteluun leiskautti peräti kolmesti kaisan vallista keskelle ja Hirvonen tehtaili 39 pisteen sarjan omassa ottelussaan Sami Hämäläistä vastaan. Päivän ja turnauksen pisin sarja tuli kuitenkin IBK:n Mika Kaikolta joka turnauksen avauskierroksella teki Pekka Ruotsia vastaan 44 pisteen sarjan. Ruotsi ei tästä lannistunut vaan toisella kierroksella komeili tulostaulussa Pekka Ruotsi 60 - Marko "maailmanmestari" Lindberg 0. Eikä siinä vielä kaikki vaan kolmannella kierroksella Pekka Ruotsi teki ilman nakkeja 36 pisteen sarjan selvittäen tiensä sunnuntaille. Myös Tom Seppelin teki upean suorituksen kolmannen kierroksen ottelussaan paukuttamalla turnauksen toiseksi pisimmän sarjan 41 pistettä Kari Thoméniusta vastaan.

2. Pelipäivä ja 4. kierros
Toisena pelipäivänä 13 pelaajaa jatkoi turnauksessa puhtaalla, kun neljäs kierros alkoi 35 pelaajan vielä ollessa turnauksessa mukana. Upeat voitot tulivat Mikkelin Olli Muotkalle ja Porvoon Tomi Lepistölle jotka pystyivät jättämään tehomiehet Kimmo Hakalan ja Markku Koposen nollille melkoisen yllätyksen lailla. Tänä keväänä jäätäviä otteita esittänyt Mikkelin Roope Rask oli myös iskussa heti toisen päivän lähtöön kukistamalla EBK:n Jukka Kontion nollille. Pyramidia päälajinaan pelaava Espoon Santeri Saarinen jatkoi myös väkevästi ja Duckpoolin Tatu Tainion oli tyytyminen kolmeen pisteeseen.

Leppänen Pekka TAK 19 - Ijäs Markku HyvBk 60
Komi Tuomas EBK 60 - Heino Jyrki HSK 37
Rontu Tomi TAK 7 - Korhonen Ilkka TKS 60
Uusitalo Petri HyvBk 60 - Laitila Juha HyvBk 53
Koponen Markku HSK 0 - Lepistö Tomi PPK 60
Lahtinen Harri P-HBK 16 - Viremo Mikko HyvBK 60
Tuhkanen Arto RBK 60 - Hämäläinen Simo HyvBk 36
Muotka Olli MBK 60 - Hakala Kimmo HyvBK 0
Kulmala Pasi HyvBk 60 - Seppelin Tom HBK 23
Thoménius Kari HBK 29 - Rautiainen Jyri RB 60
Tainio Tatu Duckpool 3 - Saarinen Santeri EBK 60
Helläkoski Altti EBK 33 - Hirvonen Miikka HyvBK 60
Timonen Jari RB 60 - Kaikko Mika IBK 25
Ruotsi Pekka PVK 34 - Perä-Rouhu Ari TKS 60
Asikainen Petri KK-79 39 - Heikkinen Jouna I-HBS 60
Kiviaho Tero Koka 60 - Marjamäki Antti TSK 16
Kontio Jukka EBK 0 - Rask Roope MLS 60
Pasanen Ville Ritz 60 - Leppänen Pekka TAK 6

5. kierros
Viides kierros kun alkoi niin puhtaalla oli enää seitsemän pelaajaa. Lajipäällikkö Tuomas Komi oli pelannut tehokkaasti neljä ensimmäistä kierrosta antaen vastustajilleen keskimäärin vain hieman reilu 20 pistettä per ottelu. Kotiseuransa kokemusta edustava Markku Ijäs päihitti kuitenkin Komin viidennellä kierroksella 60-36. Kovia pelimiehiä alkoi putoamaan turnauksesta tiukkojen pelivaiheiden jälkeen, kun Pasi Kulmala kukisti seurakaverinsa Kimmo "Aurinkokuningas" Hakalan ulos trillerissä 60-55. Helsingin Tom Seppelin iski täpärästi itsensä jatkoon voittamalla edelliset Hyvinkään kisat puhtaalla voittaneen Kouvolan Jyri Rautiaisen lukemin 60-52. Kevään kuumimpiin pelaajiin lukeutuva Roope Rask päätti myös turnauksensa, kun Ville Pasanen oli niukasti parempi 60-54.

Ijäs Markku HyvBk 60 - Komi Tuomas EBK 36
Rontu Tomi TAK 29 - Uusitalo Petri HyvBk 60
Korhonen Ilkka TKS 60 - Lepistö Tomi PPK 39
Tuhkanen Arto RBK 39 - Viremo Mikko HyvBK 60
Hämäläinen Simo HyvBk 60 - Muotka Olli MBK 17
Kulmala Pasi HyvBk 60 - Hakala Kimmo HyvBK 55
Seppelin Tom HBK 60 - Rautiainen Jyri RB 52
Helläkoski Altti EBK 60 - Saarinen Santeri EBK 12
Hirvonen Miikka HyvBK 60 - Timonen Jari RB 13
Perä-Rouhu Ari TKS 23 - Asikainen Petri KK-79 60
Kiviaho Tero Koka 60 - Heikkinen Jouna I-HBS 9
Pasanen Ville Ritz 60 - Rask Roope MLS 54

6.kierros
Kuudennen kierroksen alkaessa kovin trilleri pelattiin Hyvinkään Simo Hämäläisen ja Espoon Altti Helläkosken välillä. Kokemus oli rautaa tässä pelissä lopulta sillä Helläkoski pystyi Hämäläisen kukistamaan 60-59. Upea taistelu nähtiin myös peliparissa Arto Tuhkanen vs. Pasi Kulmala, jossa "Pastori" lopulta voittoon 60-55. Turnauksen kolmas neljänkymmenen pisteen sarja nähtiin kuudennen kierroksen viimeisessä ottelussa, jossa edelliset RG-kilpailut voittanut Kokkolan Tero Kiviaho sai todistaa vastustajana Ville Pasasen 41 pisteen sarjan.

Ijäs Markku HyvBk 54 - Korhonen Ilkka TKS 60
Komi Tuomas EBK 60 - Uusitalo Petri HyvBk 34
Tuhkanen Arto RBK 55 - Kulmala Pasi HyvBk 60
Viremo Mikko HyvBK 43 - Seppelin Tom HBK 60
Hämäläinen Simo HyvBk 59 - Helläkoski Altti EBK 60
Hirvonen Miikka HyvBK 60 - Perä-Rouhu Ari TKS 0
Timonen Jari RB 60 - Asikainen Petri KK-79 46
Kiviaho Tero Koka 21 - Pasanen Ville Ritz 60 (Ville 41)

7.kierros
Seitsemännelle kierrokselle selvitti tiensä enää kahdeksan pelaajaa. Näistä kylmintä kyytiä sai kokea Tuomas Komi joka ei pystynyt kolmea pistettä enempää saamaan kasaan, kun Tampereen Ilkka Korhonen pudotti lajipäällikön pois kisoista tykittämällä kaiken säkkiin ja jatkoi matkaansa eteenpäin seitsemän kierroksen jälkeen puhtaalla pelillä. Tuomas Komi päätti turnauksen kahdeksanteen sijaan. Myös Pasi Kulmala ja Ville Pasanen selvittivät tiensä jatkoon puhtaalla pelillä mikä tiesi pitkää iltaa turnaukselle, kun peräti kolme pelaajaa oli vielä puhtaalla pelillä kahdeksannen kierroksen alkaessa. Pasaselle pudonnut Kouvolan Jari Timonen nappasi seitsemännen tilan ja Espoon Altti Helläkoski kuudennen sijan. Altti Helläkoski oli muuten samaisena viikonloppuna melko tasan 38 vuotta sitten pelatuissa Messuhallin SM-kisoissa (20.-21.3.1976) myöskin kuudes joten taso on pysynyt aika hyvin samana, vaikka hiustyyli on niistä ajoista vähän muuttunut. Aina tehokas Miikka Hirvonen kuittasi viimeisen kirjekuorisijan eli viidennen sijan itselleen.

Komi Tuomas EBK 3 - Korhonen Ilkka TKS 60
Kulmala Pasi HyvBk 60 - Helläkoski Altti EBK 32
Seppelin Tom HBK 60 - Hirvonen Miikka HyvBK 55
Timonen Jari RB 47 - Pasanen Ville Ritz 60

8.kierros
Kahdeksannella kierroksella Korhosen huippuvire jatkui mallikkaasti sillä Pasi Kulmala ei ehtinyt peliin mukaan vaan sai kokea turnauksen ensimmäisen tappionsa lukemin 12-60. Ville Pasanen pudotti loistavan turnauksen pelanneen Tom "Zeppelinin" pois kilpailuista ja Helsingin ruiskulle upeasti neljäs sija.

Korhonen Ilkka TKS 60 - Kulmala Pasi HyvBk 12
Seppelin Tom HBK 23 - Pasanen Ville Ritz 60

9.kierros
Yhdeksännen kierroksen alkaessa kolmesta jäljellä olevasta pelaajasta kaksi olivat puhtaalla ja nämä kohtasivatkin seuraavaksi, kun Ilkka Korhonen ja Ville Pasanen ottivat yhteen. Kaikkien ennakko-odotuksien vastaisesti Korhonen jatkoi edelleen siitä mihin oli kahden edellisen murskavoitto-ottelunsa jälkeen jäänyt. Pasanen oli möyhennetty lukemin 60-15 joten kolme edellistä ottelua meni Korhoselle murskaavasti 180-30 mikä tiesi Tampereen maestrolle finaalipaikkaa puhtaalla yhdeksän voitetun ottelun sarjalla.

Korhonen Ilkka TKS 60 - Pasanen Ville Ritz 15

SEMIFINAALI
Korhosen odottaessa finaalivastustajaa kaksi kaikkien aikojen parhaimpiin pelaajiin kuuluvaa pelimiestä ottivat yhteen ns. semifinaalissa. 35 RG-voittoa urallaan jo napsinut Pasi Kulmala kohtasi 2000-luvun tehokkaimman kaisamiehen Ville Pasasen. Ottelu oli odotetusti tiukka missä kumpikaan ei anna varmasti senttiäkään periksi. Ja lopputuloskin oli sen mukainen sillä peli päättyi trillerimäisesti 60-52 Ville Pasasen voittoon.

Kulmala Pasi HyvBk 52 - Pasanen Ville Ritz 60

1. FINAALI
Finaalissa Ilkka Korhonen oli puhtaalla ja vastustajana jo kerran kukistettu Ville Pasanen. Ottelu näytti olevan Pasasen hallintaa tällä kertaa sillä hän pääsi jo turvallisen tuntuiseen 59-32 johtoon. Korhonen nousi kuitenkin vaarallisen lähelle aina 52 asti, mutta Pasanen oli päättänyt tasoittaa voitot ja voitti ottelun lukemin 60-52. Tämä tiesi sitä, että vielä oli pelaamatta ns. Grande Final.

Korhonen Ilkka TKS 52 - Pasanen Ville Ritz 60

2. FINAALI
Illan ja koko turnauksen viimeinen ottelu oli tarkkaa pelaamista sillä molemmilla pelaajilla oli yli 12 tuntinen pussituspäivä jo takana. Pasanen hallitsi toista finaalia alussa pienoisesti ja siirtyi 6-20 johtoon. Korhonen pystyi kuitenkin puristamaan itsensä melko pian tästä johtoon lukemin 32-22 minkä vuoksi Pasanen otti tauon noin puolessa välissä otteluaikaa. Tauon jälkeen peli oli tarkkaa kaikinpuolin eikä suuria hyökkäyksiä nähty muutamaa yksittäistä koitosta lukuunottamatta. Pelikello piippasi tilanteessa 40-42 Pasasen hyväksi mikä tiesi kahden viimeisen lyöntivuoron alkamista ennen voittolyöntikilpailua. Niin pitkälle ei kuitenkaan ehditty vaan Tampereen Kauppaseuran Ilkka Korhonen oli päättänyt löytää vielä jostain sen viimeisen puristuksen pitkän päivän päätteeksi ja iskikin upeasti ensin kaisan kulmaan valkoisen nakilla (11) ja heti perään kaisan keskelle + nakilla poikki ja Expert Openin voittoon viime hetkillä lukemin 60-42.

Korhonen Ilkka TKS 60 - Pasanen Ville Ritz 42

Upea voitto Ilkka Korhoselta joka nappasi mahtavasti Expert Openin voiton. Ilkka Korhosen edellinen RG-voitto oli jo vuodelta 1984, kun hän voitti Kultakellokilpailun eli melkein 30 vuotta sitten. Ville Pasaselle upea kakkossija joka vankisti hänen kakkossijaansa myös kauden kokonaisrankingissa. Pasanen saavuttikin jo upeasti 30. finaalipaikkansa urallaan. Finaalitappiosta huolimatta hän on kaikkien aikojen top 10 listalla vähiten finaaleja hävinnyt pelaaja.

Hyvinkää Expert Open 22.-23.3.2014 Lopputulokset:

1Korhonen IlkkaTKS10652
2Pasanen VilleRitz10657
3Kulmala PasiHyvBk7484
4Seppelin TomHBK6406
5Hirvonen MiikkaHyvBK5382
6Helläkoski AlttiEBK5365
7Timonen JariRB5360
8Komi TuomasEBK5339
9Hämäläinen SimoHyvBk4335
10Tuhkanen ArtoRBK4334
11Ijäs MarkkuHyvBk4331
12Asikainen PetriKK-794325
13Uusitalo PetriHyvBk4315
14Viremo MikkoHyvBK4307
15Kiviaho TeroKoka4297
16Perä-Rouhu AriTKS4253
17Rask RoopeMLS3279
18Rautiainen JyriRB3277
19Lepistö TomiPPK3237
20Muotka OlliMBK3235
20Hakala KimmoHyvBK3235
22Saarinen SanteriEBK3228
23Rontu TomiTAK3216
24Heikkinen JounaI-HBS3195
25Kaikko MikaIBK2192
26Heino JyrkiHSK2187
27Ruotsi PekkaPVK2180
27Marjamäki AnttiTSK2180
29Laitila JuhaHyvBk2173
30Koponen MarkkuHSK2166
30Kontio JukkaEBK2166
32Thoménius KariHBK2148
33Tainio TatuDuckpool2146
34Leppänen PekkaTAK2145
35Lahtinen HarriP-HBK2136
36Stenberg JanneIK1144
37Kaipainen PekkaEBK1138
38Saarinen JariLP-901136
39Heino RikuRitz1135
40Suomalainen JariIBK1125
41Häkkinen JuhaPPK1119
41Pollari KariHyvBk1119
43Nikitin JyrkiPVK1114
44Jokelin ToniIBK1113
45Karhunen TimoHyvBK1111
46Kovalainen JoukoHBK1104
47Kaikkonen KimmoHyvBk1102
48Rantanen PauliHBK196
49Muurimäki PekkaHSK187
50Vartia JaniHyvBk099
51Puuska KariDuckpool097
52Juhanila MarkkuP-HBK087
53Tainio JarmoPVK082
54Vesterinen HannuEBK080
55Teittinen JariHBK077
56Ivanoff MikaHBK070
57Maikkula JarkkoHyvBK069
58Nordberg MikaelRitz066
59Rokkanen SamiSaiBi061
59Poikolainen MikaI-HBS061
61Hämäläinen SamiCCA059
62Kosonen JaakkoSaiBi054
63Koljonen MikaEBK050
64Martikainen KlausIBK049
65Hannukkala JussiHyvBK043
66Lindberg MarkoHBS039
67Ahlgren EsaPrsK036
68Kalliomäki PenttiEBK027
68Pollari HarriHyvBK027
70Kelokaski JouniEBK018
71Saira TeroHyvBK017
72Westman MonaEBK016
73Jokinen Sami DNSTBiK00


TOP10 palkinnot:
1-5
- Kirjekuoret
6-10
- Olympus D770 digikamera
- Xtorm 7300mah power-bank
- Nokia 205 matkapuhelin
- Gazelle sodatream 2kpl
pisin sarja
- Nokia Bluetooth Headset BH-109

Kiitos Hyvinkää ja kilpailuvetäjät loistavista kilpailuista.