Casper Matikainen ja Jouni Tähti voittivat 8-pallon Euroopanmestaruudet

26.7.2018

Suomi pääsi tänään juhlimaan Euroopanmestaruutta kahdessa eri sarjassa, kun Casper Matikainen ja Jouni Tähti nousivat korkeimmalle korokkeelle omissa sarjoissaan. Alle 23 vuotiaiden sarjassa Matikainen oli todella liekeissä mitä pidemmälle turnaus eteni ja voitti finaalissa Saksan Johannes Schmittin peräti 8-2. Tähti nappasi puolestaan jo kisojen toisen kultamitalinsa pyörätuolipelaajien sarjassa, kun hän kukisti "arkkivihollisensa" Ruotsin Henrik Larssonin finaalissa 5-2.

Suomella on EM-kilpailuista nyt kasassa kolme kultaa ja yksi hopea. Kovassa iskussa koko kesän mm. Baltic Cupin ja DST:n kilpailuissa voitosta voittoon pelannut Casper Matikainen on jatkanut Euroopan kentillä voittokulkuaan. Vailla tappioitta ja kolmella voitolla Matikainen pelasi tiensä alle 23 vuotiaiden sarjan kahdeksan parhaan joukkoon. Cupin ensimmäinen ottelu oli myös Matikaisen mielestä varsinainen tuhkimotarina sillä hänen heikko alku ottelussa kääntyi kuin kääntyikin vielä suomalaiselle ja mitali varmistui niukalla 8-7 voitolla Ukrainan kovasta Vitaliy Patsurasta. Matikainen myönsi hieman jännittäneensä etukäteen kovaa vastustajaa, mikä näkyi välillä pelissäkin, mutta semifinaalista eteenpäin "nuoreksi hurrikaaniksikin" silloin tällöin kehuttu Matikainen laittoi ison ja hurmioituneen vaihteen päälle ja pelasi itsensä kahdella lähes täydellisillä 8-2 voitto-otteluilla 8-pallon Euroopanmestariksi.

Jouni Tähti lähti puolustavana mestarina 8-pallon EM-mitalien kimppuun. Alkukierroksilla Ruotsin Henrik Larsson antoi Tähdelle piikin 4-5, mutta sen jälkeen Tähti eteni selkein loppunumeroin voitosta voittoon ja sai finaalissa maukkaan revanssin Larssonista. Tähti kehui vastustajaansa, Larssonia joka on Tähden lailla yksi kaikkien aikojen pelaajista. Unelmafinaalissa Larsson aloitti tehokkaasti tehden Jounin aloituksesta pöydän tyhjennyksen ja myöhemmin aloituspartin johtaen 2-1. Tähti piti kuitenkin pään kylmänä ja otti pelin haltuunsa voittamalla kaikki loput erät ja koko ottelun 2-5. Tähdestä tuli siis juhlavuoden EM-kilpailujen tuplamestari ja pääsee yrittämään vielä triplaa, kun jäljellä on 9-pallo.

Miesten sarjassa parasta vauhtia 8-pallossa Suomen osalta piti Markus Juva joka sijoittui kisojen viidenneksi. Saksan nuori ruisku Joshua Filler voitti Juvan 8-3 iltapäivällä 8-cupin ottelussa. 10-pallon mestariksi tällä viikolla aikaisemmin pelannut Filler ei kuitenkaan pystynyt toistaa tekoaan 8-pallossa vaan mestariksi kruunattiin Tanskan Bahram Lotfy. Hän otti Matikaisen tapaan murskavoitot loppupeleissä, mutta hänen tiensä mitaleille oli varsin trillerimäinen, kun Lotfy taiteili peräti kolme 8-7 kontravoittoa cupin kierroksilla. Niinikään Markus Juva voitti kolme kontraa kilpailussa ja kaksi viimeisintä tuli makoisasti Ruostin Marcus Chamatista ja Puolan Tomasz Kaplanista.

Ladies sarjassakin oli mitali lähellä, kun Tuuliina Panula kärsi niukan 3-5 tappion Saksan Anja Hehrelle 8-cupissa. Panula oli todella lähellä viedä ratkaisun vielä kontraerään, mutta vain milleistä kiinni ollut osumavirhe ratkaisuhetkillä käänsi erän Hehrelle. Panulalle silti mukavasti viides sija 8-pallosta.

Perjantaina pelataan joukkuemitaleista ja Suomella on monessa sarjassa joukkueet vielä nälkäisinä mitalijahdissa. 

Seuraa otteluita: https://europeanpoolchampionships.eu/draw-results/