Tiia Toivaselle 10-pallon Naisten Suomenmestaruus

11.1.2017

Tiia Toivanen kukisti jännittävässä finaalissa viime vuoden 10-pallo Suomenmestarin Janina Rostenin luvuin 5-4.

Turussa pelattiin lauantaina Naisten 10-pallo SM-kilpailu. Osallistujia oli 26, joka oli tämän kauden ennätys. Pelit aloitettin aamulla kymmeneltä ja finaali saatiin päätökseen puolenyön jälkeen, joten päivälle tuli pituutta 14,5 tuntia, tosin Tiia sai ensimmäisellä kierroksella sijoituksensa vuoksi vapaapelin, joten ihan niin pitkää päivää ei Tiian tarvinnut pelata, joka varmaan oli hyvä etu finaalissa. Semifinaaleihin tiensä selvittivät Janina Rosten, Marjella Frosterus, Laura Saarinen ja Tiia Toivanen, joista Laura Saarinen pelasi täten ensi kertaa itselleen SM-mitalin. Janinan ja Marjellan semifinaali oli erittäin tiukka Janinan voittaen pelin kontrassa 5-4. Tiiakaan ei toisessa semifinaalissa helpolla päässyt. Laura taisteli hienosti finaalipaikasta, joutuen kuitenkin taipumaan Tiialle erin 5-3. Finaali alkoi ilta kymmenen jälkeen jolloin kisapäivää oli jo kestänyt yli 12 tuntia joten selkeästi alkoi jo pelaajilla olemaan kisauupumusta havaittavissa, silti Janina ja Tiia pelasivat äärimmäisen tiukan ja jännittävän finaalin, joka päättyi Tiian hienoon voittoon Janinasta erin 5-4.

Tiian mietteitä finaalipäivältä:

"Kisoihin valmistauduin hyvin etukäteen. Olin treenannut yksin ja yhdessä poikaystävän kanssa, jolle kuuluu iso kiitos ensimmäisen SM-kullan saavuttamisesta. Olen saanut Matiakselta paljon apua varsinkin safety-lyönteihin ja oppinut pelaamaan yksinkertaisempaa ja taktisesti järkevämpää peliä. Kisoihin valmistauduin hyvin myös lepäämällä ja syömällä hyvin.

Kisa-aamuna oli kauhea stressi päällä, joka helpotti pelien alkamisen jälkeen. Voittajien puolelta pääsy cuppiin mahdollisti pitemmän tauon ja lepäämisen pelien välissä, mistä oli varmasti hyötyä cupin ensimmäisen kierroksen pelissä Terhiä vastaan, joka oli joutunut pelaamaan yhtä soittoa koko päivän ilman kunnolista taukoa ja energiatankkausta.. Siitä tulikin selkeä voitto 5-0 lukemin.

Seuraava peli Lauraa vastaan semifinaalissa jännitti, koska tiesin Lauran olevan hyvässä lyönnissä kun taas omalla kohdallani väsymys ja pääkipu alkoi jo vaivata. Onnistuin kuitenkin pääsemään niskan päälle kun Lauralla alkoi myös väsymyksestä johtuen pelikunto hyytymään.

Finaali sen hetken hallitsevaa 10-pallon Suomen mestaria vastaan jännitti, koska tiesin Janinan olevan tosi tarkka ja taitava pelaaja. Lisäjännitystä aiheutti myös se, että ensimmäinen SM-kulta oli vain yhden pelin voiton päässä ja tiesin, että oma perhe jännitti ja seurasi peliäni live-streamin välityksellä. Peli oli tiukkaa, erävoitot menivät lähes vuorotellen. 4-3 johtotilanteessa minulla oli kaksi tilaisuutta pistää peli poikki, mutta jännitys oli kai liikaa siinä vaiheessa, koska epäonnistuin molemmilla kerroilla. Päädyttiin siis pelkäämääni kontratilanteeseen, jossa Janinan lyötyä helpohkon vitosen ohi pääsin uudelleen pöydälle ja tekemään loput kuusi palloa.

Pelasin tosi hidasta ja keskittynyttä peliä, koska en halunnut enää mokata yhtään pussitusta tai jättöä. Siinä vaiheessa kun sain lyötyä ysin säkkiin ja pakitettua päällevedon kympille, ihmiset ympärillä alkoi taputtaa siihen malliin, että voitto oli siinä. Se oli kauhean jännittävä hetki. Ensimmäinen suomenmestaruus oli enää yhden pallon pussittamisen päässä. Viimeiset ajatukset ennen kympin pussittamista oli "lyö pehmeästi, mutta varmasti". Sen jälkeen kun kymppi katosi pöydältä, oli mielettömän huojentunut ja onnellisenen olo. En osannut siinä edes tuulettaa vaan kättelin vastustajan ja ruuvasin kepin kasaan. Muutama kyynel pääsi kun jännitys laukesi ja oikeasti tajusin mitä oli tapahtunut."

 

Onnittelut Tiialle ja onnea ja menestystä EM-kisoihin!

 

 

8-cup
Rosten, JaninaPanula, Tuuliina5-3
Soininen, TuijaFrosterus, Marjella4-5
Vartiainen, JohannaSaarinen, Laura2-5
Toivanen, TiiaValtanen, Terhi5-0

Semifinaali
Rosten, JaninaFrosterus, Marjella5-4
Saarinen, LauraToivanen, Tiia3-5

Finaali
Rosten, JaninaToivanen, Tiia4-5

 

Lopputulokset:

1.
Toivanen, Tiia, Shamrock

2.
Rosten, Janina, GU

3.
Saarinen, Laura, HyvBk
Frosterus, Marjella, Ritz

5.
Valtanen, Terhi
Vartiainen, Johanna
Soininen, Tuija
Panula, Tuuliina

9.
Moilanen, Jenny
Saaranen, Riikka
Holtari, Elisa
Leppänen, Emilia

13.
Forsström, Janina
Miettinen, Mira
Tietäväinen, Emmi
Jokinen, Jenna

17.
Laitinen, Minna
Nam Rotjana, Tiengtam
Hartikainen, Laura
Nieminen, Anne
Korvenranta, Pihla
Sorsa, Merike
Salminen, Katja
Kettunen , Heidi

25.
Korhonen, Moona
Ahjolinna, Sisko