Heiskaselle 17. Suomen mestaruus

9.3.2015

Tamperelainen Aki Heiskanen (GU) on voitti 8-pallon Suomen mestaruuden Tampereella Galaxiessa. Finaalissa kaatui toinen kestomenestyjä Markus Juva Helsingistä (Ritz).

Tampereele kokoontui kaiken kaikkiaan hienosti 124 pelaajaa kisaamaan 8-pallon Suomen mestaruudesta. Lauantaipäivän aikana nähtiin hyvien pelien lisäksi jo tukku yllätyksiä kun muun muassa tuleva mestari Heiskanen sekä suuri suosikki Petri Makkonen passitettiin häviäjien puolelle. Suosikit kuitenkin raivasivat tiensä 32 cupiin ja taisto mestaruudesta pääsi kunnolla vauhtiin Sunnuntaina puolen päivän aikaan.

Heiskanen oli löytänyt erittäin toimivan breikin ja aloituspartteja tulikin päivän aikan kuin liukuhihnalla se tie aina finaaliin asti kulkeutui jokaisesta ottelusta selkein numeroin. Juva myöskin pelasi vakuuttavasti koko viikonlopun ja semifinaalissa Petri Makkonen joutui tällä kertaa tyytymään pronssiin hävittyään Markukselle luvuin 7-5. Toinen pronssimitalisti oli jälleen mitaleille päässyt Janne Kaipainen, näin parin kuukauden takainen 10-pallon Suomen mestaruus sai hienosti jatkoa.

Mitalien ulkopuolelta jälleen kerran täytyy mainita juniori-ikäisen Casper Matikaisen 5. sija, nuori mies ottaa hienoja sijoituksia kisa toisena jälkeen. 

Hieno kilpailutapahtuma joista kiitokset pelaajille ja järjestäjille, seuraavaksi mestaruuksista yleisessä sarjassa pelataan 9-pallossa toukokuun alussa.

 

Kilpailun johtaja Jan Moreliuksen kisaraportti:

SBiL 8-pallon SM-kisat 7-8.3.2015 Galaxie Center & Space Bowling and Billiards Tampere

Taistelu vuoden 2015 8-pallon suomenmestaruudesta käytiin Tampereen Galaxie Centerissä, sekä Space Bowling and Billiardsissa 7-8.3.2015 124 pelaajan joukolla. Kaikki ilmottautuneet pelaajat saapuivat kisapaikalle. Pelaajien käyttäytyminen ja tunnelma kisoissa oli poikkeuksellisen hienoa. Valtava kiitos siitä pelaajille!

Kisanjohdolla riitti tekemistä lauantaina kun kaaviosovelluksen palvelin lakkasi vastaamasta jo avauskierroksen aikana. Onneksi oli varasuunnitelma ja kilpailuja johdettiin tulostettujen kaavioiden varassa. Kisapaikalla pelit etenivät, mutta kotijoukot olivat lauantaina pitkään ilman tulospäivityksiä. Sunnuntaina tulospalvelu toimi jo paljon paremmin.

Lauantain suurin yllätys oli se miten nopeasti pelit etenivät. Voittajien 1. kierroksen jälkeen oltiin melkein puolitoista tuntia suunniteltuja aikatauluja edellä. Tämä tuli yllätyksenä myös osalle pelaajista ja muutamaa pelaajaa soitettiin puhelimella takaisin pelipaikalle. Hävinneiden puolella aikataulut hieman tasaantuivat ja sunnuntaille päässeet pelaajat olivat suurilta osin selvillä kello kymmenen aikoihin. Lauantai-illan viimeinen peli Galaxiessa päättyi varttia vaille yksitoista. Spacessa pelanneet pääsivät vapaa-ajalle jo tunteja aiemmin.

Sunnuntaina klo 10 alkaen ratkottiin viimeiset cuppipaikat. Panoksien kasvaessa kasvoivat myös otteluiden kestot. 32 CUP aloitettiin klo 12:15. Cuppikierroksilla joudutettiin hitaimpien pelien edistymistä kellottamalla lyöntejä, jolloin tiukat ratkaisuerät saatiin pelattua mahdollisen puolen tunnin sijasta viidessä minuutissa.

8-cup ottelut

Markus Juva vs Casper Matikainen 7 - 5

Markus pääsi ottelun alussa 4-0 johtoon tekemällä molempiin omiin aloituksiin aloituspartit. Casper vastasi upealla pelillä ja kahdella aloituspartilla tilanteeksi 4-4. Markus kaappasi momentumin takaisin itselleen voittamalla kaksi seuraavaa erää päästen 6-4 johtoon. Casper ei ollut luovuttanut ja kavensi aloituspartilla 6-5. Markus käytti kuitenkin vuoroaloituksen hyväkseen ja pelasi itsensä aloituspartilla semifinaaliin.

Sami Ahola vs Petri Makkonen 3 - 7

Sami sai salamaalun ja meni 3-0 johtoon. Pelin momentum kääntyi kuitenkin täysin Petulle kun Samin aloitus lakkasi toimimasta ja vastaavasti Petu sai omansa toimimaan. Pelitilanteet jatkui siitä eteenpäin pääosin Petun komennossa ja Petu voitti seitsemän erää putkeen ja eteni mitalipeleihin.

Jani Uski vs Janne Kaipainen 6 - 7

Kolme ensimmäistä erää meni vuorotellen molemmille pelaajille, kunnes Jani laittoi pelivaihteen silmään ja eteni ratkaisevan tuntuiseen 6-1 johtoon. Janne ei kuitenkaan luovuttanut, vaan voitti seuraavat viisi erää tehden omista aloituksistaan aloituspartit. Ratkaisuerässä Janne löi tyhjän aloituksen, josta Jani pääsi yrittämään pöydän tyhjennystä. Harmittavasti Jani löi viimeisen oman pallonsa takamaskista kulmapussiin aavistuksen ohuena ja Janne tyhjensi pöydän edeten mitaleille.

Aki Heiskanen, GU vs Juho Haverinen, HyvBK 7 - 0

Neljännessä semifinaaliparissa Aki oli kovassa iskussa tehden kaikista omista aloituksistaan aloituspartin. Juho ei päässyt missään vaiheessa Akin vauhtiin mukaan, kun ei saanut omista aloituksistaan pöytää tyhjennettyä.

Semifinaalit

Markus Juva vs Petri Makkonen 7 - 5

Petri voitti erittäin tasaisen teikkauksen vain parin millin erolla. Molemmat aloittivat rautaisesti tehden viiten ensimmäiseen erään aloituspartit. Ottelu jatkui tasaisena tilanteeseen 5-5, kunnes Markus teki pöydäntyhjennyksen Petrin tyhjästä aloituksesta ja lopetti aloituspartilla jättäen Petrin tällä kertaa SM-pronssille.

Janne Kaipainen vs Aki Heiskanen 3 - 7

Aki oli tarkempi teikkauksessa ja latasi heti alkuun aloituspartin. Janne oli kuitenkin tosissaan metsästämässä kirkkaampaa mitalia ja tasoitti tilanteen Akin 2-0 ja 3-1 karkumatkalta aloituspartilla kolmeen kolmeen. Aki sai tässä vaiheessa kirivaihteen päälle ja varasti erän toisensa jälkeen nimiinsä edeten suoraan finaaliin.

SM-Finaali

Markus Juva vs Aki Heiskanen 4 - 7

Aki voitti teikkauksen ja aloitti jälleen kerran aloituspartilla. Markus löi oman aloitusvuoron jälkeen valintapalloa keskipussiin liian hiljaa, jolloin pallo ei jaksanut pussille saakka. Aki rankaisi heti käsipallosta ja tyhjensi pöydän myös omasta aloituksestaan, tilanteeksi 0-3. Tilanne alkoi näyttää Markuksen kannalta jo vakavalta, kun seuraavassa aloituksessa valkoinen ui pussiin ja Aki teki taas pöydäntyhjennyksen, tilanteeksi 0-4. Markus sai uuden tilaisuuden heti seuraavassa erässä, kun vuorostaan Aki uitti valkoisen aloituksesta. Virheetön pöydän tyhjennys kavensi tilanteeksi 1-4. Seuraavassa erässä Markus pelasi aloitusvuorollaan itseään hankalasta tilanteesta toiseen, kunnes ohut leikkuu kulmaan jätti kohdepallon pussin suulle. Aki ei antanut armoa, vaan laittoi pallot pussiin, tilanteeksi 1-5. Markus sai kirivaihteen päälle, kun Akin tyhästä aloituksesta tehtyä pöydäntyhjennystä seurasi aloituspartti, tilanteeksi 3-5. Aki joutui seuraavan oman aloituksen jälkeen pahaan paikkaan, kun valkoinen jäi oman aloituspään päätyvalliin ja helppoa aloituspalloa ei ollut. Maan valinta ratsulla ei mennyt pussiin ja Markus pääsi pöydälle kaventaen tilanteeksi 4-5. Markuksen tasoitustoiveet haihtuivat, kun seuraavasta aloituksesta valkoinen upposi monen nakin kautta kulmapussiin. Aki kiitti käsipallosta erävoitolla ja oli jo yhden erän päässä mestaruudesta. Seuraavassa erässä kaikki pallot jäi Akin aloituksesta pöydälle ja Markus pääsi pöydäntyhjennystoimiin. Viimeinen musta osui kuitenkin keskipussin takaraudan sijasta keskipussin piikkiin, jonka jälkeen Aki tyhjensi pöydän pussittaen viimeisen mustan pitkän päivän päätteeksi klo 23:15 voittaakseen uransa 17. suomenmestaruuden!

Jan Morelius

Tuloslistaa 8 parhaan osalta:

1. Aki Heiskanen, GU

2. Markus Juva, Ritz

3. Janne Kaipainen, Rolli

4. Petri Makkonen, HyvBK

5. Haverinen Juho, HyvBK

5. Casper Matikainen, EBK

5. Sami Ahola, Brode

5. Jani Uski, BK

 

Tuplakaaviopelejä lauantailta.

https://www.youtube.com/watch?v=It7XT0aphvc

Hietanen, Janne vs Takolander, Jonas, alakerran paikasta 32 cuppiin

http://youtu.be/2I65KhFYahE

Markus Juva vs Marko Makkonen, 32 cup

http://youtu.be/aTeHmIikY9s

Markus Juva vs Jesse Takanen 16 cup

http://youtu.be/wZ1elpoE2GU

Petri Makkonen vs Sami Ahola 8 cup

http://youtu.be/fKuVmZQe42Q

Semifinaali, Petri Makkonen vs Markus Juva

http://youtu.be/ghYpqSxdU6g

8-pallon 2015 SM Finaai
Markus Juva, Ritz Helsinki vs Aki Heiskanen, GU Tampere

http://youtu.be/XZJ6GT6o1Q4