Heikki Niva pelasi kaisassa nuorten Suomenmestariksi

26.6.2019

Heikki Nivalle Nuorten SM-kultaa kaisasta puhtaalla pelillä. Heikki on muuten nyt voittanut Nuorten SM-kultaa biljardissa sekä kaisasta, poolista että päälajistaan snookerista. Ja onhan niitä jokunen tainnut tulla voimistelusta aikaisemmin...
Heikki Nivalle Nuorten SM-kultaa kaisasta puhtaalla pelillä. Heikki on muuten nyt voittanut Nuorten SM-kultaa biljardissa sekä kaisasta, poolista että päälajistaan snookerista. Ja onhan niitä jokunen tainnut tulla voimistelusta aikaisemmin...
Joonas Vartialle Nuorten SM-hopeaa kaisasta nyt toisen kerran peräkkäin
Joonas Vartialle Nuorten SM-hopeaa kaisasta nyt toisen kerran peräkkäin
Santtu Söderling Nuorten SM-pronssia kaisasta
Santtu Söderling Nuorten SM-pronssia kaisasta
Nuorten SM 2013 Finalistit Joonas Vartia HyvBK ja Heikki Niva EBK
Nuorten SM 2013 Finalistit Joonas Vartia HyvBK ja Heikki Niva EBK
Lopputulos 60-50 Heikille
Lopputulos 60-50 Heikille

Snookeria päälajinaan pelaava Heikki Niva on voittanut aikaisemmin Junioreiden Suomenmestaruuden Snookerissa ja Poolissa (8-pallo). Nyt nuorelle lahjakkuudelle tuli Nuorten Suomenmestaruustitteli myös kaisassa, kun hän kukisti finaalissa Hyvinkään Joonas Vartian lukemin 60-50. SM-hopea Vartialle toisen kerran peräkkäin ja pronssille Lappeenrannan Santtu Söderling.

 

Nuorten Suomenmestaruudesta pelattiin tänä vuonna viiden pelaajan voimin. Kilpailu järjesttiin Espoon Biljardikerhon tilalla. Kaikki pelaajat edustivat eri seuraa ja mukana oli myös viime vuoden finalistit Aki Pöyhönen ja Joonas Vartia.

Kilpailut alkoivat itsenäisyyspäivänä kello 11:00.

1. Kierros
Santtu Söderling BCL - Wilhelm Laakso BK 54 - 60
(Pelattu pöydällä 1. Wilhelm kasvatti johtoaan pikkuhiljaa tilanteeksi 31-4. Tämän jälkeen Santtu alkoi hieman lämmetä ja nousi pelissä myös yli puolen partin. Kolmen vartin kohdalla oli pelitilanne 31-36 Wiltsulle. Santtu sai hieman otetta peliin ja pääsi lopussa nousemaan 54-43 johtoon, vaikka oli loistava keskikaisa viedä peli loppuunkin saakka. Wiltsu tuikkasi vielä omankin kaisasta kun vajaa 10min oli peliä jäljellä. Muutamalla loistavalla pussituksella Wiltsu nousi kuitenkin pelitilanteeseen 49-54 ja sai vielä kaisankin stellattua aloituspäätyyn. Santtu ei onnistu purussa käsipallosta ja kaisa jää reikään, kuitenkin Wiltsun mitalle ylivoimaisen pitkälle - tai niin se ainakin näytti kunnes Wiltsu näytti taitonsa ja tuikkasi kaisan säkkiin yhdellä kädellä ottaen valkoisen nakin mikä riitti parttiin samalla hetkellä kun kello alkoi piipittää peliajan päättymiseksi. Hieno partti Wiltsulta seinäkepillä joka oli unohtanut pelikeppinsä ja tullut kisoihin vain tyhjän bägin kanssa.)

Joonas Vartia HyvBK - Heikki Niva EBK 49 - 60
(Pöydällä 10 pelattu ottelu. Heikki nakutti heti ottelun alussa 2-aloituksesta 27 pisteen sarjan ilman nakkeja. Joonas puolestaan vastasi 15min. myöhemmin 32 pisteen sarjalla kaventaen pelin upeasti tasoihin. 20 minuutissa peli oli 49-53 jonka jälkeen hierottiin tarkkaa toiset 20min jonka päätteeksi Heikki sai tehtyä lopulta partin)

2. Kierros
Aki Pöyhönen KouBK - Santtu Söderling BCL 53 - 60
(Pelattu pöydällä 10 ja peli oli Pöyhösen ensimmäisen kierroksen ottelu. Puolessa tunnissa oli nuorukaiset saaneet kasaan tilanteen 39-36 Pöyhöselle. Tämän jälkeen molemmat puristivat viimeisen vaihteen sisään sillä ensin Santtu teki ysin ja hieman perään viitosen nousten 39-50 johtoon. Hyvä paikka meni jälleen Santulla ohi lopettaa peli ja Aki iski tämän jälkeen itsensä 53-50 johtoon muutamalla kauniilla pussituksella. Keskikaisa ei enää mennyt ja Santtu tälläsi tästä sakkona käsipallosta kaisan voimalla kulmaan nakilla ja voitti ottelun.)

Wilhelm Laakso BK - Joonas Vartia HyvBK 32 - 60
(Pelattu pöydällä 1. Joonas oli niskan päällä ottelussa lähes koko ajan. Wilhelm pelasi myös mukiinmenevästi neljällä merkinnällä yli puoleen parttiin asti. Ottelu kesti n. 20min.)

Heikki Niva EBK - Aki Pöyhönen KouBK 60 - 12
(Pelattu pöydällä 1. Heikki pelasi vakuuttavasti ja tehokkaasti koko ottelun. Aki sai pari hyvää palloa sisään, mutta ei pystynyt hyödyntämään paikkojaan yhtä tehokkaasti kuin Heikki. Hieno lopetus 44:stä n. 15 min pelin jälkeen kruunasi ottelun ja takasi sen, että Heikki oli ainut pelaaja kahden kierroksen jälkeen puhtaalla.)
 

Viime vuoden mestari Aki Pöyhönen suorittaa parhaillaan varusmiespalvelustaan vuoden loppuun asti joten treenaaminen on ollut lähes olematonta hallitsevalla Nuorten Suomenmestarilla. Ihan hyvät otteet Akilla oli joskin vastustajat Santtu Söderling ja Heikki Niva pelasivat loistavat ottelut häntä vastaan.


3. Kierros

Santtu Söderling BCL - Joonas Vartia HyvBK 58 - 60
(pelattiin pöydällä 10. Joonas aloitti pelin aloituskaisalla säkkiin tehden lähtöön 17 ja nappasi 15 minuutissa jo 40 pisteen kaulan 47-6. Tämän jälkeen seuraava 15 min. meni puhtaasti Santulle joka pystyi kaventamaan eron tilanteeksi 28-47 puolen tunnin pelin jälkeen. Joonas pystyy kohentamaan osakkeitaan nousemalla jo pisteen päähän tilanteeksi 40-59, mutta kaisakoitos kulmaan ei onnistu - päinvastoin oma menee keskelle. Santtu rankaisee tästä kuuden pisteen lyönnillä ja kaventaa pelin tilanteeksi 46-53. Hetkeä myöhemmin Santtu iskee jälleen kahdella kovalla pussituksella, punaisen keskelle ja kaisan kulmaan ja nousee ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon 55-53. Santtu saa vielä punaisen pussiin, mutta ei parttiin asti. Joonas puolestaan iskee itse hienon punaisen säkkiin ja kierrättää nakit kaisaan - partti ja Joonas Vartia finaaliin)

Wilhelm Laakso BK - Heikki Niva EBK 0 - 60
(peli alkoi pöydällä 1 heti safkiksen jälkeen. Ensimmäisen 10min Heikki hallitsi ja nakutti kertaalleen 24 pisteen sarjan neljällä raa'alla kaisalla. Hetkeä myöhemmin kuusi pistettä ja vähän tämän jälkeen 30 pisteen partti sarja ja Wiltsu jäi kuivaksi. Heikki puhtaalla finaaliin.)
 

Lappeenrannan Santtu Söderlingille kaksi tiukkaa tappiota tiesi pronssille jääntiä. Upeasti kuitenkin uran ensimmäinen kaisamitali, vaikkakin varmasti niukka finaalipaikan menetys jäi hetkeksi kalvamaan mieltä.


Finaali

Joonas Vartia HyvBK - Heikki Niva EBK 50 - 60
(finaali pelattiin pöydällä 1. Heikki puhtaalla joten Joonaksen olisi pitänyt voittaa kahdesti. Tuomarina Joni Jäntti. Finaali alkoi tasaisesti kunnes 10min kohdalla Joonas tälläsi kaisan yli keskelle ja kauniisti keskelle niskaan siirtyen 23-12 johtoon. 25 minuutin kohdalla Joonas johti vielä niukasti 32-25, mutta Heikki iski tämän jälkeen hienoilla nakutuksilla; punainen, punainen, valkoinen, punainen kaisan nakilla ja 32-42 johtoon. Joonas "peloton" Vartia nousi tästä kuitenkin vielä kertaalleen jäätävällä kaisalla, kun hän tälläsi sen uudelleen vallista keskelle, vaikka Heikillä oli punainen asetettu reiälle. Nakki punaiseen oli kuitenkin epäonnekas, vaikka sillä siirtyikin 50-42 johtoon, koska Joonas jäi tästä maskiin eikä päässyt lyömään tuota reikäpunaista. Kaisa ei pudonnut tästä sitten enää kulmaan ja heikki tekikin tuon punaisen ja vähän myöhemmin nousi uudelleen johtoon ysillä 50-56. Muutaman nylppäyksen jälkeen Joonaksella jäi hyökkäyksestä valkoinen keskelle alle ja Heikki pussittaa ensin tuon ja sitten kaisan perässä samaan keskipussiin. Heikki Nivasta Kaisan Nuorten Suomenmestari 2013.


Kaisa Nuorten SM 6.12.2013 Lopputulokset

1. Heikki Niva EBK - 4/240
2. Joonas Vartia HyvBK - 2/219
3. Santtu Söderling BCL - 1/172
4. Wilhelm Laakso BK - 1/92
5. Aki Pöyhönen KouBK - 0/65

Pisin sarja: Joonas Vartia 32, Heikki Niva 30


EBK kiittää kaikkia pelaajia ja heidän kannustusjoukkojaan. Neljän tunnin turnaus oli viihdyttävää kaisabiljardia kahdeksan ottelun verran joten pelien keskiarvo oli n. 30min eikä yhtäkään ottelua mennyt rankkareille asti. Ensi vuonna turnaus järjestetään Oulussa.