Kesäterveiset Kaisan pelaajille

25.6.2019

Kaisan lajipäällikkö on vaihtunut ja saappaisiin astuu Espoon biljardikerhon Tuomas Komi.

Uusi lajipäällikkö ilmoittautuu palvelukseen!

Ensimmäisenä haluan kiittää Jukka-Pekka Lähdevuorta loistavasta työstä Kaisan lajipäällikkönä yli 10 edellisen vuoden aikana. J-P on hoitanut tehtävänsä hienolla ja karismaattisella tyylillään, pitäen sovituista asioista kiinni, säilyttäen kuitenkin aina pilkkeen silmäkulmassa. Hänen kanssaan on ollut aina mukavaa pelireissuilla ja toivottavasti näämme hänet ensi kaudella kilpailupaikoilla paitsi yleisössä, niin myös pelaajana. Ainakin tulevan kauden ajan hoidamme monia lajipäällikön tehtäviä J-P:n kanssa yhteistyössä. Suuriin saappaisiin astuminen on varmasti haastava, mutta myös hyvin mieluinen tehtävä minulle.

Lajimme on nostanut etenkin edellisen 3-4 vuoden aikana hurjasti mainettaan ja tunnettavuuttaan. Kaisan MM-kisat 2010 ja 2013 ovat varmastikin suurin syy sille, että monet vanhan liiton kaisaveturitkin ovat saaneet uuden kipinän ja palanneet lajin pariin. Tämä edesauttaa muidenkin lajin tauolle jättäneiden paluuta takaisin kilpakentille. Se on lajin kannalta aivan upea juttu ja on erittäin mukavaa kuunnella näiden pelimiesten tarinoita vuosien varrelta. Myös mahdollisuus ainakin jonkinlaiseen läpimurtoon itänaapurissamme on erittäin mahdollinen.

Tulevalla kaudella tehdään muutamia muutoksia ja uudistuksia:

- Kaisan rg-kilpailuita on peräti 18 kappaletta, joten keskimäärin joka toinen viikonloppu on rg-kisoja. Pistelaskuun tulee runsaan kisamäärän vuoksi myös muutoksia. SM-kisoista saa tällä kaudella myös rg-pisteet, eli kokonaisrankingin ratkaisu saattaa tapahtua vasta siellä.
- Kauden loppupisteisiin lasketaan mukaan SM:n lisäksi 9:n parhaan rg-kilpailun pisteet ja mahdollisista ylimääräisistä kisoista lasketaan 1 piste/kilpailu. Tällä muutoksella on tarkoitus saada top10 entistä realistisemmaksi, eli pelkällä aktiivisella kisojen kiertämisellä ei siellä pysy, vaan tarvitsee myös napsia niitä pisteitä hyvällä keskiarvolla.
- RG:n loppupotti tulee olemaan samantyylinen kuin viime kaudella, eli top6 kuittaa mukavat rahat itselleen kauden päätteeksi. Tällä muutoksella koitetaan myös aktivoida entistä useampi kiertämään vähintään nuo 9 kilpailua ja taistelemaan kausipalkinnoista. Viime kaudella top6 keräsivät yhteensä n. 4000€ potin!

Suomessa oli keväällä koe-erä uusia Aramithin valmistamia palloja. Nykyisen kaisapallon(220-230g) ja pyramidipallon(280g) välimuoto, eli n.250g/kpl painavat pallot olivat koekäytössä muutamassa paikassa ja varsin laaja ja kokenut testiryhmä ottivat ne erittäin positiivisin mielin vastaan. Tärkeimpänä erona vanhoihin kaisapalloihin on todella iso laatuero, joka näkyy monin eri tavoin (pallojen pyöreys, kestävyys, keskinäinen tasaisuus sarjojen kesken, jne.), lisäksi pelillisesti noiden pallojen käyttäytyminen on omaa luokkaansa. Tarkoituksena onkin siirtyä molemmissa lajeissa kansainvälisesti saman painoisiin palloihin, joka helpottaa samalla kynnystä etenkin Venäläisten pelaajien mahdollisuuksiin harjoitella kaisaa.
Asia on työn alla ja olemme tilanneet ensimmäisenä tilauksena 32 sarjaa uusia palloja. Pallot koitetaan ottaa kisakäyttöön mahdollisimman pian sen jälkeen, kun  tilaus saapuu perille ja pallot on toimitettu eteenpäin pelipaikoille. Liitto ja/tai KaBiKe hoitaa kisapaikoille tarvittavan määrän pallosarjoja siirtymävaiheeseen, jotta pallot voisivat olla käytössä jo kuluvan kauden aikana. Suosituksena kuitenkin, ettei kannata enää tilata vanhanmallisia pallosarjoja.

Omia tavoitteita/ideoita kirjoittelen kauden mittaan Biljardilehteen lajipäällikön katsaukseen ja myös uusien nettisivujen kaisa-osioon.

Toiveena kuitenkin, että kaikki häiriökäyttäytyminen pelipaikoilla saataisiin pois ja kaikki vastustajan psyykkaaminen eri tavoin saataisiin kitkettyä kokonaan. Nyt kun ei ole enää tuomareita kaikissa peleissä, niin on ensiarvoisen tärkeää, että vastustaja:
- seuraa suoritusta tarkasti
- antaa lyöntivuorossa olevalle pelaajalle täyden rauhan suoritukseen
- ei suorita omaa välinehuoltoa tai juttele yleisön kanssa samalla

- ei kommentoi lyöntejä turhan takia kesken sarjan

Epäselvissä tilanteissa (maalaukset pallon tai vallien kautta, yms.) kannattaa ennen lyöntiä kutsua ulkopuolinen henkilö tuomariksi tilanteeseen. Suosittelen myös kaikkia pelaajia tutustumaan tasaisin väliajoin kaisan sääntökirjaan ja mahdollisiin muutoksiin/päivityksiin.

 

Lisäinfoa lähiaikoina liittyen tulevaan kauteen ja uudistuksiin.

Muistakaa säilyttää tuntuma lajiin kesälläkin, jotta olette kauden alkaessa heti iskussa!


Tuomas Komi
Kaisa lajipäällikkö
SBIL hallituksen jäsen